Com particionar un disc dur el 2020

Heu sentit a parlar de persones que perden dades en un sector de disc dur corromput o, pitjor, que experimenten una fallada del disc dur. Els discs durs poden ser ràpids i, tot i que molts ofereixen una llarga vida útil, hauríeu de tenir un pla per protegir les vostres dades. Una bona manera d’evitar aquests problemes consisteix en utilitzar diverses particions de disc dur juntament amb un dels nostres millors proveïdors de còpia de seguretat en línia.


El particionat és necessari per a l’emmagatzematge de la unitat, però també crea un entorn més segur per a les vostres dades. En aquesta guia sobre com dividir un disc dur, tractarem què és una partició i com podeu començar a particionar-vos a macOS i Windows.

Què és una partició?

El particionar és una manera de separar el disc dur en diverses seccions. Una partició es pot pensar com una porció del disc dur. Tot i que aquesta peça és només una separació lògica de tota la unitat, el sistema operatiu el tractarà com una unitat independent (aquesta és diferent del RAID).

Cada partició es converteix en un disc lògic, que representa un tros del disc físic. Això permet al sistema operatiu –i a tu– gestionar fitxers i dades separats d’altres parts de la unitat. Els discs durs s’han de dividir i formatar abans de poder emmagatzemar dades, però hi ha molts altres avantatges de tenir un esquema de diverses particions.

Independentment del sistema que utilitzeu, heu de configurar les particions i el format. No podeu escriure dades en una unitat en blanc. El sistema operatiu necessita un volum amb un sistema de fitxers per escriure i emmagatzemar dades. La partició és el volum i la formatació crea el sistema de fitxers.

El procés varia segons el sistema operatiu. Normalment, els sistemes operatius es configuren amb diverses particions i podeu crear i formatar particions de disc dur de diverses maneres. Per exemple, quan instal·leu Windows, es crearà una partició perquè el sistema operatiu tingui lloc i una altra partició sigui per a recuperació.

Raons per a la partició

El particionar és una forma sòlida d’organitzar les vostres dades, cosa que facilita la cerca dels vostres fitxers, projectes i programes. Les particions separades també faciliten la còpia de seguretat de les dades, estalviant-vos que haureu de passar per diverses carpetes i directoris. Tot i així, haureu d’utilitzar una còpia de seguretat en línia, perquè diverses particions no us protegeixen de la fallada del disc dur.

Com que les particions es tracten com a unitats separades, podeu xifrar-les. Això significa que obteniu un major control sobre el xifrat d’un disc dur perquè podeu xifrar de manera separada. Xifrar una unitat sencera està bé, només que les particions us proporcionen més opcions. Consulteu la nostra forma de xifrar la vostra guia del disc dur per obtenir més detalls sobre aquest procés.

El particionat també us permet utilitzar diversos sistemes operatius en un disc dur. Tenir diverses particions és obligatori per això, ja que cada sistema operatiu requereix la seva pròpia unitat. També voldreu particions addicionals per a fitxers i dades relatives a cada sistema operatiu, ja que entre els altres es podran crear problemes. També millora el rendiment.

Parlant de l’historial del disc dur, s’ha fet servir les particions per fer més ràpids els sistemes operatius. L’estructura física d’un disc dur és tal que les pistes exteriors del disc ofereixen les taxes de transferència més altes. Les primeres particions creades se situen allà i són les més ràpides, de manera que és allà on voleu que visqui el vostre sistema operatiu.

Si bé l’abast d’aquesta guia està limitat al particionat bàsic, podeu fer particions més avançades amb programari especialitzat. Per exemple, si voleu executar una configuració d’arrencada doble, el programari de particions us permet controlar més la gestió de particions.

Com particionar un disc dur a Windows

El particionar un disc dur a Windows es realitza mitjançant l’eina de gestió del disc, que és una utilitat de disc inclosa amb totes les versions del sistema operatiu. Els passos següents assumeixen l’ús de Windows 10, però són igualment aplicables a Windows 7 i 8.1. Si no esteu segurs, podeu consultar-ho aquí. El procés no canvia gaire.

En qualsevol moment que formateu o particioneu, és bo assegurar-vos que heu creat una còpia de seguretat de totes les dades.

Pas 1: Obert “Gestió del disc”. Es pot fer mitjançant la gestió d’ordinadors, Cortana o l’indicador de comandaments. També podeu fer clic amb el botó dret al botó d’inici i després seleccionar “gestió de discos” al menú. Sembla així:

Obertura-Gestió del disc

Pas 2: Un cop tingueu oberta la gestió del disc, podeu rebre un missatge de “inicialització del disc” en una finestra independent. Allà, se us demanarà que especifiqueu un estil de partició. No us preocupeu si no veieu el missatge, seguiu el pas següent.

Pas 3: Seleccioneu el disc dur que voleu particionar a la part inferior de la finestra. Es mostrarà com a “no assignada”. Feu clic amb el botó dret a l’opció i seleccioneu “nou volum senzill …”

Nou volum senzill

Si no veieu el vostre disc al mapa de la unitat, és possible que el Windows no el reconegui. Verifiqueu si està instal·lat correctament i reinicieu el vostre ordinador.

Si particioneu una unitat existent amb dades o el sistema operatiu instal·lat en ella, haureu de crear espai no assignat per a què Windows funcioni. Feu clic amb el botó dret a la partició i seleccioneu “reduir volum …” El Windows us dirà quant d’espai lliure hi ha disponible per a la partició i us demanarà que especifiqueu la mida de la nova.

Volum contraient

Pas 4: Apareixerà el nou assistent de volum senzill. Feu clic a “següent”, després a “Especifiqueu la mida del volum”, feu clic de nou a “següent”, a la nova finestra de l’assistent de volum senzill. De manera predeterminada, Windows crearà una partició utilitzant la quantitat màxima d’espai no assignat. Si necessiteu una partició més petita, només cal que especifiqueu la mida en megabytes.

Assistent de volum

Especifiqueu el volum

Pas 5: Feu clic a “Següent” a “Assignar lletra o ruta d’accés”. Windows assignarà automàticament la primera lletra de la unitat disponible, saltant les lletres C i A de la unitat C – és a dir, la unitat C – és la partició de disc dur principal que emmagatzema el sistema operatiu, els fitxers del sistema i altres aplicacions i fitxers..

Assign-Drive-Letter

Pas 6: A continuació, podeu seleccionar “no formateu aquest volum” si voleu formatar-lo més tard, o bé ho podeu fer ara.

Format-Partició

Pas 7: A la pantalla “Completar un volum senzill nou”, verifiqueu les vostres opcions i feu clic a “Finalitzar”. Windows compartirà la unitat d’acord amb l’espai lliure, que només hauria de trigar un minut.

Verifiqueu la configuració

Haureu de formatar la unitat, tret que ho feu durant el sisè pas. Un cop hàgiu creat una partició nova, Windows intentarà obrir la unitat i us donarà un missatge per formatar-la. Seguiu els passos següents sobre com esborrar una guia del disc dur per obtenir ajuda.

Com particionar un disc dur en macOS

Igual que amb Windows, és un procés senzill si voleu particionar en un Mac. El particionat bàsic es realitza mitjançant l’utilitat de disc, que és l’eina de gestió de discos integrada d’Apple. Un cop més, assegureu-vos que es faci una còpia de seguretat de les vostres dades abans de connectar amb les unitats.

Pas 1: Utilitat de disc obert. Premeu les tecles “comanda” + “espai” per llançar Spotlight i, a continuació, escriviu “utilitat del disc”. O:

 • Cercador obert
 • Seleccioneu “aplicacions”
 • Obre la carpeta “utilitats”
 • Feu clic a Utilitat de disc per obrir-lo

Utilitat d'obertura-disc

Pas 2: Un cop hàgiu accedit a la finestra Utilitat de disc, seleccioneu el disc dur al costat esquerre.

Barra de serveis d'utilitat de disc

Pas 3: Després de seleccionar el dispositiu, feu clic a la pestanya “Partició”.

Pas 4: Feu clic al botó “afegir (+)”. A continuació, seleccioneu la mida de la partició nova i poseu-li un nom.

Partició-Dispositiu

Podeu crear més particions seleccionant una partició nova i feu clic al botó “afegir (+)”. Tot i això depèn de la quantitat total d’espai lliure disponible.

Pas 5: Seleccioneu el format desitjat per a la partició.

Pas 6: Feu clic a “aplicar” i macOS crearà la nova partició de unitat.

Un cop acabat, la vostra partició nova hauria de aparèixer com a volum nou a la barra lateral esquerra de la Utilitat de disc.

Pensaments finals

Esperem, aquesta guia us ha ajudat a crear una partició nova i brillant que podeu utilitzar per a l’arrencada doble o per facilitar les còpies de seguretat en línia. Hi ha algun risc associat a la gestió de les particions, així que planifiqueu totes les possibles contingències.

La millor manera de fer-ho és tenir una estratègia de còpia de seguretat sòlida. La nostra estratègia de còpia de seguretat i emmagatzematge és una bona elecció.

Tenir unes quantes particions és ideal per mitigar l’amenaça de pèrdua de dades i agilitzar les còpies de seguretat en línia. També pot facilitar la restauració de dades de còpies de seguretat, ja que se sap on han de dirigir les dades.

Per assegurar-vos que utilitzeu la millor opció per a les vostres còpies de seguretat habituals, feu un cop d’ull a les nostres ressenyes de còpia de seguretat en línia. Us estalviarem un pas i us direm que IDrive és la nostra opció favorita de còpia de seguretat en línia, tal i com podeu llegir a la nostra revisió IDrive. Si teniu preguntes sobre la partició o hi ha alguna cosa que us deixem fora, comenteu-nos-la o ens piulem.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map