Преглед на Firefox – Скорост, защита и поверителност – Актуализирано 2020 г.

Преглед на Firefox

Firefox е един от най-бързите браузъри наоколо, като същевременно предлага голяма сигурност и поверителност. Въпреки че интерфейсът не е чаша чай за всеки, той все още е чудесен вариант за повечето хора и си струва да опитате. Прочетете повече за това в пълния ни преглед на Firefox.


Най-добри отзиви за браузъра

Mozilla Firefox съществува отдавна и това означава, че е преминал през много итерации с разнообразен успех. През 2017 г. тя стартира своята квантова актуализация, която подобри скоростта и преработи дизайна. Този преглед на Firefox ще ви даде представа как се подрежда спрямо други браузъри.

Firefox е сред най-бързите браузъри. Той предлага много страхотни функции извън кутията, както и солидна библиотека от добавки и широки възможности за персонализиране. Плюс това, той предлага силна защита на поверителността и тъй като Mozilla е нестопанска организация, има малък стимул да събира и продава вашите данни.

Firefox е наличен на повечето устройства и операционни системи, включително Windows 7, 8, 8.1 и 10, macOS X 10.9 и по-нови версии, Android Jelly Bean и по-нови и iOS 11.0 и по-нови. За този преглед използвахме лаптоп с операционна система Windows 10 и iPhone на iOS 12.3.

Силни & Слабости

Алтернативи за Firefox

Характеристика

По подразбиране Firefox има чист и прост интерфейс, който не се различава много от другите основни браузъри, като Google Chrome. Раздели, адрес / лента за търсене и лента с отметки са слоени отгоре, а отляво има място за контроли за навигация.

Това каза, за разлика от Chrome, Firefox идва с много опции за персонализиране на интерфейса. Всеки елемент от основния потребителски интерфейс може да се премества и да се добавят няколко бутона навсякъде, където искате, с помощта на прост процес на плъзгане и пускане.

Firefox-UICustomization

Firefox беше първият основен браузър, предлагащ външни добавки, и въпреки че библиотеката му оттогава е затъмнена по размер от Chrome, той все още предлага голямо разнообразие от функции, като групи от раздели, мениджъри на пароли, вградени бележки и много други.

Настройката и синхронизирането на вашия браузър на устройства е бързо и лесно. Докато създавате акаунт в Firefox, вашите отметки, предпочитания, история на търсенията, влизания, добавки и дори отворени раздели ще се синхронизират между вашите устройства. Вижте нашето ръководство за това как да архивирате отметките на Firefox, за да научите повече за процеса.

Firefox-SyncSettings

При това, Firefox предупреждава, че това не е резервна услуга, така че ако не синхронизирате повече от едно устройство, нищо няма да бъде записано, ако това устройство се счупи или деинсталирате браузъра. Вижте нашия списък с най-добри услуги за архивиране в облак, ако търсите начин да го заобиколите.

Това може да звучи като ограничение, но това означава, че Mozilla не поддържа гигантски записи на синхронизирани данни на своите потребители, което е чудесно за поверителност, особено в сравнение с Chrome, където Google ще събира всяка информация за вас, която може.

От дясната страна на адресната лента са малки, но полезни функции. С щракване върху стрелката, сочеща надолу, адресната лента се разширява, за да ви покаже последните 10 търсения, които сте направили, както и алтернативни търсачки, като Wikipedia, Amazon или Twitter. Можете да персонализирате и тези допълнителни търсачки. Firefox ви дава много възможности да направите лесно достъпен.

Firefox-HistoryAndSearchEngines

Друга фантастична функция е инструментът за заснемане на екрана. Разположен в менюто с три точки до адресната лента, той ви позволява да вземете екранна снимка на цяла уеб страница, без да превъртате. Можете също така да изберете конкретни части от страницата за скрийнсейб, което ви спестява усилията за ръчен избор и изрязване, когато искате само да споделите част от страницата.

Firefox-ScreenshotTool

Друга удобна функция за споделяне в същото меню е опцията „имейл връзка“, която автоматично създава имейл, използвайки вашия доставчик по подразбиране, който можете да персонализирате, за да изпратите връзката. Има и бутон за копиране на връзката, макар че това е по-малко полезно, както и опция за изпращане на връзката до едно от другите ви устройства.

Има и изглед на читател, който премахва статии с несвързано съдържание и ги форматира в лесно смилаем стил, както и ви предоставя приблизителна оценка за колко време ще отнеме да прочетат. Вграденият .pdf четец също е полезен, но му липсват разширени функции, като подписване на документи или поддръжка за динамичен .pdfs.

Firefox-ReaderView

Firefox се предлага и с вградена поддръжка за Pocket, което е приложение, което ви позволява да откривате и запазвате статии на устройства.

Мобилни функции на Firefox

Firefox за мобилни устройства е много по-малко тежка функция от версията за десктоп, но все пак се предлага с удобни инструменти. В менюто в долния десен ъгъл можете да деактивирате всички изображения, което е чудесно за тези с малки планове за данни или бавни връзки, както и да активирате или деактивирате нощния режим и защитата от проследяване.

Отваряйки менюто до адресната лента, можете да поискате настолната версия на всеки сайт, да споделите или копирате URL адреса и да добавите текущата страница към вашия списък за четене, което ви предоставя офлайн достъп до нея. Когато докоснете лентата за търсене, менюто се заменя със скенер за QR код.

Firefox-MobileMenus

Има и версия на браузъра за iOS и Android, наречена Firefox Focus. Той е проектиран да бъде минимален, предлага много по-малко функции и се фокусира върху защитата на поверителността. Това каза, че частният режим в обикновения Firefox върши същата работа, така че основната му привлекателност е съкратеният интерфейс и минималистичният подход към сърфирането.

Firefox-Focus

Лесно използване

Firefox има елегантен и лесен за разбиране интерфейс, който прави сърфирането лесно и удобно изживяване. Въпреки това, въпреки че по-старите уеб приложения понякога работят по-добре с Firefox от Chrome, последното господство на пазара означава, че понякога ще се сблъсквате с грешки и проблеми със съвременните уеб приложения, когато използвате Firefox.

Лесно използване на работния плот

Настолната версия на Firefox има стандартно оформление. Вашата лента за търсене и отметките са поставени в горната част на екрана, с навигационни контроли вляво и менюта, разположени вдясно. Падащото меню, показващо предишни търсения и алтернативни търсачки, също е полезно, ако трябва да използвате множество доставчици на търсене.

Разделите са ясно разделени и вместо да ги свеждат до степен, че просто са фавикони, Firefox избира хоризонтален подход за превъртане, оставяйки разделите достатъчно големи, за да можете да прочетете част от заглавието.

Firefox-ScrollingTabs

Лесно използване на мобилни устройства

Firefox е също толкова лесен за използване на мобилни устройства. Адресната лента е в горната част на екрана, с бутон до нея за режим на четене и менюто с опции за споделяне, маркиране и заявяване на уебсайтове за настолни компютри.

Контролите за навигация и менюто с раздели са в долната част на екрана, а раздели се показват в два отделни прегледа на обикновени и частни прозорци, на които можете да превключвате между.

Firefox-MobileTabs

производителност

Firefox е един от най-бързите браузъри, който се намира точно зад Chrome на работния плот и пред Microsoft Edge и Opera (прочетете нашия преглед на Microsoft Edge). На мобилни телефони нашите тестове показаха, че е по-бърз от Chrome и Safari, но не и с огромен резерв.

Що се отнася до системните ресурси, Firefox има висок първоначален отпечатък, използвайки големи количества оперативна памет, когато имате отворени само няколко раздела. Въпреки това, колкото повече отворени раздели, толкова по-ефективен е в сравнение с неговите конкуренти, използвайки значително по-малко RAM от Chrome, след като едновременно отворите много раздели.

Сигурност

Firefox получава високи оценки за сигурността, но както заключихме в нашата статия, в която уеб браузърът е най-защитен, той не се справя толкова добре, колкото Chrome.

Firefox се предлага с блокиране на изскачащи прозорци, както и с блокиране на известни злонамерени уебсайтове, използващи базата данни за безопасно сърфиране в Google. Освен това ви предупреждава, когато посещавате уебсайт, използвайки несигурна HTTP връзка, въпреки че предупреждението е по-трудно да се забележи, отколкото е в Chrome.

Firefox-HTTPWarning

Друг важен аспект на сигурността на софтуера е честотата на актуализациите и Mozilla също се справя добре в това отношение. Като цяло, ако бъде открит пропуск в сигурността, той реагира и пуска поправка в рамките на един ден. По подразбиране браузърът използва фонова услуга за автоматично проверка и изтегляне на актуализации, което означава, че няма да продължите по невнимание да използвате опасна версия.

Паролите, съхранявани локално, могат да бъдат защитени с главна парола, въпреки че това е изключено по подразбиране, така че трябва да добавите ръчно такава, за да предотвратите достъп до паролите ви за всеки с физически достъп до вашата машина.

поверителност

Поверителността е най-голямата сила на Firefox. Той идва със строги контроли за проследяване, които ви позволяват да блокирате тракери във всички прозорци и дори да персонализирате какво да блокирате. Например можете да изберете да блокирате тракери и криптомини, но да оставите бисквитките активирани. В частен режим всички те са блокирани по подразбиране.

Настройки на Firefox-Tracker

Firefox също има страхотна политика за събиране на данни. Той събира данни за целите на развитието, но това не включва историята ви на сърфиране или търсене и данните са свързани с произволен цифров идентификатор, а не с вашето име или потребителски акаунт. Ако това все още е твърде много за вас, браузърът ви позволява да го изключите, без да влияете на производителността или функционалността.

Настройки на Firefox -DataCollection

Тъй като Mozilla е нестопанска организация и нейният бизнес не е предназначен за събиране и продажба на данни на своите потребители, е много по-лесно да се доверите на нейните мерки за поверителност. Компанията дори публикува годишен финансов отчет, в който обяснява откъде идват парите й и как са изразходвани.

Въпреки че Firefox се справя отлично с поверителността, ако искате да направите повече, за да си осигурите анонимност, вижте нашето анонимно ръководство за сърфиране.

Присъдата

Firefox е чудесен браузър, особено ако сте загрижени за поверителността си. По подразбиране се събира малко информация за вас и дори това може да бъде изключено. Освен това получавате силен режим на частно сърфиране със стриктно проследяване и защита на бисквитките.

Браузърът е лесен за използване също с страхотни малки функции, като например екранния инструмент и алтернативни търсачки, пакетирани в браузъра. Плюс това, голямата библиотека от добавки ви позволява да добавяте всякакви функции, които браузърът липсва.

Основните проблеми с Firefox са случайни проблеми със съвместимостта с по-новите уеб приложения и високо използване на RAM при ниско натоварване. Въпреки че това са истински проблеми, отличната поверителност, дизайн и функции повече, отколкото ги компенсират.

Какво мислите за Mozilla Firefox? Превъзхождат ли силните характеристики за поверителност проблемите на съвместимостта и високата употреба на RAM? Кажете ни вашите мисли в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map