Farë duhet të dini për ruajtjen e bazuar në cloud

Pavarësisht nëse dini për ruajtjen me bazë cloud apo jo, shanset janë, tashmë po e përdorni. Nga dërgimi i postave elektronike deri te përdorimi i Dokumenteve Google, deri te shkëmbimi i dokumenteve – ruajtja në re është këtu për të qëndruar.


Por a dini gjithçka për ruajtjen e cloud? Përdorimi i një shërbimi ruajtjeje të bazuar në re do të thotë:

Mimet e përballueshme në krahasim me pajisjet e ruajtjes fizike

Vendosje e lehtë pa infrastrukturë shtesë

Magazinimi mund të rritet ose ulet sipas kërkesave

Në rast të një katastrofe, skedarët janë të lehtë për tu rikuperuar

Nëse jeni duke menduar për lëvizjen e të dhënave në cloud, por akoma jeni të hutuar në lidhje me teknologjinë, ky është udhëzuesi i përsosur për ju. Këtu është gjithçka që ju duhet të dini rreth ruajtjes me bazë cloud, me pak fjalë.

Skedarët e ruajtur në Re janë të arritshme nga kudo

Sapo skedarët të ruhen në re, ato janë të arritshme nga kudo, përveç nëse nuk jeni diku pa lidhje interneti.

Të gjitha ato që kërkohen për të hyrë në të dhëna janë kredencialet e hyrjes.

Meqenëse nuk ka pajisje shtesë ose kabllo për tu transportuar, nuk do të keni asnjëherë mendje se keni harruar të merrni një skedar të madh në zyrë dhe të riktheheni për të.

Dosjet thjesht duhet të ngarkohen nga shërbimi i ruajtjes së cloud me zgjedhjen tuaj, dhe kjo është me të vërtetë, thjeshtësia vetë do të thoja.

Sidoqoftë, disa shërbime janë më të mira se të tjerët në marrjen e të dhënave, prandaj sigurohuni që të zgjidhni me kujdes një shërbim, bazuar në nevojat tuaja dhe shpejtësinë e internetit..

Cloud bën bashkëpunim të lehtë

Një nga arsyet kryesore pse bizneset kanë adoptuar teknologjinë cloud është sepse e bën bashkëpunimin të qetë, më të lehtë dhe më të shpejtë.


© Cloudward.net

Punonjësit nuk kanë më nevojë të mbajnë takime në zyrat e tyre ose të punojnë së bashku në një dokument, duke u ulur pranë njëri-tjetrit.

Sot, takimet ndodhin në Slack dhe bashkëpunimi i dokumenteve është i mundur përmes Google Drive dhe Dropbox.

Re gjithashtu ka shtyrë kulturën e të punuarit nga distanca në kompani në të gjithë botën, me 45% të punonjësve amerikanë që punojnë nga shtëpia.

Të dhënat në cloud ruhen në një vendndodhje të largët (dhe çështjet e vendndodhjes)

Këtu është një pyetje e zakonshme që shumë njerëz pyesin. Nëse të dhënat e mia nuk ruhen në një kompjuter, atëherë ku janë saktësisht?

Epo, përgjigjja është pak e komplikuar

Të dhënat e cloud zakonisht ruhen në serverët e një kompanie në një zonë të largët, vendndodhja e saktë e së cilës varet nga ofruesi i shërbimit të ruajtjes së cloud..

Për shembull, Dropbox ka serverat e saj në SH.B.A. dhe Irlandë, dhe Google Drive ka qendrat e të dhënave të shpërndara në të gjithë:

Shtetet e Bashkuara

Taiwan

Evropë

Por, megjithë vendndodhjen e serverave të tyre, kompanitë saktësojnë qartë se të gjitha të dhënat u nënshtrohen ligjeve të SH.B.A.-që nuk është domosdoshmërisht një gjë e mirë.

Shërbimet e ruajtjes në re që nuk kanë asnjë server në SH.B.A. nuk i nënshtrohen ligjeve të SH.B.A. – gjë që është një gjë e mirë.

Dhe vendet janë të rëndësishme, sepse sapo të dhënat ngarkohen në re, ato mund të shihen dhe arrihen nga qeveria amerikane, pa ndonjë njoftim ose pëlqim paraprak.

Nuk ka rëndësi nëse të dhënat janë fshirë më vonë, pasi të jenë ngarkuar, ato janë jashtë. Ndërsa çështja e përgjumjes mund të mos jetë një çështje e madhe për njerëzit që ngarkojnë të dhëna jo të ndjeshme, për ndërmarrjet e mëdha, gjarpërimi mund të jetë një problem i madh.

Në fakt, ligjet e ruajtjes së cloud janë arsyeja pse shumë kompani të korporatave ende zotërojnë dhe vendosin serverët dhe infrastrukturën e tyre private.

Kriptimi i të dhënave është thelbësor

Me shkeljet e reja të të dhënave që ndodhin pothuajse çdo muaj, kriptimi është një mënyrë shumë e rëndësishme për të mbrojtur të dhënat.


© Cloudward.net

Para se të shkoni më tej, është e rëndësishme të njihni tre vendet ku duhet të sigurohen të dhënat:

Kur është në kompjuterin e përdoruesit

Kur të dhënat janë në kalim (duke u ngarkuar në re)

Kur të dhënat janë në server (duke pushuar në re)

Disa shërbime të ruajtjes së cloud, si OneDrive, siguroni vetëm kriptimin SSL kur të dhënat janë në tranzit, që do të thotë që skedarët janë në pushim në server, nuk janë të koduara.

Kështu që, nëse një haker hyn në serverët e OneDrive, të dhënat do të jenë aty në një format të lexueshëm. Shërbimet e ruajtjes në cloud, si iCloud, ofrojnë si shifër tranzitimi ashtu edhe encryption të serverit.

Por a mjafton kaq?

Edhe kur të dhënat encryptohen gjatë tranzicionit, është shërbimi i ruajtjes së cloud që po bën kriptimin. Pra, jo vetëm që kompania ka qasje në të dhënat tuaja, por gjithashtu mund të mos dini se si kompania po e kodon atë.

Sigurisht, një mënyrë për të dalë nga ky problem do të ishte encryptimi i të dhënave përpara se t’i ngarkoni personalisht në cloud.

Por pse ta bëni atë kur ka shërbime të ruajtjes së cloud si p.sh. CrashPlan dhe iDrive, të cilat lejojnë përdoruesit të encryptojnë të dhënat me një çelës encryption personal.

Gjithashtu, shifrimi i të dhënave ngadalëson kohën e ngarkimit dhe shkarkimit dhe nuk do të ketë asnjë mënyrë për të parë të dhënat në internet; gjithmonë do të duhet të shkarkohet së pari.

Shumë kompani të ruajtjes në cloud mund të kenë qasje në të dhënat tuaja

Kur regjistrohemi për një shërbim të ri, shpesh vendosim të anashkalojmë pjesën e kushteve dhe kushteve. Në fund të fundit, kush ka marrë kohën për të?

Por, nëse unë po ruaj të dhëna të ndjeshme në re, nuk duhet të di nëse një kompani e ruajtjes së cloud mund të shohë ose të përdorë të dhënat e mia?

Ndërsa shikova në seksionin e kushteve dhe kushteve të shumë shërbimeve të ruajtjes së cloud, gjeta një linjë të përbashkët në pothuajse të gjitha ato – cilat do të jenë tuajat që do të qëndrojnë tuajat.

Pra, ajo që unë ngarkoj do të jetë e imja dhe kompania nuk mund ta botojë atë më vete, por a do të thotë kjo që një kompani e ruajtjes së cloud nuk mund të përdorë të dhënat e përdoruesit? Aspak.

Për shembull, ndërsa përdorni Google Drive, përdoruesit mund të kenë të drejta të pronësisë intelektuale, por faqja ToS e kompanisë deklaron se përdoruesit i japin Google një licencë botërore, e cila lejon kompaninë të riprodhojë ose modifikojë të dhënat.

Ai gjithashtu lejon Google të përdorë informacionin e klientit për shfrytëzimin e të dhënave dhe qëllimet e reklamimit.

Pastaj ekziston Dropbox, i cili mund të mos përdorë të dhënat e klientëve për qëllime reklamimi, por ToS-i i kompanisë tregon që në rast mosmarrëveshjeje, klientët nuk mund të sjellin një padi gjyqësore të veprimeve të klasës kundër Dropbox, ata thjesht sigurojnë një proces arbitrimi.

Nëse jeni zhgënjyer tashmë, dijeni se ka edhe shërbime si SpiderOak dhe Tresorit që ofrojnë intimitet me njohuri zero, por ato nuk janë aq të lehta për t’u përdorur, as nuk integrohen gjithashtu, krahasuar me Google Drive ose Dropbox.

Në përgjithësi, zgjedhja e një shërbimi të ruajtjes së cloud është një thirrje midis sigurisë dhe aksesit.

Companiesshtë e rëndësishme që kompanitë të kontrollojnë standardet e përputhjes së të dhënave

Businessdo biznes duhet të ndjekë një listë të standardeve dhe rregulloreve, bazuar në industrinë e saj parësore.

Kur një kompani zhvendos të dhënat e saj në cloud, të njëjtat rregulla zbatohen gjithashtu në internet.

Ekzistojnë disa dhjetëra pajtime, duke përfshirë këto tre kryesore:

HIPAA

FERPA

CORPâ

Para se të zgjidhni një shërbim të ruajtjes në re, kontrolloni nëse ai i përputhet standardeve të pajtueshmërisë të kërkuara nga biznesi juaj. Nëse nuk mund t’i gjeni ato të listuara në faqen zyrtare të shërbimit, kontaktoni mbështetjen për konfirmim.

Në përfundim…

Në përgjithësi, ruajtja me bazë cloud vjen me bagazhet e saj.

Por arsyeja pse kaq shumë njerëz, përfshirë edhe mua, përdorin çdo ditë ruajtjen e cloud, është sepse i bën gjërat më të lehta për ne. Lëvizshmëria dhe lehtësia e aksesit që sjell ruajtja e cloud janë të pashembullt.

Në vend që të varet nga disqet lokale dhe të jashtme, ne mund t’i qasemi punës nga kudo dhe nga çdo pajisje. Si përfundim, cili është shërbimi juaj i preferuar i ruajtjes me bazë cloud? Na tregoni në seksionin e komenteve më poshtë.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map