Преглед на дома на Sophos – Актуализирано 2020 г.

Sophos Home Review

Sophos Home изглежда добра сделка, но липсват някои от по-модерните функции, които очакваме да очакваме, когато тестваме толкова много конкуренти. Все пак, цената е правилна, така че може да си струва да проверите, както ще видите в този преглед на Sophos Home.


Sophos-плъзгача-1

Sophos-плъзгача-2

Sophos-плъзгача-3

Sophos-плъзгача-4

предишен

Следващия

Sophos Home е антивирусно решение за тези, които се нуждаят от управление на множество компютри. Той има вграден софтуер за мониторинг и уеб филтриране, както и основно сканиране, за много достъпна цена. Липсват обаче много луксозни функции, които можете да намерите в най-добрия ни антивирусен софтуер.

В този преглед на Sophos Home ние се гмурваме дълбоко в Sophos и откриваме къде успява и къде се проваля. Ще очертаем предлаганите функции, ще го изпълним чрез практическо тестване и ще проучим резултатите от лабораторията му за сигурност. След като тестваме всеки аспект, ще ви дадем нашата присъда.

Ако имате нужда от антивирус, който ви позволява да гледате и контролирате софтуера му на много устройства наведнъж, Sophos Home Premium е добре да си струва ниската цена. Освен това с безплатна 30-дневна пробна версия си струва да проверите сами.

Силни & Слабости

Алтернативи за дома на Софос

Характеристика

Sophos Home е много функционална програма, но в някои случаи това може да бъде добро. Дизайнът и компонентите на Sophos са насочени към два основни пазара: малки организации и семейства. Поради това неговият набор от функции е ограничен, но здрав. За потребителите, които могат да се възползват от тези опции, Sophos е най-висок избор.

Най-голямата характеристика, която предлага Sophos, е дистанционното му управление. Всяка настройка на настолното приложение всъщност е връзка към уебсайта им за управление, където можете да управлявате няколко устройства на едно място. Това е идеално за пример за лабораторни мрежи, където може да се наложи да следите всеки компютър наведнъж.

Sophos-устройства

Това е чудесна функция дори за индивид само с няколко устройства. Вместо да се налага да си спомняте да сканирате телефона, десктопа и лаптопа си по редовен график, можете да зададете всичко от едно табло. Можете също така да преглеждате всички резултати, без да е необходимо физически да получите достъп до това устройство.

Въпреки че много програми, като например AVG (вижте нашия AVG преглед), ви позволяват да използвате множество устройства, те нямат решение за управление на едно гише. Sophos е уникален в това отношение.

В допълнение към функциите за управление, Sophos предлага и няколко перки за качество на живот. Това включва защита на уеб камерата, което е рядкост, но много търсен детайл в антивирусната защита.

Sophos-камера

Част от нейната защита се основава на „оценка на репутацията“. Това означава, че други компютри, работещи с Sophos, ще идентифицират дали дадена програма е злонамерена или безопасна и след това ще докладват на Sophos. Тогава той ще ви предупреди, ако започнете да изтегляте този софтуер, и ще ви попита дали искате да продължите.

Има редица функции, които съвременният потребител очаква от антивирус, като например мениджър на пароли или виртуална частна мрежа. Sophos Home е ограничена в това отношение, за разлика от някои от своите конкуренти. Вижте нашия преглед на Avira за пример на инструмент, който премина в пълната обратна посока с функции.

Това обаче се дължи на групите, към които е насочен Софос. Като решение за управление на бизнеса от потребителите не се очаква да влизат в настолното си приложение и да раздробяват файлове. Тази програма е предназначена за мениджърите да сканират дистанционно компютър и да променят настройките, за да запазят служителите си в безопасност.

Дори при тази информация все още е странно, че на този антивирус липсва вградена защитна стена. Това изглежда като логична функция за отдалечено управлявани бизнес и семейни решения, за да се гарантира максимална сигурност. За инструмент, който включва тази функция, разгледайте нашия преглед на антивируса на Kaspersky.

Sophos също би имал повече стойност като потребителски продукт с още няколко функции. Някои защити срещу кражба на самоличност биха били добре с банковата му защита и биха я поставили пред пакета.

Родителски контрол

Друга отличителна черта на Sophos Home са неговите родителски (или бизнес) контроли. Те позволяват на собственика на акаунта да блокира всичко онлайн, от неподходящо съдържание до уебсайтове, свързани със спорт. След това тези блокирани сайтове се регистрират на таблото за уеб.

Sophos-blockedsite

Настройките за филтриране в мрежата са логични и ясни, но открихме, че не работи добре във всеки браузър. Firefox и Internet Explorer работеха добре, но Google Chrome измина почти всеки родителски блок без проблем.

Освен това филтрираните уебсайтове не винаги са били това, което очаквахме. Филтърът за пазаруване например не блокира Amazon или eBay, но блокира Etsy.

Sophos-parentalblock

Тази функция не е много често срещана, но е чудесна за семейство или мениджър на екип, когато инсталирате антивирус на много различни устройства. За още един софтуер, който предлага тези контроли, прочетете нашия преглед на McAfee Total Protection.

Преглед на функции на Sophos

Домашно лого на Sophoshome.sophos.com

Започва от 500 долара за месецВсички планове

Характеристика

Мениджър на пароли

File shredder

Поддръжка за много ОС

Родителски контрол

Почистване на диска

VPN

Профили

защита

Ransomware защита

Защита на уеб камерата

Мониторинг в реално време

Защитен браузър

Защита на изтеглянето

Защита от фишинг

Firewall

Операционна система

Windows

MacOS

Linux

андроид

IOS

ползваемост

Потребителски интерфейс на работния плот

Мобилно приложение

Разширение за браузър

поддържа

Помощен център

форум

Чат на живо

телефон

електронна поща

24/7 Поддръжка

Видео урок

Разни

Безплатен план

Ценообразуване

Не е обичайно за безплатен ниво на антивирус да има ограничение на устройството. Въпреки това, за Sophos Home това има смисъл. Всяко устройство се управлява от едно табло за управление, така че управлението на повече устройства наведнъж е основно предимство. С достъпната цена на Sophos Home Premium обаче има най-голям смисъл да се обръщате към платената версия.

Като инструмент за дистанционно управление и защита за бизнеса и семействата, Sophos Home Premium е много. Някои конкуренти, като например Avast, ще ви изведат далеч повече във високия клас (вижте нашия преглед на Avast Pro, за да видите дали си струва парите).

На Sophos Home Free също липсва повечето функции, които се предлагат с подреждането Home Premium. Защитата срещу злонамерен софтуер – като PUA или потенциално нежелани приложения – е ограничена до платената версия. Тази защита от зловреден софтуер е необходима за солиден антивирус.

Основното е, че на Sophos Home Free липсва твърде много функции, за да си заслужава. Ако се нуждаете от защита в евтиното, подбор от нашия най-добър безплатен антивирусен списък е по-добра идея. Ако обаче се нуждаете от родителски контрол или възможност за дистанционно управление на сканирането, Sophos Home Premium е много достъпен и разполага с това, от което се нуждаете.

Удобство за потребителя

Въпреки че приложението Sophos Home за настолни компютри всъщност не е предназначено да се използва за никакво реално управление, инсталирането и работата със Sophos изобщо не е проблем. Простотата на настройките може да бъде приятна за поддръжка, но катастрофална в случай на сериозна инфекция с зловреден софтуер.

Инсталирането на Sophos Home беше леко. Не се изискваха акаунти и връзките за изтегляне на Sophos Home Premium и Free бяха видни на уебсайта му. Приложението обаче настоява да стартира сканиране веднага след инсталирането, като няма начин да отхвърли сканирането, освен да го анулира, след като вече е стартирало.

Sophos сканиране

Това не е много голям проблем, но беше малко досадно. Предпочитаме сами да изберем кога да стартира сканиране.

След като се инсталира Sophos Home, веднага осъзнавате, че настолното приложение е почти напълно безсмислено. Всеки елемент от менюто, с изключение на „помощ“, всъщност е връзка към тази настройка на уебсайта. 

Както споменахме по-горе, това е така, защото Sophos очаква тези програми да бъдат контролирани дистанционно. Въпреки това, като краен потребител, това е смущаващо и бавно. Sophos трябва да може да свързва уеб интерфейс със своите настолни приложения в реално време.

Sophos-табло

Въпреки това, интерфейсът на уебсайта е много интуитивен и лесен за навигация. Основната страница за състоянието на всяко устройство включва преглед на текущото ниво на антивирусна защита и най-новите дейности, които Sophos взе на устройството.

Това може да включва започнати сканирания, анулирани сканирания, заобиколени родителски предупреждения и дори опит за достъп до блокирани сайтове. Това е чудесен източник на информация, когато нямате достъп до въпросния компютър.

Sophos предупреждение

Нито една от настройките също не е твърде сложна. По-голямата част от тях са превключватели, които могат да се включват и изключват, без допълнителни възможности. Дори разширените настройки под някои от опциите бяха просто още няколко превключватели.

Sophos-настройки

Има малко обяснение за всяка настройка, но те не влизат в много подробности. Като пример, на нашия тестов компютър бяхме стреснати да открием, че клавиатурата извежда случайни букви и цифри, вместо това, което въведохме. 

Въпреки това открихме, че това е част от защитата на кейлоггера при „безопасно онлайн банкиране“. Настройката изобщо не обяснява как ви предпазва от кейлоггери, така че беше трудно да се определи, че Софос изобщо го причинява.

Опции за сканиране

Sophos наистина чука вкъщи простото еднолично отношение с неговите опции за сканиране. Има само „сканиране“, което сканира някои части от вашия компютър, най-вероятно частите, които другите антивирусни програми биха покрили при „бързо сканиране“.

Има и скрита опция за сканиране на отделен диск, но той изобщо не е обхванат в документацията на програмата. Щракването с десния бутон на мишката върху отделна папка ще ви даде възможност да я сканирате с Sophos Home. Няма смисъл, че тази функция е скрита в контекстно меню.

За щастие, опцията за еднократно сканиране не отнема много време и не е много тежка на компютър. Сканирането само набъбна нашия тестов компютър от 10-процентово използване на процесора до 35 до 40 процента. Това беше забележимо, но не и неизползваемо.

Освен това отне само няколко минути, което е приемлива скорост за бързо сканиране и отбеляза проследяване на бисквитки отгоре на всеки зловреден софтуер, който намери.

защита

Sophos Home почти няма строго изпитание, за което да говорим. Ние сами го проведохме през крачките му и той се справи доста добре на нашите собствени тестове, стига да използваме правилния браузър за тестване. Въпреки това, лабораторните тестове са истинският златен стандарт, така че е толкова остарял. .

Последният тест, който можехме да открием, беше докладът на AV-Test за декември 2017 г. Като заслуга на Sophos Home, той лесно премина всеки тест. Той блокира 100 процента широко разпространен зловреден софтуер и изобщо нямаше фалшиви резултати. 

Освен това изтеглянето на често използвани приложения беше значително по-бързо със Sophos от средния за индустрията. Докато най-разпространените програми за защита от злонамерен софтуер забавиха тестовия компютър с 14 процента при изтегляне на приложения, Sophos го забави с един процент. Когато стана дума за копиране на файлове, неговото осем процента забавяне беше наравно със средното за индустрията.

Въпреки това, Sophos не се класира толкова добре на своя тест за защита в реалния свят от ноември 2016 г. с AV-Comparatives. Въпреки че блокира 96,2 процента от заплахите, той действително се представи в долната трета от тестваните антивирусни програми. Той изоставаше от популярни джунгернаут, като Bitdefender (прочетете нашия рецензия за Bitdefender).

Sophos главно изостава от компромисната си скорост. Въпреки че фалшивите му положителни резултати бяха приемливо ниски, той стана жертва на много по-голям брой злонамерен софтуер от повечето други тествани програми едновременно. Особено бледнее в сравнение с F-Secure (вижте нашия преглед на F-Secure, за да научите повече).

MRG сертификация

В настройките на Sophos Home можете да видите, че той докосва банковата си защита като „сертифицирана от MRG Effitas“. Това е доста голяма работа сред антивирусните програми; около една трета от програмите се провалят от това сертифициране и това е подвиг, който си заслужава да се похвали.

Sophos-onlinebanking

За съжаление, след като се свързахме със Sophos, открихме, че те всъщност не са сертифицирани чрез онлайн банковото сертифициране на MRG Effitas. Вместо това MRG Effitas оцени услугата Sophos Intercept X през февруари 2018 г. Sophos Home използва тази услуга, така че положителен резултат от тази оценка на защитата на крайните точки показва добри неща за антивируса. 

Когато попитахме Sophos за сертифицирането, те ни казаха, че ще го премахнат от уебсайта си, тъй като той „не е най-актуалният“. Според нашето изследване обаче в нито един момент не е имало сертифициране, така че ще се радваме да видим, че ще актуализират сайта си, за да премахнат тази увереност.

За да бъдем справедливи, в оценката на MRG Effitas Sophos блокира близо 100 процента от злонамерен софтуер и имаше много малко фалшиви позитиви, но беше надминат в тази категория от силни конкуренти като Trend Micro (прочетете нашия Trend Micro Antivirus + преглед). Това е впечатляващ резултат, но не точно банков сертификат.

Hands-On тестване

Нашите практически тестове преминаха малко по-добре за Sophos Home. Като начало го проведохме чрез пакета за тестване на анти-зловреден софтуер за тестване (AMTSO). Единственият неуспешен тест беше фишинг тестът, което има смисъл, защото не предлага фишинг защита (научете какво е фишинг и защо се нуждаете от защита от него).

Интересното е, че не блокира всички злонамерени програми по един и същи начин. Sophos работи частично върху „репутационен рейтинг“, което означава, че файл или URL адрес с по-нисък репутационен рейтинг ще покаже предупреждение, което препоръчва на потребителя да не го изтегля. 

Въпреки че повечето файлове бяха блокирани направо, няколко просто ни препоръчаха да не продължаваме, поради ниския си рейтинг.

Също така проведохме Sophos чрез тестовете за уеб експлоатация на WICAR. Тези тестове са предназначени да стартират няколко често срещани уеб експлоатации на вашия браузър и да проверят дали вашата защита от злонамерен софтуер е достатъчно здрава, за да ги блокира.

Резултатите тук зависеха изцяло от това кой браузър сме използвали. В Google Chrome Sophos блокира само два от 13-те зловредни URL адреса. В Internet Explorer той блокира 10. Обаче е доста често да не се блокира всеки уеб експлоатация. За пример на антивирус, преминал всички 13, вижте нашия ESET NOD32 преглед.

Въпреки че Sophos Home имаше солидни резултати в лабораторните тестове, в които участва, те са просто твърде стари, за да бъдат надеждни. Нашите практически тестове обаче бяха солидни, което показваше, че Sophos е доста надеждна защита. Ако търсите антивирус, който ще ви предпази от най-зловреден софтуер, разгледайте нашия списък с най-сигурните антивирусни програми.

поддържа

Разликата между платените потребители и безплатните потребители е голяма, когато става дума за обслужване на клиенти на Sophos Home. Въпреки че безплатните потребители имат достъп само до предварително написана база от знания, платените потребители могат да се насладят на имейл и чат услуги на живо. Въпреки това дори тези услуги не са денонощни.

Sophos-подкрепа

Като потребител на Sophos Home Free ще имате достъп само до базата знания. Това е проблем, свързан с факта, че статиите изобщо не покриват голяма част от потребителското изживяване. Вместо това те се фокусират най-вече върху инсталирането и конфигурирането и отговарят на много малко въпроси относно програмата, как тя работи и какви функции предлага.

След като сте платен член, получавате достъп до поддръжка, базирана на билети и поддръжка за чат на живо от 8:00 до 20:00. EST. Въпреки че обслужването на клиентите не е денонощно, то беше сравнително бързо и точно, когато отговаряше на нашите въпроси. Изпратихме билет извън работно време, за да проверим колко време отнема отговор. Билет, изпратен в 21:00. беше отговорено на обед на следващия ден.

В допълнение към традиционните канали за поддръжка, Sophos активно поддържа и акаунт в Twitter. Това отнема малко от тежестта от базата знания за безплатните потребители. Въпреки това, той не се застъпва за подкрепа на крале, като Panda Security (прочетете нашия преглед на Panda Security).

Присъдата

Sophos Home е наистина видът антивирус, който или се нуждаете, или нямате. Ако имате един компютър за защита и нямате нужда от неговата функция за дистанционно управление, има безброй други антивирусни програми с по-здрав набор от функции, предлагащи ви възможността да изтриете файл завинаги или да управлявате всичките си пароли наведнъж.

Ако обаче имате нужда от функция, която ви позволява да управлявате редица устройства, Sophos Home е една от малкото антивирусни програми за потребителски клас, които я предлагат. С много ниска цена в сравнение с конкурентите си, това е чудесен избор, ако можете да се възползвате от тези аспекти на софтуера.

Що се отнася до чистата сигурност, защитата на Sophos Home липсва в сравнение с конкуренти като Webroot (прочетете нашия преглед на Webroot SecureAnywhere за повече). Фактът, че той не е участвал в никакви скорошни лабораторни тестове, е тревожен и изборът му да поиска банково сертифициране от MRG Effitas, когато всъщност няма, е много загрижен.

Потребителската му поддръжка също оставя много да се желае за потребителски продукт, който ще се използва денонощно, а не само в работно време. Това е особено вярно, ако сте безплатен потребител, тъй като почти изцяло се предоставяте на поддръжката на социалните медии.

Какво мислите за Sophos Home? Това решение ли е за вашите антивирусни нужди? Уведомете ни в коментарите. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map