Най-сигурният антивирусен софтуер 2020: Безопасност преди всичко

Сигурността е на първо място при избора на антивирус. Въпреки че използваемостта, цената и броят на поддържаните устройства са важни, всичко е напразно, ако защитата не стане равна. От софтуера, който тествахме в нашите антивирусни прегледи, тези пет царят върховно в защитата.


В това ръководство за най-сигурния антивирус, ние ще изправим най-добрия антивирусен софтуер един срещу друг, за да ви дадем най-добрите опции на пазара. Ще споделим как сме направили избора си, след което ще сравним резултатите от лабораторията с нашите практически тестове, за да ви покажем колко добре се е представил определен антивирус..

Извън партидата най-много препоръчваме Bitdefender, тъй като има отлични резултати за защита, много функции и интуитивен интерфейс, за да се стартира. Докато разглеждаме сигурността тук, Bitdefender успява да направи това и всичко останало добре.

Повече за:

  • Най-добрият антивирусен софтуер 2020
  • Най-добрият безплатен антивирусен софтуер за 2020 г.
  • Най-добрият антивирус за Android 2020

Най-сигурният антивирусен софтуер 2020

Избор на най-сигурния антивирусен софтуер

Има много фактори, които влизат в избора на антивирусен софтуер, от използваемост до функции и след това. За това ръководство обаче е просто. Сигурността е наш основен фактор, а всичко останало е второстепенно.

Ние оценяваме сигурността по два начина: лабораторни резултати и практически тестове. Нашите практически тестове са рудиментарни, използвайки установени инструменти за тестване, достъпни онлайн. За нас начинът да използваме антивируса е реалният свят и да тестваме неговата основна функционалност.

Това каза, че лабораторните резултати са по-категорични, така че ние ги използваме като основен фактор при оценка на сигурността. Препращаме към три независими лаборатории, които тестват антивирусни продукти няколко пъти годишно, използвайки дълъг списък от истински зловреден софтуер.

Защитните номера обаче не са единственото, което гледаме. Допълнителната, проактивна защита е друга област, която ни занимава. Това включва защита от защитен софтуер, защита на уеб камерата, защитна стена и защитен браузър.

Режимите на сканиране също са важни. Нашите очаквания са, че антивирусът ще има пълна система и насочени сканирания, така че повече от това се откроява. По-специално, ние търсим сканиране на UEFI, което може да премахва дълбоки rootkits.

Не разглеждаме включени мениджъри на пароли, с изключение на Касперски. При нашето тестване те изпаднаха равномерно в сравнение с най-добрите мениджъри на пароли. Dashlane е много по-добър вариант и първият, който препоръчваме (прочетете нашия преглед на Dashlane).

Тези области козят всички останали, но също така разглеждаме цената, цялостната използваемост и функции в това ръководство. Ако антивирусът се пробие в тях, но има отлична защита, той ще бъде включен в това ръководство.

Първо ще преодолеем сигурността на всеки антивирус, след това ще говорим за други причини, които ни харесват. Като изключим това, нека да стигнем до нашия списък с най-сигурния антивирусен софтуер.

1. Най-сигурният антивирус: Bitdefender

Bitdefender непрекъснато е в горната част на лабораторните резултати. Това беше един от само четирите антивируса, които получиха сертификат от ниво 1 в пълния спектър на анализ на MRG Effitas Q1 2018, който тества 337 проби злонамерен софтуер на 18 доставчици.

Други лаборатории също отчитат впечатляващи числа. Bitdefender блокира 100 процента от нулев ден и широко разпространен зловреден софтуер в априлския анализ на AV-Test. По това време средният отрасъл е 99,5 процента.

Bitdefender-Interface

AV-Comparatives откриха подобни резултати. Bitdefender беше удостоен с Advanced +, най-високия възможен слой, по отношение на производителност, откриване на файлове и премахване на зловреден софтуер. По време на тестовете си през юни, Bitdefender блокира 99,8 процента злонамерен софтуер, хвърлен по пътя си.

Нашите практически тестване отразяват тези резултати. Bitdefender постигна 100% успех в блокирането на пробите на Amtso и Wicar. Тестовете варираха от стандартния тестов файл на Eicar до миньор за криптовалута на JavaScript.

Bitdefender също има други мерки за защита, включително защита от защита от софтуер и защитен браузър. Той нарича своя защитен браузър „Safepay“, който се използва за онлайн транзакции. Това е отделна версия на вашия работен плот, която ще прекъсне всички връзки, освен активната.

Други причини, които харесваме Bitdefender

Защитните резултати на Bitdefender блестят, но така също и другите му функции. Той има един от най-добрите антивирусни интерфейси, които сме виждали, използвайки наличното пространство, без да се претрупва. На главния екран има решетка, която можете да персонализирате с „бързи действия“. Плочките отварят други области на приложението, например виртуалната частна мрежа, от главния екран.

Има и профили, които можете да коригирате в клиента. Bitdefender се предлага с няколко конфигурирани извън кутията, които можете да персонализирате допълнително. Профилите ще повишат или премахнат защитата по определени начини в зависимост от задачата, която изпълнявате. Например, работен профил ще защитава повече от фишинг схеми. Профилите не са задължителни, ако не искате да ги използвате.

BitDefender профил-Settings

Единственият недостатък на Bitdefender е цената му. Можете да получите план за сравнително евтино или дори безплатно, ако просто искате основно сканиране. В евтините планове обаче липсват основни функции за защита, като защитна стена, и поддържат само Windows. Скъпо е, но препоръчваме Total Security извън опциите.

Можете да научите повече за Bitdefender в нашия преглед на Bitdefender или да се регистрирате с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

2. F-Secure

F-Secure е врата и врата с Bitdefender в лабораторни резултати. Той бе удостоен със сертификат от ниво 1 в пълния спектър на анализ на MRG Effitas за Q1 2018 и сертификат от ниво 2 в Q2 анализа. Той изпадна в Q2 тестването поради лоша производителност с потенциално нежелани приложения, но здравият разум трябва да блокира повечето от това така или иначе.

Добре се справи и с други лаборатории. AV-Test намери 100 процента ефективност срещу широко разпространените и нулев ден злонамерен софтуер в своите оценки за май и юни, което е над средното ниво от 99,6 процента. Производителността също беше добра, като само 12 процента забавяне при пускане на популярни уебсайтове.

F-Secure интерфейс

F-Secure се представи по-добре от Bitdefender в резултатите от AV-Comparatives. Той блокира 100 процента от пробите, като спечели оценка за напреднали. AV-Comparatives обаче го присъди само на две от три възможни звезди.

Лабораториите се съгласиха, че F-Secure връща високо ниво на фалшиви позитиви. В тестовете за март на AV-Comparatives F-Secure имаше 30 фалшиви положителни резултати от използваните 216 проби. Trend Micro беше вторият по височина само при девет (прочетете нашия Trend Micro Antivirus + рецензия).

Нашите практически тестове обаче бяха добри. F-Secure блокира пробите на Wicar и пет от шест от пробите на Amtso. Не успя категорията за изтегляне с драйв, но файлът беше премахнат от нашата машина, преди да може да нанесе вреда.

Уебсайтът на F-Secure Antivirus е блокиран

F-Secure включва защитна стена, мониторинг в реално време и защита от защита от софтуер. Ако закупите скъпия пакет Total, ще получите и VPN за Freedome. Добре е за пакетна услуга, съвместима с политика без регистрация и базирана във Финландия, която има строги закони за поверителност.

Не е толкова добро, колкото нашите избраници за най-доброто VPN, все пак, особено ExpressVPN (прочетете нашия преглед на ExpressVPN).

Странно е, че F-Secure не включва своя мениджър на пароли с никакъв план. Това би било изключение от нашето правило „няма мениджъри на пароли“. В ревюто ни на F-Secure Key го даде висока оценка и смятаме, че ще бъде чудесно допълнение в бъдеще.

Други причини, които харесваме F-Secure

F-Secure има лек инсталатор, само с размер 1MB, който завършва инсталацията за по-малко от минута. Този лек подход пренася интерфейса, който е една от любимите ни части на F-Secure.

Клиентът няма нищо особено, като бързи действия или профили. Вместо това F-Secure сегментира своята мощ, така че потребителите да имат достъп само до функциите, които искат. Никога не би трябвало да влизате в настройките например, но можете да намерите много персонализиране там.

F-Secure инструменти

F-Secure също има онлайн мениджър за всичките ви устройства. Тъй като фокусът е върху многопотребителските планове, интерфейсът на браузъра има смисъл само. Можете да преглеждате състоянието на вашите устройства, независимо на каква машина работите и да конфигурирате родителските настройки там.

Продажната точка на F-Secure обаче е неговата сигурност. Можете да научите повече за това в нашия преглед на F-Secure Antivirus или да се регистрирате с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

3. Антивирус на Kaspersky

Касперски е интересно включване за този списък. Той има отлични лабораторни резултати и нашите практически тестове също бяха впечатляващи, но има твърдения, че е шпионирал клиентите си и е докладвал на неприветливото за личното пространство руско правителство.

Това може да е случай на свързана с Русия истерия, като се има предвид, че проблемът изглежда се съсредоточава само върху САЩ. Все пак искахме да го отбележим, особено ако обмисляте да вземете копие на Касперски.

Въпреки че поверителността му е съмнителна, защитата му не е. Касперски беше удостоен със сертификат от ниво 1 в Q1 и Q2 пълен спектър на анализ на MRG Effitas. Avira беше единственият друг софтуер, който спечели сертификацията два пъти подред.

Антивирусен интерфейс на Kaspersky

Касперски също премина тежката симулация на банките, която има MRG Effitas. Две трети от антивирусите, подложени на този тест, се провалиха, включително F-Secure.

Нашите практически тестове бяха добри, но не толкова добри, колкото F-Secure или Bitdefender. Касперски се провали два от шестте теста от Amtso и три от 13-те от Wicar. След като файловете са изтеглени, обаче, Касперски ги идентифицира и премахва.

Kaspersky също има множество функции за защита. Тя включва защитен браузър, мониторинг в реално време, защитна стена, фишинг защита, защита от компютърна защита, защита на уеб камерата и други. Препоръчахме го в нашето ръководство за това как да защитите вашата уеб камера.

Блокер за проследяване на Kaspersky

Други причини, които харесваме Касперски

Касперски ви дава много за парите си. Плановете са евтини, под 50 долара за най-високо ниво на пет устройства, и се предлага с мениджър на пароли, VPN и Safe Money, защитен браузър, подобен на Safepay.

Kaspersky-Safe пари

Мениджърът на пароли на Kaspersky беше един от нашите избраници за най-добър мениджър на пароли. Той се отличава с удобството и удобствата на потребителите и за пакетиран софтуер много ни харесва. Можете да научите повече в нашия преглед на Kaspersky Password Manager.

VPN не е толкова горещо. Kaspersky Secure Connection е просто рециклиране на Hotspot Shield, VPN доставчик, който ние оценихме като „справедлив” в нашия преглед на Hotspot Shield. Неговата лекота на използване и функции са прилични, но тревожната политика за поверителност го прави лош избор за VPN.

Това обаче не е задължително. Kaspersky има достатъчно функции, за да оправдае лесно цената, включително средство за почистване на поверителността, което почиства вашите файлове за идентифициране на данни. Това е отличен многофункционален антивирус с ниска цена, страхотен набор от функции и върхови резултати за защита.

Можете да научите повече в нашия пълен преглед на антивируса на Kaspersky или да се регистрирате с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

4. Нортън Сигурност

Нортън Сигурност направи, както и Касперски и F-Secure в лабораторни резултати. MRG Effitas му присъди сертификат от ниво 1 в своя Q2 пълен спектър анализ и сертификат от ниво 2 в Q1 анализа си.

Докато ниво 2 е по-ниска сертификация, което означава, че антивирусът блокира поне 98 процента от зловреден софтуер, Norton едва го направи в Q1 тестването. Малко количество поведенческо блокиране, около 2 процента, се дължи на спада на Нортън.

Norton-Interface

Все пак е ясно, че защитата е отлична. AV-Test намери 100 процента ефективност срещу нулев ден и широко разпространен зловреден софтуер през април, което беше над средното ниво от 99,5 процента за индустрията. Между двата типа атаки AV-Test тества над 5 600 проби.

AV-Comparatives също показа 100-процентно блокиране в майските си тестове. Въпреки отличното представяне, Нортън претърпя същия фалшив положителен проблем, който направи F-Secure. Не беше лошо обаче да върнем 11 фалшиви позиции от 80.

Нортън има всички мерки за проактивна защита, които също обичаме да виждаме. Тя включва защита от защита от софтуер, фишинг защита и защитна стена, която се адаптира към програми, които често използвате, които се свързват с интернет.

Ако по някаква причина злонамерен софтуер го включи на вашата машина, Norton ще почисти вашето устройство безплатно или ще ви върне пълно възстановяване. 100-процентната гаранция на Нортън е една от най-силните точки.  

Други причини, които ни харесват Norton Security

Symantec е голяма компания и това означава, че Norton може да предложи дълъг списък от планове. Цената му е наравно с други доставчици, около 30 долара за основна защита и около 50 долара за множество устройства и първокласен пакет, но предлага пакет от по-високи нива на сигурност, които малко други доставчици имат.

Можете да свържете LifeLock или маршрутизатор и VPN на Norton с Security Deluxe. За 300 долара годишно ще получите всички функции на Deluxe с поддръжка на до пет устройства и до 1 милион долара за възстановяване на откраднати средства..

Norton-Setup-Задължително

LifeLock също има проактивна защита срещу кражба на самоличност. Получавате сигнали за вашия социален осигурителен номер и кредит, подозрителна дейност на банкови и кредитни карти, 401 (k) и инвестиционна дейност, престъпления, извършени от ваше име, и годишен кредитен отчет от три бюра.

Дори при цялата тази защита обаче е добре да следвате нашите шест съвета, за да предотвратите кражба на самоличност.

Нортън има няколко проблема, включително досадната лента с инструменти и разширението на браузъра, но като цяло потребителското изживяване и нивото на защита надвишават тези минуси. Можете да научите повече в нашия преглед на Norton Security или да го изпробвате с щедра 60-дневна гаранция за връщане на парите.

5. ESET NOD32

ESET има смесени резултати при лабораторни тестове. Някои тестове го хвалят с отлични резултати за защита, докато при други той пада плосък. Нашите практически тестове обаче бяха впечатляващи и множеството опции за сканиране и работа със злонамерен софтуер на ESET печелят място в нашия списък.

Както при Norton, ESET получи сертификат от ниво 1 в Q2 теста на MRG Effitas и сертификат от ниво 2 в Q1 теста. Първоначалните проценти на откриване при Q1 тестване бяха добри, но не и отлични. ESET пропусна две проби от тестваните 337, блокира още две в рамките на 24 часа и поведенчески блокира друга.  

ESET NOD32 интерфейс

Други лаборатории обаче имаха няколко проблема. AV-Test намери 100 процента ефективност срещу широко разпространения зловреден софтуер, но се спъна срещу атаки с нулев ден. Той блокира само 97,9 процента през ноември 2017 г. и 98,9 процента през декември, под средното ниво от 99,5 процента за индустрията.

AV-Comparatives откри 99,1 процента блокиране между февруари и юни 2018 г., когато наблюдава ESET. Въпреки това има различия в тестовете, а резултатът беше намален през най-лошия месец април, който има степен на защита 98,2 процента.

ESET блокира всички проби, които използвахме при нашето практическо тестване – шест от Amtso и 13 от Wicar. Харесва ни, че ESET ви уведомява, че работи. Други антивируси работят на заден план и не показват, че заплахата е блокирана.

Особено добре борави с потенциално нежелани приложения. Докато инсталирате, можете да изберете дали ESET да ви уведомява за PUA или да ги блокира автоматично. Когато изтеглихме такъв, ESET ни уведоми и ни попита дали искаме да продължим.

ESET NOD32 потенциално нежелано приложение

Режимите на сканиране също са впечатляващи. ESET може да сканира на ниво файл, впечатляващо, като се има предвид, че някои антивирусни продукти не могат дори да докосват папки. Освен това има цялостно сканиране на UEFI, за да улови всеки зловреден софтуер, който е работил твърде дълбоко във вашата операционна система.

Други причини, които харесваме ESET

Интерфейсът на ESET, особено при сканиране, работи добре. Можете да плъзнете и пуснете файл или папка в интерфейса и сканирането ще започне веднага. Това е по-интуитивен начин да се справите с насочените сканирания от разглеждането чрез йерархия на папките.

Настройки за сканиране на ESET NOD32

Ако надстроите последния пакет за защита на NOD32, получавате допълнителни функции. Internet Security включва защитен банков браузър, който отделя вашия нормален десктоп от вашия банков. Подобно на Bitdefender, той прекъсва всички връзки извън вашата банкова сесия.

Можете да добавите допълнителен слой защита срещу извличане на софтуер, ако вземете Smart Security. Тя включва криптиране на файлове, което означава, че всяка папка, файл или подвижен може да бъде защитена, ако получите софтуер за извличане и той се опитва да ги вземе.

Настройки за инсталиране на ESET Smart Security

Всички планове също са евтини, стига да се нуждаете само от защита на едно устройство. ESET има странна схема за ценообразуване в сравнение с други водещи антивирусни програми, която ви позволява да изберете точния брой устройства, от които се нуждаете, и да таксувате $ 10 на.

Получавате много за парите си, но не най-малкото е интуитивен интерфейс. В това отношение той не достига до AVG (прочетете нашия преглед на AVG), но все пак е добър. Можете да научите повече в нашия преглед на ESET NOD32 или да го изпробвате с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Заключителни мисли

Като цяло, Bitdefender, Kaspersky и F-Secure са най-сигурните антивирусни продукти на пазара. ESET и Norton също са добри, но има няколко минуса, които ни пречат да ги препоръчваме за горната част на този списък.

Киберпрестъпността става все по-разпространена и силен антивирус е първата стъпка за защита срещу нея. Мениджърът на пароли също помага много, предпазвайки ви от груби атаки и keylogger-и.

Какъв антивирус използвате? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me