Shqyrtimi Brave i Brave – Surfing i Sigurt -Përtërirë 2020

Rishikimi Brave i Brave

Shfletuesi Brave është një hyrje relativisht e re në treg, dhe duhet të themi se është thjesht e shkëlqyeshme. Shtë e sigurt, e shpejtë dhe madje ka një mënyrë të re për t’ju shpërblyer juve për ta përdorur atë. Ka disa dobësi, por asgjë madhore, siç mund t’i lexoni në përmbledhjen tonë të plotë të Brave.


Shqyrtimet më të mira të shfletuesit

Brave lançuar në Janar 2016. Bazuar në Chromium, ai thekson sigurinë dhe privatësinë duke mos sakrifikuar tiparet ose performancën. Ky përmbledhje Brave do t’ju japë një ide nëse i përmbush ato qëllime.

Shfletuesi paketon një listë mbresëlënëse të veçorive, dhe performanca e saj është në nivelin më të lartë, me shpejtësi të madhe dhe konsum të ulët të RAM-it. Ne përmendëm Brave në udhëzuesin tonë të shfletuesit anonim, dhe për arsye të mirë. Ka shumë karakteristika të dobishme të sigurisë dhe intimitetit, duke përfshirë një adblocker të integruar, “mburoja” që bllokojnë cookie-t dhe gjurmuesit dhe shtypjen e gishtërinjve, dhe madje edhe një modalitet Tor.

Brave është i disponueshëm në desktop për Windows 7 dhe më vonë dhe macOS X 10.10 e më vonë, si dhe shpërndarjet Ubuntu, Debian, openSUSE dhe Fedora të Linux. Në celular, shfletuesi kërkon të paktën Android 4.1 ose iOS 12.0. Për testimin, ne kemi përdorur një laptop që drejton Windows 10 dhe një iPhone me iOS 12.3.

Pikat e forta & dobësitë

Alternativa për Shfletuesin Brave

Features

Versione celulare dhe desktop të Brave përfshijnë një adblocker të integruar, i cili ju kursen juve për instalimin e një shtese të palëve të treta. Ju gjithashtu mund të vendosni një “zinxhir sinkronizimi” midis pajisjeve tuaja në mënyrë që ata të ndajnë shënimet tuaja me njëri-tjetrin. 

Në vend që t’ju detyrojë të krijoni një llogari si shumica e shfletuesve, Brave realizon që përmes kodeve një herë të verifikimit, të cilat janë në dispozicion në tekst dhe në formën QR. Fatkeqësisht, “zinxhiri i sinkronizimit” është i kufizuar vetëm në faqeshënuesit.

Brave-SyncChain

“Shpërblimet e guximshme” është ndoshta tipari më interesant në Brave. ’Shtë iniciativa e kompanisë për të ndryshuar mënyrën se si reklamimi funksionon në internet, dhe është një ide që provokon mendimin. Ajo i paguan përdoruesit që vendosin të shikojnë reklamat 70 përqind të të ardhurave të krijuara me një cryptocurrency të bazuar në Ethereum të quajtur Tokens Vëmendje Themelore, të cilat mund të përdoren për të këshilluar krijuesit e përmbajtjeve të regjistruara me Brave. 

Ju gjithashtu mund të vendosni dhurime automatike në faqet e internetit që vizitoni, të specifikoni sa reklama dëshironi të shihni në orë dhe të rregulloni sa kohë llogarit faqja si vizitë.

Për shkak se përdoruesit zgjedhin, reklamat janë personalizuar duke përdorur të dhëna lokale, duke eleminuar nevojën për gjurmuesit e palëve të treta dhe duke përmirësuar privatësinë tuaj në sferën e reklamave. Sistemi është çaktivizuar si parazgjedhje, kështu që nëse nuk ju pëlqen ideja, nuk do të duhet të merrni pjesë.

Karakteristikat në Desktop

Për shkak se Brave është i bazuar në Chromium (lexoni rishikimin tonë të Chromium), ai mund të përdorë bibliotekën e tij të gjerë të shtesave. Jo të gjithë do të funksionojnë, por zakonisht, për sa kohë që shtrirja nuk bën asgjë me ndërfaqen, do të funksionojë. Kjo rrit në mënyrë eksponenciale atë që mund të bëjë shfletuesi, sepse mund të shtoni një mori karakteristikash përmes shtesave.

Ekzistojnë gjithashtu zgjerime të integruara në shfletuesin. WebTorrent lejon shfletuesin të shkarkojë përrua pa përdorur një klient të pavarur. Kjo është e dobishme nëse shkarkoni vetëm torrentë herë pas here, por shkarkuesit më të shpeshtë do të preferojnë diçka si uTorrent sepse funksionaliteti i WebTorrent është themelor, vetëm që ju lejon të filloni dhe ndaloni një përrua.

Brave-WebTorrent

Zgjatjet e tjera të integruara janë Google Hangouts dhe IPFS Companion. 

Zgjatja Hangouts ju lejon të merrni njoftime nëpër skedarë nga platforma dhe të vazhdoni bisedat tuaja në pajisjet e tjera. 

IPFS Companion ju lejon të ngarkoni përmbajtje mbi Sistemin Ndërplanetar të File, i cili është një protokoll i të dhënave peer-to-peer, i krijuar për të bërë shkarkimin e skedarëve të mëdhenj më të decentralizuar.

Brave-BuiltInExtensions

Një tipar i bukur, por i pazakontë i Brave është aftësia për të bllokuar përmbajtjen e mediave sociale të ngulitura në faqet e tjera të internetit. Kjo përfshin cilësime individuale për butonat e hyrjes në Google dhe Facebook, si dhe postime të ngulitura nga Facebook, Twitter dhe LinkedIn. Kjo është veçanërisht e mirë nëse po e vendosni shfletuesin për punë dhe dëshironi të eliminoni shpërqendrimet.

Brave-SocialMediaBlock

Ekziston gjithashtu një funksion i mënyrës së leximit të quajtur “faqe distilimi”, i cili heq të gjitha përmbajtjet përveç tekstit dhe e paraqet atë në mënyrë të pastër dhe të lexueshme.

Brave-DistilledPage

Karakteristikat në celular

Një tipar i lezetshëm në versionin celular të Brave është aftësia për të kthyer çdo faqe në internet në një skedar .pdf. Megjithëse shumica e faqeve në internet përkthehen dobët në formatin .pdf, kalimi në “modalitetin e lexuesit” para konvertimit përmirëson ndjeshëm konvertimin. Ju mund të bëni madje edhe redaktimin bazë të .pdf në shfletues, duke përfshirë shtimin e një firme.

Brave-PDF

Ekziston gjithashtu një modalitet desktop që parandalon faqet e internetit që t’ju japin versionin e optimizuar për celular. 

Megjithëse mund të shtoni çdo motor kërkimi që dëshironi në desktop, në celular ju jeni të kufizuar në Google, Bing, DuckDuckGo, Qwant dhe StartPage, por ky nuk është një zgjedhje e keqe.

Brave-SearchEngines

Lehtësinë e përdorimit

Në desktop dhe celular, Brave sporton një ndërfaqe të lëmuar dhe të përgjegjshme që është e lehtë për tu kuptuar dhe lundruar. Gjithçka është vendosur logjikisht dhe asgjë nuk është shumë e panjohur, por Brave ende shtrydh në disa risi, veçanërisht në celular.

Lehtësia e përdorimit në desktop

Nuk ka asgjë shumë të pazakontë në lidhje me ndërfaqen në desktop, dhe kushdo që ka përdorur shfletues të bazuar në Chromium, të tilla si Chrome ose Opera (lexoni rishikimin tonë të Operës), do ta gjejë Brave të njohur. 

Tabs janë në krye, e ndjekur nga shiriti i adresës, i cili është i bashkuar nga kontrollet e lundrimit nga njëra anë dhe butonat për cilësimet, profilin tuaj, shpërblimet dhe mburojat e guximshme (më shumë në ato në pjesën e sigurisë) nga ana tjetër. Nuk ka lëvizje skedash, dhe megjithëse mund të vendosni skedat, nuk mund t’i vendosni ato në grupe.

Ju mund të personalizoni pjesë të mënyrës se si duket dhe ndihet shfletuesi sepse mund të përdorni shumë tema të Chrome (lexoni rishikimin tonë të Chrome), si dhe të ndryshoni skemën e ngjyrave të shfletuesit midis dritës dhe errësirës ose ta bëni atë të njëjtë me sistemin tuaj operativ.

Brave-CustomizationSettings

Lehtësia e përdorimit në celular

Në celular, faqerojtësit, historia dhe cilësimet tuaja janë në menunë e sipërm të majtë, pranë shiritit të adresave. Në krahasim me shfletuesit e tjerë celularë, është e lehtë të menaxhosh, modifikosh dhe fshish faqeshënuesit, si dhe të krijosh dosje për ta.

Brave-MobileBookmarks

Menyja “mburoja” është në anën tjetër të shiritit të adresave dhe ju jep të njëjtin lloj informacioni siç bën në desktop, duke përfshirë reklamat, gjurmuesit dhe skriptet e bllokuara, si dhe aftësinë për të aktivizuar ose fikur cilësimet e sigurisë.

Brave-MobileShields

Mund të aktivizoni një shirit tab, i cili shfaqet nën shiritin e adresës, që është një veçori e shkëlqyeshme që mungon në shfletuesit e tjerë celular. Kjo do të thotë që nuk duhet të futni në menunë e skedave për të lundruar, gjë që është e shkëlqyeshme. Ju gjithashtu mund të vendosni shiritin e skedarit të shfaqet vetëm kur pajisja juaj është në modalitetin e peizazhit. Plus, mund të mbyllni të gjitha skedat duke mbajtur butonin e rregullt të menusë së skedave për disa sekonda.

Brave-Tabbar

Performance

Brave është një shfletues i shpejtë. Në desktop, ajo arrin shpejtësi më të larta se Chrome dhe Mozilla Firefox, por është më e ngadaltë se Vivaldi (lexoni rishikimin tonë të Vivaldi). Nga ana tjetër, në celular Brave është aq i shpejtë sa çdo konkurrencë e tij, duke vrapuar vetëm pak më ngadalë se Firefox në iOS (lexoni rishikimin tonë të Firefox-it).

Shfletuesi i realizon ato shpejtësi me konsum shumë më të ulët të RAM sesa shumica e shfletuesve, gjë që është mbresëlënëse sepse shfletuesit me bazë Chromium janë famëkeq për të pasur burime nga burimet.

siguri

Ka shumë karakteristika të shkëlqyera sigurie të paketuara në shfletuesin. Menyja “mburoja” e vendosur në të djathtë të shiritit të adresave ju jep një përmbledhje të madhe të gjithçkaje që bllokohet ose lejohet në faqen e hapur dhe gjithashtu ju lejon të kontrolloni cilësimet tuaja themelore të sigurisë, të tilla si mbrojtja për gjurmimin, detyrimin e lidhjeve HTTPS dhe bllokimin e shkrimeve, cookie dhe njohja e pajisjes.

Brave-ShieldsMenu

Si parazgjedhje, shfletuesi përdor HTTPS Everywhere për të detyruar faqet e internetit që të përdorin lidhje të sigurta, dhe nëse i fikni ose futni një faqe në internet që nuk e ofron protokollin, ju jeni prezantuar me një paralajmërim të qartë që përfshin një simbol dhe tekst që thotë ” jo i sigurt. “

Brave-HTTPSWarning

Adblocker i integruar është gjithashtu i shkëlqyeshëm për sigurinë sepse reklamat skicuese shpesh mund të jenë automjete për malware ose gjurmues. Mund të vendosni një kodkalim për të mbrojtur hyrjet tuaja të ruajtura edhe në celular, i cili i mban të dhënat tuaja të sigurta në rast se telefoni juaj është i humbur ose i vjedhur.

Brave-LoginPasscode

Megjithëse Chromium azhurnohet çdo dy javë, Brave merr vetëm azhurnime çdo tre deri në katër javë. Kjo nuk është keq, por mund të jetë më mirë sepse të kalosh kaq gjatë pa një azhurnim u jepet kriminelëve në internet më shumë mundësi për të kompromentuar shfletuesin.

Shfletuesi gjithashtu vjen me Shfletimin e Sigurt të Google, i cili skanon URL-të që vizitoni për skemat e mundshme të malware ose phishing. Kjo është një tregti me privatësinë, megjithëse, pasi do të prekim më poshtë.

intimitet

Megjithëse Brave është i bazuar në Chromium, i cili dërgon të dhëna në Google, zhvilluesit e kanë hequr atë nga ai funksion, i ngjashëm me projektin “UnGoogled Chromium”.

Thënë kjo, ka shërbime në Brave që mbledhin të dhënat tuaja, por shumica janë çaktivizuar si parazgjedhje, siç është shërbimi i parashikimit për kërkime dhe ngarkimi i faqeve të internetit. Siç u përmend, shfletuesi përdor shfletimin e sigurt të Google, i cili është aktivizuar nga parazgjedhja dhe dërgon pjesë të të dhënave tuaja të shfletimit në Google për analizë.

Në teori, ky informacion është anonimizuar, por është plotësisht e mundur që Google të bëjë referenca të shumta kërkesave të shumëfishta për të përcaktuar se cilat uebfaqe keni vizituar. Kështu, ju duhet të vendosni nëse mbrojtja vlen për humbjen e intimitetit.

Brave-PrivacySettings

Shfletuesi mbështet Tor, i cili është i pazakontë. Për dallim nga Shfletuesi Tor (lexoni rishikimin tonë të Shfletuesit Tor), nuk do t’ju lejojë të shihni se ku ndodhet secila nyje në stafetën Tor me të cilën jeni lidhur ose ju jep të njëjtin nivel kontrolli mbi lidhjen. Sidoqoftë, është një ekstra e këndshme, dhe Brave e ka rrahur Tor Browser në shumicën e aspekteve të tjera.

Brave-Tor

Brave ju mbron nga gjurmuesit dhe bllokon cookie të palëve të treta dhe shtypjen e gishtërinjve si parazgjedhje, dhe menyja e dobishme “mburoja” e bën të lehtë kthimin dhe fikjen e këtyre mbrojtjeve dhe monitorimin e asaj se sa po bëjnë.

Deklarata e privatësisë e kompanisë është e qartë dhe koncize. Ajo thotë se Brave nuk mbledh kurrë të dhënat tuaja, me përjashtim të shërbimeve të shfletimit të sigurt dhe parashikimit, të cilat mund të çaktivizohen. Edhe personalizimi i reklamave përmes programit Brave Rewards bëhet lokalisht në pajisjen tuaj pa dërguar rezultatet e analizës tek Brave ose reklamuesi.

Aktgjykimi

Brave është një shfletues i shkëlqyeshëm që kombinon karakteristika të gjera dhe një ndërfaqe të lehtë për t’u përdorur me performanca të shkëlqyera dhe kontrolle solide të sigurisë dhe intimitetit. Përveç frekuencës së saj të ngadaltë të azhurnimit, nuk ka ndonjë dobësi të madhe, dhe ne me gjithë zemër ju rekomandojmë Brave kujtdo.

Whatfarë mendoni për Brave? A kemi humbur ndonjë disavantazh domethënës për shfletuesin? Na tregoni në komentet më poshtë! Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me