Rishikimi Vivaldi – Opera Takohet me Chrome – Përditësuar 2020

Rishikimi Vivaldi

Vivaldi vjen nga i njëjti ekip që zhvilloi Operën mbrapa gjatë ditës, dhe kjo tregon. Shtë e lehtë për t’u përdorur dhe e shpejtë, por ka disa nga tiparet e mrekullueshme që jeni mësuar edhe nga Chrome. Shtoni në atë një politikë të shkëlqyer të intimitetit, dhe ju keni një fitues. Shikoni shqyrtimin tonë Vivaldi për detaje.


Shqyrtimet më të mira të shfletuesit

Vivaldi u krijua nga një bashkëthemelues dhe ish CEO i Opera dhe u lëshua në vitin 2016. Ai është menduar për përdoruesit e energjisë dhe siguron një nivel mbresëlënës kontrolli mbi ndërfaqen. Vivaldi është gjithashtu i shpejtë dhe vjen me disa karakteristika të shkëlqyera. Për më tepër, ajo merr shenjat kryesore për sigurinë dhe privatësinë. Vazhdoni ta lexoni këtë përmbledhje të Vivaldi për të parë se si krahasohet me shfletuesit e tjerë.

Vivaldi është në përputhje me Windows 7 dhe më vonë, Mac OS X 10.10 e më vonë, dhe të gjitha shpërndarjet kryesore të Linux. Fatkeqësisht, Vivaldi nuk është ende në dispozicion për iOS, por një version beta për Android 5.0 dhe më vonë u lëshua në shtator 2019.

Për testimin kemi përdorur një laptop që drejton Windows 10 dhe një Samsung Galaxy S8 + me Android 7.1.2. Ndërsa është ende në beta të hershme, Vivaldi për Android sigurisht që do të ndryshojë me shpejtësi, dhe për këtë përmbledhje kemi testuar versionin 2.7.1624.219.

Pikat e forta & dobësitë

Alternativa për Vivaldi

Features

Për shkak se Vivaldi është i bazuar në Chromium, është në përputhje me shumicën e shtesave të Google Chrome, me përjashtim të atyre që modifikojnë ndërfaqen (lexoni përmbledhjen tonë të plotë të Google Chrome). Kjo do të thotë që ju keni qasje në një larmi të gjerë të shtesave, nga bllokuesit e reklamave te VPN-të deri në pothuajse gjithçka tjetër që mund të mendoni.

Shfletuesi ka një funksion të integruar të shënimeve që ju lejon të krijoni shënime të tekstit dhe t’i lidhni ato në një uebfaqe ose lidhje të veçantë, si dhe të bashkangjitni skedarë ose skedarë ekranesh në to.

Vivaldi-Notes

Ka një mjet për kapjen e ekranit të përfshirë në shfletuesin që ju lejon të kapni një përzgjedhje ose faqen e plotë, pavarësisht nga gjatësia. Mund ta ruani imazhin si një .jpg, .png ose ta kopjoni atë në klipin tuaj.

Vivaldi-ScreenCapture

Aty ku dallohet Vivaldi është në sasinë e kontrollit që ju lejon të shikoni dhe shikoni shfletuesin. Ju mund të ndryshoni shkronjat, temat dhe ngjyrat sipas dëshirës, ​​si dhe të lëvizni elementët e ndërfaqes, siç janë skedat dhe butonat, në cilëndo pjesë të ekranit. Ju madje mund të vendosni një orar që rregullon automatikisht temën në varësi të orës së ditës.

Vivaldi-ThemeSettings

Përshtatja nuk mbaron këtu, sidoqoftë. Vivaldi ju jep kontroll mbi tastierën tuaj dhe shkurtesat e miut, duke ju lejuar të hartoni ndonjë veprim në cilindo buton ose gjest të miut që dëshironi.

Vivaldi-KeyboardSettings

Ajo gjithashtu vjen me një pamje të lexuesit që zhvesh një faqe me përmbajtje të palidhur për të paraqitur tekstin në një mënyrë të pastër. Ju mund ta rregulloni pamjen për t’iu përshtatur nevojave tuaja, gjithashtu, duke përfshirë madhësinë e tekstit, ndarjen e linjave dhe shkronjat.

Vivaldi-Reader

Mund të vendosni profile të shumta, të cilat ju lejojnë të krijoni konfigurime të ndryshme në varësi të detyrës për të cilën përdorni shfletuesin. Kjo mund të jetë e dobishme duke pasur parasysh numrin e gjërave që mund të ndryshoni. Shtë gjithashtu e dobishme për kompjuterët e përbashkët sepse mund të dëshironi të vendosni ndërfaqen ndryshe nga njerëzit e tjerë që përdorin pajisjen.

Sync Vivaldi

Duke regjistruar një llogari, mund të sinkronizoni faqerojtësit, cilësimet dhe historinë tuaj midis pajisjeve. Jo vetëm që kjo e bën shfletimin e një përvoje të qetë midis celularit dhe desktopit, por gjithashtu ju kursen edhe telashet për të shkulur numrin e madh të cilësimeve në dispozicion çdo herë që vendosni Vivaldi në një kompjuter të ri.

Vivaldi-SyncSettings

Të kesh një llogari Vivaldi gjithashtu ju lejon qasje në një adresë të postës elektronike Vivaldi dhe ndërfaqen e saj të postës elektronike. Ajo siguron karakteristikat themelore që prisni nga një klient online, por pamja dhe ndjenja datohen, duke kaluar lehtësisht për diçka të bërë gjatë një dekade më parë. Shikoni listën tonë të shërbimeve më të mira të mbajtjes së postës elektronike për alternativa më të mira.

Vivaldi-WebMail

Vivaldi ju lejon të krijoni një blog me llogarinë tuaj, gjithashtu. Megjithëse themelore, është një kornizë e mirë për blogezimin, me kusht që të mos përpiqeni të bëni asgjë tepër të zbukuruar me të. Thënë kjo, nëse jeni serioz në lidhje me bllokimin, me siguri do të dëshironi të shkoni për një zgjidhje të veçantë, dhe lista jonë e ofruesve më të mirë të mbajtjes së faqes në internet mund të ndihmojë me këtë.

Vivaldi gjithashtu ju lejon të bllokoni skedat jo aktive nga luajtja e audios. Kjo është një karakteristikë e paçmuar kur hapni shumë skedarë në të njëjtën kohë, gjë që mund të çojë në audio misterioze që duhet të gjuani dhe heshtni. Në një shënim të ngjashëm, ju mund ta detyroni shfletuesin të luajë vetëm një herë imazhe të animuara (ose aspak), në vend që t’i lakojë ato pafund.

Karakteristikat në celular

Vivaldi në Android është shumë më i dobët se sa në desktop, kur bëhet fjalë për veçoritë. Kjo nuk është plotësisht befasuese, megjithëse ky version i shfletuesit është ende në beta të hershme, kështu që ka të ngjarë të ketë më shumë për të ardhur në të ardhmen në këtë front.

Për disa arsye, Vivaldi nuk përfshiu opsionin për të shtuar ndonjë motor kërkimi që dëshironi në versionin e tij Android. Në vend të kësaj, ju kufizon në shtatë zgjedhje: Bing, Google, DuckDuckGo, Startpage.com, Ecosia, Wikipedia dhe Qwant. 

Edhe pse këto mundësi ndoshta do të jenë të mjaftueshme për shumicën e njerëzve, të qenit në gjendje të shtoni ato si YouTube (si ju me Vivaldi për desktop) do të ishte një avantazh i madh.

Motorë kërkimi celular Vivaldi

Versioni Android i Vivaldi vjen gjithashtu me një mjet për kapjen e fotografive, i cili është i pazakontë për celular, pasi në përgjithësi jeni i kufizuar në përdorimin e shkurtoreve standarde të pajisjes për fotografitë e ekraneve. Mjeti i kapjes nuk është aq fleksibël sa është në desktop, por prapëseprapë mund të bëni një fotografi në të gjithë faqen e internetit, pavarësisht nga gjatësia, ose vetëm pjesa që është në pamje.

Mjet Vivaldi Mbërthimi Mobile

Lehtësinë e përdorimit

Pamja e parazgjedhur e Vivaldi është e ngjashme me shumicën e shfletuesve, me skedat, një shirit adresash, kontrollet e navigimit dhe faqeshënuesit që gjenden në krye të ekranit. Shtimi i një butoni rewind që ju çon përsëri në domenin e mëparshëm që keni vizituar është një ekstrem i zoti.

Pranë shiritit të adresës, ka një shembje për historinë tuaj të fundit të kërkimit. Një shirit i veçantë kërkimi ju lejon të kaloni shpejt midis motorëve të kërkimit, por prapë mund të përdorni shiritin kryesor të adresës për të kërkuar duke përdorur ofruesin tuaj të kërkimit parazgjedhje.

Vivaldi-BrowserTopArea

Në këndin e poshtëm të djathtë, ka butona për mjetin e kapjes së ekranit, çaktivizimin e imazheve, aplikimin e filtrave, si shkallën gri dhe një shirit lëvizës për zmadhimin.

Menaxhimi i Tab Vivaldi

Vivaldi ofron shumë kontroll mbi menaxhimin e skedave. Duke zgjedhur shumë skeda, mund t’i vendosni në një “pirg”, i cili kursen pasuri të patundshme me vlerë në shiritin e skedave. Pasi të jeni në një pirg, skedat mund të jenë “pllaka”, domethënë dritarja e shfletuesit ndahet midis skedave, duke ju lejuar të punoni me disa faqe në të njëjtën kohë.

Vivaldi-TiledTabs

Ju mund të vendosni një skedë, e cila e zhvendos atë në anën e majtë dhe parandalon që ajo të mbyllet, duke ju lejuar të mbyllni të gjitha skedat ndërsa i mbani të hapura kutitë tuaja. Skedat që keni hapur, por nuk i keni shikuar janë shënuar si të palexuara, dhe një pamje e skedës tregohet kur rri pezull. Ju gjithashtu mund të ndryshoni gjerësinë e skedës aktive, duke e detyruar atë të qëndrojë në madhësinë minimale kur shumë skeda janë të hapura.

Duke shtypur butonin ctrl +, mund të hapni ciklerin e skedës, i cili mund të konfigurohet në formën e listave ose pamjet paraprake. Nëse kjo nuk është e mjaftueshme për një përmbledhje, ka një buton në anën e majtë të ekranit që paraqet një listë të skedave të hapura dhe të mbyllura kohët e fundit.

Vivaldi-TabCycler

Në të njëjtën shirit në anën e majtë të ekranit, ka edhe butona për të hapur menaxherin tuaj të shkarkimit, shënimet, historinë dhe faqerojtësit. Ju mund të vendosni ndonjë uebfaqe atje për t’ju dhënë mundësi të shpejtë dhe të lehtë pa hapjen e një skedari të ri.

Vivaldi-mbështetën-Website

Lehtësia e përdorimit në celular

Versioni Android i Vivaldi duket dhe ndjehet shumë si vëllai i tij më i madh në desktop. Kjo është e shkëlqyeshme, megjithëse kemi pasur pak ankesa për ndërfaqen e origjinalit. Në fillimin e punës ju jeni prezantuar me një menu të personalizueshme me shpejtësi dial, e cila ju lejon të organizoni faqet e internetit të preferuara dhe më të përdorura në formën e pllakave që do të jenë të arritshme menjëherë çdo herë që hapni një skedë të re.

Dial me shpejtësi mobile Vivaldi

Ekzistojnë katër menuse të veçanta, secila për skedat e rregullta, ato private, skedat e hapura në pajisje të tjera dhe ato që i keni mbyllur kohët e fundit. Versioni Android i Vivaldi ka diçka të pazakontë për shfletuesit celular, që është një shirit i skedave në të gjithë pjesën e sipërme të ekranit, përveç menusë më tradicionale. 

Kjo është veçanërisht e këndshme për telefonat më të mëdhenj, pasi lehtë mund të kurseni pasuritë e paluajtshme shtesë për qasje më të shpejtë në skedat tuaja.

Menuja e skedarëve celular Vivaldi

Për më tepër, ju mund të ndryshoni shpejt midis skedave tuaja private dhe të rregullta duke klikuar shkurtoren në këndin e sipërm të djathtë, duke ju kursyer telashet për të kaluar nëpër menu..

Performance

Vivaldi është një shfletues i shpejtë, i cili tejkalon lehtësisht Chrome, Mozilla Firefox, Opera dhe Microsoft Edge në testet tona. Ai e bën këtë ndërsa përdor përafërsisht 20 përqind më pak RAM sesa Chrome ose Opera në ngarkesa të ulëta dhe të larta gjithashtu. Thënë kjo, në ngarkesë të lartë, ajo ende përdor mjaft më shumë sesa bën Firefox (lexoni rishikimin tonë të Firefox-it për më shumë në lidhje me këtë).

Në Android, lajmet nuk janë aq të mira, pasi ky version i Vivaldi është në fundin më të ngadaltë të spektrit, dhe shumica e shfletuesve kryesorë, si Chrome ose Firefox, janë dukshëm më të shpejtë. Sidoqoftë, pasi Vivaldi për Android është akoma në fazën e saj të hershme të betës, kështu që shpresojmë ta shohim që kjo të përmirësohet ndërsa afrohet në një nisje zyrtare.

Ju gjithashtu merrni mundësinë për të letarizuar skedat joaktive, gjë që zvogëlon konsumin e burimeve nëse priren të mbani shumë skeda që nuk i përdorni hapur. Kjo mund të mos jetë ideale për përdoruesit me lidhje të kufizuara, megjithëse, sepse hapja e skedave të letargjisë i rivendos ato nga e para.

siguri

Ashtu si shumë shfletues, Vivaldi përdor Shfletimin e Sigurt të Google për t’ju mbrojtur nga malware dhe faqet e internetit të phishing të njohura. Kjo është diskutueshmëria më e efektshme e të dhënave, por është një tregti me intimitetin sepse shërbimi kërkon që veprimtaria juaj e shfletimit të dërgohet në Google. Vivaldi ju jep mundësinë për të fikur shërbimin, kështu që ju mund të vendosni se cila është më e rëndësishme për ju.

Frekuenca e azhurnimit është një pjesë thelbësore e sigurisë së shfletuesit, dhe është dyfish kështu kur shfletuesi bazohet në Chromium. Për fat të mirë, Vivaldi azhurnohet afërsisht një herë në javë, gjë që është e shkëlqyeshme. Për shkak se Chromium merr një azhurnim çdo dy deri në tre javë, kjo do të thotë që të metat e mundshme të sigurisë mund të arrihen shpejt nga Vivaldi.

Shfletuesi gjithashtu ju paralajmëron kur po përdorni një faqe në internet për një lidhje HTTP të pasigurt. Paralajmërimi është i lehtë për tu vërejtur sepse përfshin një shenjë paralajmëruese dhe tekst që thotë “jo i sigurt” pranë shiritit të adresës.

Vivaldi-HTTPSwarning

intimitet

E vetmja e dhënë që Vivaldi mbledh nga ju është informacioni bazë i përdorimit. Kjo përfshin versionin e shfletuesit që po ekzekutoni, arkitekturën tuaj CPU, rezolucionin e ekranit dhe një ID të rastit. Të dhënat dërgohen një herë në 24 orë, së bashku me adresën tuaj IP, e cila anonimizohet duke hequr tetë bitet e fundit.

Politika e privatësisë e Vivaldi është e thjeshtë dhe e lehtë për tu kuptuar, që është më shumë sesa mund të thuash në lidhje me Chrome ose Opera (lexo rishikimin tonë të Operës).

Vivaldi dhe Cookies

Vivaldi ju lejon të bllokoni cookies, por vendosja është pa eshtra sepse mund të zgjidhni vetëm midis bllokimit të të gjitha cookies ose bllokimit të asnjë. Shfletues të tjerë, siç është Firefox, i thyejnë ato në kategori të veçanta, të tilla si kriptominerët, gjurmuesit dhe cookies, gjë që ju lejon të keni një kontroll më të madh se çfarë të bllokoni.

Vivaldi-CookieSettings

Thënë kështu, Vivaldi përdor disa veçori të Google, duke përfshirë shfletimin e sigurt, mbushjen automatike dhe sugjerimet e kërkimit, të gjitha këto përfshijnë dërgimin e të dhënave të përdoruesit në Google. Ata janë të lehtë për t’u fikur, megjithatë, kështu që nëse nuk doni të bëni kompromis për privatësinë, nuk duhet të.

Vivaldi-ThirdPartySettings

Megjithëse Vivaldi është i shkëlqyeshëm për intimitetin, ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të përmirësuar anonimitetin tuaj në internet në përgjithësi, sipas udhëzuesit tonë të shfletimit anonim.

Aktgjykimi

Vivaldi është një shfletues i shkëlqyeshëm me disa dobësi. Ajo përmban një personalizim mbresëlënës dhe qasje në bibliotekën e gjerë të shtesave të Chrome, ndërsa gjithashtu është i shpejtë dhe i lehtë në konsumin e RAM-it në krahasim me shfletuesit e tjerë. Ai përfshin mjaft karakteristika mjaft të dobishme, gjithashtu, siç janë shënimet, grumbullimi i pllakave dhe tjegullave dhe aftësia për të pin përgjithmonë faqet e internetit në shiritin anësor..

Kur bëhet fjalë për sigurinë dhe privatësinë, Vivaldi përsëri merr notat kryesore. Azhurnon shpesh dhe bën një punë të mirë duke bllokuar faqet e internetit me qëllim të keq. Ai gjithashtu mbledh pak të dhëna për ju si një përdorues dhe paraqet një përmbledhje të qartë të shërbimeve të palëve të treta që ju nevojiten për të çaktivizuar nëse doni të maksimalizoni privatësinë tuaj.

E vetmja pengesë e shfletuesit është mungesa e një versioni iOS. Zhvilluesit kanë deklaruar se kjo është diçka për të cilën po punojnë, por për shkak të kërkesave të rrepta të Apple për shfletuesit në platformë, do të duhet ca kohë për t’u lëshuar.

Whatfarë mendoni për Vivaldi? A jeni dakord se fleksibiliteti mahnitës dhe performanca e shkëlqyeshme e bën atë shfletuesin më të mirë të internetit në treg? Apo jeni një përdorues i iOS, nevoja e të cilit për të sinkronizuar tejkalon të gjitha gjërat e tjera të shkëlqyera në lidhje me Vivaldi? Na tregoni se çfarë mendoni në komentet më poshtë. Faleminderit per leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me