Преглед на смел браузър – Сигурно сърфиране-Актуализирана 2020 година

Смел преглед на браузъра

Браузърът Brave е сравнително ново навлизане на пазара и трябва да кажем, че е просто страхотен. Той е сигурен, бърз и дори има нов начин да ви възнагради за използването му. Има някои недостатъци, но нищо съществено, както можете да прочетете в пълния ни преглед на Brave.


Най-добри отзиви за браузъра

Brave стартира през януари 2016 г. На базата на Chromium, той подчертава сигурността и неприкосновеността на личния живот, като същевременно не жертва функции или производителност. Този преглед на Brave ще ви даде представа дали постига тези цели.

Браузърът разполага с впечатляващ списък от функции, а производителността му е на първо място, с големи скорости и ниска консумация на RAM памет. Споменахме Brave в нашия анонимен наръчник за браузър и то по добра причина. Има много удобни функции за сигурност и поверителност, включително вграден adblocker, „щитове“, които блокират бисквитките и тракерите и отпечатъци от пръсти и дори режим Tor.

Brave е наличен на десктоп за Windows 7 и по-нови и macOS X 10.10 и по-нови, както и дистрибуциите на Ubuntu, Debian, openSUSE и Fedora на Linux. На мобилни устройства браузърът изисква поне Android 4.1 или iOS 12.0. За тестване използвахме лаптоп с операционна система Windows 10 и iPhone с iOS 12.3.

Силни & Слабости

Алтернативи за смел браузър

Характеристика

Мобилните и настолните версии на Brave включват вграден adblocker, който ви спестява проблемите с инсталирането на разширение на трета страна. Можете също така да настроите „верига за синхронизация“ между устройствата си, така че те да споделят вашите отметки помежду си. 

Вместо да ви принуждава да създадете акаунт като повечето браузъри, Brave осъществява това чрез еднократни кодове за проверка, които са достъпни в текст и QR форма. За съжаление обаче „веригата за синхронизация“ е ограничена до отметки.

Brave-SyncChain

„Смели награди“ е може би най-интересната функция в Brave. Инициативата на компанията е да промени начина, по който рекламата работи онлайн, и това е провокираща мисълта идея. Той плаща на потребителите, които се откажат да гледат реклами 70 процента от приходите, генерирани с базирана на Ethereum криптовалута, наречена Basic внимание Tokens, която може да се използва за съветване на създателите на съдържание, регистрирани в Brave. 

Можете също така да настроите автоматични дарения за посещаваните от вас уебсайтове, да посочите колко реклами искате да видите на час и да персонализирате колко време се отчита за посещение.

Тъй като потребителите се включат, рекламите се персонализират, като се използват местни данни, като се елиминира нуждата от проследяване на трети страни и се подобри поверителността ви в рекламната сфера. Системата е деактивирана по подразбиране, така че ако не ви харесва идеята, не е нужно да участвате.

Функции на Desktop

Тъй като Brave е базиран на Chromium (прочетете нашия Chromium преглед), той може да използва огромната си библиотека от разширения. Не всички от тях ще работят, но обикновено, докато разширението не прави нищо с интерфейса, то ще функционира. Това експоненциално увеличава това, което браузърът може да направи, защото можете да добавите множество функции чрез разширения.

Има и разширения, вградени в браузъра. WebTorrent позволява на браузъра да изтегля торенти, без да използва самостоятелен клиент. Това е удобно, ако изтегляте торенти само от време на време, но по-честите изтеглятели ще предпочетат нещо като uTorrent, тъй като функционалността на WebTorrent е основна, само ви позволява да стартирате и спрете торент.

Brave-WebTorrent

Другите вградени разширения са Google Hangouts и IPFS Companion. 

Разширението Hangouts ви позволява да получавате известия през раздели от платформата и да продължите разговорите си на други устройства. 

IPFS Companion ви позволява да зареждате съдържание през InterPlanetary файловата система, която е партньорски протокол за данни, предназначен да направи изтеглянето на големи файлове по-децентрализирано.

Смели-BuiltInExtensions

Хубава, но необичайна характеристика на Brave е възможността да блокира съдържанието в социалните медии, вградено в други уебсайтове. Това включва индивидуални настройки за бутони за вход в Google и Facebook, както и вградени публикации от Facebook, Twitter и LinkedIn. Това е особено добре, ако настройвате браузъра за работа и искате да премахнете разсейванията.

Brave-SocialMediaBlock

Има и функция на режим на четене, наречена „дестилираща страница“, която премахва цялото съдържание, различно от текста, и го представя по чист и четим начин.

Brave-DistilledPage

Функции на мобилни устройства

Хубава функция на мобилната версия на Brave е възможността да превърнете всеки уебсайт в .pdf файл. Въпреки че повечето уеб страници се превеждат лошо във формат .pdf, преминаването към „режим на четене“ преди конвертиране значително подобрява преобразуването. Можете дори да направите основно редактиране на .pdf в браузъра, включително да добавите подпис.

Brave-PDF

Има и режим на работния плот, който не позволява на уебсайтовете да ви предоставят оптимизирана за мобилни устройства версия. 

Въпреки че можете да добавите желаната от вас търсачка на десктоп, на мобилни устройства сте ограничени до Google, Bing, DuckDuckGo, Qwant и StartPage, но това не е лош избор.

Brave-SearchEngines

Лесно използване

На десктоп и мобилен телефон Brave предлага елегантен и отзивчив интерфейс, който е лесен за разбиране и навигиране. Всичко е логично поставено и нищо не е твърде непознато, но Brave все още се вмъква в някои иновации, особено в мобилния.

Лесно използване на работния плот

Няма нищо необичайно за интерфейса на работния плот и всеки, който използва браузъри, базирани на Chromium, като Chrome или Opera (прочетете нашия преглед на Opera), ще намери смели познати. 

Разделът е отгоре, следван от адресната лента, която е обградена от навигационните контроли от едната страна и бутоните за настройките, вашия профил, смели награди и щитове (повече за тези в секцията за сигурност) от другата. Няма превъртане на раздели и въпреки че можете да фиксирате раздели, не можете да ги поставяте в групи.

Можете да персонализирате части от това как изглежда и изглежда браузърът, защото можете да използвате много теми на Chrome (прочетете нашия преглед на Chrome), както и да промените цветовата схема на браузъра между светло и тъмно или да го направите същият като вашата операционна система.

Смели-CustomizationSettings

Лесно използване на мобилни устройства

На мобилни устройства вашите отметки, история и настройки са в горното ляво меню до адресната лента. В сравнение с други мобилни браузъри е лесно да се управлява, редактира и изтрива отметки, както и да се създават папки за тях.

Смели-MobileBookmarks

Менюто „щитове“ е от другата страна на адресната лента и ви дава същия вид информация, както на работния плот, включително реклами, тракери и скриптове, блокирани, както и възможност за включване и изключване на настройките за защита.

Brave-MobileShields

Можете да активирате лента с раздели, която се показва под адресната лента, което е отлична функция, която липсва в други мобилни браузъри. Това означава, че не е нужно да влизате в менюто с раздели, за да навигирате, което е чудесно. Можете също така да настроите лентата с раздели да се показва само когато устройството ви е в пейзажен режим. Плюс това можете да затворите всички раздели, като задържате бутона за менюто на обикновения раздел няколко секунди.

Brave-TabBar

производителност

Brave е бърз браузър. На работния плот той достига по-високи скорости от Chrome и Mozilla Firefox, но е по-бавен от Vivaldi (прочетете нашия преглед на Vivaldi). От друга страна, мобилният Brave е толкова бърз, колкото и всяка негова конкуренция, като работи само малко по-бавно от Firefox в iOS (прочетете нашия преглед на Firefox).

Браузърът постига тези скорости с далеч по-ниска консумация на RAM от повечето браузъри, което е впечатляващо, защото браузърите, базирани на Chromium, са скандални за това, че са гладни за ресурси.

Сигурност

Има много страхотни функции за сигурност, опаковани в браузъра. Менюто „екрани“, разположено вдясно от адресната лента, ви осигурява чудесен преглед на всичко, което е блокирано или разрешено на отворената страница, а също така ви позволява да контролирате основните си настройки за защита, като защита за проследяване, налагане на HTTPS връзки и блокиране на скриптове, бисквитки и разпознаване на устройства.

Brave-ShieldsMenu

По подразбиране браузърът използва HTTPS Everywhere, за да принуди уебсайтовете да използват защитени връзки и ако го изключите или въведете уебсайт, който не предлага протокола, получавате ясно предупреждение, което включва символ и текст, казващ „ не е сигурно. “

Brave-HTTPSWarning

Вграденият adblocker също е чудесен за сигурност, тъй като схематичните реклами често могат да бъдат превозни средства за злонамерен софтуер или проследяващи. Можете също да зададете парола, за да защитите вашите запазени данни и на мобилни устройства, което пази вашите данни в случай, че телефонът ви бъде изгубен или откраднат.

Brave-LoginPasscode

Въпреки че Chromium се актуализира на всеки две седмици, Brave получава само актуализации на всеки три до четири седмици. Това не е лошо, но може да е по-добре, тъй като продължителността без актуализация дава на киберпрестъпниците повече възможност за компрометиране на браузъра.

Браузърът се предлага и с Google Safe Browsing, който сканира URL адресите, които посещавате, за потенциални злонамерен софтуер или фишинг схеми. Това обаче е компромис с неприкосновеността на личния живот, както ще докоснем по-долу.

поверителност

Въпреки че Brave е базиран на Chromium, който изпраща данни до Google, разработчиците са го лишили от тази функция, подобно на проекта “UnGoogled Chromium”.

Това каза, че в Brave има услуги, които събират вашите данни, но повечето са изключени по подразбиране, като например услугата за прогнозиране на търсения и зареждане на уеб страници. Както споменахме, браузърът използва Google Safe Browsing, който е активиран по подразбиране и изпраща части от данните ви за сърфиране до Google за анализ.

На теория тази информация е анонимна, но е напълно възможно Google да пресече много заявки, за да определи кои уебсайтове сте посещавали. По този начин трябва да решите дали защитата си струва загубата на поверителност.

Смели-PrivacySettings

Браузърът поддържа Tor, което е рядкост. За разлика от браузъра Tor (прочетете нашия преглед на Tor Browser), обаче, той не ви позволява да видите къде се намира всеки възел в релето Tor, към който сте свързани, или ви дава същото ниво на контрол над връзката. И все пак това е хубаво допълнително, а Brave надвиква браузъра Tor в повечето други отношения.

Brave-Tor

Brave ви защитава от проследяващи и блокира бисквитки и отпечатъци на трети страни по подразбиране, а удобното меню „щитове“ улеснява включването и изключването на тези защити и наблюдението на това, което правят.

Декларацията за поверителност на компанията е ясна и кратка. В него се казва, че Brave никога не събира вашите данни, с изключение на услугите за безопасно сърфиране и прогнозиране, които могат да бъдат деактивирани. Дори персонализацията на рекламата чрез програмата Brave Rewards се извършва локално на вашето устройство, без да изпращате резултатите от анализа на Brave или на рекламодателя.

Присъдата

Brave е отличен браузър, който съчетава широки функции и лесен за използване интерфейс с голяма производителност и солиден контрол на сигурността и поверителността. Освен бавната му честота на актуализиране, няма големи недостатъци и от все сърце препоръчваме Brave на всеки.

Какво мислите за Brave? Пропуснахме ли някакви значителни недостатъци на браузъра? Уведомете ни в коментарите по-долу! Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me