Si të kopjoni një Mac në një hard disk të jashtëm në vitin 2020

Kompjuterët e Apple Mac mund të jenë të ndërtuar mirë dhe të mbushur me veçori, por blerja e një Mac nuk do të thotë që të jeni të sigurt nga humbja e të dhënave. E gjithë teknologjia e mirë mund të dështojë, dhe është e rëndësishme të dini se si të kopjoni një Mac në një hard disk të jashtëm në mënyrë që të dhënat tuaja të ruhen të sigurta në një krizë.


Fatmirësisht, ka disa mënyra për të mbajtur të mbështetur Mac tuaj. Ju mund të kopjoni me dorë skedarët tuaj në një njësi të jashtme, mund të përdorni aplikacionin e integruar të Makinës Koha për të sinkronizuar skedarët tuaj në vend të kësaj ose mund të ruani skedarët tuaj me një shërbim rezervë cloud të palëve të treta.

Para se të filloni, mos harroni të shmangni disa nga gabimet e zakonshme rezervë. Do të duhet të siguroheni që keni investuar në një nga disqet më të mirë të jashtëm më të mirë për Mac tuaj.

Si të kopjoni një Mac në një hard disk të jashtëm

Nëse dëshironi të kopjoni skedarët tuaj Mac, zgjidhja më e lehtë është të përdorni Time Machine, por kjo ka disa probleme, veçanërisht nëse doni të përdorni skedarët tuaj në pajisjet e tjera. Për shembull, PC-të e Windows nuk mund ta lexojnë sistemin skedar HFS + që Apple përdor për disqet me Time Machine.

Nëse ky nuk është problem, atëherë ndjehuni i lirë të përdorni Time Machine, të cilën ne e përshkruajmë në detaje më tej. Përndryshe, përdorni një hard disk të jashtëm të formatuar me sistemet e skedarëve FAT32 ose exFAT. 

Një MacOS që funksionon me Mac mund të lexojë disqet e formatuar me FAT32 ose exFAT, siç mund të jenë PC-të e Windows-it. Një makinë FAT32 mund të mbështesë vetëm skedarët deri në 4 GB në madhësi, kështu që exFAT do të ishte një alternativë më e mirë. Për të formatuar diskun tuaj të jashtëm në exFAT ose FAT32, hapni aplikacionin Disk Utility. Ju mund të përdorni këtë nga dosja “tjetër” në Apple Launchpad tuaj.

MacOS-Launch-Disk-Utility

Nëse nuk e keni formatizuar ende drivein tuaj, macOS automatikisht do t’ju tregojë se disku nuk mund të njihet. Nëse e shihni këtë kutinë e ekranit, klikoni në “inicializimin” për të hapur automatikisht aplikacionin Disk Utility.

MacOS-Disk-Not-njohur-Box

Në menunë e majtë të aplikacionit Disk Utility, duhet të shihni njësinë tuaj të renditur nën skedën “e jashtme”. Klikoni në diskun tuaj, pastaj zgjidhni butonin “fshij” në menunë në krye.

MacOS-Disk-Utilty-Erase

Jepni driveit tuaj të jashtëm një emër të përshtatshëm në kutinë e tekstit “emër”. Në menunë fillestare “format”, zgjidhni “MS-DOS (FAT)” për të formatuar si FAT32, ose “ExFAT” për të formatuar drivein tuaj si exFAT.

MacOS-Disk-Utility-Select-FS

Nëse opsioni është i disponueshëm, zgjidhni “master boot record” nga menyja juaj fillestare “skemë”, atëherë klikoni në butonin “fshirje” për të filluar formatimin e diskut tuaj..

MacOS-Disk-Utility-Format-Complete

Sapo formatimi i makinës tuaj, klikoni “përfunduar” dhe më pas dilni nga aplikacioni Disk Utility. Nga këtu, hapni Finder, eksploruesin e skedarit macOS, pastaj zgjidhni diskun tuaj të jashtëm nga skedari “vendet” në menunë e majtë.

MacOS-Finder-Locations-tab

Do të dëshironit të hapni një dritare të dytë Finder për t’ju lejuar të zhvendosni lehtësisht skedarët nga disku juaj Mac në hard diskun tuaj të jashtëm. Për ta bërë këtë, kliko me të djathtën në ikonën Finder në bankën e të akuzuarve në fund, pastaj kliko në “dritaren e re të gjetjes” për të hapur një dritare të dytë.

MacOS-Finder-dytë-Window

Ky nuk është një proces i automatizuar, kështu që do të duhet të filloni të lëvizni ose kopjoni skedarët nga një dritare në tjetrën. Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është të keni një hard drive tuaj të jashtëm të hapur në një dritare Finder ndërsa keni skedarët dhe dosjet tuaja të rëndësishme të arritshme nga dritarja e dytë.

Do të duhet ta bëni këtë rregullisht nëse doni të kopjoni skedarët tuaj. Përndryshe, ju mund të përdorni një zgjidhje rezervë Mac që automatikisht do të kopjojë skedarët tuaj në diskun tuaj.

Si të kopjoni një Mac në një hard disk të jashtëm

  1. Futni diskun tuaj dhe përdorni aplikacionin Disk Utility për ta formatuar atë.
  2. Hapni dy dritare Finder. Njëra duhet të tregojë njësinë tuaj të brendshme, ndërsa tjetra duhet të tregojë njësinë tuaj të jashtme.
  3. Zhvendosni ose kopjoni skedarët dhe dosjet që dëshironi të ruani nga njësia e brendshme e kompjuterit në diskun tuaj të jashtëm.

Si të kontrolloni ruajtjen në Mac

Para se të rezervoni skedarët tuaj në një disk të jashtëm, duhet të kontrolloni ruajtjen tuaj. Ju mund ta bëni këtë nga brenda aplikacionit Disk Utility.

Nga këtu, ju mund të drejtoni procesin e “ndihmës së parë”. Kjo do të skanojë drive tuaj për gabime dhe, kur është e mundur, automatikisht rregulloni ato për ju. Ju duhet ta bëni këtë në të dy hard drive tuaj të brendshëm Mac dhe hard drive tuaj të jashtëm.

MacOS-Disk-Utility-First-Aid

Nëse macOS-i juaj nuk mund të rregullojë gabimet në diskun tuaj të jashtëm pas ekzekutimit të procesit “ndihma e parë”, duhet të shikoni për ta zëvendësuar atë para se të rezervoni skedarët tuaj. Zgjedhja e markës së duhur të hard drive është e rëndësishme, pasi disa prodhues janë më të prirur për dështim. Ju duhet të shikoni në blerjen e hard drive më të besueshëm të jashtëm për kopjet rezervë tuaj Mac.

Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, procesi i “ndihmës së parë” duhet të përfundojë automatikisht pas një periudhe kohe. Kjo mund të ndryshojë, në varësi të madhësisë së makinës tuaj dhe gabimeve të mundshme të gjetura.

MacOS-Disk-Utility-First-Aid-Complete

Ju gjithashtu duhet ta kryeni këtë kontroll në diskun tuaj të brendshëm. Nëse procesi “ndihma e parë” zbulon gabime, atëherë kjo mund të tregojë një dështim të mundshëm të harduerit me hard diskun tuaj Mac. Nëse ky është rasti, do të duhet të filloni menjëherë kopjimin e skedarëve tuaj pa vonesë.

Si të kopjoni Mac

Edhe pse rezervimi i Mac-it tuaj me një hard disk të jashtëm është i arsyeshëm, ekzistojnë alternativa. Siç tregojnë përshtypjet tona të rezervave në internet, ekzistojnë disa zgjidhje në internet rezervë cloud që mund t’i përdorni në vend të kësaj.

Zgjidhjet në cloud ofrojnë një depozitë të pakufizuar, duke zvogëluar gjithashtu shanset për të humbur të dhënat tuaja. Nëse e mbani hard diskun tuaj të jashtëm në të njëjtin vend me Macin tuaj, rrezikoni të humbni edhe nëse dëmtimi fizik ose humbja, si nga dëmtimi nga zjarri ose vjedhja, do të ndodhin. 

Një zgjidhje cloud heq këtë kërcënim. Nëse jeni duke u rezervuar te një ofrues online, siç është Backblaze, do të fitoni ruajtje të pakufizuar të të dhënave (shihni shqyrtimin tonë të Backblaze). Kjo do të thotë që ju mund të bëni një kopje të tërë të hard drive tuaj të brendshëm Mac dhe ta ruani atë në internet që të merrni.

Ju gjithashtu mund të përdorni një shërbim rezervë të krijuar posaçërisht për t’ju mbrojtur nga dështimet e harduerit, të tilla si Acronis True Image (shikoni rishikimin tonë të Acronis True Image). Kjo zgjidhje krijon një kopje rezervë të imazhit tuaj dhe e ruan atë në mënyrë të sigurt në re.

Cilado metodë është e preferuara juaj, nuk duhet të mbështeteni në një kopje rezervë të vetme për Mac tuaj. Rikthimi në një hard disk i jashtëm dhe një shërbim rezervë në internet i mban të dhënat tuaja të sigurta, çfarëdo që të ndodhë me pajisjen tuaj.

Makinë kohë

Ne kemi folur përmes mënyrave të ruajtjes me dorë të skedarëve dhe dosjeve individuale në një makinë të jashtme, por nëse doni të rezervoni të gjithë makinën tuaj, Makina e Ndërtuar e Kohës e Apple do të jetë opsioni i parë që shumica e pronarëve të Mac do ta konsiderojnë.

Time Machine mund të krijojë fotografi orë, ditore dhe javore të të dhënave tuaja, të cilat pastaj i ruan në disqet e jashtme të harduerit ose ruajtjen e rrjetit. Ju nuk mund të sinkronizoni kopjimet e Makinës Koha me iCloud, shërbimin e vet të ruajtjes së reve të Apple, por mund të sinkronizoni kopjet rezervë të makinës Time në cloud duke përdorur shërbimet e rezervimit të cloud të palëve të treta. 

Kjo varet nga ofruesi i ruajtjes së cloud që ju zgjidhni të përdorni. Shërbime të tilla si Backblaze ose Carbonite (shikoni rishikimin tonë të Carbonite) mbështesin makOS, por do t’ju duhet të vendosni këto shërbime për të sinkronizuar kopjet rezervë të makinës suaj.

Ju mund të vendosni Time Machine nga aplikacioni juaj i Preferencave të Sistemit, i cili ka të ngjarë të jetë në bankën e të akuzuarve për aplikacionin tuaj. Mund ta gjeni edhe nga Launchpad. Nga këtu, klikoni në Time Machine.

MacOS-Time-Machine-Launch

Në menunë e cilësimeve të Makinës Koha, klikoni në butonin “zgjidhni disk rezervë”. Zgjidhni diskun tuaj të jashtëm nga menyja, pastaj klikoni në “përdorimin e diskut” për ta konfirmuar atë si makina rezervë e makinës suaj Time.

Nëse dëshironi të kriptoni kopjet rezervë të Makinës Time, sigurohuni që të klikoni në kutinë e kontrollit “kopjoni kopjimin e kopjeve rezervë” para se të klikoni në butonin “Përdor diskun”.

MacOS-Time-Machine-Select-Drive

Hard drive juaj i jashtëm do të duhet të fshihet së pari nëse përdor një sistem skedar jo Apple, të tilla si FAT32, NTFS ose exFAT. Kjo do të thotë që ju nuk mund të përzieni dhe përputheni me një zgjidhje manuale rezervë siç e përshkruajmë më lart me kopje rezervë të Time Machine në të njëjtën makinë. Nëse doni të vazhdoni, klikoni në butonin “fshirje” për të filluar fshirjen e makinës tuaj.

MacOS-Time-Machine-Erase-Drive

Pasi të keni konfiguruar Makinerinë Time, sigurohuni që të klikoni në kutinë e kontrollit “rezervë automatikisht” për të mundësuar kopje rezervë automatike. Disku juaj i jashtëm do të duhet të mbetet i lidhur me Macin tuaj për të funksionuar këtë mundësi.

Krijimi i kopjes së parë me Time Machine do të marrë ca kohë, pasi kjo bën një fotografi të plotë të makinës tuaj. Pamjet në të ardhmen do të përfshijnë vetëm skedarët që kanë ndryshuar që nga kopja e fundit, për të parandaluar përdorimin e panevojshëm të ruajtjes. Kjo do të thotë që kopjet rezervë të makinës suaj në të ardhmen do të jenë shumë më të shpejta për tu përpunuar.

Mendimet përfundimtare

Pavarësisht nëse kopjoni me dorë skedarët tuaj, përdorni Makinën Time të Apple ose mbështeteni në një shërbim rezervë cloud, është e rëndësishme për ju të bëni kopje rezervë të rregullt të skedarëve dhe dosjeve tuaja të rëndësishme Mac. Ne ju rekomandojmë të përdorni një hard disk të jashtëm, veçanërisht për rezervë të mëdhenj, por duhet të konsideroni kombinimin e këtyre me një shërbim cloud në një afat të gjatë.

Përdorimi i një hardueri të jashtëm prej 1TB është minimumi i zhveshur që ne do ju rekomandojmë për një zgjidhje afatgjatë rezervë Mac. Ju mund të shikoni përmes rekomandimeve tona për disqet më të mirë të jashtëm 1TB ose të shikoni nëpër disa nga artikujt tonë të tjerë të pajisjeve alternative për alternativa.

A përdorni një hard disk të jashtëm për kopjet rezervë të Mac-it tuaj, ose preferoni zgjidhje për ruajtjen e cloud? Na tregoni strategjinë tuaj për kopjen rezervë të Mac në komentet më poshtë. Faleminderit per leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me