Ndarja e Dosjeve të Google: Udhëzuesi i plotë për vitin 2020

Google Drive nuk është thjesht një shërbim për ruajtjen dhe sinkronizimin e cloud, ai është gjithashtu një alternativë e mirë për Microsoft Office. Ajo siguron një përpunues të fjalëve, një program prezantimi, një program vizatimi, një krijues formash dhe spreadsheets. Ai gjithashtu mbështet plotësisht llojet e njohura të skedarëve Microsoft, duke përfshirë PDF, HTML, TXT dhe më shumë. 


Kjo e bën më të lehtë ndarjen e skedarëve me bashkëpunëtorët, pavarësisht nëse ata kanë Office ose programe të tjera të ngjashme. Kjo do të thotë që bashkëpunëtorët mund të shikojnë dhe modifikojnë skedarët me ju, me kusht që të kenë një shfletues dhe një lidhje në internet. 

Në këtë udhëzues, ju do të mësoni bazat e ndarjes së skedarëve me Google Drive, plus se si mund të kontrolloni se kush mund të shikojë, modifikojë, shkruajë komente dhe shumë më tepër. Ju gjithashtu mund të lexoni rishikimin tonë të Google Drive për të marrë më shumë informacione rreth këtij shërbimi të ruajtjes së skedarit dhe sinkronizimit.

Si të ndani skedarët në Google Drive

Mund të ndani skedarë Google Drive me këdo, për sa kohë që ju keni adresën e tyre të postës elektronike. Kur i ndani ato skedarë, mund të kontrolloni se kush mund t’i shikojë, modifikojë ose komentojë ato. Ne do t’ju tregojmë se si t’i ndani skedarët tuaj të ruajtur në Google Drive nga një pajisje PC, Android ose iOS.

Ndarja e skedarëve në Google Drive me Shfletuesin tuaj

Hapni Google Drive dhe gjeni skedarin specifik që dëshironi të ndani. Klikoni në skedar dhe pastaj goditi ikonën “share” – e cila duket si një person me një shenjë plus – në anën e djathtë të ekranit tuaj. Ju gjithashtu mund të klikoni me të djathtën në skedar dhe të zgjidhni “share”.

google-file-sharing-google-drive-Share

Për të shkëmbyer shumë skedarë, mbajeni “zhvendosje” në tastierën tuaj dhe zgjidhni dy ose më shumë skedarë. Pastaj klikoni “share” në anën e djathtë të ekranit tuaj. 

Për Google Forms, opsionet e ndarjes janë të ndryshme në krahasim me llojet e tjera të skedarëve. Mund të ndani një formë me bashkëpunëtorët për të punuar së bashku. Për ta bërë këtë, hapni formularin, klikoni në tre pikat në anën e djathtë të ekranit tuaj dhe zgjidhni “shtoni bashkëpunëtorë”. 

google-file-sharing-google-Form-shume-add-bashkëpunëtorët

Shtypni emrin ose adresën e postës elektronike të bashkëpunëtorit tuaj, dhe pastaj klikoni “dërgoni”. Bashkëpunëtori mund të redaktojë çdo pjesë të formularit, përfshirë përgjigjet e ruajtura. 

google-file-sharing-google-formë-më-add-bashkëpunëtorë-name-mail

Shënim: Nëse nuk dëshironi që lidhja e përbashkët të dërgohet si email për secilin bashkëpunëtor, klikoni “të përparuar”.

Google file-sharing-people-leje-avancuar

Atëherë ju mund të zhvendosni kutinë “njoftoni njerëzit”.

Google file-sharing-people-leje-njoftojë-njerëz

Ndarja e skedarëve të Dokumenteve Google me njerëz dhe leje të veçanta

Për të shkëmbyer një skedar Google Docs, klikoni në ikonën “share” ose klikoni me të djathtën në skedar dhe zgjidhni “share”. Kjo pop hap një kuti ku lexohet “ndajnë me të tjerët”. Nën “njerëzit”, ju mund të vendosni adresën e postës elektronike të njerëzve specifikë me të cilët doni të ndani skedarët e Google Docs. Nëse marrësi nuk ka një llogari Google, ata do të jenë në gjendje të shohin skedarin.

google-file-sharing-njerëz

Për të përcaktuar lejet e hyrjes, klikoni në ikonën “laps” në anën e djathtë të kutisë së shfaqjes “Ndani me të tjerët”. Do të merrni tre mundësi për ndarjen: “mund të ndryshoni”, “mund të komentoni” ose “mund të shikoni”. Zgjidhni opsionin që dëshironi dhe pastaj klikoni “dërgoni”.

Google file-sharing-people-lejet

Si të ndani skedarët në Google Drive

 1. Hap Google Drive
 2. Gjeni skedarin që dëshironi të ndani
 3. Klikoni në ikonën “share” ose klikoni me të djathtën në skedar dhe zgjidhni “share”
 4. Për skedarë të shumëfishtë, mbajeni “zhvendosjen” në tastierën tuaj, zgjidhni dy ose më shumë skedarë dhe më pas klikoni “share”
 5. Për Formularët Google, hapni formularin, klikoni “më shumë” dhe zgjidhni “shtoni bashkëpunëtorë”. Shtypni emrin ose adresën e emailit të bashkëpunëtorëve tuaj dhe klikoni “dërgoni”
 6. Në kutinë “ndajnë me të tjerët”, futni nën “njerëz” adresat e postës elektronike të personit ose personave me të cilët dëshironi të ndani skedarët me 
 7. Klikoni në ikonën “laps” në anën e djathtë, zgjidhni “mund të redaktoni”, “mund të shikoni” ose “mund të komentoni”, dhe klikoni “dërgoni”

Ndarja e skedarëve me grupe

Shkëmbimi i skedarëve të Google është i kufizuar në 200 persona ose grupe. Deri në 100 njerëz mund të komentojnë dhe modifikojnë njëkohësisht, por më shumë se 100 njerëz mund ta shikojnë skedarin, megjithëse është më lehtë ta botosh atë dhe të krijosh një lidhje të përbashkët.

Ju gjithashtu mund të ndani skedarë me deri në 200 njerëz ose grupe, por përtej kësaj, ju do të duhet të krijoni një Grup Google dhe të ndani skedarin me grupin përmes një adresë të vetme me email.

google-file-sharing-google-grupe, të krijuar

Për shembull, mund të krijoni një grup me një adresë specifike të postës elektronike – të tilla si [email i mbrojtur] – dhe të shtoni anëtarët në grup. Pastaj mund të përdorni adresën e postës elektronike të grupit për të shkëmbyer skedarë me anëtarët e grupit.

Nëse ndani përmbajtje me një nëngrup të një grupi kryesor, anëtarët e nëngrupit mund të hyjnë në të njëjtën përmbajtje që është e ndarë me grupin e prindërve. Ju gjithashtu mund të hiqni anëtarët nga grupi, dhe ata do të humbasin qasjen në dosjen ose skedarin e përbashkët të grupit. 

Anëtarët e rinj që i shtoni më vonë në grup mund të hapin skedarët përmes URL-ve, por dosja ose skedari i përbashkët nuk do të shfaqen menjëherë në pamjen e tyre “të përbashkët me mua” në Google Drive. Në vend të kësaj, ju do të duhet të ndani përmbajtjen përsëri me grupin, ose individualisht me secilin anëtar të ri.

Ju gjithashtu mund të kufizoni aftësitë për ndarjen e përmbajtjes së grupit tuaj me të tjerët dhe të lejoni vetëm njerëz të veçantë nga organizata juaj të hyjnë në skedarë.

Për të shkëmbyer një skedar me një grup, krijoni një dokument në Google Drive ose hapni një ekzistues, pastaj klikoni “share”.

google-file-sharing-google-drive-Share

Klikoni “përparuar”, pastaj shkruani adresën e postës elektronike të grupit nën “ftoni njerëz” dhe zgjidhni nivelet e lejes së hyrjes: “mund të redaktoni”, “mund të komentoni” ose “mund të shikoni”. Pastaj klikoni “bërë”.

google-file-sharing-people-ftojë njerëzit-Drejtat

Si të ndani skedarët me një grup në Google Drive

 1. Krijoni një dokument në Google Drive ose hapni një ekzistues
 2. Klikoni “share”
 3. Nën “ftoni njerëzit”, shkruani adresën e postës elektronike të grupit
 4. Zgjidhni nivelet e lejes së hyrjes: “mund të redaktoni”, “mund të komentoni” ose “mund të shikoni”
 5. Klikoni “përfunduar”

Si të ndani një lidhje me një skedar

Ju gjithashtu mund të dërgoni lidhjen e ndashme të skedarit tuaj me njerëzit e tjerë, në mënyrë që të gjithë ata që kanë lidhje të mund t’i qasen asaj. 

Zgjidhni skedarin, pastaj klikoni në ikonën “merrni lidhje të përbashkët” – që duket si një lidhje e zinxhirit – në të djathtën e sipërme të ekranit. Përndryshe, klikoni me të djathtën në skedar dhe zgjidhni “merrni një lidhje të përbashkët”.

google-file-sharing-get-shareable-link

Klikoni në “parametrat e ndarjes”. 

google-file-sharing-get-shareable-Link ndarjen-settings

Klikoni në shigjetën “poshtë” pranë “kujtdo që ka lidhjen” për të zgjedhur opsionet e lejes.

google-file-sharing-get-shareable-lidhje-askënd-me-Link-lejet

Kopjoni lidhjen dhe ngjisni atë në një email ose kudo që dëshironi ta shpërndani. 

Për ta shpërndarë publikisht skedarin tuaj në mënyrë që kushdo që ka lidhjen në internet të mund ta kërkojë, ta gjejë dhe ta hapë atë, të klikojë “merrni një lidhje të përbashkët”, kliko në shigjetën “poshtë” ngjitur me “çdokush me lidhjen” dhe kliko “më shumë”.

google-file-sharing-get-shareable-lidhje-askënd-me-lidhje-me shume

Klikoni në “publik në internet” dhe pastaj goditni “ruaj”.

google-file-sharing-get-shareable-lidhje-askënd-me-lidhje-publik

Shënim: Nëse hapni skedarin tuaj dhe shihni një kafshë anonime në vend të emrit të një personi, kjo do të thotë që personi që hyn në skedar nuk është regjistruar në një llogari të Google.

Si të ndani një lidhje në Google Drive

 1. Klikoni “merrni një lidhje të përbashkët”, ose kliko me të djathtën e skedarit dhe zgjidh “marr një lidhje të përbashkët”
 2. Klikoni në “ndarjen e cilësimeve” dhe më pas klikoni në shigjetën “poshtë” pranë “kujtdo që ka lidhjen” për të zgjedhur opsionet e lejes
 3. Kopjoni lidhjen dhe ngjisni kudo që dëshironi ta ndani
 4. Për ta shpërndarë skedarin tuaj publikisht, klikoni në “marrjen e lidhjes së përbashkët” dhe pastaj kliko në shigjetën “poshtë” ngjitur me “çdokush që ka lidhje”
 5. Klikoni “më shumë” dhe zgjidhni “publikun në internet”. Klikoni “ruaj”, pastaj “bërë”

Si të ndaloni ndarjen e një skedari në Google Drive

Nëse nuk dëshironi të ndani një skedar me njerëz të veçantë, mënyra më e lehtë për ta ndryshuar këtë është të klikoni me të djathtën në skedar ose dosje, shkoni te “sharing”, pastaj klikoni “avancuar”. Nga atje, ju mund të largoni njerëzit me të cilët nuk dëshironi të ndani thjesht duke klikuar në “x” në të djathtë.

Ndarja e skedarëve në Google Drive Me Aplikacionin Mobile

Nëse jeni duke përdorur Google Drive nga pajisja juaj Android ose iOS, procesi është i ngjashëm, por me disa ndryshime të vogla nga versioni i desktopit. Për të ndarë një skedar të vetëm, hapni aplikacionin Google Drive dhe trokitni lehtë mbi ikonën “më shumë” (tre pika) ngjitur me emrin e skedarit.

google-file-sharing-më shumë

Takoni “share”.

google-file-sharing-më-Share

Për të shkëmbyer skedarë të shumëfishtë, krijoni një dosje dhe shtoni skedarët në të, dhe pastaj trokitni lehtë mbi ikonën “më shumë” pranë emrit të dosjes për të ndarë të gjithë dosjen.

google-file-sharing-dosje-Share

Lejet e Ndarjes së Fajllave në Pajisjet Android ose iOS

Nëse përdorni një pajisje Android ose iOS, mund të ndani skedarë me njerëz të veçantë që kanë një llogari Google. Nën “njerëzit”, shkruani adresën e postës elektronike të personit ose grupin Google me të cilin dëshironi të ndani.

google-file-sharing-njerëz

Takoni ikonën “dërgoni”.

google-file-sharing-people-send

Shënim: Nëse nuk dëshironi që njerëzit të njoftohen me email, trokitni lehtë mbi ikonën “më shumë” (tre pika) në krye dhe zgjidhni “kaloni njoftimet e dërgimit”.

google-file-sharing-skip-dërguar-njoftimi

Si të ndani një skedar në Google Drive në celular

 1. Hapni aplikacionin Google Drive dhe trokitni lehtë mbi ikonën “më shumë” (tre pika) ngjitur me emrin e skedarit
 2. Takoni “share”
 3. Për skedarë të shumëfishtë, krijoni një dosje dhe shtojini skedarët në të, dhe pastaj trokitni lehtë mbi ikonën “më shumë” pranë emrit të dosjes për të ndarë të gjithë dosjen
 4. Nën “njerëzit”, shkruani adresën e postës elektronike të personit ose grupin Google me të cilin dëshironi të ndani
 5. Takoni “dërgoni”

Ndarja e skedarëve duke përdorur një lidhje në celular

Ju mund të merrni një lidhje të përbashkët dhe t’ia dërgoni njerëzve të tjerë në mënyrë që kushdo që të ketë lidhjen me skedarin të mund të ketë akses në të. 

Takoni ikonën “më shumë” (tre pika) pranë emrit të skedarit dhe trokitni lehtë mbi “lidhja që ndan nga puna” për ta aktivizuar.

google-file-sharing-link-ndarjen-off

Takoni “lidhjen e kopjimit” dhe më pas ngjisni lidhjen kudo që dëshironi ta ndani.

google-file-sharing-link-ndarjen-kopje-link

Shënim: Nëse nuk e zotëroni skedarin, nuk do të shihni opsionin “lidhje lidhëse”. Në këtë rast, pyesni pronarin e skedarit leje për të ndarë skedarin.

Si të ndani një lidhje Google Drive në celular

 1. Takoni ikonën “më shumë” (tre pika) pranë emrit të skedarit dhe trokitni lehtë mbi “ndarja e lidhjeve”
 2. Takoni “lidhjen e kopjimit” dhe më pas ngjisni lidhjen kudo që dëshironi ta ndani

Ndarja e një skedari publikisht nga pajisja juaj celulare

Ju gjithashtu mund ta ndani skedarin tuaj publikisht përmes pajisjes tuaj celular, në mënyrë që të gjithë ta kërkojnë, ta gjejnë dhe ta hapin atë në internet.

Takoni ikonën “më shumë”, pastaj “ndajnë”. Shkoni poshtë dhe trokitni lehtë mbi “kush ka qasje”.

google-file-sharing-kush-ka-qasje

Takoni “Ndarjen e lidhjes” për ta aktivizuar.

google-file-sharing-access-link-ndarjen-off

Takoni shigjetën “poshtë” për të zgjedhur opsionet e lejes: “edit”, “koment” ose “pamje”.

google-file-sharing-dikush-me-Link-lejet

Vendosni lidhjen kudo që dëshironi ta ndani.

Si të ndani publikisht një skedar Google Drive nga pajisja juaj celulare

 1. Takoni ikonën “më shumë”, pastaj “informacion” dhe zgjidhni “lidhje ndarjen off”
 2. Takoni shigjetën “poshtë” për të zgjedhur opsionet e lejes: “edit”, “koment” ose “pamje”
 3. Vendosni lidhjen kudo që dëshironi ta ndani

Ndarja e Dosjeve të Google: Privatësia dhe Siguria

Toshtë e lehtë për të shpërndarë dhe shpërndarë skedarë në Google Drive, por ka disa mangësi. Një nga më të mëdhatë është se nuk mund të vendosni datat e skadimit ose fjalëkalimet për lidhje, në mënyrë që vetëm ata me fjalëkalim të mund të shikojnë ose të shkarkojnë skedarin e përbashkët. Ndarja e sigurt e skedarëve me Google Drive është e ndërlikuar, dhe ne nuk ju rekomandojmë ta përdorni atë për skedarë të ndjeshëm.

Shumica e shërbimeve të tjera për ruajtjen e reve nuk i mungojnë kësaj, edhe pse ka disa përjashtime në mesin e ruajtjes sonë më të mirë në cloud për ofruesit e ndarjes. Sugjerimi ynë kryesor nga ajo listë e ruajtjes së cloud është Sync.com, i cili kodon ndarjen e skedarëve dhe ju lejon të vendosni datat e skadimit, fjalëkalimet dhe limitet e shkarkimit në lidhje (lexoni rishikimin tonë të Sync.com).

Për më tepër, duhet të dini që marrëveshjet e kushteve dhe kushteve të Google Drive i japin leje kompanisë për të skanuar përmbajtjen që ruhet dhe ndahet. Një nga arsyet për këtë është të mbrosh materialin e mbrojtur nga të drejtat e autorit, si filmat, nga shpërndarja, veçanërisht nëse ato torrentohen. 

Nëse jeni duke kërkuar pak më shumë intimitet, jeni më mirë të përdorni një nga ofruesit më të mirë të ruajtjes së cloud me njohuri zero, siç janë Sync.com, Tresorit ose pCloud.

Mendimet përfundimtare

Shkëmbimi i skedarëve është një nga elementët më jetikë të Google Drive, pa të cilin nuk do të ishte ndër zgjedhjet tona më të mira për ruajtjen më të mirë në re për shpërndarje. Për pjesën më të madhe, procesi është i drejtpërdrejtë, dhe shpresojmë se ky udhëzues ju vë në rrugën e duhur.

Nëse gjithçka që dëshironi është të bashkëpunoni, shkëmbeni dhe punoni me dokumente, Google Drive është një mundësi e shkëlqyeshme. Nëse përparësia juaj është siguria dhe privatësia, jepni mjetet tona më të mira të ruajtjes së cloud për bashkëpunim, lexoni për më shumë opsione. Na tregoni se çfarë mendoni në seksionin e komenteve më poshtë. Faleminderit per leximin.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map