Magazinimi Cloud vs Rezervimi Online: Cili është ndryshimi?

Ka shumë arsye të mira për të mbajtur kopjet e skedarëve të kompjuterit tuaj në cloud. Ekzistojnë edhe shumë mundësi të shkëlqyera softuerësh që ju lejojnë ta bëni këtë. Sidoqoftë, zgjedhja e një mjeti të gabuar për nevojat tuaja zakonisht përfundon pak a shumë si të provoni të vendosni një kunj katror në një vrimë të rrumbullakët.


Hapi i parë për të gjetur mjetin e duhur për ju nuk është duke e bërë gabimin të mendoni se ruajtja e cloud bën të njëjtën gjë si kopjimi në internet, ose mënyra tjetër. Kjo detyrë është bërë disi më konfuze për faktin se ndonjëherë ruajtja në cloud quhet “rezervë në internet” dhe rezervimi në internet quhet “rezervë cloud”.

Të kuptuarit e ndryshimit të saktë midis këtyre dy teknologjive shpesh të hutuara dhe asaj që secila mund të bëjë për ju është hapi i parë kritik për të gjetur ruajtjen më të mirë të cloud ose mjetin më të mirë rezervë në internet për nevojat tuaja të sakta.

Në këtë artikull, ne do t’ju ndihmojmë të bëni vetëm atë. Me këtë njohuri në dorë, atëherë do të jeni në gjendje të shikoni në shërbimet e detajuara në rishikimet e ruajtjes së cloud dhe bibliotekat e rishikimeve të kopjeve rezervë në internet me një këndvështrim të mprehur, përveç që t’i jepni një besueshmëri të këndshme nerd tuaj.

Para se të zhyten në atë që është e ndryshme, le të flasim për atë që është e njëjta: re.  

Farë është Re, Sidoqoftë?

Termi “cloud” në vetvete është po aq fjalë për marketing, sa është kuptimplotë teknike kuptimplotë, e krijuar në mes të viteve ’90 (me siguri) nga drejtuesit e Netscape duke ëndërruar për një të ardhme të pakufishme (kujtoni Netscape?).

Në këtë rast, cloud i referohet softverit që funksionon në një rrjet të largët të serverëve, në krahasim me lokalizimin në një kompjuter. Nëse kjo tingëllon si Internet, mirë, kjo është sepse është: cloud është softuer që funksionon në Internet (dhe për më tepër: shikoni artikullin tonë për terminologjinë e reve për detajet).

Ekzistojnë re private, të zotëruara dhe të përdorura nga një kompani e vetme ose shtëpiake (zbuloni se si të vendosni ruajtjen tuaj personale të re) dhe retë publike, të cilat zakonisht shiten si një shërbim. Sidoqoftë, si retë private ashtu edhe ato publike ju lejojnë të keni të njëjtin softuer dhe informacion nga çdo kompjuter i autorizuar për ta bërë këtë.

Sa i përket softverit publik cloud, ka shumë lloje të ndryshme të programeve që tani funksionojnë në këtë mënyrë, nga aplikacionet e postës elektronike si Gmail te aplikacionet e kontabilitetit si QuickBooks Online (lexoni rishikimin tonë të QuickBooks Online nëse kjo e zvogëlon interesin tuaj). Ruajtja e cloud dhe rezervimi në internet janë dy lloje të tilla shërbimesh.

Si ruajtja në cloud ashtu edhe kopjimi online funksionojnë duke pritur skedarë në cloud dhe ju lejojnë të përdorni ato skedarë nga pajisje të ndryshme, përfshirë kompjuterë dhe smartphone, për aq kohë sa ato pajisje janë të lidhura në Internet.

Ndërsa infrastruktura mund të jetë e ngjashme, megjithatë, sjellja e përgjithshme e ruajtjes së cloud dhe rezervimit në internet i ndan ato dhe u jep atyre qëllime shumë specifike, të ndryshme.  

Karakteristikat e ruajtjes në re

Ne me siguri nuk do t’ju tërheqim mendjen duke i thënë që ruajtja e cloud-it qëllimi – ose ruajtja në internet, nëse preferoni – është depozitimi.

Në mesin e viteve ’90, kur një bandë e drejtuesve të Netscape të zhdukur së shpejti do të zhdukeshin një fjalë që nuk do të popullarizohej deri më shumë se 10 vjet më vonë, hard drivei mesatar në shtëpi shkonte midis 400 dhe 1000 megabajt. Kjo, sot, do të mbajë selfie me vlerë për një fundjavë (ose një orë vlen nëse jeni një Kardashian).

Ndërsa madhësia e hard diskeve është rritur shumë, sasia e të dhënave ne zotërojmë ka më shumë se ritmi i mbajtur. Për më tepër, zëvendësimi i vendosjes, disqet mekanikë të ngurtë (HDD) me disqet me gjendje të ngurtë të zippy (SSD) ka rritur përkohësisht çmimin e ruajtjes.

Për shkak të kësaj përplasjeje çmimesh, nuk është e pazakontë të shohësh laptopë me vetëm 256 GB depozitë të futur në to. Me raste, do të shihni madje ndryshe laptopë të nivelit të lartë të paketuar me 128 GB hapësirë ​​ruajtjeje. Kjo është në rregull, megjithatë, dhe ruajtja në re është arsyeja pse.

Le ta shohim në Sync.com si një shembull se si funksionon ruajtja e cloud: ndodh që të jetë një nga shërbimet tona të preferuara për ruajtjen e cloud, siç mund të lexoni në rishikimin tonë të Sync.com. Pjesërisht, kjo sepse siguron kriptim me njohuri zero dhe një mori karakteristikash të tjera të shkëlqyera të sigurisë në re.  

Alsoshtë gjithashtu për shkak se Sync.com është një nga marrëveshjet më të mira në ruajtjen e cloud, aktualisht kushton rreth 8 dollarë në muaj për 2 TB ruajtje.

Ai ruajtje 2TB mund të përdoret për të plotësuar hard drive tuaj. Do të thotë që, në vend që të ruani të gjitha fotot tuaja të kafshëve shtëpiake dhe videot që shikojnë UFO në laptopin tuaj, ju mund t’i ruani ato në re.

Për më tepër, ju mund të hyni në atë hapësirë ​​ruajtjeje nga pothuajse çdo shfletues në çdo pajisje që zotëroni gjithashtu. Shumica e shërbimeve të ruajtjes së cloud, duke përfshirë Sync.com, gjithashtu bëjnë aplikacione celularë për Android dhe iOS për të hyrë dhe ruajtur të dhënat.

Zgjatja e aftësisë së ruajtjes fizike të pajisjes ose pajisjeve tuaja është veçori përcaktuese dhe thelbësore e çdo zgjidhjeje për ruajtjen e cloud. Zgjidhjet moderne – ato që janë ngritur mbi skemën – priren të bëjnë pak më shumë, megjithëse, me dy tipare më të zakonshme se të tjerët: sinkronizo dhe shpërndaj.

Sync dhe Shpërndani në Cloud Storage

Sinkronizimi, i shkurtër për sinkronizimin e pajisjes, është një veçori e ruajtjes së cloud që ju lejon të redaktoni një skedar në një pajisje dhe t’i keni ato modifikime të pasqyruara në një pajisje tjetër në kohë të afërt. Ideja i është kredituar Drew Houston, themeluesit të Dropbox, i cili pretendon të ketë arritur me të pasi ai e kuptoi në një udhëtim me autobus midis Nju Jorkut dhe Bostonit se e la makinën e tij USB pas..

Mekanizmi themelor pas konceptimit të Drew Houston dhe mekanizmi themelor i përdorur nga shumica e shërbimeve të ruajtjes së cloud duke ofruar sinkronizimin e ditës, është një “dosje sinkronizimi”. Një dosje sinkronizimi është një dosje që duket dhe sillet shumë si çdo dosje tjetër në hard drive tuaj, përveç që skedarët e vendosur në atë dosje janë të dy të ruajtura në diskun tuaj dhe në re.

Devicedo pajisje me klientin e ruajtjes së cloud të instaluar në të do ta instalojë këtë dosje, e cila është pasqyruar në të gjitha pajisjet e lidhura me hapësirën tuaj të ruajtjes së cloud. Re është ndërmjetës, duke kaluar azhurnime të bëra në kompjuter te të tjerët.  

Sidoqoftë, një nga problemet me sinkronizimin është që ruan skedarët si në cloud ashtu edhe në hard diskun tuaj. Kjo, ju mund të keni kuptuar, duket se mund të prishë propozimin e vlerës thelbësore të ruajtjes së cloud që kemi parashtruar më herët (plotësim i ruajtjes).

Për të marrë parasysh këtë, shumë shërbime të ruajtjes së cloud ofrojnë ose një dosje të veçantë që nuk sinkronizon përmbajtjen ose një veçori të quajtur “sync selektiv” që ju lejon të fikni sinkronizimin e përmbajtjes nëse nuk dëshironi të ruheni si në hard drive tuaj ashtu edhe në re. Disa, përfshirë Sync.com, i kanë të dyja.

Shkëmbimi i skedarëve i referohet thjesht aftësisë për t’i lënë të tjerët të shikojnë, modifikojnë ose shkarkojnë skedarë që keni ngarkuar në hapësirën tuaj të ruajtjes në cloud. Disa shërbime të ruajtjes së cloud gjithashtu lejojnë të tjerët të ruajnë skedarët e tyre në hapësirën tuaj të ruajtjes së cloud.

Pasi që është një shërbim i bazuar në Internet, mekanizmi i zakonshëm që qëndron pas ndarjes së skedarëve të ruajtjes së cloud është gjenerimi i një URL që tregon skedarin – apo edhe një dosje të skedarëve – që doni të ndani..

Ju mund ta kopjoni dhe ngjitni atë lidhje për ta shpërndarë me dorë, siç është në një kanal Slack, ose nganjëherë ta dërgoni automatikisht përmes postës elektronike ose ta postoni në median sociale. Disa shërbime, si pCloud (po, kemi një përmbledhje të pCloud), gjithashtu ju lejojnë të mbroni fjalëkalimin dhe të shtoni datat e skadimit në ato URL – ose madje t’i bëni ato zero njohuri.

Kjo është gjithçka që duhet të sinkronizoni dhe të shpërndani, me të vërtetë, përveç të themi se ekzistojnë disa shërbime të orientuara nga biznesi për ruajtjen e cloud, të cilat janë më shumë të ndërtuara rreth produktivitetit dhe aspekteve bashkëpunuese të atyre dy tipareve sesa që janë rreth plotësimit të hapësirës tuaj të diskut. Ata janë quajtur “shërbime të sinkronizimit dhe shpërndarjes së skedarëve të ndërmarrjeve”, dhe ju mund të lexoni në lidhje me kremin e të korrave në udhëzuesin tonë më të mirë të blerësve EFSS.

Para se të futemi në kopje rezervë në internet, vlen të përmendet gjithashtu se disa shërbime të ruajtjes së cloud integrohen me mjete shërbimi si një shërbim si Microsoft Word Online dhe Google Docs. Sidoqoftë, kjo është kryesisht e kufizuar në emrat më të mëdhenj në treg, kryesisht Dropbox, Google Drive dhe OneDrive. 

Karakteristikat e kopjes online

Qëllimi jetik i ruajtjes së cloud është të plotësojë hard drive tuaj; qëllimi jetik i kopjimit në internet është ta përsërisni atë.

Duke e thënë një mënyrë tjetër, rezervimi në internet ka të bëjë me rikuperimin e fatkeqësive. Soshtë kështu që një gotë qumësht i derdhur – në këtë rast është zhdukur midis plasaritjeve të tastierës suaj – me të vërtetë nuk ia vlen të qash.

Pijet e njoftuara janë vetëm një mënyrë për të shkatërruar skedarët e ruajtur në hard drive tuaj, gjithashtu. Përmbytja, zjarret, humbja, vjedhja – ka shumë mënyra për të llogaritur që ju mund të humbni të dhënat tuaja para se hard drive tuaj të pashmangshme duke arritur në fund të jetëgjatësisë së saj.

Kjo jetëgjatësi, sipas një studimi të kryer nga një shitës rezervë në internet Backblaze, është rreth 1.5 vjet për afro pesë përqind të HDD-ve. Kjo shifër fillestare e vdekjeve është kryesisht për shkak të ndërtimeve të gabuara. Pas kësaj, niveli i dështimit shkon në një përqind në vit për tre të tjerët.

Përveç kësaj, hard drive juaj është duke u mbështetur në kohën e huazuar: SSD-të mund ta zgjasin atë jetëgjatësi në mënyrë të konsiderueshme, natyrisht, ndoshta edhe dekada. Sidoqoftë, kjo është shumë gota qumësht (qumështi është një metaforë për birrë, apo jo) që nuk u derdh.

Pa kopje rezervë në internet, duke supozuar se hard drive-i juaj është ende në posedim, mund të paguani një dyqan riparimi kompjuteri ndoshta qindra dollarë për të provuar dhe rikuperuar disa nga të dhënat tuaja. Ju gjithashtu mund të provoni një mjet të rimëkëmbjes së të dhënave si një prej atyre që përmenden në vlerësimet më të mira të programeve për rimëkëmbjen e të dhënave.    

Rezervimi online është alternativa më e mirë. Shumica e mjeteve të tilla funksionojnë vazhdimisht për të siguruar që skedarët përsëriten në cloud pothuajse sa më shpejt që ato janë krijuar ose ndryshuar. Nëse preferoni, shumica gjithashtu ju lejojnë të vendosni kopje rezervë të planifikuar në mënyrë që kopja juaj të mund të funksionojë gjatë natës, kur procesi është më pak i përshtatshëm për burimet e sistemit të derrit.

Carbonite Home është një shembull i mirë. Nga brenda klientit të desktopit, mund ta tregoni atë rezervë vazhdimisht, një herë në ditë ose të mos bëni kopje rezervë midis orarit të caktuar.

Zgjidhjet e ruajtjes në cloud nuk kanë aftësi planifikimi, por arsyeja më e madhe se ato nuk janë me të vërtetë të përshtatshme për kopje rezervë të hard drive-it është se ato gjithashtu nuk e mbajnë strukturën tuaj të sistemit të skedarëve, sepse përfundimisht duhet të vendosni gjithçka në një dosje sync.

Shërbimet rezervë online ruajnë strukturën e sistemit tuaj fotografik dhe ju lejojnë të rivendosni gjithçka mbrapa ashtu siç ishte në rast se ju duhet të rindërtoni hard drive tuaj.

Përtej këtyre tipareve, ka një numër të tjerash që dallojnë një zgjidhje rezervë nga një tjetër.

Disa, si Backblaze, përfitojnë nga fakti se ata janë të pakufizuar për të kopjuar thjesht të gjitha llojet e skedarëve të zakonshëm (lexoni gjithçka në lidhje me kopjimin e pakufizuar në shqyrtimin tonë Backblaze). Ka pak nevojë për ju të bëni shumë gjëra përveç instalimit të klientit për të siguruar që të gjitha fotot, videot, postat elektronike dhe dokumentet tuaja të mëparshme janë përfshirë në planin tuaj rezervë.

Shërbime të tjera rezervë në internet, si Carbonite, kërkojnë që ju të etiketoni manualisht çdo dosje dhe skedar që dëshironi të mbroni jashtë disa dosjeve që sugjerohen automatikisht nga programi. 

Më shumë përdorues të kursimit të teknologjisë do të duan ClupBerry Backup (lexoni rishikimin tonë të CloudBerry Backup), i cili përfshin një sërë karakteristikash të krijuara për të rritur opsionet tuaja të rimëkëmbjes së katastrofës. Këto karakteristika përfshijnë kopje rezervë hibride, rezervë NAS, imazhe në disk, versionimin e skedarëve dhe ruajtjen e skedarëve të fshirë.

Ideja themelore është e njëjtë për të gjitha mjetet rezervë në internet, megjithatë, dhe kjo është përsëritje e besueshme e hard drive tuaj.

Përfundim – Ruajtja në Cloud vs Rezervimi Online

Shumë shërbime rezervë në internet, përfshirë Carbonite, ju lejojnë të ndani skedarë. Sidoqoftë, zakonisht ato aftësi nuk janë aq të sinqerta sa një shërbim i mirë për ruajtjen e cloud.

Disa shërbime në re shkojnë pak më tej në mjegullimin e linjave midis ruajtjes dhe rezervës. Shërbimi rezervë SpiderOak (lexoni rishikimin tonë SpiderOak ONE), për shembull, ju lejon të sinkronizoni çdo skedar të shtuar në planin tuaj rezervë. Acronis True Image (lexoni rishikimin tonë të Acronis True Image) dhe IDrive, dy shërbime të tjera rezervë të konsumatorit, ju lejojnë të sinkronizoni skedarët, pavarësisht nëse ato janë pjesë e planit tuaj rezervë apo jo.

Sidoqoftë, për pjesën më të madhe, linja midis ruajtjes së cloud dhe kopjes rezervë në internet mbetet e vërtetë, dhe basti juaj më i mirë është të zgjidhni një shërbim të ruajtjes së cloud nëse doni ruajtje dhe një shërbim rezervë në internet nëse doni rezervë. Ose zgjedh të dy.

Hapat e ardhshëm? Ne do të ju rekomandojmë të plotësoni njohuritë tuaja të reja duke kontrolluar tabelën më të mirë të krahasimit të ruajtjes së cloud. Të dy artikujt jo vetëm që detajojnë veçoritë kryesore për të kërkuar, por japin opsionet më të mira për secilën veçori. Shumica e shërbimeve për të cilat shkruajmë ju lejojnë t’i provoni ato falas, pavarësisht nëse është 5 GB hapësirë ​​e lirë e ruajtjes së cloud me Sync.com ose një provë 30-ditore me Carbonite.  

Pyetje apo komente? Përdorni seksionin e komenteve më poshtë për të na hequr një vijë – dhe faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me