Google Stadia vs Shadow: Goliath и David Meet през 2020 г.

Google Stadia и Shadow са две от най-големите имена в облачните игри. И двете предлагат отлични изживявания от дистанционно игри, печелейки петна в най-доброто ни ръководство за облачни игри. В това сравнение на Google Stadia vs Shadow обаче само един може да излезе победоносно. 


Ще сравним услугите в поддръжката на игри, поддръжката на устройства, покритието, производителността, ценообразуването, лекотата на използване и функциите, за да видим коя е по-добрата опция за парите ви. Google Stadia и Shadow използват много различни подходи към облачните игри и ние ще вземем предвид всички тези разлики в това ръководство. 

Все пак трябва да погледнете нашия преглед на Google Stadia и преглед на Shadow. Това сравнение на Google Stadia срещу Shadow служи за целта на, добре, сравняването на двете, но не оставя много място да се говори за други опции. Ще въведем други услуги за облачни игри за ориентир, но това сравнение е фокусирано главно върху нашите двама конкуренти.

Настройване на битка: Google Stadia срещу Shadow

Имаме седем кръга, сравняващи Google Stadia и Shadow в различни категории. Всеки рунд си струва точка и ще раздаваме точки на услугата, която смятаме за по-добра в определен рунд. В края ще съберем крайните резултати и ще обявим победител. 

Въпреки това, присъждането на точка не винаги е ясно. С това как младите облачни игри са технология, е трудно да се каже, че една услуга е категорично по-добра от другата в определени категории. Например, Google Stadia обхваща далеч повече страни от Shadow, но това няма значение, докато живеете в регион, където Shadow се поддържа. 

Поради това препоръчваме да използваме нашите резултати като показатели, а не като конкретен отговор. Някои кръгове, като производителност, са ясни. Други обаче зависят от това къде се намирате, бюджета ви и други. 

Вместо само да прескачаме победителите, препоръчваме да прочетете всеки кръг от това сравнение на Google Stadia vs Shadow, за да получите представа защо сме избрали една услуга над другата.

1

Библиотека за игри

Що се отнася до поддръжката на игри, всъщност няма конкуренция между Google Stadia и Shadow. Както вече посочихме, Stadia много прилича на конзола в игрите, които поддържа, като само шепа заглавия се доставят със услугата и няколко тежки хитове, които си проправят път от. 

Shadow, от друга страна, поддържа всяка компютърна игра, създавана някога. Или поне всяка компютърна игра, която може да работи на Windows 10. Както ще стигнем в кръга „функции“ по-долу, Shadow ви предоставя напълно функционален работен плот на Windows 10. Всяка игра, която може да работи на локална машина с Windows 10, може да работи с Shadow. Това включва и игри от платформи като GOG. 

Shadow не е единствената платформа за поддръжка на игри в Steam и други подобни – прочетете нашия преглед на GeForce Now за още един пример – но това е единствената платформа за облачни игри, която ви предоставя пълен отдалечен работен плот. Поради това Shadow няма същите проблеми с лицензирането, каквито среща GeForce Now през последните месеци.

сянка-парни инсталирания

Все пак ще трябва да купувате игри с Shadow. За разлика от PlayStation Now, Shadow работи само със заглавия, които вече сте закупили в Steam, Epic Games Store, Uplay и Origin (прочетете нашия преглед на PlayStation Now). Този момент е лесно да се прости с това колко често игрите се продават на тези платформи. 

Още по-лесно е да простите, като се има предвид цените на Стадия. С услугата на Google за облачни игри също ще трябва да купувате игри, но тези игри работят само на Stadia. Освен това Google таксува пълна цена за игри, като само членове на Stadia Pro получават леки отстъпки от време на време. На практика това може да означава плащане на пълни $ 59,99 за игра, която струва $ 20 или по-малко на Steam. 

Библиотеката на Стадия също е много ограничена. Разбира се, има някои тежки хитове като Final Fantasy XV и Doom Eternal, както и предстоящи издания като Cyberpunk 2077. Въпреки това, можете също да играете всички тези игри в Steam with Shadow. Освен това, вие все още ще притежавате тези игри, ако решите да купите игрален компютър по линия. Сянката е по-добрият вариант, без значение какъв начин да погледнете.

Кръг: Библиотечна точка за игри за облачни игри в сянка

Лого на Google Stadia
Shadow Cloud Gaming лого

2

Ценообразуване

Shadow накрая свали първия ни кръг, но нещата стават интересни, що се отнася до ценообразуването. Започвайки от Shadow, той има три нива на обслужване, въпреки че в момента на писане е наличен само един. Базовият план Boost работи 12 долара на месец, когато се таксува ежегодно и идва с 256 GB хранилище и 1080p поточно предаване.

По-горе има план Ultra и Infinite, като и двата предлагат 4K стрийминг, въпреки че обемът на съхранение варира. Въпреки че $ 12 на месец не е лошо за 1080p стрийминг, по-високите нива на Shadow вървят доста стотинки. Например планът за безкрайност работи 50 долара на месец, когато се таксува месечно. 

Shadow таксува повече от всяка друга услуга за облачни игри, но също така предлага повече от всяка друга услуга за облачни игри. Stadia може да стриймира в 4K, но само с Chromecast Ultra, а повечето други услуги са заключени до 1080p или дори 720p. Сянката е лидер в индустрията и идва с етикета с цени. 

Stadia е много по-скромна, като струва само 10 долара на месец за Stadia Pro, като безплатен план ще дойде известно време през 2020 г. Абонаментно, Stadia е по-евтин. Това обаче не включва фактори в контролера Stadia от $ 70 и Chromecast Ultra от $ 70, които са необходими за поточно предаване на вашия телевизор с 4K HDR. 

Освен това в момента не можете да се абонирате за Stadia. Единственият начин за достъп до платформата за облачни игри на Google е закупуването на премиерното издание за 130 долара, което се предлага с Chromecast, контролер и три месеца на Stadia Pro. Също така ще трябва да купувате игри от пазара на Stadia, които, както споменахме по-горе, обикновено са по-скъпи от Steam. 

Този кръг е разхвърлян, защото се занимаваме с услуги, които са налични в момента, както и услуги, които ще бъдат достъпни в бъдеще. Съдейки на базата на това, което е на разположение сега, Shadow е ясният победител, тъй като не е необходим собствен хардуер, за да започнете. В бъдеще обаче Stadia е по-добрият вариант с безплатния си план, така че ние му даваме победата в този кръг.

Кръг: Ценовата точка за Google Stadia

Лого на Google Stadia
Shadow Cloud Gaming лого

3

Характеристика

Въпреки че Google е постигнал голям напредък, за да се конкурира с функциите на компютър за игри или конзола, все още не е съвсем. Сянката не е положила усилия, но не е необходимо. Вместо това той извлича от набор от функции на услуги като Steam и Windows, за да предостави пълно изживяване на потребителите. 

Ще поговорим повече за това в кръга „лекота на използване“ по-долу, но Shadow предлага на абонатите компютър с Windows 10 в облака. Освен да играете на любимите си игри, можете също да инсталирате желания от вас софтуер, да персонализирате настройките на Windows и да сърфирате в интернет с отдалечената си машина.

сянка на Windows настройки

Функциите на Stadia са по-фокусирани върху игрите, с поддръжка за постижения и списъци с приятели, както и гласов чат. Shadow поддържа и тези функции, но те се обработват чрез други платформи. Например, можете да използвате Discord за чат и Steam за постижения, точно както бихте направили на компютър. 

Най-голямата разлика между двете е хардуер. Stadia поддържа редица контролери на трети страни, но само на PC и Android. Освен това начинът, по който свързвате тези контролери, се променя в зависимост от устройството, което използвате. Някои контролери поддържат Bluetooth и хардуерни връзки, докато други се нуждаят от кабелна връзка.

Сянката няма тези препятствия. Ако можете нормално да свържете контролер към Windows, можете да го свържете към Shadow, независимо дали чрез Bluetooth или USB кабел. Можете също да използвате устройства, подобни на Nintendo Switch, предназначени за смартфони, като Razer Junglecat. 

Stadia има повече функции в смисъл, че Google е изградил системи специално за платформата. Shadow няма нищо патентовано, а по-скоро извлича от богатството на функции в Windows и софтуера, който работи на операционната система. Поради това Shadow е победител в този кръг. 

Кръг: Характеристики Точка за Shadow Cloud Gaming

Лого на Google Stadia
Shadow Cloud Gaming лого

4

производителност

За всички разлики между Google Stadia и Shadow, най-голямата е производителността. Въпреки крехкото обещание на Google да достави 4K HDR игри, без значение какъв екран използвате, услугата става равна, що се отнася до ефективността. Shadow, от друга страна, е най-близкото нещо, което сме виждали до локалното геймплейно изживяване.

стадиони-игра-Slider1

Използвайки контролера Stadia и Chromecast Ultra, предлагането на Google работи добре на няколко фронта, макар и на други. Контролерът Stadia всъщност използва WiFi вместо Bluetooth, което води до много по-малко забавяне на входа. Въз основа на нашето тестване, това всъщност работи срещу услугата. 

Вместо да имат последователно входно забавяне, различните елементи на играта имат различни количества изоставане. В Destiny 2 вибрацията на контролера, анимацията на пистолета и звукът ще започнат в различни точки при стрелба. Никой от тях не е твърде далеч зад входа, но е много по-забележим, защото не е в синхрон.

Този проблем, за щастие, не присъства, когато играете в браузъра си. Вместо това тя се заменя с леко, но все пак забележимо – количество входен лаг, който следва всяко действие. Дори и с това е трудно да погрешим Google. Забавянето на въвеждането е равно на курса с облачните игри и Google далеч не е най-лошият нарушител на този фронт (прочетете нашия преглед на Blacknut за наистина изоставащо изживяване).

стадиони-игра-slider2

Въпреки че забавянето на въвеждането е стандартно за повечето облачни услуги за игри, Shadow далеч не е стандартен, за щастие. По време на нашето тестване на Doom 2016, Counter-Strike: Global Offtack и Cuphead, не можахме да възприемем никакво изоставане на входа. При сляп тест между Shadow и локален компютър за игри не бихме могли да кажем разлика.

Има някои хълцания при стрийминг с Shadow под формата на видео артефакти и заеквания, но тези са малко и много по-назад и те никога не съсипват опита. Въпреки че не бихме препоръчали Shadow във всяко конкурентно приложение с игри като CS: GO и Fortnite, той работи перфектно за почти всяка друга цел. 

Всяка облачна услуга за игри има проблеми в момента, от ограничената разделителна способност на PlayStation Now до входното изоставане на Google Stadia. Shadow също има някои проблеми, въпреки че са далеч по-малко тежки от конкуренцията. Ако искате да влезете в облачни игри и всичко, което ви интересува, е производителността, Shadow е лесна продажба.

Кръг: Точка за изпълнение на облачни игри в сянка

Лого на Google Stadia
Shadow Cloud Gaming лого

5

Поддръжка на платформа

След стартирането, поддръжката на платформата на Stadia беше безпроблемна, работеше само върху Pixel, Chromecast Ultra и Chrome. Оттогава обаче Google изгради платформата, добавяйки поддръжка за модерни телефони с Android и повечето контролери на трети страни. Проблемът с възпроизвеждането на телевизора ви все още не е напълно решен. 

За да възпроизвеждате Stadia на вашия телевизор, ще ви трябва Chromecast Ultra и контролерът Stadia. Можете да използвате входове като контролера Xbox One и DualShock 4 на вашия телефон или лаптоп, но телевизионната игра изисква контролера Stadia. Това е единственият начин да получите и 4K HDR. Играта на браузъра се заключва при 1080p. 

Shadow има много по-широка поддръжка с родни приложения за Windows, macOS, Ubuntu, Android и iOS. Освен това Shadow работи с LG, за да внесе приложенията си в интелигентни телевизори. Между платформите, поддържани от Shadow, той наистина улавя идеята за игра, независимо на какъв екран сте. 

Stadia се доближава, много повече от услуги като PlayStation Now и Project xCloud, но това все още не е напълно разработено (прочетете нашия преглед на xCloud на Project). Докато Google не може да пусне приложение, което може да работи на телевизори, без да е необходимо да има Chromecast, Shadow е по-добрият вариант. Не бива да се споменава липсата на поддръжка за iOS на Stadia.

Кръг: Точка за поддръжка на платформа за Shadow Cloud Gaming

Лого на Google Stadia
Shadow Cloud Gaming лого

6

Лесно използване

За всичките му проблеми използването на Google Stadia е като магия. Конфигурирането на собствения хардуер и синхронизирането на вашия акаунт в Google е свързан процес, но не прекомерно. Изглежда Google забрави за много критични елементи при пускането на Stadia, но потребителското изживяване не е сред тях. 

стадиони контролер-сдвояване

След като сдвоите контролера и представите вашия поканен код – комбинацията, необходима за активиране на абонамента ви за Stadia Pro – можете да скочите право в действието. Абонатите на Stadia Pro имат достъп до редица безплатни игри, включително Destiny 2 и Samurai Shodown. Тъй като това е услуга за облачни игри, всъщност не е необходимо да изтегляте тези игри, а по-скоро да ги „заявите“. 

Заявяването на игра ще я добави към вашата библиотека. Магията идва, когато отидете да стартирате играта. Без да е необходимо да проверявате за актуализации или лепенки, вашата игра ще стартира. От настройката са нужни само няколко секунди, за да стартирате игра, без значение дали избирате от безплатните заглавия или купувате нещо от магазина на Stadia. 

Shadow е лесен за използване, но това всъщност не е изненада. Извън пусковата машина с голи кости, която показва последните новини, Shadow е само Windows 10. Ако можете да заобиколите компютър, можете да заобиколите Shadow. Единствената разлика е няколко горещи клавиша, които можете да разберете от отдалечената машина.

сянка-стартиране

Тези горещи клавиши обаче никога не пречат на преките пътища на Windows. Все още можете да използвате „Windows ключ + S“ за търсене и „CTRL + C“, за да копирате текст в буфера си. Извън леко прозрачното лого на Shadow в ъгъла на екрана, ще бъдем силно притиснати да забележим разлика между него и нормален работен плот на Windows 10. 

Времето е най-голямото препятствие на Shadow. Stadia е чудесен с това, че можете да започнете да играете игри за няколко секунди. Shadow не само се нуждае от час или повече за конфигуриране на вашата машина, но и време за изтегляне на игри към нея. Ще трябва да изчакате да инсталирате вашите игри точно както бихте направили на машина с Windows.

сянка-регистрация

Shadow е основно компютърна игра в облака и за всички плюсове, които идват заедно с тази система, има и някои минуси. Stadia предлага система, изградена от основата за стрийминг на видео игри, и поради това е в състояние да осигури много по-модерна система. Въпреки че Shadow не е труден за използване, по никакъв начин не е толкова течен, колкото Stadia.

Кръг: Точка за лесна употреба за Google Stadia

Лого на Google Stadia
Shadow Cloud Gaming лого

7

обхват

Последният ни кръг е толкова поляризиращ, колкото и първият ни, макар и не по същия начин. Сянката е налична само в континенталния САЩ и дори тогава някои държави не са толкова поддържани, колкото други (повече за това за минута). Stadia, с мощната мрежа на Google, която се развива, е налична в страни по света. 

Облачните игри на Google достигат до Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Обединеното кралство и САЩ – или, за по-кратко определение, по-голямата част от Северна Америка и Европа. Разпространението му е далеч по-голямо от това на Shadow и за разлика от Vortex, Google е в състояние да обслужва адекватно всички тези области (прочетете нашия рейтинг на Vortex). 

Въпреки че Shadow се предлага в 48 континентални държави, само 38 от тях са изцяло подкрепени. Междувременно, Вашингтон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Юта, Колорадо, Аризона, Алабама, Джорджия и Флорида са известни като “режим на проучване”, така че фактори като терен и инфраструктура могат да означават, че ще имате подпалвен опит.

сянка-покритие

За състоянията, които Shadow напълно поддържа, няма по-добър вариант. Все пак милиони потенциални потребители в САЩ са останали с по-лошо изживяване, а тези в чужбина изобщо нямат такава възможност. Stadia има някои грешки, но покритието не е една от тях, като услугата може да обслужва адекватно игри в Северна Америка и Европа. 

Кръг: Покривна точка за Google Stadia

Лого на Google Stadia
Shadow Cloud Gaming лого

8

Заключителни мисли

Това съвпадение на Google Stadia срещу Shadow е близо, много повече от другите ни сравнения. Все пак, с четири победи от седем кръга, Shadow е наш шампион. Въпреки че Stadia се бори, той не може да се конкурира с безкомпромисното изпълнение на Shadow и функциите, които идват заедно с пълна инсталация на Windows.

Победител: Сянка

Предоставянето на Google има заслуга и когато пуснатите обещани функции и още игри направят своя път към услугата, Stadia ще бъде силата, с която трябва да се съобразявате. В момента обаче се чувства разединен и безплоден и предвид данните на Google за изоставяне на услуги, които не са незабавно успешни, това не е добре за бъдещето. 

Съгласен ли сте, че Shadow е по-добрият вариант или сте фен на Stadia? Кажете ни вашите мисли в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me