GeForce Now срещу Project xCloud: Nvidia и Microsoft Square Off през 2020 г.

GeForce Now е яростта в момента, като Nvidia го пуска по петите на Google Stadia с дълъг списък от PC игри, които да играете. Въпреки че лесно се намира сред най-добрите облачни услуги за игри, той не е перфектен, закъснява, когато става въпрос за лесна употреба и поддръжка за игри, както можете да прочетете в нашия преглед на GeForce Now.


Project xCloud, отговорът на Microsoft на услуги като Stadia и GeForce Now, има свои проблеми, включително ограничено покритие и поддръжка за игри. Въпреки това той все още не е напълно пуснат и наличните понастоящем функции показват много обещания за бъдещето (прочетете нашия преглед на проекта xCloud за по-задълбочен поглед върху услугата). 

В това сравнение на GeForce Now срещу Project xCloud, ние ще хвърлим двете в ринга, за да видим кой е по-добрият вариант. В серия от седем кръга нашите конкуренти ще търсят удари в функции, поддръжка на игри, лекота на използване, производителност, покритие, поддръжка на платформата и цените, за да видите кои излизат отгоре. 

Настройване на битка: GeForce сега срещу Project xCloud 

GeForce Now и Project xCloud ще се карат в седем кръга, всеки от които ще докосне различен аспект на облачните игри. По време на кръгове ще поговорим малко за всяка услуга и защо предпочитаме една над друга. Ние ще присъдим точка за всеки кръг и която услуга има повече точки в края ще бъде наш победител. 

Няколко кръга обаче се свеждат до личните предпочитания, които ще посочим, докато продължаваме. Например, победителят в секцията „покритие“ зависи от това къде се намирате. GeForce Now няма поддръжка за повечето страни в Азия, въпреки че това няма значение, ако сте в Северна Америка или Европа. 

Поради това препоръчваме да прочетете кръговете, за да разберем разликите между нашите конкуренти, а не просто да печелим победители. Все още ще присъдим точка на услугата, за която смятаме, че е по-добра като цяло. Това обаче не означава, че това е най-добрата услуга за вас.

1

Библиотека за игри

Проектът xCloud, все още в изпитателния му период, поддържа ограничен брой игри. Въпреки това, поведението на Microsoft при добавянето на игри е обещаващо за бъдещето. След старта, xCloud пусна с около 50 заглавия, повечето от които бяха заглавия от първа страна. Само няколко месеца по-късно Microsoft удвои размера на библиотеката, добавяйки редица заглавия на трети страни. 

Въпреки че библиотеката на Project xCloud вероятно ще нараства отново, тя все още е заключена в около 100 игри в момента. Списъкът е впечатляващ с поддръжка за Halo 5, Gears 5, Tales of Vesperia и други, но не е на нивото на Shadow или PlayStation Now (прочетете нашия преглед на PlayStation Now). Все още продължаваме да поддържаме интеграцията на Xbox Game Pass. 

Все още не е наличен, но Microsoft казва, че има планове да интегрира Xbox Game Pass с xCloud, което ще подсили списъка с още 200 и повече игри. Сигурни сме, че библиотеката в крайна сметка ще бъде голяма (Microsoft казва, че xCloud вече е в състояние да изпълни около 3500 заглавия). 

Това каза, ние сме загрижени за разходите. Microsoft все още не е обявила дали ще трябва да плащате за игри, което е основен фактор, когато става въпрос за поддръжката на игри. 

Ще трябва да плащате за игри с Nvidia GeForce Now, освен ако не искате да играете със заглавия за безплатни игри като Fortnite и Counter-Strike: Global Offtack. Подобно на Shadow, GeForce Now поддържа игри на Steam. За да ги играете от облака, ще трябва да купите и активирате играта на Steam. 

GeForce-вече библиотека

Това каза, GeForce Now не функционира по същия начин като Shadow, както можете да прочетете в нашия Shadow Review и сравнение Shadow vs GeForce Now. Издателите трябва да дадат зелена светлина за игрите си да се пускат на платформата, което означава, че библиотеката е ограничена. 

GeForce Now поддържа стотици игри – действителният брой се променя с всеки изминал ден, но все още има много пропуски. 

Има някои тежки хитове, включително Borderlands 3, Sekiro: Shadows Die Twice, The Witcher 3 и Mordhau. Все пак някои издатели изобщо не са на платформата. Например Square Enix не поддържа GeForce Now, така че не можете да играете на която и да е от Final Fantasy или Tomb Raider. 

В сравнение с по-здравата услуга за облачни игри като Shadow, GeForce Now изостава. И все пак той поддържа много повече игри, отколкото Project xCloud. 

Освен това лицензът ви следва, дори ако анулирате абонамента си за GeForce Now (винаги можете да играете играта от Steam нормално). Все още не знаем как ще функционира Project xCloud в това отношение, така че ние даваме победата на GeForce Now този кръг.

Кръг: Библиотечна точка за игри за GeForce сега

GeForce Now Logo
Лого на xCloud на проекта

2

Ценообразуване

Ние не вървим толкова задълбочено, както обикновено правим този кръг, защото и двамата ни конкуренти са в преход, що се отнася до ценообразуването. 

GeForce Now е напълно освободен с два нива на обслужване: безплатен и платен. Безплатното ниво е заключено, като предлага едночасови сесии за игра и пълен HD стрийминг. Ако плащате, ще имате достъп до шестчасови сесии за игра, без опашки и проследяване на лъчите в реално време. 

Основателите, платеният план на GeForce Now, все още няма определена цена. Ако купите сега, ще получите безплатен 90 дни достъп и след това ще плащате 5 долара на месец. Това е само за първите 12 месеца. След това Nvidia ще увеличи цената, въпреки че все още не е обявила колко. 

Изглежда като задна маркетингова тактика, обикновено запазена за схематични мобилни приложения. Първоначалната цена е по-евтина от всичко друго, което прави обикновено евтините услуги като Vortex да изглеждат скъпи (прочетете нашето ревю на Vortex). Тази цена обаче ще се промени и не подозираме, че ще се понижи. 

Project xCloud няма информация за цените, защото, добре, че все още не е публикувана. Единственият начин да влезете в платформата за облачни игри на Microsoft е да поискате достъп и да се надявате на най-доброто. 

За съжаление, все още чакаме Microsoft да обяви бъдещите цени. Ако обаче спекулираме, бихме очаквали xCloud да работи около 20 долара на месец, ако включваше Xbox Game Pass и Xbox Live. 

Все пак се досещаме, кое е най-доброто, което можем да направим в момента. Nvidia GeForce Now печели този кръг, просто защото вече можете да закупите услугата. Въпреки това, нашата оценка вероятно ще се промени, след като и двамата ни конкуренти имат конкретни цени. 

Кръг: Ценова точка за GeForce сега

GeForce Now Logo
Лого на xCloud на проекта

3

Характеристика

Като услуга Project xCloud няма собствени функции (Microsoft ясно се фокусира върху производителността, а не върху функциите). Все пак като Xbox услуга имате достъп до функциите, които обикновено има на Xbox One, включително приятели, постижения и дори Microsoft Rewards. Не можете да получите достъп до потребителския интерфейс на Xbox в приложението xCloud, но вашите постижения и други подобни все още се проследяват. 

xcloud-4

Тези функции имат смисъл, тъй като xCloud сървърът е просто червата на четири конзоли Xbox One S, вградени в корпус на сървъра. Това обаче поставя някои проблеми, когато става въпрос за време за зареждане. Въпреки че вече остарялата конзола на Microsoft изглежда страхотно на мобилни устройства, вие все още зареждате игри от стандартни твърди дискове. 

Преминавайки в генерацията на Xbox Series X и PS5 конзоли, всичко е свързано с твърдо състояние. Както можете да прочетете в най-доброто ни външно ръководство за SSD, това е добре, защото SSD дисковете осигуряват значително по-бързо време за зареждане. Не е ясно дали Microsoft ще обнови своите xCloud сървъри, след като новата му конзола бъде доставена. Както изглежда сега, вие сте останали с традиционните твърди дискове. 

Поддръжка на платформа и контролер GeForce Now

Приложението GeForce Now е с голи кости – повече за това в кръга „лекота на използване“, но услугата все още предлага много функции. На първо място е поддръжката на платформата. 

GeForce Now може да работи на Windows, macOS, Android и Nvidia Shield, което ви позволява да играете вашите игри, независимо на какъв екран сте. За разлика от тях Project xCloud в момента се предлага само на устройства с Android с Bluetooth 4.0 или по-нова версия. 

GeForce Now също има много по-добра поддръжка на контролер от xCloud. В допълнение към поддръжката на клавиатура и мишка, можете да използвате почти всеки контролер на трети страни с GeForce Now. Докато можете да свържете контролера към устройството, което използвате, трябва да можете да го използвате с GeForce Now. 

Ще поговорим повече за поддръжката на платформата GeForce Now в следващ кръг; не го включваме в рейтинга за този кръг. Но дори и без това, предлагането на Nvidia е по-добро. В допълнение към поддръжката на повече устройства за вход, GeForce Now може да използва функциите на Steam, като го извежда пред Project xCloud.

Кръг: Характеристики Точка за GeForce сега

GeForce Now Logo
Лого на xCloud на проекта

4

производителност

Дори в ранна детска възраст платформата за стрийминг на игри на Microsoft е впечатляваща. Тествахме xCloud на Galaxy S9 +, работещ на 5Ghz WiFi диапазон. Въпреки че хардуерната интернет връзка винаги е по-добра за стрийминг на игри, xCloud е само на Android, принуждавайки ни да използваме WiFi, за да направим нашите тестове. Все пак със скорост на изтегляне от 60Mbps бяхме много над препоръчителната скорост на Microsoft. 

xcloud-1

Когато xCloud работи, той работи безотказно. Виждането на големи заглавия на AAA като Halo 5 и Forza Horizon 4, работещи по телефона, беше почерпка. Това каза, че ние винаги сме били на милостта на WiFi сигнала. WiFi е несъвършена технология, податлива на падане на пакети, непостоянна скорост и, най-лошото от всичко, смущения. 

Въпреки че 5Ghz заобикаля повечето от това, все още срещахме проблеми. В някои моменти нашата игра щяла да заеква или напълно да замръзва. В няколко случая бяхме заключени за около 10 секунди. Въпреки че това не е краят на света за по-бавни игри, 10 секунди е вечността е бърз стрелец като Halo 5. 

xcloud-2

При перфектни обстоятелства, xCloud е страхотен. Обаче облачните игри са повече за това как се представя услугата в не идеални условия и на този фронт xCloud се бори. Някакво мащабиране въз основа на силата на сигнала би изминало дълъг път. Въпреки че ще има спад в качеството, когато сигналът ви отслабне, играта не би изрязана изцяло. 

GeForce Now има много по-последователна производителност. Изпълнихме услугата чрез серия от игри, тествайки Doom 2016, Darksiders Genesis, Cuphead и Counter-Strike: Global Offtack. Тъй като GeForce Now има компютърно приложение, ние успяхме да тестваме тези игри с помощта на хардуерна връзка, която се изплати. 

Извън известно закъснение в менютата срещнахме много малко проблеми с GeForce Now. Имаше шепа заеквания, но нищо, което пречупи преживяването. Дори тествайки на телефон с WiFi, GeForce Now отказа да се заключи, както направи xCloud (все пак, безжичното изживяване беше засипано с капки на рамката). 

Когато xCloud работи с пълна пара, няма нищо подобно. За съжаление, когато е ограничена до безжична връзка, услугата често работи при не идеални условия. GeForce Now може да работи на кабелни и безжични връзки и въпреки че преживяването с кабели е по-добро, безжичната връзка все още може да се играе.

Кръг: Точка за изпълнение на GeForce сега

GeForce Now Logo
Лого на xCloud на проекта

5

Поддръжка на платформа

Проектът xCloud е предназначен да бъде допълнение към вашия Xbox, а не заместване на него. Като такъв, не очакваме Microsoft да разработи телевизионни приложения за услугата (въпреки че колективните ни пръсти са кръстосани за издаване на компютър). В момента xCloud е само на Android, което отговаря на идеята да играете вашите Xbox игри в движение. 

И все пак няма отричане колко ограничаваща е тази подкрепа. За разлика от тях GeForce Now е наличен на Windows, macOS, Android и Nvidia Shield. Подкрепата на щита, в частност, е страхотна. Това означава, че можете лесно да предавате игри на вашия телевизор, когато сте вкъщи и да взимате игри с телефона си, докато сте в движение. 

GeForce Now не е предназначена да бъде придружаваща услуга и като такава е достъпна за повечето основни платформи (все още сме разочаровани от липсата на поддръжка за iOS). Несъответствието между нашите конкуренти може да бъде резултат от това, че Project xCloud е в бета версия. Подозираме обаче, че мобилните устройства ще продължат да са в центъра на вниманието дори след пускането на услугата. 

Това е един от онези кръгове, в които се свежда до личните предпочитания. Ако вече притежавате конзола и просто искате да играете вашите игри, докато сте навън и около, xCloud е чудесен избор. За тези, които търсят специализирано облачно игри, GeForce Now е по-добрият вариант. 

Кръг: Точка за поддръжка на платформа за GeForce сега

GeForce Now Logo
Лого на xCloud на проекта

6

Лесно използване

Нито един от нашите конкуренти не е на нивото на Google Stadia, когато става въпрос за улеснение при употреба (прочетете нашия преглед на Google Stadia за повече информация). Все пак един от тях очевидно има ръба. Започвайки с GeForce Now, мобилното приложение е прекрасно. С него можете лесно да добавяте компютърни игри в библиотеката си, да разглеждате добавените от вас игри и да преглеждате нови заглавия, които услугата поддържа. 

Нищо от това обаче не присъства в приложението за компютър. Приложението на GeForce Now изглежда приятно, показва шепа плъзгачи за популярни игри и други подобни. След като започнахме да копаем наоколо обаче, проблемите станаха очевидни. В приложението за компютър няма страница на библиотеката, нито какъвто и да е начин да разглеждате списъка с игри, които поддържа GeForce Now. 

GeForce-вече интерфейс

Вместо това библиотеката ви е заключена към плъзгач, който показва пет игри наведнъж. Ако имате библиотека на Steam от стотици игри – не е луд сценарий, като се има предвид колко са евтини Steam клавишите – ще трябва да раздавате през библиотеката си пет игри наведнъж. 

Ако знаете какво искате, лентата за търсене работи. При по-вероятния сценарий, който просто искате да видите какво е на разположение, остава ви да превъртите. 

GeForce-вече разширен игра

xCloud е много по-лесен за използване, главно защото не се случва много. В мобилното приложение можете да разглеждате игрите, които услугата поддържа, да търсите заглавие, което искате да играете, и да предоставите обратна връзка. Дори и с голите кости на приложението, xCloud осигурява по-добро потребителско изживяване от GeForce Now.

xcloud-игра-библиотека

Всичко е рационализирано, което прави приложение, което да излезе от пътя ви, когато искате да скочите в игра. Сравнявайки мобилното приложение на xCloud и компютърното приложение на GeForce Now, разликата е ясна. Това каза, че двете са доста дори когато сравняваме само приложенията за Android. 

Въпреки това, ние даваме печалба на xCloud този кръг. Въпреки че не знаем как ще изглежда приложението за компютър xCloud, фактът, че приложението за Android е толкова добре проектирано, показва обещание. GeForce Now е чудесен за мобилни устройства, но приложението за компютър е ненормално.

Кръг: Точка за лесна употреба за Project xCloud

GeForce Now Logo
Лого на xCloud на проекта

7

обхват

Понастоящем GeForce Now е наличен в Северна Америка и повечето части на Европа, въпреки че страницата за състоянието на сървъра предполага, че скоро скоро ще дойде и подкрепата за Япония и Русия. Въпреки че това е впечатляващо в сравнение с услуги като Shadow, GeForce Now не съвпада с Project xCloud. 

Създаден от глобалната мрежа на сървърите на Azure на Microsoft – можете да научите повече за това в нашия преглед на Microsoft Azure – xCloud вече е наличен в САЩ, Канада, Великобритания и Южна Корея. Това е и през този пробен период. След като xCloud стартира напълно, той лесно би могъл да може да се разпространява по целия свят. 

xcloud-лазурно-сървър-мрежа

Подобно на поддръжката на платформата, този кръг се свежда до мястото, където живеете. Въпреки че GeForce Now досега не е обръщал внимание на пазарите на Asain, той все още обхваща много повече от Европа, отколкото xCloud. Това вероятно ще се промени няколко месеца, след като xCloud стартира напълно, но засега GeForce Now е наш победител. 

Кръг: Точка на покритие за GeForce сега

GeForce Now Logo
Лого на xCloud на проекта

8

Заключителни мисли

С шест победи от седем кръга, GeForce Now е нашият победител, въпреки че това не означава, че е лиги по-добри от xCloud. Много от нашите кръгове се спуснаха до неизвестното, като ние присъждахме точки GeForce Now, просто защото не знаем как xCloud ще функционира в бъдеще. Въпреки че това е истинско отражение на начина, по който двете служби се подреждат сега, е вероятно нашата преценка да се промени в бъдеще.

Победител: GeForce Now

Project xCloud показва много обещания, но в момента това е всичко, което показва. Все още има много проблеми, когато става въпрос за качество на потока, времена на зареждане, покритие, поддръжка на играта и мрежова намеса. Въпреки че подозираме, че тези проблеми ще бъдат решени при пускането им, те все още присъстват. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me