Преглед на ProtonVPN – Актуализиран 2020 г.

Преглед на ProtonVPN

ProtonVPN се отличава с характеристики и използваемост, но изостава от конкуренцията по отношение на скоростта. Въпреки че можете да получите повече за парите си другаде, щедрият безплатен план може да е достатъчен, за да промените мнението си.


protonvpn-табло слайдер-1

protonVPN интерфейс-плъзгача-2

protonvpn профили-плъзгача-3

protonvpn-настройки слайдер-4

protonvpn-сплит-тунелиране слайдер-5

предишен

Следващия

ProtonVPN не е направил най-доброто ни VPN ръководство в миналото, въпреки че има всички съставки да се класира към върха. Дългият списък от функции заема задно място към умело изработения интерфейс, който е подкрепен от солидна политика за поверителност и изобилие от функции за сигурност. Скоростта, от друга страна, е проблем. 

В този преглед на ProtonVPN ще направим дълбоко гмуркане в този популярен, безплатен VPN, показвайки къде се отличава и къде не достига. По пътя ще се докоснем до функции, цени, бързина, използваемост, сигурност, поверителност и още много, преди да дадем присъдата си. 

За ниската цена на безплатно е трудно да почукаме ProtonVPN. След като започнете да плащате обаче, това не е толкова впечатляващо, колкото някои от най-добрите кучета в VPN пространството. Скоростта е недостатъчна, което е жалко, като се има предвид колко още ProtonVPN се оправя. Това каза, с щедър безплатен план в готовност, все още си струва да се снимаме.

Силни & Слабости

Алтернативи за ProtonVPN

Характеристика

ProtonVPN, както ще видим в секцията „лекота на използване“, подчертава достъпността. Въпреки това, той е пълен с функции. Това започва с ключ за убийство, който ще блокира вашата интернет връзка, ако някога се откажете от отдалечения сървър. Няма няколко режима на превключване на убийства, като например с PIA, но това свършва работата. 

Наред с ключа за убийство е защита от течове на DNS и защита от течове IPv6, както и разделно тунелиране, което ви позволява да изпращате някои приложения или IPv4 адреси през тунела VPN, а други са изключени. Например, ако искате да използвате торент на защитена връзка, докато стартирате онлайн архивиране чрез стандартната си връзка, разделеното тунелиране е от решаващо значение.

protonvpn преглед-сплит-тунелиране

Разделянето на тунели е доста рядко, но всички останали функции са налични. ProtonVPN се разделя с профили. Въпреки че не са от съществено значение за VPN опита, профилите правят ProtonVPN много по-лесен за използване. Профилите ви позволяват бързо да конфигурирате различни аспекти на услугата, без да ровите в настройките. 

Например, ако искате профил на торент, можете да зададете протокола, който искате да използвате – да речем TCP за потвърждение на пакет – държавата, към която искате да се свържете и дори конкретния сървър. След това можете да зададете цвят и име на профила, така че да е лесно да се намери. 

Макар и на пръв поглед малко допълнение, профилите ви позволяват бързо да преминете през различни VPN конфигурации без никакви излишни.

protonvpn преглед профили

ProtonVPN Secure Core

Когато създавате профил, можете също да зададете Secure Core сървър като по подразбиране. Тези специализирани сървъри са достъпни само при „плюс“ и „визионерски“ абонаменти и добавят слой защита към стандартната ви връзка. Това е по същество връзка с двоен скок, но повече от това е насочена. 

Идеята е, че когато използвате VPN в рискова страна – да речем, САЩ – сървърът, към който се свързвате, може да бъде компрометиран. За да смекчи проблема, сървърът на Secure Core първо ще предава връзката ви през сървър, за който ProtonVPN знае, че е чист, обикновено в Исландия или Швейцария, преди да ви изпрати на обикновения VPN сървър. 

Ако не сте наясно, повечето VPN доставчици не поддържат активно сървърите в тяхната мрежа. Обикновено части от център за данни се наемат за използване с VPN. Защитените Core сървъри обаче са пряко притежавани, управлявани и поддържани от ProtonVPN, което означава, че те са сигурна опция. 

Преглед на функции на ProtonVPN

ProtonVPN логоprotonvpn.com

Започва от 400 $ месечноВсички планове

Общ

Начини за плащане
PayPal, кредитна карта, пари в брой

Приема криптовалута

Едновременни връзки
10

Поддържа разделно тунелиране

Неограничена честотна лента

Предлага се безплатна пробна версия

Период на възстановяване
30 дни

Сума в целия сървър
600+

Настолни операционни системи
Windows, MacOS, Linux

Мобилни ОС
Android, iOS

Разширения на браузъра

Може да се инсталира на рутери

Streaming

Има достъп до Netflix US

Достъп до BBC iPlayer

Достъп до Hulu

Има достъп до Amazon Prime Video

Сигурност

Типове криптиране
256-AES

Налични VPN протоколи
OpenVPN, IKEv2

Активиран при стартиране на устройството

Позволява порой

Политика без регистрация

Издържа тест за изтичане на DNS

Наличен Killswitch

Включен зловреден софтуер / блокер на реклами

поддържа

Чат на живо

Поддръжка по имейл
24/7

Поддръжка по телефона

Потребителски форум
Subreddit

Знание

Ценообразуване

Ценовият модел на ProtonVPN е уникален. Вместо да предлага един план при различна продължителност, ProtonVPN има няколко нива на обслужване, подобно на VyprVPN (прочетете нашия ревю на VyprVPN). Въпреки че има четири варианта, само две ще бъдат от значение за повечето потребители. 

Що се отнася до платените планове, има три нива, макар че „плюсът“ е мястото, където повечето хора трябва да кацнат. Всички нива са с пълен достъп до мрежата на ProtonVPN, но „basic“ ограничава броя на връзките до две и липсва защитното ядро, поточните сървъри и сървърите на плана „плюс“. 

В горната част на гамата „визионер“ включва всички функции на „плюс“ и се предлага с два пъти връзки, за да се зареди, но е твърде скъпо. Точката на продажба на този план от най-високо ниво е ProtonMail, която е криптирана имейл услуга, на която ние дадохме кимване в нашето ръководство за сигурност по имейл. 

С това повечето потребители ще качат „плюс“ като най-добрата опция. Ако търсите бюджетен VPN, Windscribe ще ви отведе по-далеч от основния план на ProtonVPN (прочетете нашия отзив за Windscribe). Освен това включването на ProtonMail не е достатъчно, за да оправдае толкова мащабно покачване на цените на „визионерския“ план.

Що се отнася до реалната цена, ProtonVPN е просто добре. Една година услуга е на стойност 100 долара, въпреки че има много по-евтини опции (прочетете нашия преглед на частния достъп до Интернет и преглед PureVPN за два примера). Плановете идват ежемесечно или ежегодно и ще спестите 20 процента, като закупите година напред. Всички цени в таблицата по-горе са за годишните планове.

ProtonVPN Безплатно

ProtonVPN се откроява не със своите платени планове, а с безплатните си. Той спечели място в най-добрия ни безплатен VPN ръководство, предлагащ три сървъра за едно устройство безплатно. 

За разлика от повечето безплатни VPN мрежи, ProtonVPN не ограничава вашата честотна лента, което означава, че можете да го използвате колкото искате, стига да останете на безплатните сървъри (прочетете нашия преглед TunnelBear за услуга, която ограничава честотната лента). 

Безплатният план също не замества гаранцията за връщане на парите. Въпреки факта, че можете да изпробвате ProtonVPN безплатно, все пак можете да поискате възстановяване на средства за първите 30 дни, ако плащате. ProtonVPN ви кредитира само за останалите дни в абонамента си, така че имайте предвид това. 

Що се отнася до плащането, ProtonVPN приема стандартни опции, включително PayPal, кредитни карти и bitcoin. Въпреки това тя ви позволява да плащате с пари в брой, ако сте толкова склонни.

Удобство за потребителя

ProtonVPN не е толкова прост, колкото другите VPN, когато дойде време за регистрация. Процесът не е обратен, но изборът между нива не е нещо, което обикновено се представя при плащане. За тези, които не знаят какво да правят, ProtonVPN има план „плюс“, маркиран като „най-добрата оферта“, и ние ще се съгласим. 

След като изберете плана си, ще трябва да създадете акаунт. ProtonVPN пита за потребителско име, имейл адрес и парола. Ако вече имате акаунт – или от предишен абонамент за ProtonVPN, или чрез ProtonMail – можете да влезете и да закупите. 

Това е, ако процесът на касата работи. След като въведе нашите идентификационни данни, уебсайтът на ProtonVPN отказа да се зареди. Многократно опитвахме процеса на създаване на акаунта, циклирайки имейл адреси, потребителски имена и пароли, но след около 20 опита, все още бяхме посрещнати с празен екран. 

Всъщност единственият начин, по който успяхме да осъществим достъп до ProtonVPN, беше да влезем в акаунт, който създадохме за предварителен преглед. Посегнахме в ProtonVPN, за да видим какво причинява грешката. 

ProtonVPN Изтегляне

След като се регистрирате – ако можете да се регистрирате, това е – ще кацнете в таблото за управление на профила си. Таблото за управление е доста безплодно, показва данните за вашия абонамент и вашата платежна информация. 

Въпреки това ще трябва да получите достъп до таблото за управление поне веднъж, за да изтеглите ProtonVPN. Ако искате ръчно да настроите ProtonVPN, можете също да изтеглите конфигурационни файлове за OpenVPN от страницата за изтегляния. 

protonvpn преглед-табло

Когато отворите приложението, ProtonVPN ще поиска вашето потребителско име и парола, след което ще продължи да ви даде обиколка на великолепния интерфейс. Съперничейки на харесванията на NordVPN, потребителският интерфейс на ProtonVPN е гледка, която се вижда, приляга се с промяна на промяна на картата, проста сървърна навигация и диаграма за мониторинг на скоростта (прочетете нашия NordVPN преглед). 

protonvpn преглед интерфейс

Има няколко начина да се свържете. Можете да намерите местоположението, което искате, като превъртите списъка вляво или като щракнете върху триъгълника в страната, към която искате да се свържете. Ако направите това, автоматично ще ви свържете със сървър в този регион. Можете също така да изберете отделния сървър, ако сте толкова склонни. 

Като цяло интерфейсът на ProtonVPN балансира използваемостта и усещането. Изглежда, че командвате някаква усъвършенствана програма, без нито една технологична баба, която идва заедно с това. Дори и да не сте почитател на почернената техно естетика, ProtonVPN е лесен за използване, чрез и през. 

Настройки на ProtonVPN

ProtonVPN е лек за настройките, тъй като по-голямата част от интерфейса е посветен на голямата карта на сървъра и скоростта. Можете да включите ключа за убийство, да конфигурирате как ProtonVPN се държи при стартиране и да промените вашия протокол, но това е свързано с него. Няма нищо лудо като настройването на персонализирани скриптове (прочетете нашия преглед на TorGuard). 

protonvpn преглед-настройки

Това обаче не е лошо. ProtonVPN ви дава необходимия контрол, без да се прекалявате с плевелите. Почти всяка настройка се свежда до един превключвател, който за повечето потребители е предостатъчен.

скорост

ProtonVPN спечели почетно кимване в най-бързото ни VPN ръководство. Това обаче беше най-вече в силата на свободния му план. В сравнение с други платени опции ProtonVPN не е бавен, но и не е бърз. Услуги като AirVPN правят бърза работа с него в отдела за скорост, дори ако ProtonVPN е като цяло по-добра опция (прочетете нашия AirVPN преглед).

Местоположение: Ping (ms) Изтегляне (Mbps) Качване (Mbps)
Незащитен (Сейнт Луис)983.1420.49
Илинойс, САЩ # 16 (препоръчителен сървър)1551.1320.51
Американски Илинойс №1 (Secure Core)2793.23.56
Великобритания # 1410216.3410.99
Япония # 2126417.917.45
Австралия # 2125684.2810.87

Тестовете ни бяха извършени с помощта на препоръчаните сървъри на ProtonVPN за какъвто и регион да тестваме. Например, когато тестваме Обединеното кралство, ние просто избрахме страната и използвахме какъвто ни сървър ProtonVPN ни предостави. За да поддържаме нещата справедливи, тествахме с OpenVPN / UDP и AES-256. 

Както можете да видите по-горе, ProtonVPN спадна доста, когато прескачаше всяко водно тяло. Единственото изключение беше в Австралия, където след повторно подновяване на теста, ние последователно получавахме скорости на изтегляне с или над нашата незащитена скорост. Дори проведохме тестовете с индивидуално подбрани сървъри и получихме подобни резултати. 

Всички наши тестове бяха направени в нормалната сървърна мрежа на ProtonVPN, което означава, че можете да намерите всеки сървър в „основния“ пакет. Опитахме да тестваме два безплатни сървъра, но скоростта се забави толкова много, че нашето приложение за тестване на скоростта няма да се свърже след множество опити. По същия начин тествахме един Secure Core сървър и както можете да видите по-горе, той забави скоростта ни с много. 

ProtonVPN е много неща, но последователното не е едно от тях. Скоростта варира много между отделните сървъри и оставянето на ProtonVPN да реши кой сървър използвате обикновено не се изплаща. Връщането назад в списъка и избирането на нашите собствени сървъри даде далеч по-добри резултати. Това е услуга, която може да бъде бърза. Просто ще трябва да работите за това.

Сигурност

ProtonVPN не ви позволява да конфигурирате много, що се отнася до сигурността. Що се отнася до сигурността на VPN обаче, това е най-добре. Имате достъп само до OpenVPN, който е сдвоен с AES-256 (прочетете нашето описание на криптиране и разбивка на VPN протокол, за да научите за тях). Обменът на ключове се извършва с RSA-4096 криптиране. 

Накратко, вашите данни са защитени при използване на ProtonVPN, но ако все още се притеснявате, сървърите на Secure Core са винаги достъпни. Въпреки че скоростта ви ще доведе до значително попадение, използването на Secure Core сървър гарантира, че нищо не тече за вас. Шифроването е добро и при Secure Core сървърите при готовото локално проследяване също се покрива.  

ProtonVPN Torrenting

В допълнение към Secure Core сървърите, ProtonVPN разполага и със сървъри, оценени за Tor и peer-to-peer връзки. Tor сървърите трябва да се използват, ако се свързвате към мрежата Tor чрез VPN. Въпреки че, както можете да видите в нашето ръководство за VPN срещу прокси срещу Tor, скоростта ви ще бъде хит. 

P2P сървърите са създадени за торенти и за щастие, те не трябва да влияят много на скоростта ви. Въпреки че ProtonVPN е приятелски настроен за торенти в целия борд, специализираните P2P сървъри са известни на ProtonVPN като безопасни. Когато използвате сървър, който не е P2P, е възможно, макар и малко вероятно, някой да прескочи тази връзка. 

За да гарантираме, че сигурността на ProtonVPN е надеждна, проведохме я чрез серия тестове за течове на DNS, както и тестове за течове на WebRTC и IP, а ProtonVPN излезе чист.

поверителност

ProtonVPN се придържа към стриктна политика без регистрация или поне строга политика без регистрация, когато става дума за идентифицируема информация. Когато се регистрирате за акаунт, ще трябва да посочите имейл адрес, потребителско име и начин на плащане. Тъй като можете да плащате с биткойни и да използвате имейл за горелка, няма нищо ProtonVPN да ви задържи. 

Тази информация, разбира се, е събрана, за да осигури по-стабилно изживяване. Има повече процеси за създаване на акаунти, насочени към поверителност – прочетете нашия преглед на Mullvad за един пример – но те нямат функции на ProtonVPN. Необходимо е зло.

Когато използва приложението, ProtonVPN има няколко инструмента за срив и анализи, които наблюдават какво се случва. Тези приложения обаче събират само колективна информация. Например ProtonVPN ще разбере дали има срив, но не знае кой е претърпял срива. По същия начин ProtonVPN знае общия брой инсталации, но не и информация за тези отделни инсталации.

Вашият трафик, IP адрес, DNS заявки и всичко останало, свързано с вашата лична връзка, не се следи или регистрира. За по-голяма прозрачност ProtonVPN поддържа отчет, в който отбелязва всички значими правни искания, които получава. Тъй като ProtonVPN работи по швейцарското законодателство, той си сътрудничи само с искания, одобрени от съдебната система в Швейцария. 

Най-новото искане, което беше одобрено от съдебната система в Швейцария, си проправи път към ProtonVPN, но не беше в състояние да го изпълни, тъй като нямаше исканата информация за запис. Швейцария има някои от най-добрите закони за поверителност в света, така че вашите данни са в добри ръце с ProtonVPN.

Поточно изпълнение

ProtonVPN не го направи в нашия най-добър VPN за стрийминг списък поради неговата скорост. Въпреки това, той имаше достъп до всяка голяма платформа за стрийминг. В САЩ лесно пробихме в Hulu и Amazon Prime Video, които са две от най-трудните стрийминг платформи (прочетете нашите най-добри VPN за Hulu и най-добрите VPN за Amazon Prime Video ръководства, за да научите за това).

Скоростта е проблемът тук. Потоците отнеха известно време, като се използват препоръчаните локации на ProtonVPN. Търсейки сървър самостоятелно, успяхме да заредим видеоклипове сравнително бързо, макар и не толкова бързо, колкото най-добрият ни VPN за Netflix.   

ProtonVPN Netflix

Говорейки за Netflix, ние успяхме да проникнем в него без никакви проблеми. Отново бързината беше най-големият проблем. По същия начин успяхме да осъществим достъп до iPlayer на BBC, но сайтът трябваше да се зареди завинаги. 

Проблемът беше преувеличен от факта, че тествахме в Щатите, така че прескачането до Обединеното кралство отне доста място в мрежата. Ако се интересувате от поточно съдържание във Великобритания, не забравяйте да прочетете нашето най-доброто ръководство за VPN за BBC iPlayer.

Местоположение на сървъра

Към момента на писането ProtonVPN има 632 сървъра в 44 страни. Въпреки че нищо в сравнение с масивната мрежа, която HideMyAss има (прочетете нашия преглед на HideMyAss), ProtonVPN не използва виртуални сървъри. Всички разположения, които има, са физически, и въпреки че това означава по-малко разнообразие, това е добре за сигурността. 

Сървърите са разделени на три нива: безплатен, стандартен и Secure Core. Secure Core сървърите са достъпни само за „плюс“ и „визионерски“ абонаменти, докато стандартните сървъри са достъпни за всеки, който плаща. 

Някои сървъри също са оценени за специфични задачи. Например местоположението в Холандия е класирано за връзки с връстници, а хонконгското място е за Tor. 

Безплатни държави ProtonVPN

Ако се придържате към безплатен план, сте ограничени до три места: САЩ, Япония и Холандия. Тези места имат „средна“ скорост, според ProtonVPN, което е най-малко неясно. Въпреки това, трите места осигуряват прилично разпространение, особено за безплатен план.

Обслужване на клиенти

ProtonVPN прави намирането на поддръжка лесно. Щракването върху раздела „поддръжка“ на главната страница на уебсайта ще ви отведе до базата знания, която показва шепа категории и бутон за страницата за контакти. 

protonvpn преглед-база от знания

Започвайки с опции за контакт – или в този случай – опция за контакт – ProtonVPN предоставя проста форма за поддръжка. Има и индивидуални имейл адреси, които можете да намерите в долния колонтитул на уебсайта. Няма чат на живо или телефонен номер и когато се свързахме с поддръжка по имейл, отне малко време, за да получим отговор. 

Въпреки това ProtonVPN поддържа акаунти subreddit, Twitter и Facebook, като всички те са доста активни. Ако имате някакви въпроси, можете да туитвате в ProtonVPN или да стартирате тема в subreddit. 

Не е нужно да задавате основни въпроси. Базата знания, въпреки че не е твърде здрава, обхваща повечето често задавани въпроси. Той има ръководства за настройка, общи статии за отстраняване на неизправности, разяснения относно процесите в акаунта и други. Освен това, статиите са обстойни, обикновено се вписват с инструкции стъпка по стъпка и множество скрийншоти.

Присъдата

ProtonVPN лесно би се класирал близо до върха на нашата VPN класация, ако не беше скоростта. Функциите и използваемостта са отлични, а и цената не е твърде лоша. Скоростта обаче не е до гуша с останалата част от VPN пазара. Това каза, че няма нищо лошо да изтеглите безплатната версия, за да я изпробвате сами. 

Какво мислите за ProtonVPN? Ще вземете ли безплатната версия за завъртане? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Често задавани въпроси за ProtonVPN

 • Какво е ProtonVPN?

  ProtonVPN е сървър за виртуална частна мрежа, базиран извън Швейцария. Той също така предлага шифрована имейл услуга, наречена ProtonMail.

 • Как да използвате ProtonVPN

  ProtonVPN е лесен за използване на работния плот. Използвайки картата на сървъра, всичко, което трябва да направите, е да изберете местоположението, към което искате да се свържете, и кликнете върху „свързване“.

 • Къде се основава ProtonVPN?

  ProtonVPN е базирана в Швейцария, която има някои от най-добрите закони за поверителност в света.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map