Webroot срещу Kaspersky: Решаване на по-добрия антивирус през 2020 г.

Тестваме Webroot срещу Kaspersky в сравнение между тях, за да видим колко добре се подреждат спрямо най-добрия антивирусен софтуер на пазара. Kaspersky е анти-вирус в стара школа с много функции, докато Webroot използва различен подход към своята киберсигурност, който може да се хареса на новите клиенти.


Не можем да обхванем всичко в това сравнение на Webroot срещу Kaspersky, така че преди да започнете, проверете нашия отделен преглед на Webroot SecureAnywhere и преглед на антивируса на Kaspersky за задълбочен анализ на двата софтуера.

Настройване на битка: Kaspersky срещу Webroot

Ако сте прочели някои от другите прегледи за сравнение на антивирус, които проведохме в нашия антивирусен архив, ще знаете формата. Ще сравним Kaspersky и Webroot в пет кръга, за да решим кой е най-добрият.

Ще започнем с разглеждане на характеристиките и ценовата оферта, преди да тестваме и двата антивируса за удобство за потребителя, цялостна защита и обслужване на клиентите. Победителят от всеки кръг ще бъде удостоен с точка, с бързо резюме, за да обясни защо.

Първият антивирус, спечелил три или повече точки, ще бъде общият победител. Ще предоставим нашите заключителни мисли и за Webroot, и за Kaspersky в края на този преглед. Ние използваме най-добрата си преценка, но не се колебайте да оставите коментар по-долу, ако не сте съгласни с решението ни.

1

Характеристика

Новите заплахи изискват нови функции за борба с тях. Ако антивирусният ви софтуер не ви даде правилното ниво на функции за вашите устройства, може да имате дупка в цялостната ви защита.

Ще говорим чрез предлаганите функции както от Webroot, така и от Kaspersky, за да ви помогнем да решите коя е най-добрата за вашите собствени изисквания.

Webroot

Webroot е някак необичаен антивирус, благодарение на нетрадиционните методи, които използва за защита на вашето устройство. Той използва открито, сканиране и защита, базирани на облак, за да предпазва устройствата ви от злонамерен софтуер, като същевременно ограничава въздействието върху вашата собствена система.

Webroot Функции

Инсталацията е мъничка, особено в сравнение с други големи доставчици като Bitdefender (вижте нашия преглед на Bitdefender, както и нашето сравнение на Bitdefender спрямо Webroot). Прехвърляйки по-голямата част от работата на сървърите на Webroot, той дава на своите потребители ползата от тези огромни ресурси.

Новите заплахи незабавно се обработват и анализират, като информацията се споделя с други потребители, след като бъде взето решение. Въздействието върху системните ви ресурси е значително намалено в сравнение с други антивирусни продукти, особено тежки за ресурси опции като Comodo (вижте нашия преглед на Comodo Internet Security Suite).

Тази „усъвършенствана защита от заплахи“ от Webroot е стандартна за нейните Windows и Mac продукти. За да добави към общата си антивирусна защита, Webroot се предлага с защитна стена и инструменти за мониторинг на мрежата, фишинг защита и блок за поверителност, който предотвратява пропускането на уеб камера.

Има допълнителни функции, които можете да опитате, които също превръщат Webroot в по-широк пакет за сигурност. Поддръжката за мобилни устройства за устройства с Android и iOS е включена в средния пакет Webroot SecureAnywhere Internet Security Plus.

Можете също така да заплатите допълнително за облачно съхранение от 25 GB, полезно за архивиране на вашите важни файлове. Включен е и основен мениджър на пароли, който, макар и адекватен, не идва с пълния набор от функции, които ще видите в специален мениджър на пароли като Dashlane (вижте нашия преглед на Dashlane).

Kaspersky

Както при всички големи хитове, Касперски се опитва да бъде повече от „просто” антивирус. Ако търсите основна защита обаче, антивирусът на Kaspersky трябва да ви покрие. Този само за Windows план се намира в долната част на опциите на Касперски, с акцент върху защитата на вашия компютър от типични заплахи.

Kaspersky Функции

Името казва всичко, но Антивирусът на Касперски има няколко допълнителни трика в ръкава си. Той предлага защита за модерни заплахи, включително антикриптоминираща защита, за да не позволи на миньорите да се хранят от вашия компютър за генериране на биткойни и други криптовалути, които могат да изгорят вашето устройство. 

Цените на Kaspersky планират да отворят вратата за допълнителни функции. Internet Security е снабден със защита за устройства с Android и това е една от нашите две най-добри препоръки в нашия най-добър антивирусен списък за кратък списък на Android.

Подобно на Webroot, плановете на Касперски идват със защита срещу подхранване на уеб камера от измамници хакери. Имате и защита срещу фишинг, за да блокирате подозрителни уебсайтове.

Kaspersky включва и изолиран уеб браузър, наречен Safe Money, за да ви защити онлайн. Това създава заключена среда за безопасно използване на чувствителни уебсайтове, като например вашата онлайн банка. Освен това не позволява записването на екрана и клавиатурата.

Пакетите на Kaspersky се предлагат със сигурна връзка, виртуална частна мрежа, която ви позволява да защитите достъпа си до интернет и да скриете самоличността си онлайн. Той се предлага с ежедневен лимит на данни от 200 MB, което не е идеално за тежка употреба.

Ако искате неограничен VPN, комбинирайте Kaspersky с премиум VPN доставчик от най-добрия ни VPN списък, като ExpressVPN (вижте нашия ExpressVPN преглед). 

Сигурната връзка е само една от функциите за поверителност, които предлага Касперски. Освен това имате родителски контрол и подобрена защита на файлове с Kaspersky Total Security, най-скъпият продуктов пакет на компанията.

Total Security включва мениджър на пароли от най-високо ниво, който, за разлика от предлагането от Webroot и повечето антивирусни доставчици, има разширени функции и добър потребителски интерфейс, както обяснява отделният преглед на Kaspersky Password Manager..

Кръгла първа мисъл

Касперски е традиционният антивирус, докато Webroot цели бъдещето, с услуга, фокусирана върху облака, която има предимството на скоростта пред своя конкурент. Това е добра опция за компютри и Macs с по-малко налични системни ресурси.

Касперски обаче предлага повече месо по костите. Типичната антивирусна защита е съчетана с изключителен мениджър на пароли, изолиран браузър и допълнителни функции за поверителност, за да се защитават от общи заплахи.

Кръг: Характеристики Точка за Антивирус Касперски

Антивирусно лого на Kaspersky
Лого на Webroot SecureAnywhere

2

Ценообразуване

Въпреки че най-добрият безплатен антивирусен софтуер има своето място, най-силната защита изисква абонамент. Както с Kaspersky, така и с Webroot, клиентите могат да плащат за своя избор на нива на абонамент, които предлагат различни налични функции. 

За да ви помогнем да изберете между тях, ще разгледаме ценовите планове, както офертата на Webroot, така и на Kaspersky.

Webroot

Webroot има пет различни абонамента, всички под марката „SecureAnywhere“. Някои от тях са нишови планове, насочени към определени видове клиенти, като геймърите. Други са основни, като плана “AntiVirus” в долната част.

SecureAnywhere AntiVirus има 10 $ отстъпка за нови клиенти, но това е доста евтино и за съществуващите клиенти – $ 39,99 на година. Той поддържа както PC, така и Mac, като покритието на устройството е достъпно за едно или три устройства. Както вече споменахме, той се предлага с функции за защита от облак и функции за защита на мрежата на Webroot.

Следващият наличен план е SecureAnywhere Internet Security Plus, струващ $ 59,99 на година, което пада до $ 44,99 на година за нови клиенти. 

Дълго на име и евтина цена, той предлага поддръжка за устройства с Android и iOS и включва основния мениджър на пароли за Webroot за допълнителни 10 долара годишно. Освен това получавате допълнително покритие на устройството, като от една до три години се предлагат абонаменти за три или пет устройства.

В горната част е SecureAnywhere Internet Security Complete, която включва всяка функция, която Webroot може да предложи за 79,99 долара годишно или 59,99 долара годишно след 20-доларовата сделка с нов клиент. Наред с споменатите по-горе функции, той предлага инструменти за оптимизация на системата, съхранение в облак и покритие за пет устройства.

Ако имате нужда от повече от пет устройства, ще трябва да инвестирате в пълния семеен пакет SecureAnywhere Internet Security, който защитава 10 устройства. При $ 159,99 на година, това е доста скъпо и не се предлага отстъпка за нови клиенти.

Седнал малко на място в състава е Webroot AntiVirus за геймърите, по-скоро саморазясняващата се защита за PC геймърите. Това е същата цена като AntiVirus, идва със същите функции, но твърди, че предлага на геймърите тихо бягане, без забавяне.

Различен от „безшумния“ режим, изглежда, че е иначе идентичен пакет с обичайното предлагане на AntiVirus, въпреки че AntiVirus за геймърите се предлага със защита само за едно устройство.

Kaspersky

За разлика от петте плана на Webroot, Касперски има по-тънък профил с три налични. Подобно на Webroot, можете да променяте плановете според покритието на устройството и дължината на покритие.

Благодарение на щедрата 60-процентова отстъпка за нови клиенти, няма много разлика в цената между най-евтините и най-скъпите планове на Касперски. Най-евтиният план е антивирусът на Kaspersky, който струва 23,99 долара годишно и е само с 16 долара по-малко от Kaspersky Total Security в горната част.

Антивирусът е само за Windows и се предлага с покритие за три до пет устройства. Подобно на Webroot SecureAnywhere AntiVirus, Антивирусът Kaspersky предлага основна антивирусна защита. Повечето потребители ще искат да разгледат следващия план, Kaspersky Internet Security, за по-добър удар за вашия долар.

Това е само $ 8 повече, но предлага защита за мобилни устройства и потребители на Mac на три до пет устройства. Обхватът на поддържаните устройства прави тази опция по-добра стойност за клиентите, в сравнение с антивируса на Kaspersky само за компютър.

Той също така се предлага с изолиран браузър Safe Money, защита на VPN и контрол на поверителността. Това е ограничено до пет устройства, така че много големи семейства ще трябва да разгледат Kaspersky Total Security.

С покритие за пет или 10 устройства, Total Security добавя функции за криптиране на файлове, уважавания мениджър на пароли и родителски контрол с два потребителски акаунта за наблюдение и проследяване на инсталирани устройства.

Кръгли две мисли

Webroot е достъпна опция, дори в горния край. Kaspersky също не е с твърде ниски цени с огромни нови отстъпки от клиенти и функции, които го избутаха в нашия най-сигурен антивирусен списък. Въпреки това, с по-добри отстъпки и повече функции за цената, Касперски печели този кръг – просто.

Кръг: Ценова точка за антивирус на Kaspersky

Антивирусно лого на Kaspersky
Лого на Webroot SecureAnywhere

3

Удобство за потребителя

Антивирусният софтуер трябва да бъде удобен за потребителите както от потребители, така и от начинаещи, още от самото начало. Просто погледнете нашия преглед на BullGuard Antivirus, за да видите доставчик на антивирусни продукти, който не прави баланса правилно.

Нека да преценим колко лесно се използват Webroot и Kaspersky, от инсталирането до общото използване.

Webroot

Доколкото ни е известно, няма антивирусен доставчик, който да има инсталатор със скоростта, размера и отпечатъка на Webroot. Инсталационният файл е около 5MB, което е мъничко, но това е и знак за това как работи Webroot.

Инсталацията е доста бърза, отнема около две минути от началото до края, включително времето за започване на първоначално сканиране, което е бързо и леко на ресурсите на вашата система. Ако в миналото сте използвали „тромав“ антивирус, ще бъдете изумени от Webroot.

Webroot-клиент-сканиране

След като сте готови, ще бъдете отведени в главното меню на клиента. Той е лесен за използване, като се съсредоточава най-вече върху основната му характеристика: антивирусно сканиране. Страничната лента ви дава достъп до другите ви функции и настройки, както и бърз достъп до базата знания на Webroot.

Менюто за настройки дава на потребителите на Webroot възможност да персонализират почти всяка част от тяхната защита. Можете да модифицирате антивирусното сканиране на Webroot, като го направите по-интензивно, да го фокусирате върху определени секции на вашето устройство или да планирате редовно сканиране..

Всяка функция има опция „научете повече“, свързвайки се с допълнителни ръководства за поддръжка, които я изследват в по-голяма дълбочина. Например, ако щракнете върху „Защита на идентичността“, това ще изведе информация за методите за защита на идентичността на Webroot, за да ви помогне да разберете по-нататък.

С широка персонализация и опростен интерфейс, Webroot е антивирус, който се грижи добре за всички видове потребители. Той е бърз за инсталиране, лесен за персонализиране и няма да забележите отрицателно въздействие върху работата на вашия компютър, докато той ви защитава.

Kaspersky

Файлът на инсталатора на Kaspersky също е малък, но за разлика от Webroot, той изтегля останалите файлове, от които се нуждае, след като инсталацията започне. Освен това той има още няколко стъпки в сравнение с Webroot, с около три различни менюта за условия и условия, за да премине, преди да започне.

Касперски обаче не е труден антивирусен продукт. Повечето от често срещаните функции, като Safe Money, родителски контрол и достъп до антивирусно сканиране, са достъпни, след като отворите клиента.

Kaspersky-Client

По-малко общи характеристики са скрити, но лесно достъпни. В долната част на главното табло е бутон „повече инструменти“, който ви води към по-широкия списък на функциите на Kaspersky. Ако не сте сигурни в някоя от функциите, Kaspersky включва кратко описание, за да обясни предназначението им.

Менюто за настройки не е ясно идентифицирано, но можете да го намерите, като кликнете върху бутона вляво вляво. Почти всяка част от защитата и функциите на Касперски са адаптивни от тази област.

Разделът „сканиране“ ви позволява да персонализирате настройките си за защита, като променяте нивото на защита, за да изберете интензивността на антивирусното сканиране. Разделът „Защита“ ви позволява да включите (или изключите) всички включени функции, по желание.

Кръгли три мисли

Няма ясен победител между Kaspersky и Webroot, що се отнася до удобството за потребителя. И двамата доставчици предлагат добър потребителски интерфейс, бърза инсталация и широка персонализация, за да бъде подходящ за всеки потребител.

Кръг: Удобство за потребителя Няма ясен победител, точки и за двете

Антивирусно лого на Kaspersky
Лого на Webroot SecureAnywhere

4

защита

Ако харчите пари за антивирусен софтуер, искате най-добрата защита за парите си. Имайки това предвид, ще разгледаме защитата, която Webroot и Kaspersky предлагат на клиентите. Вместо да тестваме сами тези доставчици, ще използваме докладите от три независими охранителни фирми, за да вземем своята преценка.

Webroot

Повечето лаборатории очакват антивирусен софтуер незабавно да отговори на заплахите. Забавеният подход, който Webroot използва, не е добре с този метод на тестване. 

Това е така, защото за разлика от други антивирусни програми, Webroot предприема отложен подход към новите заплахи. Той ще тества всеки злонамерен софтуер, който открие в режим „пясъчник“, ще анализира поведението му и след това ще предаде тази информация.

Редовните читатели ще знаят, че използваме три тестови лаборатории за нашето обичайно сравнение на защитата. За съжаление, необичайните методи на Webroot затрудняват нашите лаборатории да провеждат редовни тестове за неговата защита.

Някои не си правят труда да опитат. AV-Comparatives, например, не са тествали Webroot от 2012 г. Тъй като информацията е толкова остаряла, не можем да използваме тази лаборатория като част от нашето разглеждане.

Webroot-AVTest-June2019

AV-Test е една от малкото лаборатории, която прави тест на Webroot редовно. Webroot обаче пада с тестването на AV-Test. Шокиращо лош резултат за защита 2 от 6 беше регистриран в тестовия кръг за май-юни 2019 г. на AV-Test. Резултатът му от 5,5 от 6 беше много по-висок. 

Ниският резултат на защита обикновено е масивен предупредителен знак за слабо работещ антивирусен доставчик. Служителите на Webroot отговориха на този доклад в публикация на клиентски форум, критикувайки методологията за тестване на AV-Test.

MRG Effitas последно тества Webroot в своите Q3 2018 тестове с пълен спектър. За съжаление, това беше друг „лош“ резултат за Webroot на хартия, като първоначално повече от една четвърт проби от зловреден софтуер не бяха открити.

Методът Webroot обаче е демонстриран в резултатите. От първоначално пропуснатите 26,75 процента, всички проби бяха взети след 24 часа. 

Това изглежда доказва, че подходът за тестване на пясъчника, неразделна за защитата на Webroot, работи добре. От 329 проби само 0,3% са били пропуснати напълно по време на теста на MRG Effitas.

Kaspersky

Като „типичен“ антивирусен доставчик, Kaspersky редовно се тества от нашите три лаборатории за сигурност без затруднения.

Той се отличи отлично в последния тест на AV-Test за юли-август 2019 г., като AV-Test награди компанията 6 от 6 за защита и производителност. Резултатите от защитата бяха невъзможни за победа със 100-процентен успех през юли и август.

Kaspersky-AVTest-August2019

Тестването на AV-Comparatives през февруари-май 2019 г. подкрепи това със следващата 100-процентова успеваемост. Всички 752 проби за тестване на злонамерен софтуер бяха блокирани от Kaspersky по време на тестване. За качеството на защита и цялостната производителност AV-Comparatives присъди на Kaspersky най-високата награда Advanced +.

Касперски също не се е променил по време на тестването на MRG Effitas. По време на Q2 2019 тестовете, Kaspersky блокира 398 от 398 проби от зловреден софтуер, а MRG Effitas връчи на Kaspersky сертификата си за ниво 1 за защита.

Това поставя Касперски в същата категория като други доставчици на големи имена, като Avira (вижте нашия преглед на Avira).

Кръг четири мисли

Този кръг е труден за оценка. Webroot е твърд антивирус за типични лаборатории за тестване, но тестването на MRG Effitas показа, че въпреки че подходът на пясъчната кутия може да има забавяне, той вдига нови заплахи след 24 часа почти във всеки случай.

Все пак е трудно да пренебрегнем абсолютно невероятните резултати от тестовете на Касперски. Нито една проба от злонамерен софтуер не наруши защитата на Касперски по време на хиляди проби, което го прави справедлив победител в този кръг.

Кръг: Защитна точка за антивирус Касперски

Антивирусно лого на Kaspersky
Лого на Webroot SecureAnywhere

5

поддържа

Ефективната поддръжка на клиенти е от съществено значение, когато се сблъскате с проблем, който не можете да разрешите. Нека разгледаме поддръжката, която Webroot и Kaspersky предлагат на клиентите в последния ни кръг.

Webroot

Webroot има различни методи за поддръжка, с които клиентите могат да работят. Ако трябва да подадете сигнал за проблем, можете да използвате системата за поддръжка на билети или да се обърнете към емисиите на Webroot в Twitter и Facebook.

Webroot-Site-Support

Има и опция за чат на живо, но не можете да използвате това за въпроси за техническа поддръжка, тъй като е ограничено до въпроси за продажби.

Webroot разполага с база знания, която отговаря на често задавани въпроси, с лента за търсене, за да ви помогне да намерите конкретни статии. Можете също да търсите чрез форума на общността на Webroot, за да намерите отговори или да попитате свои собствени, на кои клиенти и служители на Webroot ще отговорят.

Ако трябва да говорите директно със съветник, можете да се свържете с Webroot по телефона. Webroot има помощен персонал на разположение в Европа, Австралия и Съединените щати.

Kaspersky

За доставчик, който се опитва да се конкурира на върха на пазара, е ясно, че поддръжката на живо не е нещо, в което Касперски иска да се затъне, въпреки че направи подобрения след последния ни основен преглед на Касперски.

Kaspersky предлага поддръжка в социалните медии, но не е лесно да намерите други методи за помощ. Навигирането през уебсайта за поддръжка на Kaspersky в крайна сметка ви дава възможност за директна комуникация. 

Kaspersky-Site-Support

Можете да „разговаряте с експерт“ през чата на живо през работните дни в делничните дни за основни въпроси. Въпреки това сложните проблеми изискват да използвате метода за поддръжка с отметка. Ако имате спешен проблем, можете да се свържете с техническата поддръжка на Касперски по телефона. Поддръжката е съобразена с вашето местоположение с разнообразни налични часове, съответстващи на вашия език.

Клиентите на Kaspersky също могат да се възползват от неговата база от знания, която има ръководства, обхващащи често срещани проблеми. Можете също да търсите през форума на активната общност за предишни публикации, направени от други клиенти и персонал, както и да задавате свои собствени въпроси.

Кръг пет мисли

Kaspersky направи по-лесно от преди намирането на директни методи за поддръжка, но все още е трудно да се намери. Сайтът на Webroot е малко по-лесен за навигиране, с активен форум и полезна база от знания за потребителите. И двамата доставчици обаче са почти равни по отношение на поддръжката на клиентите, което прави този кръг равен.

Рунд: Подкрепа Няма ясен победител, точки и за двете

Антивирусно лого на Kaspersky
Лого на Webroot SecureAnywhere

6

Заключителни мисли

Няма много антивирусни доставчици, които да са толкова уникални, колкото Webroot SecureAnywhere. Това е бързо, бързо и евтино, с планове, предназначени да подбиват по-големи играчи на пазара, като същевременно ви осигуряват разумно ниво на защита и функции.

Резултатите от тестовете на MRG Effitas показват, че забавеният подход на Webroot към тестване на злонамерен софтуер – с помощта на пясъчна кутия и човешки анализ за анализ на злонамерен софтуер в природата – може да работи добре. Просто Касперски работи по-добре, използвайки стандартни, изпитани методи с подобна цена, което го прави победител в нашия сравнителен преглед.

Kaspersky предлага и повече функции от Webroot, с добри отстъпки за нови клиенти и приятен, лесен за използване интерфейс.

Общ победител: Касперски

Kaspersky обаче не е перфектен и все още препоръчваме Bitdefender като наш най-добър антивирусен избор. Погледнете нашия сравнителен преглед Bitdefender срещу Kaspersky, за да видите колко добре Kaspersky се представя срещу най-добрите на пазара.

Можете също да разгледате нашите други антивирусни статии за други прегледи и сравнения, които да ви помогнат да направите своя окончателен избор. 

Използвате ли Webroot SecureAnywhere или антивирус на Kaspersky? Оставете мислите и коментарите си по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me