Външни HD / NAS срещу облачно архивиране: стратегия за 2020 г.

Някои потребители предпочитат сигурността на архивиране в облак, докато други предпочитат скоростта на локално съхранение. В Cloudwards.net искаме всичко, затова обикновено се стремим към хибридна стратегия.


По време на това ръководство ще разгледаме основните предимства и недостатъци както на облачните услуги за архивиране като Carbonite, така и на външните решения за архивиране. Ще говорим за еднодискови преносими устройства и многодискови RAID и NAS решения като Synology DiskStation.

В крайна сметка ще ви покажем защо най-добрият подход за гарантиране на това, че данните ви никога не се губят, е този, който комбинира локални и облачни резервни копия.

Cloud Backup срещу Cloud Storage

Разбирането на разликата между облачно съхранение и облачно архивиране е първата стъпка за гарантиране на сигурността на вашите данни. Много хора използват облачни услуги за съхранение като Dropbox и Google Drive, за да защитят своите файлове. Реалността обаче е, че тези услуги са проектирани по-добре за работа, отколкото за защита на съдържанието.

Дори услугите за съхранение в облак, които поставят акцент върху сигурността като Sync.com и pCloud, не са подходящи за възстановяване от повреди и твърди дискове..

Основният проблем при използването на облачни услуги за съхранение за архивиране е, че те ви принуждават да премествате съдържание в папка за синхронизиране, свързана с облак. Междувременно облачните услуги за архивиране позволяват на вашите файлове да се съхраняват, без да се налага да премествате съдържание на твърдия си диск. Можете да поддържате точната структура на файловата система на устройството си в облака и да я възстановявате точно когато е необходимо.

Предимства на облачното архивиране

Твърдите дискове не траят вечно. Деликатните механични части могат да бъдат повредени от капки, прегряване или вода. Дори ако се грижите много добре за компютъра, нормалното износване на физическите компоненти на устройството в крайна сметка ще доведе до отказ.

Разходите за възстановяване на данни от повредени или дефектни дискове могат да бъдат прекалено големи. Например, търговецът на електроника Best Buy таксува между $ 200 и $ 1450 въз основа на тежестта на проблема. Дори тогава възстановяването не е гаранция.

Решенията за резервно копие в облака ви позволяват да възстановите данните си за не повече от цената на абонамента си, независимо от това дали сте разляли кафето си на лаптопа или го е прехвърлило от самосвал.

Благодарение на силната конкуренция между облачните резервни услуги, тази цена като цяло е достъпна за всеки. Backblaze и Carbonite ви дават неограничен архив само за 5 долара на устройство.

ОбслужванеМесечна ценасъхранение
Carbonite$ 5неограничен
Backblaze$ 5неограничен
CrashPlan$ 6неограничен
Аз карам$ 4,341TB

Когато съхранявате вашите файлове в „облака“, наистина ги съхранявате на отдалечени сървъри. Очевидното притеснение е, че тези сървъри сами използват твърди дискове. Точно като устройството в компютъра ви, те са податливи на повреда на диска и опустошения на времето.

Добрите доставчици на резервни копия в облака се стараят много, за да направят определени неизбежни повреди да не доведат до загуба на данни. Карбонитът предоставя много подробна информация за практиките им за защита на данните, така че ще ги използваме като пример.

Втвърдени центрове за данни

Сървърите на карбонит се съхраняват в така наречените „закалени“ центрове за данни. Закален център за данни е този, който е създаден да издържа на природни щети като земетресения и пожари и причинени от човека щети, като терористични атаки.

За да постигнат това ниво на защита, центровете за обработка на карбонит са климатично контролирани и включват както резервни батерии, така и генератори на място. Служителите по сигурността също патрулират центровете си 24 часа на ден, а цялата дейност се проследява чрез видеонаблюдение. За влизане са необходими биометрични скенери и електронни ключови карти.

Излишно съхранение на данни

Дори и да има такива мерки, сървърните дискове в крайна сметка ще се провалят. За да гарантира, че подобни злополуки не ви влияят прекалено, Carbonite включва RAID технология в архитектурата си за съхранение.

RAID означава „излишен масив от независими дискове“. Във версията на Carbonite за настройка на RAID вашите данни са разделени на блокове и се разпространяват в 15 различни дискови устройства. На тези 15 диска има поне три копия на всеки блок данни. По този начин, един провал на един диск никога няма да доведе до загуба на вашите данни. Когато диск не успее, той веднага се заменя с работещ диск.

Инструменти за управление на данни

Въпреки очевидните предимства, много хора все още не правят редовно архивиране на компютрите си. Според проучване от 2015 г., проведено от Backblaze, само осем процента от хората архивират данните си ежедневно. 25 процента изобщо не се архивират.

Част от причината за това може да е липсата на разбиране за това колко лесно повечето облачни доставчици на архивиране правят целия процес. IDrive например ви позволява ръчно да избирате папки и файлове, които искате да копирате чрез удобен инструмент за десктоп.

Няколко услуги, като Carbonite, правят процеса още по-опростен. Карбонитът ви предоставя и използването на десктоп инструмент. Но вместо да се налага ръчно да изберете файлове и папки, услугата автоматично маркира всички файлове от определен тип за архивиране.

Карбонитът може да направи това, защото предлагат неограничен брой резервни копия. Това означава, че не е нужно да избирате какви данни ще архивирате и какви данни ще рискувате да загубите. Автоматичното архивиране на файлове също означава, че не е необходимо да търсите във файловата система на вашия твърд диск за всяко парче съдържание, което искате да запазите и евентуално да пренебрегнете някои файлове в процеса.

В редкия случай, че даден тип файл не се маркира автоматично, с Carbonite можете просто да кликнете с десния бутон върху файла и да го маркирате за резервно копие в облака.

Инструментите на работния плот могат да се използват и за започване на възстановяване на твърдия диск. Въпреки това, понякога може да се наложи да изтеглите файл, докато използвате чужд компютър. За да не е нужно да изтегляте инструмент, за да го направите, облачните резервни копия също така ви позволяват достъп до съдържанието ви чрез базирани на браузъра инструменти.

Недостатъци на облачното архивиране

Един от малкото недостатъци на архивирането на вашите данни в облака е, че процесът може да бъде много бавен, дори и при широколентова скорост. Нещата стават особено бавни, ако изпращате стотици гигабайта данни в облака или се опитвате да изпълните пълно възстановяване на твърдия диск.

Много облачни архивни услуги помагат за ускоряване на нещата, заедно с техниките за прехвърляне на файлове, спестяващи време. Карбонитът прави това, като ви дава възможност за диференциално и постепенно архивиране, като и двете са проектирани да намалят размера на рутинните изпълнения.

Все пак процесът може да бъде много по-бавен, отколкото би бил, ако се архивирате на локално устройство. Поради това Carbonite и IDrive предлагат пощенски услуги, за да ускорят процеса на възстановяване:

 • Carbonite Courier Service Recovery Service
 • IDrive Express

Пощенските услуги, въпреки че е приятно докосване, също така изискват да изчакате ден или повече, за да си върнете данните.

Предимства на местното архивиране

Достъпността и бързината са основните предимства на местното архивиране. В случай на повреда на твърдия диск, не е нужно да чакате дни или седмици, докато новият ви диск е възстановен, изтегляйки съдържание от отдалечени сървъри.

Повечето локални резервни решения използват USB 3.0 свързаност, която поддържа до пет гигабита в секунда скорост. За потребители на Mac, технически е възможно десет скорости в секунда, ако можете да намерите резервно устройство, което поддържа Thunderbolt.

Разходите за локално съхранение ще зависят от типа устройство, което сте избрали. Изборът варира от преносими външни устройства до многодискови RAID и NAS решения.

Външни твърди дискове

Като фрийлансър предпочитам начин на живот, независим от местоположението. Тъй като обичам да пътувам леко, преносим външен твърд диск работи най-добре за мен. Такива дискове са склонни да варират от 1TB до 5TB, което ще побере повечето хора.

Seagate и Western Digital са двата най-популярни избора. Други опции, като Transcend StoreJet M3 и LaCie Rugged Mini, са по-добър избор, ако сте груби на предавката си благодарение на техните гумени, противошокови корпуси.

МаркаМоделКапацитетMSRP
SeagateBackup Plus Portable HD500 GB-5TBОт 60 долара
SeagateРазширяване Външен HD2TB-8TBОт 120 долара
Western DigitalЕлементи Преносим HD1 ТБ-3TBОт 50 долара
Western DigitalМоят паспорт Portable HD1 ТБ-4TBОт 60 долара
Western DigitalВъншна HD книга на моята книга3TB-8TBОт 110 долара
TranscendStoreJet M31 ТБ-2TBОт 60 долара
LaCieЗдрав мини1 ТБ-4TBОт 110 долара

Има и два по-големи модела, външните HD, които позволяват повече съхранение за сметка на цена и преносимост. Проблемът с тези примери за външно съхранение е, че всички те работят на един диск. Това в крайна сметка ги оставя уязвими към същите проблеми като вътрешния диск на вашия компютър.

Ако сериозно се занимавате с изграждането на стабилно локално архивно решение, настройката на RAID или NAS (или и двете) е по-добра идея, ако можете да си го позволите.

RAID

По-рано споменах, че предимство на използването на Carbonite е внедряването на RAID технологията в нейната архитектура за съхранение. Корпусът на RAID дискове ще ви позволи да постигнете същата безопасност при излишък у дома.

Това се постига чрез използване на множество дискови устройства. Търговските RAID заграждения имат още два гнезда на твърдия диск. Във всеки отсек можете да поставите вашите собствени твърди дискове, което ви позволява да мащабирате решението според нуждите си от данни. Повечето топ решения поддържат SATA твърди дискове (2.5 ”или 3.5”). Някои поддържат SSD дискове.

МаркаМоделБрой заливиMSRP
NoontecTerraMaster2 или 4От 200 долара
MediasonicProBox4От 100 долара

Когато зададете корпус на RAID диск, в зависимост от това колко залива има вашето заграждение, можете да зададете едно от пет различни нива: RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 или RAID 10.

RAID 0 изисква най-малко два диска. RAID 0 блоковете са ивици, което е процес на предаване на данни в блокове за съхранение на множество дискове. Това подобрява скоростта на пренос на данни. Проблемът с RAID 0 е, че той не ви дава никакво ниво на излишък.

RAID 1 също изисква два диска. Вместо на ивици блокове, блоковете се огледално през дискове, осигуряващи излишък. Липсата на събличане обаче затруднява донякъде представянето.

Ето защо RAID 5 или 6 обикновено се считат за по-добри опции от двете RAID 0 и 1. И двете тези RAID нива включват огледални и райеви блокове в своята архитектура. Комбинацията от огледално и райе ви дава добра комбинация както от защита на данните, така и от производителност. Уловката е, че настройките на RAID 5 и 6 изискват най-малко три дискови гнезда.

Макар че като цяло е много по-скъпо решение, тъй като изисква четири или повече заливи, RAID 10 в момента е най-сигурната и мощна опция за локални настройки за съхранение. Известен като „огледала на огледалата“, той е идеален за архивиране на важни бизнес данни.

NAS

NAS, което означава “прикрепено към мрежата съхранение”, позволява множество локални връзки на устройството благодарение на безжичната технология. Макар и да не са толкова бързи като кабелна връзка, системите на NAS все още са много по-бързи от свързването с облачни резервни центрове през интернет. Както и да е, системите на NAS ви предлагат и избора на USB свързаност, за да ускорите всички по-големи операции за архивиране или възстановяване.

По принцип система на NAS ви позволява да създадете свой личен център за архивиране в облак. Никоя услуга не подчертава това повече от настройката на облачната станция на Synology. Инсталирайте Cloud Station Server на вашата система NAS и Cloud Station Drive на вашия компютър и можете да управлявате резервните си копия и възстановявания на данни с относителна лекота, подобно на Carbonite.

Synology дори включва мобилни приложения, за да се свържете с вашето NAS решение, докато сте навън и около.
Те произвеждат набор от NAS опции, за да отговарят на различни нужди и бюджети.

МаркаМоделБрой заливиMSRP
SynologyDS2162От $ 190
SynologyDS4164От $ 290
SynologyDS416 Play4От $ 415
SynologyDS9164От 600 долара
SynologyDS15155От 700 долара
SynologyDS18158От 850 долара

Повечето мулти-задвижващи системи на NAS също включват RAID, така че можете да внедрите и двете технологии в локалната си резервна настройка.

Едно от другите предимства на използването на Synology е, че неговият софтуер също ви позволява да свържете вашето NAS устройство с други, не-NAS RAID системи, които сте настроили. За по-добър поглед върху това как работи, нашата стратегия за архивиране и съхранение през 2017 г. е идеалното място да започнете.

Недостатъци на локалното архивиране

Независимо дали отивате за преносимо устройство с един диск или NAS-осем система, настройката на някаква форма на локално, външно архивиране е много добра идея. Това е особено вярно, ако управлявате собствен бизнес. И все пак, както облачните системи за архивиране не са без проблеми, така и локалните системи не са перфектни.

Най-голямото притеснение е, че те са обект на много от същите заплахи, каквито са и компютрите. Повредите от вода или прегряване могат да свалят цялата ви система. Дори кражба не може да бъде изключена.

Въпреки че Synology NAS са в състояние да работят за денонощно наблюдение на дома, повечето хора нямат ресурси да наемат денонощна сигурност или да инсталират скенери за биометрия на предните си врати.

Всичко това прави избора между облачно архивиране и локална NAS система разбираемо трудно решение. Ето защо в Cloudwards.net ние препоръчваме трети, много по-забавен вариант.

Облачното архивиране и локалното съхранение са по-добри заедно

Защитниците на архивирането са склонни да популяризират стратегия, наречена „3-2-1.“ Основите на тази стратегия са прости и интуитивни:

 • Съхранявайте поне три копия на данните си
 • Поддържайте копия на поне два различни носителя (т.е. устройства)
 • Съхранявайте поне едно копие извън сайта

Бих променил това, за да прочета „3-3-1.“ Това е така, защото използването на три носителя (HD на устройството ви, външен HD и резервно копие в облак) ви позволява да се възползвате от предимствата на скоростта от локално съхранение и повишената сигурност, която се състои в съхраняването на вашето съдържание в втвърден център за данни.

Много от най-добрите решения за резервно копие в облак са съобразени с тази стратегия, като ви позволяват да управлявате локалното си устройство за съхранение чрез техните настолни приложения. Това ви помага да намалите количеството работа, която трябва да свършите, и да гарантирате, че случайно не пренебрегвате файловете.

Препоръчвам ви да проверите нашия преглед на най-добрия облак за външни твърди дискове, ако още не сте се установили на доставчик. За почитателите на Synology, наскоро актуализираното ни ръководство на тема „Най-добро архивиране в облак за Synology“ ще ви представи най-добрите опции за вас.

Мисли за удвояване на облачно архивиране и външно съхранение? Уведомете ни в коментарите по-долу, благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map