Стратегията за архивиране и съхранение на Cloudwards.net 2017

Нова година, нова стратегия за архивиране: за мен 2017 е годината, в която ще работя повече от всякога с файлове със снимки и видео, така че ще ми трябва повече място от всякога, за да ги съхраня.


Освен да ги съхранявам, ще ми трябва и съвсем нова стратегия за архивиране на тези нови типове файлове. Свикнах да имам няколко гигабайта, които трябва да бъдат архивирани, но сега гледам терабайти данни, които трябва да бъдат защитени срещу загуба.

Както можете да си представите, загубата на което и да е от тях би било катастрофа за мен и моя бизнес, така че приемам стратегията си за архивиране на ново ниво с няколко решения, както хардуерни, така и софтуерни.

В момента съхранявам всичките си файлове на два 4TB твърди диска, което може да изглежда много, докато не започнете да режете видео и не започнете да правите снимки с висока разделителна способност. Сега се пълнят като луди и трябва да ги заменя възможно най-скоро. На всичкото отгоре все повече и повече се насочвам към 4K, така че е необходимо бъдещи доказателства.

По-долу ще намерите моята точна стратегия, а има и видео, в което обяснявам в дълбочина някои от изборите си.

1. Хардуер

Замяната на твърдия диск, която избрах, са седем твърди диска от 8TB Seagate Archive, за общо 56TB място за съхранение. Сега, тъй като ще имам RAID и NAS, създадени като част от стратегията ми за архивиране, няма да използвам всичко това, всъщност дори ще загубя част от него поради RAID, но той трябва да ме задържи отива за обозримо бъдеще.

Причината да отида в архива на Seagate е, че този производител предлага голямо съотношение цена / полза; те са добри дискове и аз успях да ги взема за около 300 долара всеки. Те обаче могат да се различават доста бързо като цена, така че не забравяйте да следите страницата на Amazon, тъй като по време на писането те са около $ 225 (о!.

Сега, тъй като нямам корпус за компютър, който да побира седем твърди диска, ще използвам TerraMaster D5-300, което по същество е просто багажник, на който мога да закача пет от новите си твърди дискове. Причината, поради която отидох за TerraMaster, е, че той предлага страхотни скорости на пренос на данни, отчасти благодарение на USB 3.0 конектора, който ще ми трябва при редактиране на видео.

Тъй като съхранението е извън пътя, нека да разгледаме какво резервно решение искам да имам. Споменах RAID преди, но преди да стигна до това, искам да поговоря за Synology NAS, който ще използвам.

NAS са страхотни по две причини: от една страна, тъй като са свързани с Интернет, можете да използвате един вместо доставчик на резервни копия и да изрежете поне една месечна сметка. От друга страна, те служат като страхотно архивиране за архивирането ви, така че можете да си починете лесно като знаете, че всички съкращения, които сте настроили, ще запазят данните ви безопасни, каквото и да дойде.

За да настроя тази излишност, ще включа двата останали твърди диска в NAS, които от своя страна ще се свържат с петте твърди диска Seagate, които ще използват Synology Hybrid RAID. Това означава накратко, че ако един диск не успее, останалите четири ще могат да вдигнат слабата. За повече подробности как работи RAID, препоръчваме тази публикация за Synology DiskStation.

И така, за да обобщя: компютърът ми ще бъде свързан към TerraMaster с пет твърди диска и инсталиран RAID 5, което ми дава едно, ограничено архивиране. Това, заедно с всяко друго устройство, което притежавам, след това е свързано към моя NAS, който има два HDD плюс вграденото му хранилище, което служи като друг ограничен слой за сигурност. Това би трябвало да ми предостави цялото съхранение, което ми трябва, макар че съм малко притеснен от скоростта на пренос на данни, освен ако не премина на RAID 0, което от своя страна не би ми дало буфер.

Това са няколко трудни избора, но съм сигурен, че съм избрал правилната стратегия с RAID 5, тъй като ще се окаже много удобен за работа. Това ще ми позволи да премина от работната си станция към моя лаптоп, всички без да се притеснявам къде ще оставя всички файлове, които създавам. В същото време изградих прилична първа линия на защита срещу загуба на данни.

Аз обаче също ще създам втора линия чрез облачни услуги, които ще защитават тази мрежа, ако нещо изпържи цялата система наведнъж.

2. Софтуер

Тъй като RAID и NAS технически не са пълни резервни решения, препоръчвам ви винаги да разчитате на някаква форма на облачна услуга, за да сте сигурни, че вашите данни в нея остават в безопасност. Един-единствен приток на мощност може и аз се разтрепервам при тази мисъл да залича цялата сладка настройка, която описах и не само, че няма да ми остане много пари, бизнесът ми може никога да не се възстанови от загубата на данни.

В настройката по-горе мога директно да архивирам TerraMaster с повечето облачни услуги, но малко от тях ще ми позволят да архивирам NAS (с изключение на CrashPlan, в зависимост от ситуацията). Въпреки това, на пълен капацитет TerraMaster ще държи 32TB (един HDD е запазен за RAID), така че някои доставчици са извън, преди дори състезанието да започне.

За моята ситуация смятам, че Backblaze е най-добрият ми вариант, тъй като предлага неограничено архивиране, което ми позволява да зарежа цялата бъркотия на сървърите им с един замах. Харесвам също цената на Backblaze, лекотата на използване и сигурността, така че мога да се грижа за всичките си нужди от архивиране с един замах. Не че Backblaze трябва да бъде най-подходящ за вас: с някои огледи ще можете да намерите и най-доброто резервно решение за вашите нужди.

Като изключим това, всичко, което все още трябва да се грижа, е, че всички тези различни устройства и добавки разговарят помежду си, така че мога да превключвам устройства, но все още работят далеч върху един и същ файл, като никога не съм се местил.

Sync.com е моята редовна услуга за подобни неща и не виждам причина да се променя, тъй като смятам, че предлага страхотна цена, светкавични синхронизации, както и сигурност с нулево познание, което означава, че никой няма да може да стигне до моите данни, освен ако не ги позволя. В тандем със Sync.com също ще използвам pCloud, главно защото има страхотно мобилно приложение, от което се нуждая, ако пътувам и не мога да използвам моя лаптоп.

Тези две услуги ще ми позволят да запазя чисто новите си твърди дискове твърде бързо, тъй като мога просто да сложа с тях всичко, което не е масивен видео файл, като същевременно ще ми дадат незабавен достъп отвсякъде и по всяко време.

Между целия ми нов хардуер, както и тези три доставчици на архивиране и съхранение в облак, трябва да мога да съхранявам не само всички нови файлове, които ще създавам, но те ще бъдат в безопасност от смущения и бих могъл да получа достъп до тях винаги и когато където искам.

Ако имате някакви въпроси, уведомете ме в коментарите по-долу, благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me