Сигурност на уебсайтове: Как да запазите безопасността на уебсайта си през 2020 г.

В това ръководство за сигурност на уебсайтовете ще ви дадем знанията, от които се нуждаете, за да защитите уебсайта си. Ще преодолеем обичайните заплахи, какво можете да защитите уебсайта си от тях и най-сигурните уеб хостове.


За сигурността на уебсайта не се говори много, но е изключително важна тема. Дори малките уебсайтове се превръщат в мишена на злонамерен софтуер, спам и разпространено отказване на атаки на услуги, които се използват за кражба на данни на частни потребители или разпространение на гаден зловреден софтуер.

Нека започнем с обяснение за това как данните протичат от потребител към уеб сървъра и как този трансфер на данни излага вашия уеб сайт на атаки.

Грунд за защита на уебсайтове

Сървърно помещение

Преди да се запознаете с това как е изложен уебсайтът ви и какво можете да направите, за да го защитите, трябва да разберете, поне на повърхностно ниво, как данните пътуват през интернет.

Уеб хостинг означава, че файловете на вашия уебсайт се съхраняват на сървър, създаден за бързи времена за прехвърляне. Бихте могли да хоствате свой собствен уебсайт, но без усъвършенстваната мрежа и най-добрите сървърни хардуер, които използват най-добрите доставчици на уеб хостинг, не е практично за бързина или сигурност.

Когато някой има достъп до вашия уебсайт, той се свързва с този сървър и започва временно да изтегля файловете, за да може информацията да бъде показана в браузъра му. Прехвърлянето на данни към и от вашия сървър става в пакети, малки пакети данни, които съдържат информацията за прехвърлянето.

Това отваря уязвимости. Прихващането може да разбере кой се свързва, както и към кой сървър се свързва, както и пакет за подмяна може да зареди злонамерен софтуер на компютъра или сървъра.

Тези два сценария са малко вероятни, особено при криптирана връзка, но процесът показва защо сигурността на уебсайта е толкова важна. Уеб-базирани заплахи създават проблем не само за вашия уебсайт, но и за вашите лични файлове и информация за посетителите.

Трябва да има защита на всички стъпки в процеса. Някои идва от вашия уеб хост, някои идва от потребителя, а други идва от вас. Първо, ще разгледаме заплахите за вашия уебсайт и след това начините, по които можете да ги предотвратите.

Угрози за уебсайтове

По-долу са някои от най-често срещаните заплахи, с които ще се сблъскате след създаването на сайт.

Спам

спам наличност изображение

Спамът е досаден и в по-голямата си част това е най-лошото в него. Някои спам ботове имат по-злонамерени намерения и могат да претоварят вашия сървър или да спечелят място в черния списък на Google. За последното ще говорим по-късно в този раздел.

В повечето случаи спамът за коментари се използва от ботове за поставяне на връзки към други уебсайтове на вашия домейн. Използва се за увеличаване на класирането при търсене, тъй като връзките са добри в очите на Google. Google взема предвид този вид спам за коментари и погребани URL адреси, които участват в него. Проблемът обаче продължава.

Спамът има две последствия. Първият е скоростта. Ако потребителите трябва да се регистрират, за да коментират, базата от данни на потребителите, които вашият уебсайт носи, може лесно да бъде изтрита. В частност WordPress страда от спам от коментари, така че има плъгини, които можете да използвате, за да смекчите проблема.

Връзките, публикувани от спам ботове, могат да бъдат злонамерени, което е по-сериозен проблем. Други потребители могат да кликнат върху тези връзки и да инсталират злонамерен софтуер на своите машини. Плюс това, ботовете за обхождане на Google могат да разпознаят злонамерени URL адреси и да оценят уебсайта Ви като опасен.

За да поддържате уебсайта си възможно най-бърз и да защитите вашите потребители и органичен трафик за търсене, е важно да избягвате спам като чума..

DDoS атаки

DDoS атаките получиха много повече преса през последните години, най-вече заради операцията „Отплата“, която насочи към големи търговски обекти като кредитни карти като Visa и Mastercard в знак на протест срещу опита на правителството на САЩ да цензурира Wikileaks.

DDoS атаките имат за цел да откажат достъпа на други потребители до определен уебсайт. Атакуващите претоварват уеб сървър с трафик, за да го превключват офлайн и често поддържат натиска, така че хостът да затруднява връщането на сървъра обратно.

Атаките обикновено се извършват с подправени IP адреси или ботнети, които са големи мрежи от подчинени компютри, до които нападателят има отдалечен достъп. Тъй като истерията около DDoS атаките се увеличава, трябва да има и защитни мерки.

Въпреки че DDoS атаките обикновено са насочени към един конкретен уебсайт, което означава, че повечето няма да бъдат засегнати, те могат да бъдат една стъпка в по-опасен план, в който нападателят да следва злонамерен софтуер.

Вируси и зловреден софтуер

Virus-Malware

Зловредният софтуер е най-голямата заплаха за уебсайтовете. Зловредният софтуер е кратък за злонамерен софтуер и много хора го определят като „вирус“. Независимо какъв носител използвате, той представлява сериозна заплаха за вас и вашите посетители.

Уебсайтовете, дори повече от личния ви компютър, са основни цели за злонамерен софтуер по много причини. Те могат да бъдат използвани за достъп до лични потребителски данни, изяждане на ресурси на уеб сървъра или показване на съобщение за хакера, особено ако имате уебсайт с голям трафик.

В други случаи злонамерен софтуер се използва за финансова печалба. Хакер може да получи дълбоки потребителски разрешения и да го използва за поставяне на реклами или партньорски връзки. В най-лошия случай хакер използва уебсайт като платформа за разпространение на зловреден софтуер, като вгражда връзки в него, които изтеглят злонамерен пакет на машината на посетителя при щракване.

Най-добрата защита е използването на услуга за мониторинг на злонамерен софтуер, за която ще говорим в следващ раздел. Внимателното наблюдение на времето за зареждане на уебсайта, файловете и трафика също може да ви помогне да видите дали във вашите файлове има зловреден софтуер.

Регистрация на домейн WHOIS

Всеки уебсайт се нуждае от домейн и когато регистрирате вашия, вашата лична информация е обвързана с него. Не е нужен хитър хакер, за да разбере как да намери тази информация, която рисува виртуална цел на гърба ви за спам и привличане.

Информацията WHOIS е необходима за регистрация на домейн. Мислете за това като за закупуване на имот. Компанията, която издава имота, трябва да знае кой го притежава и как да достигне до тях, както и обществеността. Страната, в която живеете, може да играе роля в това колко информация трябва да предадете, за да се регистрирате.

Извън имейла, име, адрес и телефонен номер данните на WHOIS съдържат информация, като сървърите на имената на URL, които сами по себе си не се отнасят. Сървърите на имена се използват за маршрутизиране на заявки за домейни до сървърите, хостващи URL адресите. В много случаи уеб хостовете поддържат множество сървъри на имена за техните различни видове хостинг.

Въпреки че хакерът не трябва да може да определи точно кой сървър използвате, той може да им даде представа за това в коя зона се намирате. Вече е доказано, че ще се използват всички данни, които хакерът ще използва изчерпателно, така че дори този малък плъзгач може да осигури шлюз към вашия уеб сървър.

черни списъци

Черните списъци на търсачките са недостатъчно адресирана заплаха за вашия уебсайт. В повечето случаи черните списъци имат положително въздействие, като премахват уебсайтове, които участват в спам с ключови думи или са били компрометирани. Дори и с добри намерения, обаче, уебсайтът ви може да го включи в черен списък и след като сте там, е трудно да слезете.

Търсачките трябва да защитават потребителите, които кликват върху резултатите от търсенето. Поради това, ако обхождащите ботове на Google забележат нещо подозрително в кода ви, ще получите черен списък.

Макар да не е пряка заплаха за сигурността, включването в черния списък все още има последствия за вашия органичен трафик за търсене. Това е страничен продукт от вредни мерки за сигурност, които могат да разрушат репутацията на вашия уебсайт и потока на трафика в очите на търсачката.

Сега, когато знаете общите заплахи, отправени към вашия уебсайт, нека разгледаме стъпките, които можете да предприемете, за да го защитите.

Как да запазите сайта си в безопасност

Ето няколко прости съвета, които ще защитят вашия сайт. Всички те са достатъчно лесни за изпълнение, въпреки че не всички са безплатни.

Използвайте защитна стена

FreeBSD_10_vi_RC_Firewall

Интернет е, с една дума, ненадежден. Сървърът, на който е хостван уебсайтът, е надежден или поне се надяваме. Той обаче се използва за свързване на останалата част от ненадеждния интернет към вашите онлайн файлове. Ако отидете на него незащитена, особено с уеб хостинг, позволява на потенциалните вируси да се приближат твърде много за комфорт. Точно там влиза защитната стена.

Представете си, че има пожар и имате тухлена стена, за да се предпазите от него. Това е по същество това, което защитната стена прави. Има две форми, които уеб хостовете използват за защита на вашия уебсайт.

Хардуерните защитни стени са между вашия сървър и останалата част от интернет. Те маркират пакетите, когато влизат в сървъра, за да определят откъде идват данните. Докато този процес продължава, защитната стена може да разбере какви трансфери трябва да се случват и да блокира тези, които не трябва да бъдат.

Повечето хора са запознати със софтуерните защитни стени, особено ако използват Windows. Софтуерните защитни стени следят неща като входящи IP адреси, скорости на изтегляне и време за прехвърляне. Трафикът, който не се побира в линиите, които софтуерът рисува, е блокиран, за да предотврати повреда.

Ако сте инсталирали софтуер в Windows, който се свързва с интернет, сте виждали в действие защитна стена на софтуера.

Хардуерните и софтуерните защитни стени осигуряват най-добрата сигурност, когато се използват заедно. Не трябва да има голяма разлика в сигурността между двете, така че използването на двете осигурява две стъпки за наблюдение, за да сте сигурни, че трафикът, преминаващ към и от вашия уебсайт, е безопасен.

Активиране на DDoS защита

Cloudflare-Network-Map

Защитните стени помагат при DDoS атаките, като забелязват IP измами преди да може да се извърши симулирана атака. В случай на ботнет, всички IP адреси са уникални. Защитната стена не може да бъде поддържана, тъй като трафикът, който преминава към и от вашия уебсайт изглежда легитимен, само при повишена скорост.

Ето защо DDoS защитата съществува или по-точно – смекчаването на DDoS. DDoS атаките се опитват да сринат уеб сървър, като го наводняват с трафик. С мрежа за доставяне на съдържание като Cloudflare този трафик може да бъде разбит, за да пътува през разпределена мрежа от сървъри и да поеме хита.

Чрез интелигентно маршрутизиране на трафика CDN може да защити уебсайта ви от престой, без да блокира законните потребители. Това е изгодно, тъй като DDoS защитата, базирана на софтуер, може да блокира внезапния скок в трафика, дори ако това е оправдано, като например след пускането на нов продукт или включването му в голям медиен контакт.

Има много уеб хостове, които си партнират с Cloudflare, за да защитят вашия уеб сайт от DDoS атаки и да ускорят доставката на статично съдържание в процеса. Bluehost и A2 са две, които идват на ум (прочетете нашия A2 хостинг ревю).

Инсталирайте антивирус и почистете уебсайта си

Не можете да инсталирате AVG на вашия уебсайт и да започнете работа (не забравяйте да прочетете нашия AVG преглед, за да почистите вашата локална машина), но има специални инструменти за наблюдение и почистване на уебсайтове. Използването на такъв може да бъде разликата между компрометиран уебсайт и здравословен.

Обикновено те ще ви струват и таксата ще бъде голяма, ако уебсайтът ви вече е компрометиран. Има някои хостове, като HostGator и iPage, които включват защита с вашия хостинг пакет с любезност на SiteLock. Прочетете нашия преглед на HostGator и преглед на iPage, за да научите повече за тези доставчици.

Сайт-Malware-Scan

Ако хостът ви не включва защита, има много други опции. SiteLock е добър избор, но можете да използвате Sucuri или Cobweb Security. И двете предлагат безплатни сканирания на вашия уеб сайт също.

Закупуването на програма като тази може да бъде скъпо, но те предлагат много нагоре. Получавате постоянно наблюдение и премахване на зловреден софтуер, пълно възстановяване на хак, мониторинг на черни списъци, виртуално кръпка, намаляване на DDoS, изпълнение на CDN и други. Ако е в бюджета ви, получаването на пакет за защита трябва да бъде всичко, което е необходимо, за да запазите уебсайта си в безопасност.

Регистрирайте личния си домейн

Когато регистрирате домейн в WHOIS, вашето име, адрес, телефонен номер и повече са обвързани с него и се показват публично. Понякога можете да се справите с по-малко информация, но това зависи от държавата, от която се регистрирате.

За съжаление, регистрацията на частни домейни е платена услуга, която е от съществено значение за защитата на вас и вашия уебсайт. Регистраторът на домейни ще замени информацията ви с тяхната, така че никой няма да може да потърси кой сте в онлайн базата данни.

Например, ако регистрирате домейн с GoDaddy (прочетете нашия преглед на GoDaddy) и решите да го направите частно, името на GoDaddy, пощенски адрес, телефонен номер и имейл ще се покажат вместо вашите.

Инсталирайте SSL или TLS сертификат

SSL-сертификат

Използването на SSL сертификат на вашия домейн е един от най-практичните начини за защита на вашия уебсайт и неговите потребители. Некриптиран трансфер на данни е подарък за снупъри, тъй като им позволява да откраднат, прихващат или компрометират вашите данни.

Това е особено важно при прехвърляне на лична информация. Ако например използвате онлайн магазин, SSL сертификатът е от съществено значение. Ако нямате такава, информацията за кредитната карта на вашите купувачи, адресите, имената и други се изпращат на хиляди мили без защита. Плюс това, продажбата на продукти онлайн без SSL сертификат е сигурен начин да направите черния списък на Google.

Когато имате инсталиран сертификат, вашият уеб сървър ще се свърже с вашия посетител, за да завърши TLS ръкостискане. Ако всичко е както трябва да бъде, ще бъде отворена защитена връзка между потребителя и уеб сървъра за криптиране на данни, пътуващи между тях.

Това добавя време за зареждане на вашия уебсайт, поради което някои SSL сертификати са по-скъпи от други. Някои осигуряват повече сигурност с по-бавни времена на зареждане и обратно. Необходимият ви SSL сертификат зависи от целта на вашия уебсайт.

Много уеб хостове, като Dreamhost, пакетират SSL сертификати в своите пакети безплатно. Ще говорим повече за Dreamhost в най-добрия раздел за сигурен уеб хостинг по-долу.

Може да видите и тези, посочени като TLS или SSL / TLS сертификати. SSL като протокол е заменен от TLS, понастоящем във версия 1.2. SSL сертификатите все още работят с TLS протокола. Това е объркващо, така че не забравяйте да прочетете нашия SSL срещу TLS парче, за да научите повече.

Други съвети за сигурност на уебсайтове

Когато тези основи не са на път, нека разгледаме някои различни трикове, които да ви помогнат да сте сигурни.

Актуализирайте софтуера си

Актуализациите не винаги са за подобряване на ефективността и добавяне на нови функции. Понякога те са за коригиране на неизвестни уязвимости. Поради това е важно редовно да актуализирате софтуера си, за да сте сигурни, че покривате най-новите заплахи.

WordPress-Updates

Това е особено вярно за WordPress, тъй като платформата и всеки плъгин, който използвате, са потенциални заплахи за сигурността. Инсталирането на WordPress приставки, които вече не се поддържат от техните разработчици, не е чудесна идея по тази причина. Те не са конфигурирани да предпазват от най-новите подвизи.

За съжаление, актуализирането веднага не е най-добрата опция, тъй като новите версии на приставки могат да бъдат несъвместими с други. Важно е редовно да архивирате уебсайта си, като използвате онлайн услуги за архивиране, за да можете да се върнете към предишна версия в случай на несъвместимост.

Ако използвате WordPress и искате да знаете повече, прочетете нашата серия от три части за използването на системата за управление на съдържанието.

  • Ръководство за начинаещи за използване на WordPress
  • Междинно ръководство за използване на WordPress
  • Разширено ръководство за използване на WordPress

Следете вашата сигурност

Може да изглежда очевидно, но постоянният мониторинг на състоянието на сигурността на уебсайта Ви е наложително за предотвратяване на потенциални атаки. Не забравяйте да отбележите, че спамът се търкаля, неоправдани скокове в трафика и подозрително поведение.

Има много WordPress плъгини, които помагат при наблюдението. Jetpack и Akismet Anti-Spam са де факто опциите, но можете да отидете по-дълбоко с плъгини като Securi. Ако не използвате WordPress, здравият разум и честите проверки за сигурност трябва да свършат работа.

Akismet-Anti-Spam

Изберете Вашия сървър внимателно

Докато вашият уеб хостинг доставчик прилага същите мерки за сигурност на всички свои сървъри, на теория трябва да имате същото ниво на защита. Това обаче не е така и харченето на допълнителни пари за по-здрав сървър може да доведе до непредвидени ползи за сигурността.

Тревогата е споделен хостинг. По своята същност той е по-малко защитен, тъй като споделяте един и същ сървър с множество други уебсайтове. Ако един от тези уебсайтове е насочен за атака, може да се събере информация за вашия уебсайт.

Или чрез резервиране на IP търсене или закупуване на уебсайт на вашия споделен сървър, хакер може да получи достъп до файловете на всички други уебсайтове на този сървър. Преди години това беше осъществено с байпас на Symlink на сървъра. Повечето уеб-хостове са кръпка или надстроени техните споделени сървъри, за да се защитят срещу тези атаки оттогава.

И все пак хакерите са умни малки дяволи и няма недостиг на нови схеми. Споделеният хостинг е рентабилен вариант за създаване на уебсайт, но ви поставя в неизгодно положение по отношение на бързината и сигурността.

Сканирайте вашия локален компютър

Вашата локална машина може да представлява сериозна заплаха за сигурността на вашия уебсайт. Някои злонамерен софтуер е написан за кражба на FTP вход и инжектиране на злонамерени файлове в уебсайтове. Използването на най-добрия антивирусен софтуер може да помогне да се заобиколи целия дебал.

Важно е да стартирате дълбоки сканирания на вашата машина редовно, особено ако често изтегляте файлове онлайн. Дори изпълними файлове, които изглеждат надеждни, могат да дойдат с нежелани партньори, така че силен антивирус може да поддържа ума ви спокойно.

Bitdefender-Interface

Установихме чрез нашите антивирусни отзиви, че Bitdefender е най-сигурната опция. Той получи отлични оценки при нашето практическо тестване и от трите независими лаборатории, с които се консултирахме. Освен това има отлично потребителско изживяване и етикет с ниска цена, за които можете да прочетете в нашето ревю на Bitdefender.

Променете паролите си

Независимо на каква платформа изграждате уебсайта си, ще трябва да докажете, че сте този, който казвате, че сте с потребителско име и парола. Ако използвате CMS като WordPress, има два пъти по-голям риск, особено ако използвате същата парола за него, както и за вашия уеб хост.

Както при всеки акаунт, някой може да забие паролата ви чрез груба сила или чрез инсталиране на злонамерено приложение и да зареди куп гадни файлове във вашата база данни. За най-добра защита срещу този вид атака, трябва да използвате мениджър на пароли.

Мениджърите на пароли са сред малкото инструменти за сигурност, които повишават защитата, като същевременно улесняват потребителското изживяване. Ключът към защитата на вашите уеб хостинг акаунти, независимо дали е вашето cPanel или WordPress вход, е използването на произволна, уникална парола за всяка връзка във веригата.

Ние оценихме Dashlane като най-добрия мениджър на пароли по време на нашето сравнение на 10 пазарни лидери. Той автоматично попълва полета за вход и може да генерира дълги уникални пароли, които са до невъзможно за машина да се досети. Сигурността на Dashlane е най-добрата в бранша, така че никой не може да зарежда паролите ви от отдалечения сървър. Научете повече в нашия преглед на Dashlane.

Освен това, уверете се, че вашият уеб хост предлага двуфакторна автентификация. Това е най-практичният начин да добавите допълнителен слой сигурност без допълнителни разходи. Ако искате да научите как да го активирате самостоятелно, прочетете нашето ръководство за най-добрите 2FA приложения.

Най-добрият защитен уеб хостинг

Всички тези неща, направени от „Направи си сам“, са доста готини, разбира се, но има няколко уеб хостинг услуги, в които е вградена най-добрата сигурност. Нека разгледаме няколко от нашите основни претенденти.

Dreamhost

Dreamhost е един от най-сигурните уеб хостове, поне сред онези с разумна цена. Всички протоколи, които използва, се придържат към най-новите стандарти и има пакет от продукти за сигурност за допълнителна защита.

Dreamhost-Homepage

Всички хостинг се предлага с поверителност на домейна и SSL сертификат безплатно. Може да можете да намерите едно или друго безплатно, но Dreamhost беше единственият, който намерихме и предложи и двете.

Dreamhost също има вграден инструмент за премахване на злонамерен софтуер. Ще ви пуска няколко долара повече на месец, но разходите лесно се надвишават от ползите. Dreamhost сканира уебсайта ви седмично за злонамерен софтуер и уязвимости и ви уведомява за всеки имейл. В случай, че намери злонамерен софтуер, инструментът автоматично ще го почисти от вашия уебсайт.

Можете да уведомите Dreamhost за фалшив положителен и той ще актуализира неговата база данни и ще възстанови какъвто и код да бъде премахнат.

Сигурността е една от много причини Dreamhost го направи на нашия най-добър уеб хостинг за WordPress списък. Можете да прочетете повече за мерките за сигурност, функциите и скоростите в нашия преглед на Dreamhost.

Bluehost

Bluehost е почитан като сигурен уеб хост във всичките си планове. Получавате разнообразни инструменти за спам, за да поддържате вашата пощенска кутия чиста, защита срещу злонамерен софтуер и DDoS атаки, CDN и SSL сертификат.

Bluehost-Homepage

Споделените планове, които са най-евтините налични, идват с интеграция в Cloudflare, SpamExperts, поверителност на домейна, SSL сертификат Let’s Encrypt и автоматично архивиране чрез CodeGuard Basic.

Bluehost защитава и от рисковете от споделения хостинг също с управление на ресурси. Ако Bluehost забележи уебсайт, който взема прекомерни ресурси, той ще го премести в изолирана хостинг среда за оценка. Това поддържа работата ви безпроблемно и защитава от злонамерен уебсайт или DDoS атака на вашия сървър.

Услугите на WordPress използват набор от инструменти за сигурност. Плановете включват SiteLock Professional, който разполага с автоматично премахване на злонамерен софтуер, ежедневни сканирания, FTP мониторинг и управление на репутацията. Ще получите достъп и до защитната стена на уеб приложението на SiteLock, за да се предпазите от злонамерен трафик.

Bluehost е отличен избор за сигурност, но и за скорост и цена. Можете да прочетете повече за тях в пълния ни преглед на Bluehost.

Kinsta

Kinsta е по-скъп управляван хост на WordPress, но цената се компенсира от неговите функции. Получавате гаранция за сигурност, което означава, че ако уебсайтът ви е взломен, докато Kinsta го хоства, той ще бъде почистен и поправен безплатно.

Kinsta-Homepage

Kinsta е по-скъп управляван хост на WordPress, но цената се компенсира от неговите функции. Получавате гаранция за сигурност, което означава, че ако уебсайтът ви е взломен, докато Kinsta го хоства, той ще бъде почистен и поправен безплатно.

Kinsta използва проактивна защита за предпазване от хакове. Вашият уебсайт се проверява на всеки пет минути за продължаване – това е 288 пъти на ден – за да се гарантира, че сървърът не е сринат от DDoS атака или нещо друго.

Kinsta също поддържа само SFTP и SSH връзки, което означава, че качените данни са криптирани.

В случай, че атака успее да премине през тези слоеве за сигурност, Kinsta ще направи няколко неща. Ще пречистите вашите файлове, за да идентифицирате злонамерен софтуер, да възстановите WordPress ядрото, ще промените SFTP, SSH и пароли за база данни и ще премахнете всички заразени теми или плъгини. Ако се премахне нещо, което не би трябвало, можете да възстановите уебсайта си с една от автоматичните архиви на Kinsta.

Kinsta привлече клиенти като Ubisoft, General Electric и Intuit поради отличната си сигурност и скорост. Прочетете повече за това в нашето ревю на Kinsta.

Заключителни мисли

Хакерите често отиват след най-големия шушулка от потребители, до които имат достъп. Поради това сигурността на уебсайта е трудна битка и рискът ви се увеличава с увеличаване на трафика. Въпреки това уеб хостовете започнаха да добавят защита за злонамерен софтуер, DDoS атаки и други, за да смекчат тези проблеми.

Прилагането на най-новата защита не е необходимо да струва скъпо. Нашият най-добър евтин уеб хостинг ръководство, например, има опции с практическа защита за няколко долара на месец. Това, заедно със знанието за заплахите онлайн, трябва да е достатъчно, за да запази уебсайта си сигурен.

Какви защитни мерки прилагате на уебсайта си? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me