Разбиране на облачната терминология: Какво означават IaaS, Paas и SaaS?

Когато търсите облачна услуга, ще намерите различни съкращения и модни думи, които на пръв поглед може да нямат смисъл. Технологията е бързо променяща се област и търговците имат тенденция да измислят нови, натрапчиви думи, които да опишат продукт или услуга.


Важно е да разберете какви са вашите нужди. Също толкова важно е да разберете какво точно ви се предлага, когато става въпрос за облачна технология. Маркетинговите текстове и техническият жаргон могат да направят навигацията в облака по-трудна, отколкото трябва да бъде.

В Cloudwards.net сме специализирани в това да направим облачните технологии и услуги лесни за разбиране. Не трябва да имате докторска степен, за да разберете облачната терминология – там влизаме.

Днес ще разгледаме някоя обща облачна терминология, която ще ви помогне да разберете какво означава и как тези услуги могат да ви бъдат от полза. Ще погледнем и как облачната технология е променила начина, по който използваме устройствата си у дома и в офиса.

Промяна как работим


© jiminthesun

Преди появата на облачните компютри предприятията трябваше да купуват свои собствени сървъри. Те се нуждаеха от ИТ отдел, който да управлява тези сървъри, като ги поддържа актуални и сигурни, както и да предоставя техническа поддръжка на потребителите. Данните често бяха архивирани извън сайта, като ги копирахме на лента и ги доставяхме чрез камиони или микробуси.

Стартовите разходи бяха по-високи, което изискваше голяма инвестиция отпред. Сървърите често се използват недостатъчно, губейки пари и мощност. Сега, с нещо като инфраструктура като услуга, не ви трябват банки от банки на сървъри, за да стартирате вашия бизнес: всичко, за което се грижите.

В наши дни наемате инфраструктурата си от трета страна, като плащате само за това, от което се нуждаете и използвате. Доставчиците на IaaS се грижат за хардуера и логистиката на работата на сървърите, което ви позволява да мащабирате бизнеса си според нуждите.

С нарастването на популярността в облачните компютри се въвеждаха нови условия за услуги и продукти. В много отношения това е един и същ пейзаж – ние все още използваме личните си компютри за достъп до по-мощни сървъри в Интернет, но начинът, по който използваме нашите устройства за достъп до нашите данни, се промени.

Терминологията

Основните условия, които ще срещнете във връзка с облачните изчисления, са:

 • IaaS, инфраструктура като услуга
 • PaaS, платформа като услуга
 • SaaS, Софтуер като услуга
 • UCaaS, Unified-Communications-as-a-Service
 • GaaS, Gaming-as-a-Service

Тези термини може да изглеждат объркващи, но на практика са доста прости. Ще дам някои примери, които дават конкретна представа какво означава всеки термин.

IaaS (инфраструктура като услуга)

IaaS е просто облачна услуга, която позволява на човек или организация да наеме инфраструктура като сървъри, мрежови уреди и съхранение на данни. По същество IaaS е виртуален център за данни.

Вместо да купуват и поддържат скъп хардуер, потребителите могат да наемат това, от което се нуждаят от доставчик на IaaS, като Amazon Web Services (една от тези услуги е Glacier, вижте петте ни най-добри клиенти за статията на Amazon Glacier за повече подробности). Доставчикът на IaaS притежава целия физически хардуер и се грижи за цялата поддръжка и разходи, свързани с работата на център за данни.

Има няколко предимства за използването на IaaS вместо да купувате собствен хардуер:

 • Скалируемост. С развитието на бизнеса ви можете да добавяте повече ресурси, когато имате нужда от тях
 • Съкращаване. Доставчиците на IaaS разполагат с множество системи, за да избегнат прекъсвания. В случай на хардуерна повреда, тези излишни системи ще поддържат вашите услуги, като че ли нищо не се е случило
 • Глобален достъп. Имате разработчици в Токио, но повечето от клиентите ви са в САЩ? Можете да създадете множество сървъри, които да отговарят на нуждите на вашия бизнес, като гарантирате достъпност за всички

PaaS (платформа като услуга)

Разбиране на облачната терминология
© daibangchua18

PaaS осигурява среда за разработчиците бързо да пишат и разгръщат код. PaaS надгражда над IaaS, като предоставя операционната система заедно с инструменти за разработка, двигатели на бази данни, анализи и други.

Основното предимство на използването на PaaS е, че разработчиците не трябва да инсталират, конфигурират или актуализират основната операционна система или софтуер, на който ще се изпълняват техните приложения. Те могат просто да стигнат до писане на код за работа, което води до по-малко загуба на време за конфигуриране и спестени пари.

Помислете за прост пример: вашият бизнес се нуждае от система за управление на съдържанието (CMS) като WordPress. WordPress изисква софтуерен стек, който обикновено върви:

 • Linux сървър
 • Уеб сървър Apache / nginx
 • MySQL база данни
 • WordPress

Бихте могли да се научите да конфигурирате и поддържате всичко това сами или да наемете сисадмин, но защо да губите ценно време и пари? Използвайки доставчик на PaaS, можете да се съсредоточите върху съдържанието или продукта си, а не върху софтуера под него.

SaaS (Софтуер като услуга)

Разбиране на облачната терминология
© arunabhdascomputing

Традиционният софтуерен модел обикновено изисква лиценз за всеки потребител orm компютър и тъй като софтуерът е инсталиран локално, всякакви актуализации или проблеми с компютъра могат да доведат до престой и загуба на приходи.

SaaS премахва необходимостта от инсталиране на софтуер на отделни машини, като го предоставя през защитена интернет връзка, без главоболие от отделни лицензи или актуализации на бъгове. Когато софтуерът се актуализира, всички промени се въвеждат в цялата услуга като цяло. Потребителите имат достъп до софтуера от всяка машина с интернет връзка.

Доставчиците на SaaS обикновено работят на изплащане и начисляват малка месечна такса. Въпреки че това в началото може да изглежда изненадващо, SaaS предоставя няколко предимства пред традиционния софтуерен модел. Вашият софтуер е достъпен от всяко устройство, не изисква инсталация. Доставчиците на SaaS автоматично доставят нови актуализации или корекции. Бизнесът и потребителите вече не се нуждаят от закупуване на скъпи ъпгрейди и да се справят с неприятностите от тяхното инсталиране. Дългосрочните разходи обикновено са по-евтини от процеса на закупуване на лицензи, инсталиране, надграждане или поддръжка на софтуера на собствения софтуер.

SaaS има смисъл както за потребители, така и за разработчици. Ако ви харесва идеята да преместите софтуера си в облака и да имате достъп до най-новата версия на вашите устройства, в миналото сме обхванали различни доставчици на SaaS.

Без значение от индустрията, има голям шанс да преминете от старомоден настолен софтуер към облачна услуга. Добър пример са нашите най-добри доставчици на счетоводен софтуер, които ви позволяват да правите книгите си от всяко устройство, включително мобилни телефони или таблети.

Други примери включват инструменти за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), задължително условие за всеки бизнес, който продава продукти или услуги. Използването на облачен CRM позволява на вашия бизнес да централизира и управлява неща като календари, управление на задачи, рекламни кампании, списъци с имейли и инструменти за преобразуване. Ние проучихме най-добрите CRM за достъпни цени за малкия бизнес, за да можете да намерите такъв, който да отговаря на вашите нужди.

Достъпът до ценна информация и инструменти като тези ви позволява да сте в течение на всеки един аспект на вашия бизнес от всяко устройство, от всяко място.

Сътрудничество с помощта на SaaS

Преди да преминем към следващия мандат, нека разгледаме едно от най-големите предимства от използването на SaaS за вашия бизнес – сътрудничество.

Когато използвате традиционен софтуер, инсталиран на вашата машина, работата ви се запазва на вашето устройство. Можете да го копирате в папка и да го споделите чрез Dropbox или Google Drive, но това изисква нарочно, ръчно действие от ваша страна. Създаването и редактирането на документи като екип е по-лесно и бързо, когато софтуерът ви е проектиран с оглед на сътрудничеството.

Намирането на подходящия софтуерен пакет за вашия бизнес е лесно, когато разчитате на експертите тук в Cloudwards.net, така че нека ви покажем как вашият бизнес може да се възползва от облачното съхранение и сътрудничество.

Събрахме най-добрите инструменти за сътрудничество в облака, за да помогнем на вашия бизнес да увеличи максимално производителността и да премахне ненужните проблеми. Не губете ценно време за търсене чрез имейли или разпръснати приложения за съобщения, разчитайки на телефонни обаждания и гласови съобщения или не се занимавайте с версия и файлове за архивиране. Преместете вашия софтуер в облака и се съсредоточете върху важната работа – ние ви улесняваме.

UCaaS (Unified-Communications-as-a-Service)

UCaaS е една от по-малко известните и на пръв поглед неясни облачни съкращения. Звучи сложно, но по същество хоства всичките ви комуникации в облака. Това обаче не е само незабавни съобщения или Skype – доставчиците на UCaaS позволяват на бизнеса ви да хоства всичките му комуникационни инструменти в облака и да ги осъществява достъпа от множество устройства на всяко разстояние.

Облачна телефонна система може да се интегрира безпроблемно с инструментите, които вече използвате. Доставчици като Vonage ви позволяват да интегрирате всичките си комуникационни и бизнес инструменти, като Salesforce CRM, G Suite, Microsoft Dynamics и други приложения.

Наличието на вашия кол център в облака и интегрирано с вече използваните от вас инструменти ви позволява да се съсредоточите върху бизнеса си, вместо върху вашата телефонна система. Поддържането на кол център и целия този хардуер е скъп. Преместването на вашата телефонна система в облака ви позволява да споделяте ресурси между офиси или служители, без да се притеснявате за наблюдение на системата или извършване на поддръжка.

GaaS (Gaming-as-a-Service)

облачни услуги за геймъри
© Спешна вътрешна информация

Когато покрихме бъдещето на облака по-рано тази година, GaaS беше една от темите, които засегнахме. Въпреки че в началото може да звучи изненадващо, това е бързо развиваща се технология, подкрепена от компании като NVIDIA.

Най-голямата полза от GaaS е, че той е безпроблемен. Не е нужно да се притеснявате за пачове, актуализации, цифрови изтегляния, инсталиране на игри или дори какъвто и хардуер да се люлеете.

Чухте това право: няма инсталация или хардуерни неволи. Колко разочароващо е да купите игра и да чакате часове, за да я изтеглите, инсталирате и след това актуализирате? Игрите са огромни файлове в наши дни, а кръпките също могат да бъдат изненадващо големи. С GaaS играта работи на мощен облачен сървър. Пачовете или актуализациите са разгърнати на сървъра за всички потребители, което елиминира необходимостта играчите да ги изтеглят и инсталират.

Игрите могат да бъдат оптимизирани за сървърния хардуер, на който те работят, което води до повишена производителност, по-добра графика и по-добър геймплей за всички. Това ни отвежда до следващото предимство на облачните игри, възможността да играем игри на всяко устройство. PC, Macs, таблети, смартфони или други устройства с ниско захранване могат да се използват за игра на игри, тъй като цялата обработка се извършва на мощен отдалечен сървър.

С GaaS няма да се притеснявате да купувате скъп висок клас десктоп или да надстроите компонентите си. Можете да получите едно и също игрово изживяване с таблет или телефон и любимия си контролер от всяка точка с интернет връзка.

Все още е разрастваща се индустрия, но в миналото покрихме топ петте облачни услуги за геймърите и продължаваме да проверяваме за най-новите новини в GaaS.

Хибридни облачни услуги

Разкрихме как облакът промени начина, по който работим, и демистифицирахме маркетинговия buzzspeak. Облачните доставчици често предлагат комбинация от услуги, включително IaaS, PaaS и SaaS. Тези хибридни облачни доставчици са отлични за бизнеса с голямо разнообразие от нужди. Съставихме списък на десетте най-добри доставчици на хибридни облачни решения, за да ви помогнем да намерите подходящото съответствие за вашите нужди.

Amazon Web Services е най-добрият пример за това, предлагащ над 70 различни облачни услуги в различни зони по целия свят.

Ако сте стартиращ или малък бизнес, почти е невъзможно да изградите инфраструктура, обхващаща земното кълбо от нулата. Използването на доставчик като AWS ви позволява да се развивате с експоненциална скорост и да имате достъп до ресурси, тъй като имате нужда от тях. Използването на облачни услуги като IaaS или PaaS е най-добрият ход, който можете да направите, за да извадите бизнеса си от земята, без да нарушавате банката.

колебание

Най-често срещаната загриженост при преминаването към облака е сигурността и в Cloudwards.net разбираме защо. Вашите данни са ценни. Вашите данни са от решаващо значение за вашия бизнес и трябва да предприемете стъпки, за да ги запазите.

Cloudwards.net се ангажира да помогне на нашите читатели да разберат ползите, както и рисковете от облачните услуги. Ние покрихме първите десет основни рискове от облачно съхранение. Разкрихме и това, което трябва да знаете за облачната сигурност.

Разкрихме ползите, както и други фактори, които трябва да вземем предвид, ако се чудите дали да преместите бизнеса си в облака. Според нас ползите от използването на облака превишават рисковете – стига да ги познавате предварително и да предприемете правилните стъпки, за да сте в безопасност онлайн.

заключение

Често се шегуват, че никой не знае какво всъщност представлява облакът. Лесно е да разберете защо, когато винаги се въвеждат нови съкращения, създават се нови услуги или продукти. Технологиите се движат със скоростта на осветлението и постоянно се променят, но Cloudwards.net е тук, за да демистифицира облака за всички наши читатели.

Разкрихме промените, които облакът на изчисленията внесе в света на технологиите и обяснихме значението на жаргона. След като преодолеете модните думи, лесно можете да видите как можете да се възползвате от облачните решения, независимо дали сте домашен потребител или разрастващ се бизнес. Облакът ви спестява пари и време, увеличава производителността ви и когато приключите работата си за деня, ви позволява да се отпуснете с любимата си телевизия, филми или игри.

Както винаги, ако имате въпроси или коментари, моля, свържете се с нас, като оставите коментар по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me