Петте най-лоши облаци от 2011 г.

Грешка е грешка, недостатък или повреда, която причинява компютърна програма да доведе до неправилен резултат. Хакерите често използват тези слабости, за да компрометират системи.


Проблемите водят до спиране на услугата или нарушаване на поверителността. Нито една компания не е имунизирана срещу проблеми с кодирането. Дори облачните доставчици изпитват проблеми поради проблеми с програмирането. За да докажа въпроса, ето петте най-лоши облачни бъгове, които са засегнати след 2011 г..

Сърцебиене (2012-2014)

Грешката в Heartbleed не удари нито един доставчик на облак, но е една от най-известните софтуерни уязвимости, които някога са били документирани. Въведен е през 2012 г., но не е разкрит до април 2014 г..


© Heartbleed

Heartbleed е грешка в сигурността в библиотеката с криптографии на OpenSSL и често се използва като част от протокола за сигурност на транспортния слой. Когато първоначално кодът е проектиран, той е направен за TLS като начин за тестване и поддържане на защитените комуникационни връзки. Грешката в кода обаче остана незабелязана и въведена в експлоатация.

Heartbleed позволява на всеки да получи достъп и да открадне информация, която обикновено е защитена от SSL / TLS протоколи. Към момента на откриването около 600 000 сървъра са имали тази уязвимост в своя OpenSSL код. Реалната опасност е нарушенията да не се регистрират.

Грешка в Dropbox Link (2014)

Въпреки че няма официално име за този бъг, той беше много опасен, защото потенциално чувствителна информация беше изтекла в интернет. През май 2014 г. Dropbox започна да блокира споделени връзки в опит да защити своите клиенти. Открито бе, че поради уязвимост в мрежата бяха прегледани няколко документа от непредвидени получатели.

пет най-лоши облачни грешки
© claustchi

Разкритите файлове имаха грешка в заглавката на реферала, създадена, когато потребителят сподели. Всички тези документи са имали връзки на трети страни, които, след като са активирани от получателя, споделят информация с никого.

Непознатите хора в интернет виждат документи като данъчни декларации и ипотечни приложения. Тези файлове съдържаха лична информация, която можеше да бъде открадната и експлоатирана.

Изключване на Amazon Web Service (2012)

През 2012 г. уеб услугата Amazon претърпя прекъсване, което първоначално беше причинено от хардуерна повреда. Докато удар от мълния беше основната причина, неоткритата програмна грешка затрудни възстановяването на услугите.

пет най-лоши облачни грешки
© diTii Com

Поради грешката един център за данни не успя да премине към резервни генератори. Тази повреда доведе до изчерпване на захранващите клетки в непрекъсваемото захранване, сривайки хардуера в този регион.

Софтуерните проблеми не спряха дотук. Този бъг също причини препятствие в процеса на зареждане, което доведе до значителни забавяния при връщането на системата обратно в интернет. Вместо просто възстановяване, тя се превърна в изпитание, продължило няколко часа.

Dropbox Selective Sync Bug (2014)

Dropbox не е непознат за бъговете, тъй като още един проблем се появи за популярната облачна компания през 2014 г. Този път обаче, вместо да споделяте файлове със света, проблемът е загуба на данни.

пет най-лоши облачни грешки
© Евгенио Тиенго

Грешката засяга софтуера за селективно синхронизиране на Dropbox, като причинява папките да не се синхронизират по предназначение. Вместо това файловете, които би трябвало да пребивават само в Dropbox, всъщност се премахват както от твърдия диск на потребителя, така и от неговия онлайн акаунт.

Истинският проблем не е само в това, че файловете са изчезнали; По-нататъшен бъг прави да се показват данни, прехвърлени по искане, създават се папки и всичко изглежда наред. Когато потребителят осъзнае, че документите им съдържат 0 байта, често е твърде късно Dropbox да помогне.

Microsoft BPOS Bug (2011)

Microsoft не е имунизиран срещу случайни проблеми. Въпреки това, през май 2011 г., хълцането в тяхната система накара всички клиенти на съвместни услуги на BPOS да бъдат стартирани извън имейла им. Клиентите не можаха да четат, пишат или дори да имат достъп до своите акаунти и никой, дори изпълнителни директори не са останали недокоснати.

пет лоши блога в облака
© Робърт Скобъл

Когато това се случи, BPOS едва започваше да набира скорост и Microsoft все още работеше върху убеждаването на хората да преминат към сървър за онлайн обмен. Не само, че прекъсването е прекарало бизнес комуникацията за известно време, никога не е имало истинска идентификация на отговорната грешка.

Единственото обяснение беше проблем в имейл обмена.

заключение

Нито един софтуер не е перфектен. Той е толкова добър, колкото човекът, който пише кода. Тъй като има човешки компонент, е известно, че бъговете влияят на системите.

Това прави облачните услуги по-уязвими, отколкото потребителите може да се грижат да мислят. Най-добрият начин да се уверите, че информацията е защитена е да архивирате на няколко места и никога да не поставяте всичките си ценни файлове на едно място.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me