Най-добрият антивирус за Android 2020: Защита на вашия Droid от зловреден софтуер

Устройствата с Android са основни цели за злонамерен софтуер. Има толкова много начини да го доставите, включително текстови съобщения, приложения на трети страни и понякога дори Google Play. При такъв разнообразен спектър от заплахи антивирусът е задължителен.


В това ръководство за най-добрия антивирус за Android ще преминем през петте най-добри опции на пазара. Някои от тях са безплатни, други са платени, но всички трябва да ви защитават, независимо какво правите на устройството си.

Google включва Play Protect с нови версии на Android. Това е вграден антивирус, който теоретично трябва да ви пази. Това каза, че се оказа лошо при лабораторни тестове. AV-Comparatives, например, намериха ефективност само 51,8%. От друга страна, нашите избори са 99,9 процента ефективни или по-добри.

Преди да започнем да избираме, ще определим как са направили нашия списък. Всички те, освен F-Secure, са достъпни само за Android, така че може да не ви е необходим пълен пакет за десктоп, за да получите защита.

Повече за:

  • Най-добрият антивирусен софтуер 2020
  • Най-сигурен антивирусен софтуер 2020
  • Най-добрият безплатен антивирусен софтуер за 2020 г.

Най-добрият антивирус за Android 2020

Избор на най-добрият антивирус за Android

За целите на това ръководство, ще предположим, че имате нещо повече от Android устройство. Всички опции, които ще представим, имат варианти за десктоп и Android и се предлагат като част от пакет за много устройства. Можете обаче да получите приложенията за Android сами.

Дори и да имате само устройство с Android, това ни помага да организираме списъка си и за двете тълпи. Изборът все още ще работи за вас и тъй като те имат десктоп и бизнес инфраструктура, вероятно ще получите и по-добра защита.

Антивирусни функции

Фокусът върху устройствата с Android е силна, пасивна сигурност. За разлика от вашия работен плот, пускането на редовни сканирания с изтегления потребителски интерфейс няма да се случи. Търсим антивирусни продукти, които ви защитават от заплахи в реално време и сканират устройството ви, без да изяждате малкото системни ресурси, с които разполага.

Това върви ръка за ръка с използваемостта. Антивирусите на работния плот се предлагат с множество настройки по основателна причина, но обикновено майкингът не се иска или не е необходим за мобилно устройство. Търсим просто потребителско изживяване, което не е затънало в настройките.

Тъй като всички наши решения предлагат планове за много устройства, ние също така разглеждаме използваемостта на работния плот. Това е полезно за наблюдение на всичките ви устройства наведнъж, включително Android. Хубав начин е да видите състоянието на телефона си, без да влизате в приложението.

Разбира се, не можем да говорим за антивирус, без да споменаваме защитата. Използваме лабораторни резултати за версиите за Android на всяко приложение. Тъй като телефоните и настолните компютри с Android са изправени пред различен набор от заплахи, има смисъл да ги оценяваме на този фронт.

Тъй като наборите ни идват с планове за много устройства, те обикновено се плащат. Повечето предлагат безплатни колеги, така че ще споменем кои от тях правят. Това каза, обикновено има ползи за надграждането.

Функции за Android

Има и специфични за Android функции. Първата е филтриране за разговори и текстове. Антивирусът трябва да може да блокира обаждания и текстове от номера, които не са разпознати или поне да ви предупреждава за съобщения, които може да са злонамерени.

Също така търсим услуги за локация, в случай че загубите устройството си. Те включват проследяване на телефона ви, дистанционно заключване и изтриване на дистанционно.

1. Kaspersky Internet Security Mobile

Kaspersky е един от нашите избраници за най-сигурния антивирус. Той има отлични резултати за защита от лаборатории, лесен за използване интерфейс и евтин ценови маркер за зареждане. Изживяването с Android е също толкова добро, което идва с всички функции, заложени в нашите критерии.

Kaspersky-Mobile

Има две версии на Kaspersky Internet Security Mobile, една платена и една безплатна. Ако сте закупили интернет или Total Security за вашия работен плот, можете да добавите телефона си с Android към списъка с устройства в плана си. Internet Security Mobile също може да бъде закупен отделно срещу 10 долара годишно.

Безплатната версия се предлага с ръчно сканиране, защита в реално време и контроли за изгубено или откраднато устройство. Той също поддържа Android Wear, което означава, че можете да наблюдавате сигурността си, без да изваждате телефона си.

Платената версия се предлага с функции, достойни за годишния курс от 10 долара. Можете да стартирате сканиранията автоматично по график, което е достатъчно основание да се актуализира самостоятелно. Също така се предлага филтриране на текст и повиквания, както и защита от фишинг измами.

Резултати за защита на Kaspersky

AV-Test даде перфектна оценка на защитата и ефективността на Kaspersky по време на юлския анализ. Той беше 99,8% и 100% ефективен срещу злонамерен софтуер в реално време и злонамерен софтуер Android, открити съответно през четирите предишни седмици. AV-Test използва близо 6000 проби и установи, че средното за индустрията е било едва 97,4 процента по това време.

AV-Test също тества живота на батерията, скоростта и трафика, всички от които премина Касперски. Той също тестваше фалшиви предупреждения, за които Касперски нямаше никой. По време на юлската партида от тестове средната стойност за фалшивите предупреждения беше три.

MRG Effitas намери подобни резултати. По време на Q2 ревюто си за Android той установи, че Kaspersky е 100% ефективен срещу тестван зловреден софтуер. Примерният списък включваше всичко – от финансов злонамерен софтуер до измами с SMS.

AV-Comparatives оценява антивирусите на Android при преминаване / неуспех, а Kaspersky премина своя преглед на сигурността за Android през август. Лабораторно тествани степени на защита, както и влияние на живота на батерията.

Той установява, че Касперски е бил 99,9 процента ефективен спрямо 2 604 проби, използвани без фалшиви положителни резултати. Антивирусът също беше в най-горното ниво за ефективност на живота на батерията, като го понижи с най-много 3 процента по време на тестване. Тестът за живот на батерията включва 45 минути сърфиране в интернет, 85 минути гледане на снимки и други.

Kaspersky е евтин, много сигурен антивирусен Android, който има минимално въздействие от живота на батерията и производителността. Можете да изтеглите безплатната версия, за да я изпробвате или да прочетете нашия преглед на Антивирус Касперски, за да научите за надстройката до план за много устройства.

2. Мобилна сигурност на Bitdefender

Bitdefender е първият ни избор за най-добрия антивирусен софтуер. Постоянно го класираме най-добре в своя клас заради отличното си потребителско изживяване, страхотните резултати за защита и качеството на функциите. Версията му за Android също е добра, но не толкова впечатляваща като тази на Касперски. Въпреки това, той управлява лесно второто място в нашия списък.

Bitdefender-Mobile

Той предлага безплатни и платени версии и подобно на Касперски можете да използвате платения вариант, ако имате план за пълна сигурност за вашия работен плот. Безплатната версия също е добра със сканиране при поискване и инсталиране, както и защита в реално време.

Липсват му обаче няколко функции. Платеният вариант компенсира това. Можете да закупите Bitdefender Mobile Security за $ 14,99 на година или да я инсталирате като едно от устройствата си в план за обща сигурност.

Той се предлага с всички функции на безплатната версия, плюс защита в мрежата, интеграция с Android Wear и средства против кражба. Той също има App Lock, който изисква ПИН за достъп до приложения, които сте посочили.

Любимата ни функция обаче е Autopilot. Това е монитор за сигурност, който ви дава представа за това колко добре е защитено устройството ви. Въз основа на хардуерната ви конфигурация и модели на използване, Autopilot ще препоръча да предприемете действия за сигурност.

Резултати за защита на Bitdefender

Bitdefender получи перфектни оценки от AV-Test по време на юлската си оценка на Android. Той имаше по-добри резултати от Касперски, всъщност със 100 процента блокиране в реално време и четири седмици зловреден софтуер.

Той премина тестовете за живота на батерията, производителността и трафика също с нулеви фалшиви положителни резултати. Той обаче няма толкова функции, колкото Касперски. Списъкът с функции на AV-Test включва мониторинг на повиквания и текст, който, за съжаление, Bitdefender няма.

MRG Effitas установи, че 99,8% са ефективни в своя Q2 анализ. Bitdefender обаче беше 100% ефективен в повечето от 16-тестови тестове. Трудно е с шпионски софтуер, по-специално липсва 2,56 процента от тези проби.

AV-Comparatives го намериха за много ефективен, дори повече от Касперски. Bitdefender блокира 100 процента заплахи без фалшиви положителни резултати. Той също се класира в най-високата категория за живота на батерията заедно с Касперски.

Bitdefender е по-скъп и липсва няколко функции, най-вече филтрирането на разговори и текст. Той обаче предлага отличен контрол на поверителността и ограничена версия на виртуалната частна мрежа на Bitdefender. Въпрос на това, което е важно за теб.

За защита има малко други антивируси, които последователно се нареждат толкова високо, колкото Bitdefender, и това важи за приложението Android. Можете да научите повече за варианта за десктоп в нашето ревю за Bitdefender Antivirus или да изпробвате версията за Android безплатно.

3. Trend Micro Mobile Security

Trend Micro е силен антивирус, който харесваме заради лесния си за употреба интерфейс, изобилието от функции за защита и здравата система за поддръжка. Липсват му някои функции, като файлов шредер, но като цяло ни харесват. Версията за Android също е добра самостоятелно или като част от пакет за сигурност.

Trend Micro--Mobile

Trend Micro предлага безплатен пробен период за сигурността на Android, но няма безплатен план. Можете да инсталирате приложението на устройството си с Android, но ще бъдете подканени да въведете кредитна карта и да включите автоматично подновяване.  

Това е единствената ни истинска хватка с Trend Micro. Като прочетете внимателно страницата на продукта, ясно е, че антивирусът не е безплатен, но все още е в раздела „безплатни инструменти“ на уебсайта. След като изпробването приключи, ще можете да сканирате за злонамерен софтуер, но не много друго.

Абонаментът за мобилна сигурност ще стартира 29,99 долара годишно, което само по себе си не е добра сделка. Можете обаче да използвате Mobile Security, ако закупите Максимална сигурност, която се предлага със защита за до 10 устройства. Като се има предвид, че пакетът струва само 59,95 долара за 10 устройства, има повече смисъл.

Въпреки това получавате много функции за цената. Trend Micro включва основна защита, включително сканиране на злонамерен софтуер, предварително инсталиране на сканиране и защита срещу кражба. Той също има функции за производителност, като например проверка на системната помощ и мениджър на приложения.

Любимата ни функция е режим „Просто телефон“. Когато батерията ви е критично ниска, Trend Micro ще спре всички активни процеси и ще поддържа само функционалността на телефона ви. Не е толкова полезно, като се има предвид, че силовите банки са навсякъде, но все пак е приятна функция.

Тенденционни резултати от микрозащита

AV-Test показва отлични резултати за Trend Micro. Той беше 100% ефективен спрямо тестовете за злонамерен софтуер, пуснати през юли 2018 г. По онова време средните отрасли за откриване в реално време и откриване на злонамерен софтуер, открити през предходните четири седмици, бяха съответно 97,4% и 96,7%..

Той също така премина тестовете за производителност, без забележима разлика в живота на батерията, скоростта или трафика. Той не върна фалшиви позитиви нито по време на инсталирането на законни приложения, нито при използване на магазин за приложения на трети страни. Разделът с функции на оценката на AV-Test също е добър, като Trend Micro маркира полето за родителски контрол.

MRG Effitas го намери 100 процента ефективен в своя Q2 Android анализ. Той премина всичките 16 теста, включително проби, вариращи от потенциално нежелани приложения и рекламен софтуер до SMS фишинг. Имаше общо 223 проби.

AV-Comparatives го предадоха по време на оценката си за Android през август. Той беше 100% ефективен спрямо използваните проби без фалшиви положителни резултати. Той също се класира в топ категорията за използване на батерията, източвайки по-малко от 3 процента при нормално използване.

Trend Micro има отлична сигурност и дълъг списък от функции. Като част от един от настолните му пакети версията за Android си заслужава. Само по себе си, това е твърде скъпо и не си струва караница.

Ако искате да научите повече за настолната версия на Trend Micro, можете да прочетете нашия Trend Micro Antivirus + рецензия. Можете да изтеглите приложението за Android безплатно и да изпробвате функциите, включени в платената версия.

4. F-Secure Safe Mobile

F-Secure не предлага самостоятелно своя антивирусен Android. Можете да го изтеглите и използвате 30 дни на телефона си, но след това той няма да работи, освен ако не надстроите до план за много устройства. F-Secure защитава Android на своите пакети Safe и Total.

F-Secure-Mobile

Подобно на Trend Micro, е трудно да получите достъп, ако просто трябва да защитите телефона си с Android, но като част от защитен пакет е богат на функции. Тя има стандартна защита от злонамерен софтуер за вашето устройство, която сканира какво има на телефона ви, както и какво се инсталира.

Той също има защита от банкиране и сърфиране, което много ни харесва. Защитата при сърфиране обикновено ще ви отклони от злонамерените уебсайтове, докато сърфирате в мрежата. Безопасният браузър проверява банковите уебсайтове, които посещавате, за да не станете жертва на фармация.

Ако загубите устройството си, има инструменти за локализиране, изтриване и заключване. Всичките ви устройства се управляват в удобен потребителски интерфейс на браузъра, така че можете да видите състоянието на вашия телефон с Android и да предприемете необходимите действия, ако е загубено.

Потребителският интерфейс на браузъра е мястото, където можете също да имате достъп до родителски функции. F-Secure има някои от най-добрите родителски контрол, които сме виждали и в план за много устройства има смисъл. Той има филтър за съдържание, контрол на приложението, времеви ограничения и безопасно търсене.

Резултати от защитата на F-Secure

AV-Test има добри резултати за F-Secure, поне за защита. Той беше 99,9% ефективен срещу злонамерен софтуер, открит в реално време, и 100% ефективен срещу злонамерен софтуер, открит през предходните четири седмици.

Използваемостта има проблеми. F-Secure получи четири и половина от шест точки. Той премина тестове за живота на батерията, скоростта и трафика, но имаше проблеми с фалшивите положителни резултати. Той даде две предупреждения по време на инсталирането на приложения от магазин за приложения на трети страни и едно невярно предупреждение за законни приложения от Google Play.  

За съжаление, MRG Effitas не включи F-Secure в рецензията си за Q2 за Android.

AV-Comparatives обаче има добри резултати. Той намери F-Secure 99,9 процента ефективен срещу злонамерен софтуер без фалшиви положителни резултати. Антивирусът също получи най-високата степен на живот на батерията, което означава, че се изтощава, най-много 3 процента при нормална употреба.

F-Secure има смисъл в пакет за сигурност, подобно на Trend Micro. За съжаление, това е единственото място, където можете да го получите, така че потребителите само за Android са без късмет. Можете да прочетете нашия преглед на F-Secure Antivirus, за да научите повече или да се запишете за 30-дневна пробна версия.

5 / Avast Mobile Security

Avast е антивирусен избор, тъй като е толкова достъпен. Той предлага дълъг списък от функции, особено на безплатния план, и прилични оценки за защита, за да се зареди. Той обаче не е толкова сигурен, колкото другите антивируси в този списък, така че това трябва да влезе във вашето решение.

Avast-Mobile

Мобилната сигурност е безплатна, така че е добре за онези от вас, които не искат да похарчат и стотинка. Той идва с защита в реално време и възможности за сканиране за вашето устройство с Android. Новите приложения автоматично ще бъдат сканирани, преди да ги инсталирате.

Много харесваме WiFi монитора. Avast ще сканира WiFi мрежите, преди да се свържете с тях и да ви предупреди за уязвимости. Ако използвате обществен WiFi често, това може да бъде много полезно.

Той има контроли за проследяване на местоположението на вашето устройство, заключване и изтриване. Ако плащате за надстройката на Mobile Security Pro, можете също така тайно да заснемете аудио или видео на крадеца и автоматично да регистрирате вашата SIM карта като загубена.

Надстройката има и други функции, като SecureLine VPN. В нашето ревю за Avast SecureLine VPN обаче не се възприехме любезно.

Резултати от защита от Avast

AV-Test има най-добрите резултати за Avast. Той установи, че е 99,8 процента ефективен срещу злонамерен софтуер в реално време и 100 процента ефективен срещу злонамерен софтуер, открит през предходните четири седмици. Тъй като и двете бяха над средните за индустрията, Avast спечели перфектна оценка за защита.

Използваемостта също е добра. AV-Test му даде друга перфектна оценка. Avast премина тестове за скорост, живот на батерията и трафик. Той също така не дава фалшиви предупреждения за изтегляния от Google Play или магазини за приложения на трети страни.

MRG Effitas не включва Avast в рецензията си за Q2 за Android. Тестът за ефективност на Android 360 от 2017 г. обаче има числа. През това време MRG Effitas намери ефективност на Avast 93.4%. В същия тест Bitdefender и Kaspersky спечелиха 99,3 процента проценти на откриване.

AV-Comparatives намери, че 92,3 процента е ефективен в последния си тест, което означава, че не е одобрен. Това каза, по време на тестването е имало грешка в приложенията Avast и AVG, при които при определени обстоятелства те не биха искали облачни услуги на Android 7.0 или по-нова версия.

Avast обаче беше одобрен по време на тестването през 2017 г. AV-Comparatives установи, че 99,9% са били ефективни по това време. През същия период Касперски е бил 99,8% ефективен, а Bitdefender е 100% ефективен.

Той няма впечатляващи резултати от тестовете, но Avast е добър, безплатен Android антивирус, който би трябвало да ви свърши накратко. За съжаление, той не идва като част от по-голям пакет за сигурност, което означава, че можете да похарчите повече, ако искате да надстроите всичките си устройства.

Ето защо препоръчваме Avast Pro за десктоп. Това е план по средата на пътя, който защитава едно устройство и смятаме, че той се съчетава добре с Android предлагането на Avast. Можете да научите повече в нашия преглед на Avast Pro или да изтеглите приложението безплатно.

Заключителни мисли

Това са нашите снимки за най-добрия антивирус за Android. Те предлагат превъзходна защита на Google Play Protect и предлагат още функции, за да се зареждат. Макар че понякога ще се наложи да платите огромна премия, допълнителната защита и функции си заслужават.

Ние препоръчваме Bitdefender или Kaspersky като цяло. Другите опции са страхотни, но идват с недостатъци по един или друг начин. Ако имате нужда от бюджетна опция, Avast е чудесен избор, без да харчите пари.

Използвате ли антивирус на устройството си с Android? Ако да, кой? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me