Най-добри инструменти за социални медии за 2020 г.

Харесвания, хаштагове, следва и кликвания: За много от нас това са неща, които знаем от нашата частна употреба на Twitter, Instagram и Facebook, както и други платформи за социални медии. За маркетинговия мениджър на социални медии обаче това са показатели, с които трябва да се работи ежедневно. Поради тази причина в миналото са разработени инструменти за анализи на социалните медии, които да подкрепят именно този вид работа.


Не е тайна, че една компания в днешно време трябва да се занимава с анализа на социалните медии по много причини. Освен всичко друго, социалните мрежи се използват за изграждане на марка, както и за повишаване на ангажираността и продажбите, но и за да покажете най-добрата си страна като работодател, за да привлечете нов талант във вашата компания.

Домейнът на маркетинга се промени много. Креативността беше решаващият фактор в миналото, но днес става въпрос повече за смачкване на числа, събиране на данни и анализ на факти. За да избегнат работа с хартия и молив или хиляди листове в Excel, много търговци използват инструменти за анализи на социални медии.

В тази статия ще представим най-добрите инструменти за анализи на социалните медии на пазара. Тествахме най-важните платформи по отношение на функции, цена и лекота на използване.

Изводът е, че Keyhole е най-добрият инструмент за анализ на социални медии. Платформата ни убеди със своите задълбочени аналитични функции и лекотата на използване. Keyhole може да е малко по-скъп от другите платформи, но като цяло, Keyhole предлага някои от най-добрата стойност за парите ви.

Какво е Анализ на социалните медии?

Инструментът за анализ на социални медии е идеалният спътник за измерване на ефективността на вашата марка в различни канали за социални медии. Освен това ви подкрепя при планирането на по-нататъшни кампании

Инструментите за анализи на социалните медии често се използват за измерване на възвръщаемостта на инвестициите (ROI) на каналите за социални медии на компанията. В повечето случаи кампаниите са в основата на измерването, най-вече защото ви позволява да разберете по-лесно влиянието на всяка кампания върху общия успех в маркетинга. 

Друга интересна област на анализа на социалните медии е сегментирането на посетителите и клиентите за по-добро разбиране на целевата група.

Най-добрите инструменти за анализи на социални медии

  1. ключалка
  2. Hootsuite
  3. Zoho Social
  4. буфер
  5. Sprout Social

1. Ключодържател

Keyhole е базираната в Канада компания, която според нейния изпълнителен директор е световна компания номер едно в анализа на хаштаг. Може да не опишем платформата по един и същ начин, но трябва да признаем, че Keyhole върши повече от просто солидна работа.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-ключалка

След като влезете в платформата SaaS, ясно ще видите трите най-важни функции на платформата: 

  • Анализ на хештег и ключови думи
  • Анализ на акаунти в социалните медии
  • Управление на влиянието

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-ключалка-преглед

Keyhole не само ни убеждава със своята функционалност, но и менюто е много ясно и визуално привлекателно. Горната лента улеснява навигацията напред и назад между различните функции, като всяка функция има много ясно подменю с няколко опции в лявата странична лента.

Можете да настроите тракерите само с няколко кликвания и можете да започнете да работите върху стратегията си за социални медии с Keyhole само за няколко минути.

Keyhole се предлага с три различни плана: професионалисти, корпорации и агенции & Предприятия. Всички планове се плащат ежемесечно или ежегодно и започват от $ 179 на месец, но бързо могат да варират до $ 999 на месец (или дори повече). 

Освен това цената на двата най-евтини планове – „Професионалисти“ и „Корпорации“, ще варира в зависимост от броя на проследяващите, които добавяте. 

Други причини, които харесваме ключодържателя

Keyhole предлага безплатна пробна версия, която е ограничена във функционалността си. За да ви дадем пример, можете да настроите само три тракера, но смятаме, че това е достатъчно, за да се запознаете с платформата.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-ключалка-тракер

В допълнение към популярните проследяващи социални медии, Keyhole предлага и проследяване за форуми и блогове. Това са функции, които са особено полезни, ако искате да се занимавате със SEO и органичен растеж.

2. Hootsuite

Вторият доставчик в нашия преглед, Hootsuite, е по-евтин от Keyhole. Можете да избирате между четири плана: Професионален, Екип, Бизнес и Предприятие. Най-евтиният план, Професионалист, се предлага от 19 долара на месец. Освен тези планове, има и напълно безплатна и добре скрита опция.

най-добри социални медии-анализ-инструмент-HootSuite без

Всеки план се предлага с 30-дневна безплатна пробна версия, но има разлика между безплатния план и безплатната пробна версия. Всеки безплатен пробен период ще премине към платен абонамент, ако не го анулирате навреме. 

Това е една от причините да трябва да предоставите информация за кредитната си карта, ако искате да се възползвате от безплатната пробна версия. Не забравяйте да прекратите навреме, ако не искате да плащате.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-HootSuite планове

Процесът на борда е много прост, но платформата няма да ви позволи да получите достъп до таблото за управление или други функции, докато не посочите поне два различни канала за социални медии. 

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-HootSuite-се-стартира

Можете обаче да заобиколите платформата малко, като отмените процеса на борда и се върнете към началната страница. Опитайте отново да отворите таблото си за управление и след това трябва да можете да виждате таблото за управление.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-HootSuite-табло

Навигацията на Hootsuite е прилична и много ясна, но би могла да използва някои повече визуализации. Като цяло смятаме, че дизайнът изглежда малко прашен. Хареса ни навигацията на Keyhole между функциите по-добре.

Други причини, които харесваме Hootsuite

Освен аналитичните си функции, Hootsuite предлага и инструменти за планиране на съдържание. Това означава, че с Hootsuite можете не само да измервате ефективността си в социалните медии, но и да коригирате кампаниите си към представите, които сте спечелили с помощта на един инструмент. 

Функциите за анализи обаче са достъпни само ако изберете платен план.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-HootSuite-анализ

Изводът е, че Hootsuite върши солидна работа, въпреки че не е специализирана платформа за анализи на социалните медии, а по-скоро цялостна платформа за управление на социалните медии.

3. Zoho Social

Zoho Social е решение за социални медии от пакета Zoho. Платформата се предлага с различни планове, започващи от $ 10 на месец и завършващи на малко над $ 300 на месец. 

Грубо се прави разлика между цените на бизнеса и агенциите. Цената също се променя в зависимост от броя на марките, които искате да проследите и броя на членовете на екипа, които пускате в платформата.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-Zoho-социални планове

Всеки план се предлага с безплатна пробна версия, която за разлика от някои платформи (гледайки ви, Hootsuite), не се превръща в платен абонамент. Когато безплатният пробен период приключи, той се понижава до безплатен план. Това, наред с други причини, прави Zoho Social най-добрият наличен безплатен инструмент за анализи на социални медии.

След като се регистрирате в Zoho Social, ще бъдете отведени директно към страницата за преглед.

най-добри социални медии-анализ-инструмент-Zoho-табло

Тук ще намерите най-важната информация с един поглед, като „здравето на марката“ и „скорошни публикации“. В този момент бихме искали да видим графиките и диаграмите като това, което Keynote предлага на таблото за обзор.

Навигационната лента е лесна за използване, но описанията на менюто са малко объркващи и много от раздели показват празни табла за управление.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-Zoho-празни изгледи

Под „отчет“ най-накрая намерихме анализите, които търсехме. Ние обаче сме малко разочаровани, тъй като KPI и таблото за управление са някак твърде елементарни и няма настройки или опции за персонализиране.

най-добри социални-Media-анализ-инстроментодържачи Zoho-доклади

Други причини, които ни харесват Zoho Social

Zoho е солидно решение, особено за по-малки компании, които не искат да инвестират много време и пари в социалните медии. Платформата е лесна за използване, не е много скъпа и е солидно решение за начинаещи. Ако имате нужда от по-разширени функции, Zoho не е на мястото си.

Като цяло, Zoho Social е като Zoho Books (прочетете нашия преглед на Zoho Books): Това е приличен софтуер, но нищо особено.

4. Буфер

Buffer е платформа за анализи на социалните медии, използвана от повече от 75 000 компании по целия свят, включително Cloudwards. Платформата е разделена на три функции и се продава и цени отделно според тези пакети: Публикуване, Отговор и Анализи.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-буфер-сайт

Имената на пакетите са съвсем обясняващи: Публикуване е пакетът, който ви позволява да публикувате съдържание в каналите си в социалните медии, Отговорът ви помага да подобрите взаимодействието си с потребителите си, а Analyze ви позволява да анализирате собствената си ефективност по каналите на социалните медии. Последният пакет е този, който е особено интересен за нас.

Има различни ценови пакети за всяка от тези три функции, които могат да се плащат месечно или годишно.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-буфер-ценообразуване

Пакетът Analyze се предлага с две различни ценови версии: Pro и Premium. Pro струва $ 35 на месец (ако се таксува годишно), а Premium струва $ 50 на месец (ако се таксува годишно), но функционалната разлика между двата пакета е много малка. 

За 15 долара повече на месец получавате още два канала за социални медии, които можете да проследявате, можете да поставите логото си върху отчетите, които създавате с Buffer и можете да оценявате историите си в Instagram. Като цяло, доста малко функции за $ 180 повече годишно. 

Независимо от това, смятаме, че платформата е много скъпа. Стойността на парите ви не е много разумна, защото получавате няколко функции за парите си. Ако вземете плана на Analyze Pro, плащате 420 долара на година за няколко основни отчета без много различни канали в социалните медии. 

Освен това не намерихме начин да търсим конкуренти и да ги анализираме. Освен това, ако искате повече функции, ще трябва да добавите отделни пакети за публикуване и отговор, които заедно могат бързо да добавят до няколко стотин долара на месец.

Други причини, които харесваме буфер

Всеки от различните планове се предлага с безплатна пробна версия, която по-късно можете да понижите до безплатен план. Просто изберете плана, който ви е най-подходящ и кликнете върху бутона „безплатна пробна версия“. След това можете да зададете паролата си и да отговорите на още няколко въпроса, преди да започнете.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-буфер-сметката за настройване

След като се регистрирате, трябва да свържете социалните си медийни канали към платформата. Както вече споменахме, ни е разочароващо, че не можете да наблюдавате друг канал за социални медии, освен Instagram, Facebook и Twitter.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-буфер-табло

5. Sprout Social

Последният ни доставчик, Sprout Social, идва с три различни плана, започващи от $ 99 на месец. Особеното в Sprout Social е, че цените са на потребител. Това означава, че можете да включите трима души и да плащате около 300 долара на месец за най-евтиния план. 

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-издънка-социални планове

Безплатен план няма, но 30-дневен пробен период трябва да е достатъчен, за да ви запознае с най-важните функции.

Ако искате да използвате Sprout Social, имате нужда от акаунт в Twitter. В противен случай софтуерът няма да ви позволи да влезете в главното меню.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-издънка-социално-се-стартира

След като създадете своя акаунт, има още въпроси за борда, на които не е нужно да отговаряте, за да получите достъп до таблото за управление на действителното приложение. 

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-издънка-социално-преглед

Навигационното меню изглежда ясно, но функциите са скрити много добре. Процесът на качване на борда също е много досаден и арматурното табло изглежда претоварено.

Други причини, които харесваме Sprout Social

Особено харесваме Sprout Social, защото се предлага с вградена CRM система и позволява разширен анализ на аудиторията. Ако не искате да разчитате на CRM на Sprout Social, можете да разгледате нашата най-добра статия за CRM за малки фирми.

Sprout Social също има вградена услуга за съобщения, така че можете да редактирате и отговаряте на всички ваши съобщения в социалните медии от една платформа.

Това, което Sprout Social прави особено добре, са доклади. Тя ви позволява да избирате между безброй различни отчети и точки от данни, които можете да добавяте и премахвате, както желаете. 

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-издънка-социални-доклади

Опциите за отчитане не се ограничават до вашия собствен профил, аудитория и ключови думи. Sprout Social също ви предлага подробен анализ на конкурентите.

най-добри социални-Media-анализ-инструмент-издънка-социални конкуренти

Как избрахме инструменти за мениджъри на социални медии

По-долу са описани критериите, които поддържахме при извършване на избора си.

Характеристика

Най-важната част от нашия показател са функциите. Както обяснихме в предишния раздел, анализа на социалните медии е важен инструмент за определяне на възвръщаемостта на инвестициите в маркетинговите кампании в социалните мрежи. 

Ето защо виждаме измерването на ключови показатели – като обхват, импресии, кликвания и реализации – като важна част при определянето на най-добрите инструменти за анализи на социалните медии. 

Друг интересен аспект за нас е броят на каналите и платформите, с които инструментът може да се справи. Това означава, че платформата отбелязва големи точки, ако може да покрие повече от само Facebook, Twitter и Instagram. 

Това е важно, тъй като повечето от нас използват повече от един канал за социални медии и един добър инструмент за анализ на социалните медии трябва да може да проследява поведението между каналите.

В допълнение към оценката на маркетинговите кампании и заснемането на подходяща информация за маркетинговите показатели, платформата трябва да ви позволява да анализирате аудитории. 

Съвременният маркетинг на социални медии трябва да знае кога някой натиска бутона „прочетете повече“ и как изглежда този човек демографски. Това е така, защото им позволява да разберат по-добре своята собствена целева група или дори да използват нова целева група, която преди това е била извън радара за тях.

Не на последно място, всяка платформа трябва да има и функции, които дават възможност да шпионира конкуренцията.

Цена

Вторият критерий в нашия подробен показател е ценообразуването. Разгледахме различните планове на всеки доставчик и ги сравнихме по отношение на продължителността и ценовите варианти. Интересуваха ни и функциите, които получавате на план и доколко плановете се различават един от друг. Безплатните изпитания и гаранциите за връщане на пари също са неща, които включихме в нашата класация.

Лесно използване

Не на последно място е лекотата на използване. В този раздел тествахме платформите по отношение на използваемостта и ефективността. Тъй като анализацията на социалните медии се отнася до обработката на данни и данните често се показват в таблата за управление, визуалните изображения са част от рейтинга.

Избрахме този критерий, защото ако използвате платформа за анализи на социални медии, той трябва да опрости работата ви и да не усложнява нещата поради лош потребителски интерфейс.

Заключителни мисли

С тази селекция ви запознахме с най-добрите инструменти за анализ на социалните медии. Разбира се, все още има много други доставчици, но от наша гледна точка тези в тази статия са най-добрите. Тези, които са доволни само от най-добрите от най-добрите, трябва да отидат с Keyhole.

Това не означава, че не трябва да давате шанс на другите доставчици. Например, Sprout Social и Hootsuite са солидни алтернативи, ако не сте доволни от Keyhole. Ако не искате да харчите пари за платформа, тогава Zoho Social, най-добрият безплатен инструмент за анализ на социални медии, е най-добрият ви залог.

Какво мислите за нашето сравнение и платформите, които тествахме? Използвали ли сте някога такава платформа? Уведомете ни в коментарите и ви благодарим за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me