Какво трябва да знаете за съхранението в облак

Независимо дали знаете за облачно базирано хранилище или не, има вероятност, вече го използвате. От изпращане на имейли до използване на Google Документи, до споделяне на документи – облачното хранилище е тук, за да остане.


Но знаете ли всичко за облачното съхранение? Използването на облачна услуга за съхранение означава:

Достъпни цени в сравнение с физическите устройства за съхранение

Лесна настройка без допълнителна инфраструктура

Съхранението може да бъде увеличено или намалено според изискванията

В случай на бедствие файловете се възстановяват лесно

Ако мислите за преместване на данни в облака, но все още сте объркани относно технологията, това е перфектното ръководство за вас. Ето всичко, което трябва да знаете за облачно базирано съхранение, с две думи.

Файловете, съхранявани в облака, са достъпни отвсякъде

След като файловете се съхраняват в облака, те са достъпни отвсякъде, освен ако не сте някъде без интернет връзка.

Всичко, което е необходимо за достъп до данни, са идентификационни данни за вход.

Тъй като няма допълнителни устройства или кабели, които да носите, никога няма да останете да забравите да вземете основен файл в офиса и да се върнете за него.

Файловете просто трябва да качат услугата за съхранение в облак по ваш избор и това е наистина, простотата, аз бих казал.

Някои услуги обаче са по-добри от други при извличане на данни, така че не забравяйте внимателно да изберете услуга въз основа на вашите нужди и скорост на интернет.

Облакът прави колаборацията лесна

Една от основните причини, поради които предприятията са възприели облачната технология, е това, че прави сътрудничеството гладко, лесно и по-бързо.


© Cloudwards.net

Служителите вече не трябва да имат срещи в офисите си или да работят заедно по документ, като седят един до друг.

Днес срещите се случват на Slack, а сътрудничеството с документи е възможно чрез Google Drive и Dropbox.

Облачността също избута културата на отдалечена работа във фирми по света, като 45% от американските служители работят от дома.

Данните в облака се съхраняват на отдалечено местоположение (и въпросите за местоположението)

Ето един често срещан въпрос, който много хора задават. Ако данните ми не се съхраняват на компютър, тогава къде е точно?

Е, отговорът е малко сложен

Данните в облака обикновено се съхраняват на сървърите на компанията в отдалечен район, точното местоположение на които зависи от доставчика на услуга за съхранение в облака.

Например Dropbox има своите сървъри в САЩ и Ирландия, а Google Drive има центрове за данни, разпространени в:

Съединените щати

Тайван

Европа

Но въпреки местоположението на техните сървъри, компаниите ясно уточняват, че всички данни са подчинени на американските закони – което не е непременно добро нещо.

Услуги за съхранение в облак които нямат сървъри в САЩ, не са обект на американските закони – което е добро нещо.

И местоположенията са важни, тъй като веднага след като данните се качат в облака, те могат да бъдат видени и достъпни от правителството на САЩ, без предварително уведомление или съгласие.

Няма значение дали данните се изтриват по-късно, след като бъдат качени, те са излезли. Въпреки че проблемът с подслушването може да не е голяма работа за хората, които качват нечувствителни данни, за големи предприятия, прослушването може да бъде основен проблем.

Всъщност законите за съхранение в облака са причината много корпоративни компании все още да притежават и да създават своите частни сървъри и инфраструктура.

Шифроването на данни е от съществено значение

Тъй като новите нарушения на данните се случват почти всеки месец, криптирането е значително важен начин за защита на данните.


© Cloudwards.net

Преди да продължите по-нататък, важно е да знаете трите места, където данните трябва да бъдат защитени:

Когато е на компютъра на потребителя

Когато данните са в транзит (качват се в облака)

Когато данните са на сървъра (почива в облака)

Някои облачни услуги за съхранение, като OneDrive, осигуряват SSL криптиране само когато данните са в транзит, което означава, че файловете са в покой на сървъра, не са криптирани.

Така че, ако хакер попадне в сървърите на OneDrive, данните ще бъдат точно там в четим формат. Услугите за съхранение в облак, като iCloud, осигуряват едновременно транзитно и сървърно криптиране.

Но достатъчно ли е това??

Дори когато данните се кодират по време на транзит, шифрованата услуга прави облачното обслужване. Така че не само че компанията има достъп до вашите данни, но може и да не знаете как компанията я криптира.

Разбира се, един от начините да се измъкнете от този проблем е да кодирате данни, преди да ги качите в облака, лично.

Но защо да правим това, когато има услуги за съхранение в облак CrashPlan и Аз карам, които позволяват на потребителите да криптират данни с персонализиран ключ за криптиране.

Също така, криптирането на данни забавя времето за качване и изтегляне и няма да има начин за предварително визуализиране на данните онлайн; винаги ще трябва първо да бъде изтеглен.

Много компании за съхранение в облак могат да имат достъп до вашите данни

Когато се регистрирате за нова услуга, ние често решаваме да пропуснем частта за условията и реда. В крайна сметка, кой има време за това?

Но ако съхранявам чувствителни данни в облака, не трябва ли да знам дали облачната компания за съхранение може да прослушва или да получи достъп до моите данни?

Докато разглеждах раздела за условията и състоянието на много услуги за съхранение в облак, открих една обща линия в почти всички тях – какво е вашето ще остане ваше.

Така че това, което качвам, ще бъде мое и компанията не може да публикува това самостоятелно, но това означава ли, че компания за съхранение в облак няма достъп до потребителски данни? Въобще не.

Например, докато използват Google Drive, потребителите може да имат права на интелектуална собственост, но на страницата на ToS на компанията се посочва, че потребителите дават на Google лиценз по целия свят, който позволява на компанията да възпроизвежда или променя данните.

Също така позволява на Google да използва информацията за клиентите за извличане на данни и рекламни цели.

След това има Dropbox, който може да не използва клиентски данни за рекламни цели, но ToS на компанията показва, че в случай на спор клиентите не могат да заведат дело срещу Dropbox за класови действия, те просто предоставят арбитражен процес.

Ако вече сте разочаровани, знайте, че има и такива услуги SpiderOak и Tresorit, които осигуряват поверителност на нулевите знания, но те не са толкова лесни за използване, нито се интегрират също, в сравнение с Google Drive или Dropbox.

Като цяло изборът на услуга за съхранение в облак е разговор между сигурност и достъпност.

За компаниите е важно да проверяват стандартите за съответствие на данните

Предполага се, че всеки бизнес следва списък на стандарти и регулации въз основа на основната си индустрия.

Когато една компания премества данните си в облака, същите правила се прилагат и онлайн.

Има няколко десетки съвместимости, включително тези три основни:

HIPAA

FERPA

CORPA

Преди да изберете услуга за съхранение в облак, проверете дали тя спазва стандартите за съответствие, изисквани от вашия бизнес. Ако не можете да ги намерите в официалния уебсайт на услугата, свържете се с поддръжката за потвърждение.

В заключение…

Общо взето, облачното хранилище се предлага с багажа си.

Но причината толкова много хора, включително и аз, да използват облачно съхранение всеки ден, е, защото това ни улеснява. Мобилността и лекотата на достъп, които носи съхранението в облак, са несравними.

Вместо в зависимост от локални и външни устройства, можем да получим достъп до работа отвсякъде и от всяко устройство. И така, в заключение коя е любимата ви услуга за съхранение в облак? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map