Какво е Usenet и как работи NZB Search?

Ако се впускате в торент, дълбоката мрежа и наистина всичко под повърхността на интернет, има вероятност да сте чули за Usenet. В тази статия ще видим какво точно представлява Usenet, как можете да извършите NZB търсене и ще ви покажем няколко съвета и трика.


Usenet съществува от 1980 г. насам и не е променил всичко толкова много. Старокласните отрепки и хакери израснаха в Usenet, преди интернет да придобие сцепление. Има една поговорка сред потребителите, че „първото правило на Usenet е, че не говорите за Usenet“.

Днес ще нарушим това правило и ще говорим за Usenet. Мрежата има лоялни последователи и те не искат нови потребители да заливат дискусии с ненужни въпроси или да привличат нежелано внимание към услугите, които използват. Ще видите защо по-нататък.

Какво е Usenet?

Usenet е децентрализирана компютърна мрежа, създадена първоначално от двама студенти през 1979 г. Нямаше „Интернет“, какъвто го познаваме в наши дни – имаше само ARPANET, мрежа, създадена от DARPA и предшественик на интернет, който имаме днес. Използвана е предимно от студенти и служители в различни университети в САЩ за комуникация и споделяне на съобщения, новини и актуализации.

Usenet се използва до голяма степен за споделяне на файлове в наши дни, въпреки че има дискусионни групи, които все още са активни. Достъпът до Usenet е сравнително евтин, обикновено от $ 5 до $ 10 на месец и има разнообразие за четене на новини и други инструменти, които ви позволяват да получавате достъп до текстови публикации или да изтегляте двоични файлове.

Кратка история на Usenet

В началото Usenet беше малка мрежа, свързваща няколко университета. Студент от Беркли, Марк Хортън, се възползва от връзката на университета ARPANET, за да започне да изпраща пощенски списъци от прото-Интернет в сървърите на Usenet. Това беше първият подобен мост, който дава на потребителите на Usenet достъп до това, което преди беше частна мрежа. В началото те не можаха да изпращат съобщения до ARPANET, но в крайна сметка бе установена двупосочна комуникация.

В първите дни на Интернет повечето доставчици на интернет услуги предоставят на клиентите достъп до Usenet сървъри. Освен текстови публикации и новини, потребителите могат да качват двоични файлове като филми, снимки и други медии. Пиратството се превърна във все по-голям проблем за доставчиците на интернет услуги и Usenet и на практика всеки ISP спря да предоставя достъп до Usenet сървърите.

Usenet се различава от форумите или уебсайтовете по това, че няма централизация. Има много различни доставчици на Usenet и когато потребителят качи публикация или файл в Usenet, той се разпространява през сървъри към различни доставчици. Всеки доставчик предлага определено количество „задържане“, което е колко дълго съхраняват съобщения и качват файлове. Някои имат по-ниски проценти на задържане, да речем, 600 дни, докато други доставчици предлагат място за съхранение, което продължава четири или пет години.

В момента Usenet съхранява около 21 петабайта данни според BinSearch. Както можете да си представите, използването на Usenet сървър изисква огромна инвестиция в съхранение, за да бъдете в крак с ежедневния потоп от нови публикации.

NZB файлове

Когато файл се качи на Usenet, той се разделя на няколко части или съобщения. Всеки от тях има различен „идентификационен номер на съобщението“ и NZB файлът съдържа информацията, необходима за изтегляне и сглобяване на всяко съобщение. Този формат е създаден от популярния уебсайт на Newzbin, който беше затворен през 2012 г. след няколко юридически битки. Newzbin беше първият основен сайт, който индексира съдържанието на Usenet и улесни изтеглянето на файлове, благодарение на създаването на NZB.

Повечето файлове на Usenet ще бъдат компресирани в RAR формат, като за отварянето им е необходим инструмент като WinRar. Съвременните Usenet приложения като SABnzbd или NZBget автоматично извършват тази операция при изтегляне на файл, което не изисква никаква намеса или допълнителни стъпки за потребителите. Ако решите да изпробвате Usenet, бързо ще видите, че автоматизация като тази е често срещана практика сред потребителите. Никой не иска да се занимава с търсене, изтегляне и разопаковане на файлове ръчно и софтуерът Usenet е изграден съответно.

Друга характеристика на Usenet са „PAR“ файлове или файлове за паритет. Не е рядкост една публикация да бъде повредена или да липсва няколко блока, особено при работа с големи двоични файлове. Паритетните файлове съдържат необходимата информация за възстановяване на повредени файлове, така че на потребителя да не се налага да изтегля отново цялата публикация – стига да няма твърде много липсващи парчета, файловете за паритет се използват за реконструкция на файла. Това беше огромно предимство за Usenet, когато се появи за първи път и спестява честотна лента и време както на потребителите, така и на доставчиците.

Usenet доставчици

Тук има прекалено много доставчици, но вижте тази карта за добър преглед на доставчиците на Usenet. Основният доставчик на Usenet сървъри е „гръбнака“, което означава, че те притежават и управляват сървърите и масивите на твърдия диск, които съставляват инфраструктурата на Usenet. Когато дадена публикация е направена на Usenet, тя се съхранява на гръбнака, която след това разпространява публикацията към други сървъри, включително други гръбници, собственост на различни компании.

Реселлърите работят чрез наемане на достъп от основен доставчик и често групират своите планове за Usenet с други услуги като VPN или персонализиран софтуер за сърфиране и изтегляне от Usenet. Хибридните доставчици стават все по-често срещани и са добър избор поради разнообразието от мрежи и задържане.

Хибридните дистрибутори дават под наем достъп от един или повече гръбници, но те също така управляват собствена сървърна ферма – обикновено много по-малка от основна и с по-кратко задържане. Това означава, че докато файл може да бъде свален на сървъра на гръбнак, той все още може да съществува в собствената ферма на сървъра на продавача.

Това е важен момент за разбиране: ако файл е отстранен от един гръбнак, той може да съществува в друг. Понякога файловете не се премахват изцяло, а само части от тях, което води до непълно изтегляне. Ако използвате множество доставчици, благодарение на различни политики на сървъра и проверки за паритет е възможно да попълните пропуските и да завършите изтеглянията, дори ако части от файл са свалени.

Когато избирате доставчик на Usenet, трябва да се обърнете към картата, за да видите коя гръбнака използва дадена услуга. Изберете неограничен акаунт от добре известен доставчик и след това купете евтин блоков акаунт от два или повече доставчици на различни основи. Разнообразието е ключово за достъп до всички Usenet, без да се притеснявате за липсващи файлове или публикации.

Usenet индекси

„Индексът“ е сайт, който ви позволява да търсите в Usenet и да изтегляте файлове. Ако се интересувате само от използването на Usenet за четене на публикации или присъединяване към дискусионни групи, няма да ви е необходим индекс. Въпреки това, повечето хора, които искат да започнат да използват Usenet, се интересуват от аспекта за споделяне на файлове и добрият индекс е важна част от настройката на Usenet.

Софтуерът за индексиране действа като търсачка за Интернет – той изтегля заглавия за публикации в Usenet, след това ги индексира и предоставя NZB файлове, които улесняват потребителите да търсят и изтеглят файлове.

Има безплатни индекси, които можете да използвате, но препоръчвам да използвате поне един платен индексатор. За по-голямата част от потребителите един или два индекса са достатъчни. Обикновено съдържанието не е толкова различно, но някои индексатори имат персонализирани функции, които им дават леко предимство пред останалите.

Наличен е отличен списък с индексатори, които се предлагат на reddit, и той често се цитира в дискусиите на индексаторите. Изберете няколко индекса и опитайте безплатния им ред, преди да се установите на един. Те са сравнително евтини, средно между 10 и 20 долара годишно.

Usenet & NZB софтуер

Ако искате да четете и публикувате в новинарски групи, има много възможности за избор за всяка операционна система, включително графични интерфейси или старомодни четци на команден ред. Всичко, от което се нуждаете, е доставчик и четец, за да започнете работа с новинарски групи.

Що се отнася до изтеглянето от Usenet, ще искате да автоматизирате настройката си. Може да видите фразата „свята троица“ в дискусиите на Usenet и това се отнася до типична настройка на Usenet, състояща се от:

 • NZB софтуер за филми
 • NZB софтуер за телевизионни предавания
 • Клиент Usenet за NZB файлове

Има някои вариации между настройките, тъй като някои потребители предпочитат едно приложение пред друго, но това е основната настройка. Инсталирането и конфигурирането на софтуера е извън обхвата на тази статия, но вече има стотици ръководства, които ще ви помогнат да започнете.

След като го настроите, той плавно плава, благодарение на вградените функции за автоматизация.

Предимства на изтеглянето на Usenet

Когато използвате торент софтуер, споделяте своя IP адрес с всички останали потребители, освен ако не използвате някой от най-добрите ни VPN за торент. Протоколът bittorrent разчита на всеки потребител, който качи файла на други потребители.

Usenet изобщо не изисква да качвате или споделяте данни. Доставчиците работят по законите за „безопасно пристанище“, което означава, че не носят отговорност за това, което се съхранява на сървърите им, стига да отговарят на заявките за премахване на DMCA. Докато премахват всички или част от защитени с авторски права файлове, те не трябва да се притесняват за правните последствия.

На практика всеки доставчик на услуга Usenet предлага SSL криптиране, така че когато изтеглите нещо, вашият интернет доставчик не може да види какво е (което е удобно, тъй като те обичат да продават вашите данни). Връзките ви към Usenet сървъра са кодирани и обикновено ще увеличите максимално скоростта на изтегляне. Usenet сървърите често са много по-бързи от торентите, особено за домашни потребители с ограничена честотна лента.

Тъй като вие само изтегляте файл и не го споделяте с никого, не е нужно да се притеснявате за известия или писма от DMCA от вашия интернет доставчик. Не одобряваме незаконно споделяне на файлове, но е важно да разберем разликите между торентите и Usenet: накратко, Usenet е по-бърз и по-сигурен от торент, въпреки че облачните торенти все още са по-бързи.

заключение

Usenet съществува отдавна и е малко вероятно да изчезне скоро. Групите за новини не са толкова активни, колкото преди, но все още има активни групи, ако отделите време да се огледате.

Usenet осигурява също бърз и сигурен достъп за изтегляне на файлове, а някои луди отрепки дори правят Usenet част от тяхната стратегия за архивиране. Въпреки че това работи, можем да предложим по-ясна и конвенционална стратегия за архивиране, за да запазите данните си в безопасност.

Надяваме се, че ви е харесала тази статия; моля, не се колебайте да коментирате по-долу и да ни уведомите какво мислите.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map