Какво е RAID? Практическо ръководство за дефиниции, употреба и разходи

Тук в Cloudwards.net всички сме за архивиране: в края на краищата никога не знаете кога ще настъпи бедствие и основното ви съхранение на файлове се изтрие. Въпреки че като цяло използването на някой от нашите най-добри доставчици на резервни копия ще свърши работа, ако наистина искате да сте в безопасност, препоръчваме хибридна стратегия за архивиране, която включва и хардуерен елемент. Това е мястото, където RAID влиза в игра.


Накратко, RAID е начин, по който можете да свържете няколко твърди диска, така че ако един от тях не успее, останалите могат да поемат товара, повече или по-малко безпроблемно. Въпреки че обикновено се намира в големи, търговски сървъри, има много хора наоколо, които имат уред RAID, създаден вкъщи, тъй като тази допълнителна резервна мярка на място дава чудесен ум.

В тази статия ще разгледаме какво представлява RAID, най-често срещаните настройки, намиращи се в домовете на хората или малкия бизнес, както и няколко практични съвета и трикове. Въпреки това, едно важно предупреждение – и това не може да се подчертае достатъчно – е, че RAID не е алтернатива на правилната стратегия за архивиране.

Ако повече от два диска се провалят едновременно, ще се озовете в пословичната рекичка, освен ако нямате резервно копие. С това предупреждение на път, да преминем към RAIDing.

Твърди дискове, повреди и RAID

Компютрите като цяло са изненадващо устойчиви. Скромните бекенд сървъри могат да работят десетилетия без толкова рестартиране. Същото обаче не може да се каже за повсеместното устройство на твърдия диск – ние го наричаме компютърна катастрофа, защото точно това правят четените глави: те се разбиват в действителното устройство.

Спиновете може да са станали по-бързи и физически по-малки, като в същото време предлагат далеч повече хранилище, но те все още са една от последните механични части, останали в машини, които иначе са изцяло твърди.

Степента на отказ, дори и на съвременните твърди дискове, е отрезвяваща: не е рядкост един особено нещастен модел на твърдия диск да претърпи отказ от 27 процента по време на гаранционния си период, който рядко е повече от две или три години.

Сега, ако твърд диск не успее по време на гаранцията, производителят вероятно ще замени хардуера, но вашите данни не са под никаква гаранция. Въпреки че бихте могли да използвате някое от най-добрите ни софтуерни решения за възстановяване на данни и да си върнете файловете, никой от тях не е евтин и нито един не е напълно гарантиран да работи.

Тук RAID може да предложи спокойствие. RAID е покриващ термин, който обхваща различни настройки, в които можете да обедините дискове за съхранение, така че да се държат като един том. Когато са направени правилно, устройствата комбинират дисплея като един масивен обем, който предлага по-висока надеждност и по-добра скорост от всеки отделен диск.

При правилната настройка RAID може да бъде първата ви линия на защита срещу загуба на данни и ще позволи постоянен достъп до вашите файлове в ситуации, в които хардуерната повреда в противен случай би причинила или забавяне поради намалена скорост, или престой, докато данните не бъдат възстановени от резервно копие..

Какво е RAID?

RAID означава „Излишен масив от независими дискове („ I “, използвано за„ Евтини “, преди да се поддадем на черната магия на маркетинга). Идеята се появи през 80-те години като начин за преодоляване на проблемите с размера, скоростта и надеждността на твърдите дискове.

RAID не е монолитна концепция – далеч от това. Начинът, по който дисковете взаимодействат в масива, варира значително, както и ползите, недостатъците и рисковете на всяка конфигурация. В допълнение към стандартните настройки за RAID (наречени нива), има редица забележителни допълнения, офшоуни и собствени реализации. Тъй като тези често ще бъдат описани като стандартно ниво като еталон, ще започнем с тях.

Първото стандартно RAID ниво е „райе“, обозначено като RAID 0 (нула). Той увеличава производителността с цената на надеждност чрез разделяне на данни на блокове и разпространение – райе – на всички устройства.

Едновременно четене и запис на множество устройства премахва ограничението на скоростта, наложено от максималната скорост на едно устройство. Тъй като всеки диск се справя само с част от пълната задача, скоростта е значително по-висока, отколкото при работа с едно задвижване и цялото дисково пространство е използваемо.

RAID и тарифи за отказ

Статистиката ще ви каже, че наличието на два диска удвоява вероятността от повреда на устройството. В RAID 0 този удвоен шанс за отказ се прилага за данни и на двата диска. От гледна точка на сигурността на данните, това не е пътят. Поне при независима работа сривът на устройството няма да изтрие други случайни дискове наблизо, въпреки че … добре, нека просто кажем, че си струва никога да не надценявате вашия IT отдел.

В противоположния край на спектъра на безопасност е така нареченият огледален масив, обозначен като RAID 1. Огледален масив записва пълни копия на данните на всеки от дисковете в масива. Ако едно устройство не успее, все още ще има едно или повече пълни копия на наличните данни. Това е хардуерно архивиране на най-ниското ниво: само смъртта на всички дискове в масива ще доведе до загуба на данни.

Въпреки това, с голяма безопасност идва голям разход: наличен е само един диск с капацитет Две, три или дори пет 1 ТБ диска в тази настройка всички ще дадат един и същ използваем единичен терабайт.

Както можете да си представите, това е безопасно, но ограничава максималния капацитет за съхранение до размера на най-големия твърд диск, който можете да поставите във вашия RAID масив (който бърз оглед на цифровия пазар показва, е 10 GB). За да увеличите пространството за съхранение и да добавите ниво на сигурност, искате да използвате нещо, наречено паритет.

RAID и паритет

Паритетът е мястото, където RAID става наистина интересен, като RAID 5 е най-популярната настройка за паритет. В масива на четността част от всеки диск е запазен за архивиране. Всички HDs в пула от масив са капацитета на наличните дискове (както в RAID 0), но част от всяко устройство е запазено за изчисление на контролната сума, която в случай на отказ на едно устройство може да се използва обратно за изчисляване на липсващите данни.

Забележка: За много сложната математика зад паритета, вижте тази статия.

В случай на повреда на устройството, данните – и четността – от оцелелите дискове могат да бъдат използвани за възстановяване на липсващите данни към заместващо устройство. Независимо от броя или капацитета на дисковете в RAID 5, винаги еквивалентната на капацитета на един диск се „губи“ за паритет, което го прави по-мащабируем от RAID 1. Един допълнителен диск, защитаващ данни от четири или пет диска, е стойност стабилна инвестиция.

Други настройки за паритет

RAID нива 2 и 3 също са настройки за паритет, въпреки че са направени до голяма степен остарели от RAID 5. RAID 4 се различава от 5 по това, че използва определено устройство за паритет, което означава, че съхранява целия паритет в устройството и използва останалите за данни. Разпределеният паритет на RAID 5 по-добре балансира износването на дисковете.

RAID 6 използва двоен паритет, но в противен случай е идентичен с RAID 5. Два диска се използват за паритет в масив, който може да оцелее – yup – два дискови грешки без загуба на данни.

Нивата на RAID също могат да бъдат вложени, което по същество поставя RAID масив в друг RAID масив. Това се използва главно от компании, които или искат да съхраняват много данни, или такива, които искат лошо да ускорят текущата си настройка на RAID. Няма да се впускаме прекалено много в гнезденето, сякаш искате да настроите това, вероятно знаете достатъчно, за да не се налага да четете тази статия.

Настройка на RAID: Хардуер

След като знаете малко повече за RAID, нека да видим как можем да настроим масив. Въпреки че има много опции за самостоятелно изпълнение, препоръчваме ви да закупите RAID корпус, който всъщност е удобна малка кутия, в която можете да сложите твърди дискове, и която също ще се предлага с готов софтуер за работа.

Тези заграждения са спестяване в реално време и като цяло са достъпни: по-долу ще намерите спецификациите на TerraMaster и ProBox.

МаркаМоделБрой заливиMSRP
NoontecTerraMaster2 или 4От 200 долара
MediasonicProBox4От 100 долара

Що се отнася до твърдите дискове, в които ще залагате, струва да се огледате, като същевременно имате предвид „евтините“ корени на RAID. Ако прилагате цялостна стратегия за архивиране, не е нужно да купувате най-върховия хардуер с безкрайно малък процент на отказите. В края на краищата вие изграждате масив, който може да улови неуспехи.

Намаляване на разходите

Също така, не забравяйте, че можете да спестите разходи, като направите някаква основна аритметика: за да създадете 10TB RAID 5 масив, можете да използвате или пет 2TB диска, или две 5TB дискове: в който и да е случай, вие получавате същия резултат. Въпреки това, два 5TB устройства обикновено са много по-евтини от пет от 2TB. Имайте предвид, че ако не всички дискове в масива са с еднакъв размер, всички дискове ще бъдат по подразбиране до най-малкото устройство в масива.

Твърдите дискове, които най-вероятно ще искате да използвате, попадат в обхвата от 60 до 200 долара, което в комбинация с цената на RAID корпус трябва да ви доведе до значителна, но управляема сметка.

DiskStation Hybrid RAID

Друга опция е да използвате прикачено към мрежата съхранение или NAS в настройка на RAID. Ние сме голям почитател на Synology тук в Cloudwards.net благодарение на тяхната издръжливост, надеждност и голямо разнообразие от възможности за архивиране (имаме статия за най-доброто облачно архивиране за Synology, ако искате да знаете повече). Недостатъкът на Synology е, че не е най-евтиното решение там.

МаркаМоделБрой заливиMSRP
SynologyDS2162От $ 190
SynologyDS4164От $ 290
SynologyDS416 Play4От $ 415
SynologyDS9164От 600 долара
SynologyDS15155От 700 долара
SynologyDS18158От 850 долара

Настройка на RAID: Софтуер

Най-голямата полза от използването на NAS или заграждение в настройка на RAID е, че включите софтуера: има много други опции там, но като цяло те са много неприязъчни дори за опитни потребители и изискват сериозно ноу-хау..

На най-основното ниво можете да използвате дънна платка на Intel, за да настроите масива си: това трябва да работи достатъчно добре и да се предлага с добър софтуер и драйвери, които ще помогнат на специалистите да се настроят доста бързо. Друга причина да се придържате към Intel е, че е лесно да намерите нови части, когато конекторът се повреди, доста неприятно събитие, което ще ви извади от масива, докато не намерите нова.

Други софтуерни опции включват Windows Storage Spaces, както и FreeNAS, въпреки че и двете изискват повече от дори междинни познания за това, което правите. Имайте предвид, че базираната на Linux FreeNAS е почти изцяло базирана на терминал и е чудесен начин за отрепки да разберат колко страдания могат да изтърпят, преди да преминат към нещо друго.

RAID и архивиране

Както беше казано до края на статията, RAID масивът, дори в паритет на много дискове, не е алтернатива на правилното архивиране. Това е чудесен начин да избегнете възстановяването на архиви, когато времето е от съществено значение, както и просто да добавите повече пространство за съхранение на вашия компютър. Той също така гарантира, че данните не се губят лесно, само защото един твърд диск се е провалил.

Имайте предвид, че когато дискът се провали, възстановяването на данни от паритет отнема време. Колкото повече данни трябва да бъдат възстановени, толкова по-дълго масивът ще работи без излишъци. Това е времето за ухапване на нокти, през което друг неуспех ще означава наистина много лош ден; използването на една от най-добрите ни услуги за съхранение и архивиране в облак най-малкото ще запази ноктите ви непокътнати.

В нашата по-ранна статия, сравнявайки HDD, NAS и облачно архивиране, препоръчваме Carbonite като една чудесна опция за архивиране на RAID масива, тъй като този доставчик има изграден по поръчка софтуер, който ви помага да архивирате настройките на RAID без прекалено големи размирици. За повече информация какво мислим за това, вижте нашия преглед на карбонита.

RAID е за мен?

Имайки предвид всичко по-горе, нека разберем дали RAID е пътят за вас. Ако съхранявате много данни на компютъра си и искате да сте сигурни, че никоя от тях не се губи само поради малка повреда на твърдия диск или ако просто искате да ускорите работата на множество твърди дискове, тогава, да, RAID е умен опция.

Макар че не е най-евтиното решение навън, RAID е чудесна алтернатива за правенето на всичко в облака, особено за хора, които работят с аудио и видео, тъй като в пространството на SaaS за тези групи е малко предложение, освен за съхранение.

Разберете, обаче, че RAID не е панацея: хардуерният контролер може да се провали и може да имате късмет да намерите съвместим модел, който да го замените. RAID не е резервно решение, така че загубата на няколко твърди диска едновременно означава, че данните ви няма, освен ако не са архивирани.

Въпреки че RAID не е за всеки, той предлага големи ползи за определени групи хора. Вие ли сте един от тях? Как се настрои настройката на RAID масив за вас? Моля, уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map