Как да защитим поверителността си сега, когато американските интернет доставчици могат да шпионират клиенти

Както вероятно знаете досега, Сенатът на САЩ гласува нови правила от Федералната комисия за комуникации (FCC), които ще принудят доставчиците на интернет услуги (ISP) да поискат разрешение от клиентите, преди да продадат данни относно техните навици на сърфиране на трети страни. Според защитниците на поверителността навсякъде – да не говорим за нас тук в Cloudwards.net – това ще отвори вратата за всички видове шпиониране от интернет доставчици.


Правилата на FCC, които първоначално бяха одобрени от Сената през октомври, изискват от интернет доставчиците да предоставят на клиентите избор да се откажат или да се откажат от продажбата на своите данни на трети страни, включително рекламни и маркетингови агенции. Въпреки това, с промяната на охраната през януари, когато Белият дом и целият Капитолийски хълм преминаха в републикански ръце, съвсем различен вид законодател пое.

Републиканска опозиция

Много републикански сенатори смятаха, че новите правила на FCC възпрепятстват икономическия растеж и ще навредят на създателите на работни места. Сенаторът, който внесе предложението за заличаване на правилата на FCC, Джеф Флейк от Аризона, направи това, защото искаше да „защити потребителите от прекомерно регулиране на Интернет“. Новоназначеният председател на FCC Ajit Pai не само се съгласи с това, но и смята, че новите правила ще объркат хората.

„Американските потребители не трябва да бъдат адвокати или инженери, за да разберат дали информацията им е защитена“, казва Пай, който смята, че е погрешно да има два различни набора от стандарти, управляващи поведението на интернет доставчиците от една страна и сайтове за социални медии като Facebook от друга. Трябва да се отбележи, че Пай беше много противоречиво назначаване в FCC, тъй като той е категорично против неутралитета на мрежата, както и регулирането на медийните монополи.

Демократичен отговор

Междувременно лошо преброените демократи в Сената разчитат най-вече на реторика за борба с нарушаването на правилата на FFC. Според сенатора Ед Марки от Масачузетс, Интернет доставчикът очевидно означава „информация, продадена с печалба“ и „нахлуване на поверителността на абонатите“.

Като свалят правилата, републиканците дават възможност на доставчиците на интернет услуги да правят каквото си поискат с клиентски данни, което повдига всякакви страшни призраци. Както посочва сенаторът Бил Нелсън от Флорида, интернет доставчиците имат не само достъп до сайтовете, които посещавате, но също така могат да проследяват вашите движения, благодарение на GPS в телефона ви, например.

Най-голямата им сила е обаче, че те могат да изведат и друга информация от тези факти, от времето, когато ставате всяка сутрин, до това дали се чувствате зле в някой ден.

Граждани в средата

По-малко от седмица след като Сенатът наруши правилата, Камарата на представителите последва иска и одобри решението. Освен ако президентът Тръмп не наложи вето върху новата сметка, от 4 декември 2017 г. интернет доставчиците могат да продават клиентски данни на когото им хареса. Въпреки това, тъй като Тръмп е, е, Тръмп, това вероятно няма да се случи, което означава, че до края на годината ще бъде отворен сезон за клиентите на ISP в САЩ, което е почти всички.

Тъй като републиканците искат да предадат властта на данни на големи корпорации, а демократите се спъват по силата на преномериране, изглежда, че обикновеният гражданин на САЩ ще трябва да вземе нещата в свои ръце, когато става въпрос за защита на техните данни. Именно тук започва да играе тънка сребърна подплата: защитата от всякакъв вид подхлъзване е в обхвата на някого.

Поверителност под атака

Въпреки че тук в Cloudwards.net предпочитаме да не сме политически – искаме да се съсредоточим върху избора на най-добрите облачни хранилища и онлайн резервни услуги за нашите читатели, а не да им казваме как да мислят – смятаме, че трябва да подчертаем колко ужасно е правителството на САЩ решение беше, когато става въпрос за естественото право на личния живот на всеки човек. 

Интернет доставчиците нямат право – няма – дори да гледат личните ви данни за сърфиране, камо ли да ги продават на лорд-знае-кой да направи няколко долара.

В този все по-жив свят не е просто въпрос на сърфиране в историята: макар че за професионалист на футболиста би било смущаващо, ако излезе, той харесва сладки видеоклипове с котки или правителствен министър, че тя има някои екзотични вкусове в порно, това не е нищо в сравнение с планината на финансова и медицинска информация, която ежедневно пътува по интернет.

Как да защитим вашата поверителност

Има много инструменти, за да защитите поверителността си, но най-добрият начин да се защитите е да получите VPN. Ако не знаете какво е това, имаме статия за това как работят VPN. Имаме списък на това, което смятаме за най-добрите VPN и въпреки че може да не сте съгласни с нашите снимки, повярвайте ни, когато казваме, че ако живеете в Щатите, трябва да се свържете с един, преди декември да се разгърне. Може да откриете, че вашите лични данни са стока, както всичко друго, в противен случай.

Конфигурирането на VPN е лесно и в зависимост от това с кой доставчик отивате, не е необходимо да разбивате банката. Някои от доставчиците, които харесваме, ще ви предложат много, ако се регистрирате за цяла година, други ще ви дадат възможност да го изпробвате, преди да вземете решение. Имаме голям набор от отзиви, така че разгледайте ги през свободното си време – в края на краищата имате до края на декември – но не забравяйте да решите в някакъв момент, освен ако не харесвате, че доставчиците на интернет услуги се подхлъзват – сякаш NSA не е достатъчно лош.

Заключителни мисли

САЩ взе наистина страшно решение, което ще засегне всеки американец с интернет връзка; също толкова страшно е прецедентът, който те установяват за останалия свят. Във всеки законодателен орган по света – от Брюксел до Делхи, от Буенос Айрес до Москва – ще има избрани представители, които смятат, че личните данни на техните граждани на открития пазар са просто задълбочена идея.

Въпреки че настоящата американска политика може да изглежда като шега на останалите от нас, много е възможно само след няколко години смехът ни да спре напълно, тъй като и останалите ние сме принудени да се запишем при доставчик на VPN, само за да блокирайте доставчиците на интернет услуги да ни шпионират. Идните години изглеждат така, сякаш ще бъдат тъмно време за свобода в Интернет и поверителност за всички.

Как мислите, че отпадането на правилата на FCC ще се отрази на хората? Уведомете ни в коментарите по-долу, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me