Как да споделяте файлове в Google Drive през 2020 г.

Споделянето на файлове е ключова характеристика на всяка съвременна облачна услуга. Това включва Google Drive, най-популярната опция за съхранение в облак от всички. Докато повечето доставчици на хранилища работят по подобен начин, когато става въпрос за споделяне на файлове, може да отнеме време, за да научите тези, които са нови в облачното пространство. В тази статия ще ви помогнем да увиете главата си около основите за споделяне на файлове с Google Drive.


Ще покрием споделянето на папки и отделни файлове в Google Диск, както и предимствата на използването им за споделяне, включително сътрудничество, използвайки отличния офис пакет Google Docs. Ще разгледаме няколко слабости, като съмнителна сигурност.

За тези, които имат повече въпроси за това как работи Google Drive, имаме статия, посветена на темата. Има и нашия пълен преглед на Google Drive.

Какво е Google Drive?

Уеб интерфейс на Google Drive

Папка за синхронизиране на Google Drive

Google Диск Google Документи

Google Drive Създаване на връзка

Настройки за мрежата на Google Drive

предишен

Следващия

Google Drive е услуга за съхранение в облак. Основната му цел е да ви позволява да съхранявате файлове на отдалечени сървъри вместо на твърдия диск на вашия компютър. Това спестява място на твърдия диск, ви позволява да синхронизирате файлове между устройства и да споделяте файлове, без да се налага да се справяте с досадни прикачени файлове.

Основен акаунт в Google Drive е безплатен и ви осигурява 15 GB пространство за съхранение. Въпреки че е споделен с Google Photos и Gmail, това е един от най-щедрите планове за безплатно облачно съхранение. Ако имате нужда от повече файлово пространство, Google Drive предлага 100 GB за 1,99 долара на месец и 1 ТБ за 9,99 долара на месец.

В следващите месеци услугата ще бъде ребрандирана като Google One и нейният план от 1TB ще бъде удвоен до 2TB без допълнителни разходи. Това трябва да я постави в позиция, за да бъде една от най-добрите сделки в облачно съхранение, там с pCloud и Sync.com.

Освен за съхранение на файлове, Google Drive може да се използва за синхронизиране на файлове на устройства и, ключов за тази статия, споделяне на файлове с други.

Качване на файлове в Google Drive

Преди да можете да споделите файл с Google Drive, трябва да го качите на сървър на Google. Сървърите на компанията са разположени по целия свят, въпреки че повечето са в САЩ. Това позволява по-бърз достъп до данни като цяло, както и по-бързо качване на файлове.

За да качите файлове в Google Диск, можете или да преместите файлове в папката си за синхронизиране на Google Диск или да ги качите с помощта на уеб приложението на Google Диск или смартфон.

GoogleDrive-Upload-съдържание

Вместо да качвате отделни файлове, можете да качвате папки. Може да се качи всеки тип файл до 20TB, което е огромна капачка според облачните стандарти. Единствените изключения са файлове в Google Документи, Слайдове и Таблици. Документите и слайдовете имат ограничение от 50MB, а слайдовете – 100MB.

Споделяне на файлове в Google Drive

След като бъдете качени, можете да започнете да споделяте вашите папки и файлове с приятели, семейство, колеги и клиенти. Можете да го направите от папката за синхронизиране на Google Drive във вашата файлова система или уеб интерфейса.

Споделяне на папки за синхронизиране на Google Drive

За да споделите съдържание в папката си за синхронизиране, щракнете с десния бутон върху него и задръжте курсора на мишката върху „Google Drive“. Ще има три опции: „споделяне“, „преглед в интернет“ и „копиране на връзката в клипборда“.

Google-Drive-Sync-Folder-Sharing

Третата опция – „копиране на връзката към клипборда“, е най-лесният начин за споделяне на файл. Той генерира URL връзка, насочваща към вашия файл, който може да бъде поставен във форуми Slack, социални медии, електронни таблици или където и да е другаде.

Изберете „сподели“ за по-прецизен контрол.

Когато използвате „споделяне“, вместо да генерирате връзка, ще се отворят прозорци с настройки за споделяне. Предлагат се опции за въвеждане на имейл адреси за изпращане на връзки и задаване на разрешения. Разрешенията включват „мога да организирам, добавям и редактирам“ и „само да преглеждам“.

GoogleDrive-Споделяне на Настройки

Ще забележите „разширена“ връзка в долната част на прозореца с настройки. Използвайте го, за да промените разрешенията за конкретни лица. Има превключвател, който да не позволява на редакторите да добавят и нови хора.

GoogleDrive-Споделяне-напреднали настройки

Споделяне на уеб интерфейс на Google Drive

Подобни опции за споделяне са достъпни от уеб интерфейса на Google Drive. Щракнете с десния бутон върху която и да е папка или файл онлайн и можете да изтеглите „съвместна връзка“ или да изберете „споделяне“ за по-разширени контроли.

GoogleDrive-уеб-интерфейс за споделяне

Както при споделянето от папката за синхронизиране, генерирането на връзка е по-просто, но може да бъде опасно. Връзките могат да бъдат използвани от всеки, който получи достъп до тях. Използването на опцията „споделяне“ за въвеждане на имейл адреси и задаване на разрешения осигурява мярка за сигурност.

Ако споделяте файлове в Google Документи, Слайдове или Таблици, можете да дадете на потребителите разрешения само за преглед, редактиране или коментиране на файлове. Коментарите позволяват на други да оставят коментари в краищата на файлове в Google, което е функция, която използваме често в Cloudwards.net за създаване на съдържание. Правата за редактиране също позволяват на други да оставят предложения за редакции, които могат да бъдат одобрени или не.

GoogleDocs-файлове Коментари

До 100 души могат да коментират и редактират споделен документ на Google едновременно. Повече от това може да го видите, но е по-лесно да разпространите универсална връзка, отколкото да въведете 100 имейл адреса.

Разширените настройки за споделяне ви позволяват автоматично да публикувате връзки към Facebook, Google+, Gmail и Twitter, за да увеличите аудиторията си.

Google-Drive-потребителски уеб интерфейс за споделяне-Settings

Google Диск споделен с мен

Google Drive позволява на други хора да споделят папки и файлове с вас. За да помогнете за управлението на тях, уеб интерфейсът включва специален изглед „споделено с мен“, за да видите какво съдържание е достъпно за вас.

GoogleDrive споделен-С-Me

Списъкът включва както споделения файл, така и името на човека, който го е споделил с вас.

За съжаление, няма подобен изглед за одит на това съдържание, което сте споделили с други. Това улеснява загубата на връзки. Най-доброто, което можете да направите, е да сканирате списъка с файлове в изгледа „моят диск“ и да потърсите иконата „връзка“ до обект, което показва, че е споделен.

Това може да отнеме много време и е лесно да пренебрегвате файловете. Да се ​​надяваме, че Google ще разгледа добавка за функция, за да коригира надзора.

Слабости на споделянето в Google Drive

Google Drive улеснява разпространението на файлове, но в допълнение към оглед на одит на файлове за споделяне, има и смущаващи пропуски с начина, по който Google Диск върви за споделяне на файлове.

Най-голямата слабост е, че Google не ви позволява да задавате пароли или срокове на годност за връзки. Паролите за връзка гарантират, че само тези с парола могат да използват линк за преглед или изтегляне на споделено съдържание. Без тях всеки, който получи връзката, може да го гледа.

Датите на изтичане на връзката задават таймер за това колко дълго е подходяща връзката към файл. Датите за изтичане на срока на годност осигуряват разумно решение за това колко лесно е да пропуснете какви връзки сте създали и проблемите, които са свързани с това.

Повечето доставчици на облачно хранилище също пропускат тези бройки. Няколко изключения се споменават в най-добрата ни статия за облачно съхранение за споделяне на файлове. Най-доброто от групата е Sync.com, което ви позволява да задавате пароли, срокове на годност и ограничения за изтегляне.

Sync.com-Manage-връзки

Sync.com също криптира споделянето на файлове, като използва частно, от край до край. Това обаче е друг въпрос.

Премахването е, че макар да е чудесен за споделяне на файлове и един от най-добрите инструменти за съхранение в облак за сътрудничество, Google Drive далеч не е перфектен.

Като последна дума за предпазливост споразумението за условия и условия на Google Drive предоставя на компанията свободен ход за сканиране на съхранено и споделено съдържание. Има много причини за това, включително целенасочен маркетинг, но има една по-конкретна причина, която е свързана с тази статия: материал, защитен с авторски права.

Ако планирате да съхранявате изплатени филми в профила си в Google Диск и да ги споделяте с други, преразгледайте плана си. Системата използва съпоставяне на хеш, за да открие пиратско съдържание и може да не разреши споделянето, ако маркира нещо подозрително.

Google-Drive-Нарушаване

Макар да не се застъпваме за пиратството, ако щяхте да съхранявате торен файлове, ще бъдете по-добре с доставчик на облачно хранилище с нулево знание. Sync.com, pCloud и Tresorit са най-добрите залози, като MEGA е далеч четвърти.

Заключителни мисли

Без споделяне на файлове Google Диск не би бил толкова завладяващо решение за съхранение в облак. Това е така, защото споделянето на файлове стои зад това, което Google Drive прави най-добре, а именно сътрудничество.

Съавторството на Google Документи, споделянето на презентации и разпространението на електронни таблици са важни елементи от практическата работа на Google Drive. В по-голямата си част споделянето на файлове с Google Drive е ясно и тази статия трябва да ви изведе на правилния път.

Разбира се, никой не е перфектен. Ако все още се чувствате изгубени и се нуждаете от съвет, уведомете ни в коментарите по-долу и ще се радваме да споделим знанията си. Не забравяйте да се регистрирате за своите 15 GB безплатно хранилище в Google Диск, за да започнете да споделяте файлове или да дадете най-доброто място за съхранение в облак за споделяне, прочетете за още опции. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me