Как да премахнете злонамерен софтуер от Android през 2020 г.

С повече от 2 милиарда активни Android устройства в света, шансовете са добри, че имате такова. Ако тя работи по-бавно от обикновено и на нея има всякакви странни приложения, вероятно имате и зловреден софтуер. В тази статия ще ви покажем как да премахнете злонамерен софтуер от телефони с Android.


Android е OS с отворен код, което означава, че всеки може да погледне неговия изходен код. Това позволява на компаниите да го персонализират, а разработчиците бързо да научат как да кодират приложения за него. Недостатъкът на системата с отворен код е, че всеки има достъп до основния код, което улеснява тези, които искат да създадат зловреден софтуер за телефони с Android..

Като се има предвид това, трябва да научите как да идентифицирате признаци на злонамерен софтуер и да отстраните проблема, за да се предпазите. Прочетете, за да научите как да почистите вашия Android и да се предпазите от атаки в бъдеще. Ако просто искате да знаете повече за злонамерен софтуер, разгледайте нашето ръководство за киберпрестъпност.

След като приключите тук, разгледайте нашите ръководства за това как да архивирате Android и най-доброто облачно хранилище за Android, за да научите повече за грижата и защитата на данните на вашия смартфон.

Заразен ли е Android със злонамерен софтуер?

Android със злонамерен софтуер

Един от първите признаци, че телефонът ви има зловреден софтуер, е бавна работа. Това може да означава, че злонамерен софтуер работи във фонов режим и обвързва системните ресурси, но това не е задължително. Може да имате отворени твърде много приложения наведнъж или телефонът ви може просто да остарее и да се забави.

Друг симптом е бързо изтощаващата се батерия. Ако телефонът ви не е загубил скорост, възможно е злонамерен софтуер да работи на заден план, дори когато екранът е изключен. Това е едно обяснение за батерия, която бързо изчерпва сока. Други причини може да са, че прекалявате с телефона си, като имате много приложения, работещи на заден план или батерията е състарена и трябва да бъде заменена.

Има и по-очевидни индикатори. Ако започнете да виждате странни изскачащи прозорци, мистериозно увеличение на използването на данни или такси на сметката си за услуги, които не сте поръчали, има вероятност да се справите със злонамерен софтуер.

Както можете да видите, много симптоми на злонамерен софтуер могат да имат по-доброкачествени причини. Без антивирусна програма няма сигурен начин да разберете дали телефонът ви е заразен. Това каза, ако виждате знаците, има причина да разследвате.

Как да премахнете злонамерен софтуер от Android

Има два начина за премахване на злонамерен софтуер от устройство с Android: лесният и трудният начин. Ще ви преведем през двете, така че можете да изберете метода, който работи най-добре за вас.

Лесният начин

Малко хора си осигуряват компютрите, без да използват антивирусен софтуер и не трябва да се отнасяте към вашия Android. Приложението ще ви послужи като първа линия на защита срещу злонамерен софтуер и ще го премахне. По-долу ще разгледаме някои от най-добрите антивирусни програми за защита на вашето устройство.

Android се предлага с антивирус, наречен Google Play Protect. Независимо тестване установи, че е само 51,8 процента ефективен срещу злонамерен софтуер, така че използването му оставя телефона ви уязвим.

Ако се отнасяте сериозно към сигурността, имате нужда от по-ефективна програма. Най-добрата ни статия за антивирус за Android е доброто място да започнете, ако искате да пазарувате или не сте запознати с антивирусни приложения за мобилни устройства.

Нашият най-добър избор за Android е Kaspersky Mobile Anti-Virus. След това ще ви разгледаме как да го използвате за премахване на зловреден софтуер. Ако искате да научите повече за приложението, прочетете нашия Антивирусен преглед на Kaspersky.

Най-добрият начин да получите мобилен антивирус на Kaspersky е да го изтеглите от магазина на Google Play. Въпреки че можете да получите разширени функции с платената версия на Kaspersky за 2,50 долара на месец, можете също толкова лесно да откривате и премахвате злонамерен софтуер, като използвате безплатната версия.

Когато отворите приложението за първи път, то ще се актуализира, за да получи най-новата информация за вирусите на Android.

Kaspersky1

От главното меню можете да сканирате устройството си за злонамерен софтуер, като кликнете върху бутона „сканиране“ в долния ляв ъгъл на екрана.

Kaspersky_main

Предлагат се още функции, като докоснете стрелката в долния десен ъгъл, ако изберете първоначалния месечен план.

Kaspersky_full_menu

След това ще бъдете помолени да изберете между „бързо сканиране“, „пълно сканиране“ или „сканиране на файлове“.

Kaspersky_scan_choice

Бързо сканиране проверява всички приложения на вашия телефон. Ако сте изтеглили приложение извън магазина на Google Play, ще искате да стартирате това, за да сте сигурни, че е безопасно.

Пълното сканиране е по-бавно, но сканира всички приложения и файлове на вашето устройство. Това го прави най-добрият вариант, ако не сте сигурни как сте се сдобили с вируса или откъде работи.

Сканирането на файлове може да бъде добър избор, когато се съмнявате в един файл. Ако сте го изтеглили от схематичен контакт или трябва да сканирате входящите бизнес файлове за сигурност, това е опцията да изберете. Просто изберете желания файл и Kaspersky ще го сканира за злонамерен софтуер.

Ако Kaspersky открие вирус, той ще ви даде възможност да блокирате файла.

Kaspersky_block

По този начин предотвратява стартирането на файла, но не го премахва от устройството ви. Това ви дава възможност да го изследвате, преди да го премахнете.

Тъй като от време на време антивирусите определят, че нормалните файлове са вируси, не искате сляпо да следвате тяхното ръководство. Макар и малко вероятно, има вероятност файл, идентифициран като такъв, да е жизненоважен за работата на вашето устройство. Ето защо е важно да направите търсене на името му онлайн, ако не знаете какво е това. Някой ще знае за това, ако е зловреден софтуер.

Това е най-лесният начин да премахнете вируси от устройството си, но ако не искате или не можете да инсталирате приложение, има друг метод.

Трудният начин

Ако знаете кой файл или приложение е отговорен за вируса, можете да го премахнете самостоятелно.

Ако един файл е виновен, можете да използвате браузъра на файловете на телефона си, за да се придвижите до него, натиснете и задръжте върху иконата, за да изведете опции, след което изберете този, който казва „изтриване“.

Приложенията обаче могат да бъдат по-сложни, защото могат да бъдат кодирани, за да осуетят усилията ви за премахването им.

Ако знаете, че приложението е проблемът, първото нещо, което трябва да направите, е да рестартирате телефона си в безопасен режим. Това ще попречи на приложенията, които не са направени от производителя на устройството ви, от вашия оператор или от Google, да се стартират.

Начинът на стартиране в безопасен режим варира от модел до модел, така че може да се наложи да търсите стъпките онлайн. Най-разпространеният начин да го направите е да задържите бутона за захранване, докато се появи менюто за захранване. Може да изглежда различно в зависимост от устройството. Ето пример от Galaxy S9.

Изключване

Когато го видите, задръжте опцията „изключване на захранването“, докато не получите избор за рестартиране в безопасен режим. Докоснете го веднъж.

Безопасен режим

След като телефонът ви се рестартира, отворете „Настройки“, а след това „приложения“.

Това меню изброява всички приложения, инсталирани на вашия телефон. Превъртете, докато не намерите приложението с вируса.

Duolingo е безопасно приложение, но за тази статия ще го използваме, за да ви покажем процеса за премахване на злонамерен софтуер от устройството ви с Android. Изберете приложението в списъка, което ще бъде отведено до страница, където можете да щракнете върху „деинсталиране“, за да го премахнете.

Duolingo1

Ако опцията „деинсталиране“ е оцветена в сиво, приложението има привилегии за администратор, така че ще трябва да ги премахнете, за да го изтриете.

Придвижете се до „настройки“, „сигурност“ или „заключен екран и сигурност“, в зависимост от модела, след това отидете на „други настройки за сигурност“ и накрая „приложения за администриране на устройства“.

Там ще намерите приложения, които имат или могат да използват права на администратор, както и да ги предоставят или оттеглят.

Device_admin

Оттеглете администраторските права на приложението и след това повторете горните стъпки, за да деинсталирате приложението.

Как да защитим Android от зловреден софтуер

Защитете Android от злонамерен софтуер

За да се защитите от злонамерен софтуер в бъдеще, инвестирайте в антивирусна програма със защита в реално време. Премиум версията на мобилния антивирус на Kaspersky има тази функция. Друга опция е Avast Mobile Security, която е безплатна и също направи нашия списък с най-добрите антивируси за Android.

Здравият разум е друг добър подход. Например, неинсталирането на схематични приложения на устройството ви ще измине дълъг път. Тъй като всяко приложение, изпратено в магазина на Google Play, е проучено преди потребителите да могат да го изтеглят, това е най-сигурният ви залог.

Много харесваме настолната версия на Avast, така че ако се интересувате да научите повече за нея, вижте нашия преглед на Avast Pro. Мобилната версия има скенер за WiFi мрежа, който търси заплахи за обществена WiFi, преди да се свържете, което може да ви помогне да избегнете рискове, често свързани с тях.

F-Secure Safe Mobile, още един запис в нашия най-добър антивирусен списък за Android, е добра опция за родителите заради родителския си контрол. Освен това функцията му за защита при сърфиране ще ограничи излагането на злонамерени уебсайтове, докато вие или вашите деца сърфирате в мрежата. Това обаче не е самостоятелен продукт. Трябва да получите пакет за много устройства. Прочетете нашия преглед на F-Secure Antivirus, за да научите повече.

Заключителни мисли

Не трябва да виждате добрата телефонна защита като незадължителна. Android е с отворен код и това означава, че всеки, който се интересува да се възползва от несигурен телефон, има информацията, от която се нуждае. ОС е много по-приспособима от операционната система iOS на Apple, но с цената на софтуерните уязвимости.

Не позволявайте да станете жертва на злонамерен софтуер и да претърпите бавно устройство, кратък живот на батерията или скъпи такси на сметката си, които не сте изчистили. Получаването на антивирусен софтуер е изключително важно за предотвратяване на тези проблеми. Използването на един от най-добрите VPN за Android също ще добави друг слой защита.

Надяваме се, че тези методи за премахване на злонамерен софтуер от устройството ви помагат. Ако имате въпроси или други съвети за справяне със злонамерен софтуер на Android, уведомете ни в коментарите по-долу.

Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me