Как да настроите настройките за поверителност на Windows 10

Ако използвате компютър, има вероятност да използвате Windows. Ако използвате Windows, вероятно използвате най-новата версия на тази ОС, 10. Има много хватки, свързани с тази захранвана операционна система, но в Cloudwards обичаме да правим лимонада, така че в тази статия ще ви покажем как да настроите настройките за поверителност на Windows 10 по ваш вкус.


Само с няколко лесни стъпки ще преминем през целия процес. Всичко, от което се нуждаете, е да намерите менюто с настройки и ще споделяте много по-малко с много по-малко хора. Преди да стигнем до гайките и болтовете, нека да разгледаме накратко историята на Windows 10 и поверителността.

Поверителност на Windows 10: Приказката досега

Windows 10 има проблеми с поверителността от своето стартиране. Тогава и сега, като изберете опцията „експресно инсталиране“, ще зададете настройките по подразбиране, които ще споделят максималния обем информация с Microsoft.

В отговор на подобни проблеми Франция нареди на Microsoft да спре да следи потребителите на Windows 10 и да събира техните данни, а ЕС също изрази опасенията си..

Наскоро Microsoft подобри поверителността, като въведе Windows Diagnostic Data Viewer – приложение, което позволява на потребителите да декриптират данни, които Windows 10 изпраща на Microsoft. Той позволява безпрецедентен поглед върху това, което се случва зад кулисите с потребителски данни.

Как да подобрим поверителността на Windows 10

За да получите достъп до настройките си за поверителност, отворете стартовото меню и напишете „Privacy“ и след това щракнете върху резултата „settings settings“. В този прозорец има много подмножества, но повечето от тях контролират каква информация се предоставя в приложенията на Windows Store. Това включва приложения, които са предварително инсталирани (поща, календар, снимки и т.н.), както и тези, които получавате от магазина.

Почти всички категории предлагат превключвател, който ви позволява да изключите достъпа до тази функция за всички приложения. Ако не искате да изключите достъпа напълно, има опции в долната част, за да прецизирате кои приложения могат да използват информацията. Тези приложения включват: „камера“, „микрофон“, „известия“, „задачи“, „информация за акаунта“, „история на разговорите“ и „радиостанции“.

Windows 10 автоматично присвоява рекламен идентификационен номер на всеки потребител на устройство, свързано с регистрирания имейл адрес. Този идентификационен номер ще ви помогне да персонализирате бъдещите реклами специално за вас, така че не се изненадвайте, ако видите в рекламите любимата си храна или група. Можете да го изключите в категорията „общи“. Ако решите да го включите отново, идентификационният номер ще бъде нулиран и ще ви бъде назначен нов идентификатор.

Опцията за поверителност на „други устройства“ позволява на приложенията автоматично да споделят и синхронизират информация с безжични устройства, които не са изрично сдвоени с вашия компютър. „Фонови приложения“ ви позволява да зададете кои приложения да се изпълняват на заден план.

Приложенията „Контакти“, „календар“, „имейл“ и „съобщения“ получават достъп до приложението People, с други думи, всички контакти, които сте импортирали в Windows. Те изискват това да работи по предназначение, но можете да превключвате тези превключватели, независимо.

Обратна връзка за Windows 10

Microsoft използва обратна връзка от своя инсталиран софтуер, за да идентифицира неща, които трябва да бъдат коригирани и подобрени. Windows 10 редовно качва тази обратна връзка в Microsoft. Данните са анонимни. Настройката по подразбиране за потребителските версии е „пълна“. Това означава, че освен само основните данни, Windows изпраща данни за използването на браузъра, приложенията и функциите.

Можете да промените колко данни изпращате, като го зададете на „basic“. Това включва всички данни, които са необходими за поддържане на сигурността и актуализацията на Windows. Там можете също да зададете колко често Windows иска вашата обратна връзка. Ако е „включено преживяване“, Microsoft ще ви предложи персонализирани съвети, реклами и препоръки за подобряване на своя продукт и услуги за вас.

В „диагностика на приложения“ можете да ограничите приложенията, които използват диагностична информация. Тази информация може да включва имената на стартирали приложения, името на потребителския акаунт, стартирало приложение, използване на процесора, диска и мрежата.

Ако „местоположението“ е включено, Windows, приложения и други услуги могат да го използват, за да помогнат при действия като настройка на текущата ви часова зона или изчисляване на позицията ви на карта. Също така настройката „намери моето устройство“ ще регистрира периодичното местоположение на устройствата ви на карта. Главният превключвател ще деактивира всички функции за местоположение за всички потребители. Можете също да изключите геофонирането там. Можете да изключите местоположението за Windows и конкретни приложения от списъка в долната част на страницата.

Събиране на данни за Windows 10

Windows събира вашите въведени и ръкописни думи, за да ви предостави персонализиран речник, за да ви помогне да пишете и пишете и да ви предоставя текстови предложения. Тези данни за въвеждане включват извадка от знаци и думи, които въвеждате, въпреки че премахват всички данни, които биха могли да ви идентифицират. Тези настройки попадат в категорията на поверителност „реч, писане и писане“.

Отидете в съответната категория и изключете речеви услуги и пишете предложения, ако не искате да споделяте тази информация. Това също деактивира Кортана (повече за нея по-късно).

Ако изключите главното изключване в „информация за акаунта“, ще се гарантира, че нито едно приложение няма достъп до вашето име, картина и друга информация. Ако сте влезли с акаунт в Microsoft, можете да използвате OneDrive, за да синхронизирате настройките си с други машини. Тези настройки включват тема, предпочитания за език, запазени пароли, приложения, които сте инсталирали от магазина на Microsoft и други. Можете да го изключите, като отидете на „Настройки“ > “сметки” > „Синхронизирайте вашите настройки.“

OneDrive обаче е услуга за отказ, а не за отказване, така че ако не влезете в нея, тя не прави нищо (прочетете нашия преглед на OneDrive за повече информация за тази услуга за съхранение в облак). По този начин Windows няма да може да изтегля автоматично файлове за приложения, които ги изискват. Това е регламентирано в категорията „автоматично изтегляне на файлове“.

Windows 10 и WiFi

Когато сте свързани с ненадеждна WiFi мрежа, настройките ви за връзка автоматично се настройват на „обществени“ и компютърът ви не се вижда от други устройства. За да проверите и евентуално да промените, отидете на „настройки“ > “мрежа & интернет” > „Статус на мрежата“ > „Промяна на свойствата на връзката.“

Когато сте свързани с отворена WiFi мрежа, собственикът на тази мрежа може да вижда всяка връзка, която осъществявате и да пресече съдържанието ви. Независимо от това, което е зададено в настройките на WiFi, вашият компютър вече няма да се свързва автоматично с отворени мрежи.

Ако все пак се свържете, най-добрият ви залог е да използвате виртуална частна мрежа или VPN за всякакъв вид чувствителна информация (прочетете статията ни за най-добра VPN за Windows, ако искате да знаете повече). Нещо повече, използването му винаги, когато можете, е най-добрият начин да осигурите поверителността си.

Активирането на Cortana позволява на Windows 10 да качва информация от вашите устройства, като събития в календара, имена на хора в срещите ви, имена и псевдоними на вашите контакти, любимите ви места, приложения, които използвате и вашите музикални предпочитания. Тези данни помагат на Cortana да направи персонализирани препоръки.

За да сте сигурни, че това не е така, отидете в категорията Cortana в настройките. Там ще видите ключове, които управляват дали Cortana ще отговори на гласово въвеждане, клавишни комбинации и кога екранът е заключен. Превключете ги на „изключено“.

Заключителни мисли

Въпреки че Microsoft събира много информация от вашия компютър и имаше много спорове в миналото по отношение на поверителността и събирането на данни в Windows 10, компанията направи известни стъпки в подобряването и на двете: смисълът на WiFi вече не е (може да сподели вашата парола за wifi ), идентификационният номер на рекламата е под ваш контрол и носената Кортана може да бъде изключена.

На всичкото отгоре има диагностичен инструмент, който ви помага да виждате данните, които Microsoft събира за себе си, заедно с настройките за поверителност на Windows 10, които контролират самите приложения. Това не спира дотук, има много данни, които се прехвърлят на Microsoft и това се отнася до онлайн услугите, а не Windows. Вижте в декларацията им за поверителност.

Когато става въпрос за мрежата, вие също трябва да се грижите за поверителността си, докато я използвате. Споменахме VPN, но можете също да използвате различни инструменти, за да защитите поверителността си. Другият софтуерен бегемот, Google, не е без грешки, но можете да прочетете как да контролирате поверителността си, когато споделяте файлове с Google. Ако имате нужда от помощ при избора на правилното облачно хранилище, което също може да повлияе на поверителността ви, не забравяйте да прочетете нашия грунд за облачна сигурност.

Знаете ли за други настройки, които помагат за защита на поверителността, но ние сме пропуснали? Използвате ли други специални инструменти за предотвратяване на проникване? Разкажете ни всичко за това в коментарите. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map