Как да използвате Google Drive за архивиране на вашите данни през 2020 г.

Облачното хранилище не е проектирано да копира твърди дискове. Ако търсите да архивирате стотици гигабайти данни и запазите структурата на вашата файлова система, специализирана онлайн услуга за архивиране ще ви спести пари и главоболия. Въпреки това много хора използват Google Drive за архивиране на файлове и за някои този подход може да работи.


Облачното хранилище и други услуги са достатъчни за архивиране, когато нямате толкова папки и файлове, които да защитите. В тези случаи това вероятно ще ви спести пари от избора на един от най-добрите доставчици на резервни копия онлайн. В това ръководство ще ви покажем как да използвате Google Drive за архивиране на вашите данни, така че можете да решите дали това е най-сигурният начин да се предпазите от загуба.

Има няколко начина за архивиране на данни с Google Drive. На вашия работен плот можете да използвате папката за синхронизиране на Google Drive, въпреки че има недостатъци. Google Drive също има функция за архивиране, която ви позволява да настроите непрекъснато еднопосочно синхронизиране между папка на работния плот и облака. Това е по-надеждният метод на двете.

И накрая, приложението за смартфони Google Drive е чудесен начин да се уверите, че вашите снимки и видеоклипове се качват автоматично в облака. В нашата статия имаме този подход за това как да архивирате Android, така че няма да отделяме много време за обяснението му тук.

Резервно копие с Google Drive Sync

Повечето доставчици на съхранение в облак използват папки за синхронизация. На външен вид е малко, за да ги различим от която и да е друга папка на файловата система.

Google-Drive-Sync-Folder

Разликата е, че те са свързани с облака. Файловете, съхранявани в тях, се съхраняват както в облака, така и на вашия твърд диск. Основната цел на папката за синхронизиране не е архивиране, а производителност. С множество папки за синхронизиране, съхранявани на няколко машини, можете да видите промените, направени във файл на едно устройство, отразени на друго в почти реално време.

файл синхронизиране

Проблемът със синхронизирането на Google Drive за архивиране

Един проблем при използването на папката за синхронизиране за архивиране е, че тя не запазва вашата файлова структура. Тъй като файловете трябва да бъдат преместени в папката за синхронизиране, вашето съществуващо файлово дърво се изхвърля през прозореца.

Най-доброто, което можете да направите, е да опитате да копирате тази структура във вашата папка за синхронизиране, като настроите множество папки и подпапки, което е досадно, разхвърляно и често изобилства от грешки, като например пропуснати папки и файлове.

По-големият проблем е, че файловете, изтрити в папката ви за синхронизиране, ще бъдат изтрити в облака и на другите ви синхронизирани устройства. За разлика от някои доставчици на съхранение в облак обаче Google не изтрива тези файлове направо. Изпраща ги в кошче за боклук.

Ако изтриете файловете от кошчето за боклук, вероятно нямате късмет. Понякога имейл до Google може да помогне за извличане на изтрито съдържание, но това е необичайно.

Другата възможност е да се опитате да възстановите изтритите елементи с помощта на софтуер за възстановяване на данни. Ние очертаваме най-добрите опции в нашето най-доброто ръководство за възстановяване на данни, но те са далеч от глупави, особено ако не действате бързо. Имахме най-голям успех със Stellar Phoenix Data Recovery, но това не е единствената жизнеспособна опция.

Резервно копие и синхронизиране на Google Диск

Google замени своя настолен клиент с това, което нарича „архивиране и синхронизиране“ през 2017 г. Достъпно за PC и Mac, новият инструмент може да се използва за архивиране на конкретни папки във вашата файлова система, без да ги премествате в папката си за синхронизиране.

Ако не сте надстроили до новия клиент, ще трябва да го изтеглите от страницата на Google Drive и да влезете в него.

Стартирайте инструмента, като щракнете с десния бутон върху иконата „архивиране и синхронизиране“ в лентата на задачите. Щракнете върху менюто с три точки в горния десен ъгъл и изберете „предпочитания“. Това ще отвори по-голям прозорец с три раздела надолу вляво: „моя лаптоп“, „Google Drive“ и „настройки“.

Gooogle-Backup-и-Sync

Първият раздел „моя лаптоп“ може да се използва за маркиране на папки за архивиране в Google Drive. Може да видите вече изброени папки, като документи и снимки. Това са само предложения. Докато не се кликва квадратчетата до тях, не се изпращат данни в облака.

За да добавите папки, щракнете върху „изберете папки“. Ще се отвори прозорец на браузъра на файловата система, който можете да използвате, за да добавите папки към резервния си план.

Google-Drive-Backup-Sync-Изберете-папки

След като направите своя избор, можете да промените поведението за архивиране на Google Drive, като кликнете върху „промяна“. Това ще ви даде възможност само да архивирате снимки и видеоклипове, както и полета за избор, за да архивирате RAW данни и екранни снимки.

Google-Drive-Backup синхронизиране-Preferences

Има раздел „разширени“ за добавяне на изключения от типа на файла Например, може да искате да изключите временни файлове от архива си, за да спестите място.

Резервно копие и синхронизиране на размера на снимката

Има две опции за качване на снимки в Google Drive: „високо качество“ и „оригинален размер“. Висококачествените качвания не засягат пространството ви за съхранение. Можете да качите толкова снимки, колкото искате, без неустойка. Недостатъкът е, че има 16MB капачка. Снимките с по-голям размер са намалени по размер, губейки разделителна способност в процеса.

Google-Drive-Backup-Sync-Photo-Quality

Втората опция, „оригинален размер“, поддържа размера и разделителната способност на файла, но заема място в Google Drive.

Архивиране и синхронизиране Премахване на файлове

Тази следваща част е изключително важна за използването на Google Drive за архивиране на вашите файлове. В прозореца с предпочитания за архивиране и синхронизиране има заглавка, която гласи „премахване на елементи“. Под него има три варианта.

Google-Drive-Backup-Sync-Премахване-т

Избирайки „премахване на елементи навсякъде“, ако изтриете файл на вашия компютър, който е архивиран на Google Drive, той ще бъде изтрит и в Google Диск. Вместо това трябва да изберете втората опция: „не премахвайте елементи навсякъде.“ По този начин файловете остават в Google Drive, дори ако са изтрити на компютъра ви.

Има трета опция, която ще ви подкани за отговор дали да изтриете файл.

Непрекъснато архивиране с Google резервно копие и синхронизиране

Google Drive защитава файловете, използвайки непрекъснато архивиране. Това означава, че щом файл се добави към папка, маркирана за архивиране или файл е редактиран, тези промени се архивират на Google Диск в почти реално време.

Повечето онлайн резервни услуги предлагат непрекъснато архивиране. Това е най-сигурният начин да гарантирате, че вашите файлове са защитени. Повечето услуги за архивиране също ви позволяват да се откажете от непрекъснатото архивиране и вместо това да използвате планираните архивирания. Google Drive не.

Както и да е, препоръчваме запазването на архивирането да работи, но има обстоятелства, при които може да има по-голям смисъл да се правят резервни копия през нощта. Например, ако имате няколко програми, работещи наведнъж или се занимавате с терабайти данни, процесите на архивиране могат да засегнат системните ресурси.

Ако това доведе до проблеми, можете да коригирате мрежовите настройки на Google Drive от раздела „Настройки“. По подразбиране Google не ограничава скоростта на качване или изтегляне, но можете да ги ограничите, за да намалите натоварването.

Google-Drive-Network-Settings

Заключителни мисли: Възстановяване на файлове с помощта на архивиране и синхронизиране

Едно от предимствата на специализиран инструмент за резервно копие е, че той улеснява процеса на възстановяване, ако вашият твърд диск трябва да бъде заменен. Google Drive няма бутон за възстановяване. Това е голям недостатък, тъй като ще трябва да възстановите вашата файлова система, като изтегляте папки и файлове от Google Drive и ги подреждате по ваше желание.

Като такива препоръчваме да се залепите с Backblaze, CloudBerry Backup, Acronis True Image или друг топ онлайн доставчик на резервни копия. Основната цел на Google Drive Backup and Sync е да улеснят вкарването на вашите файлове в облака, без да се налага да прехвърляте всичко в специална папка за синхронизиране.

Работи много по-добре за възстановяване на мобилните настройки, поне на Android. Имаме статия, посветена на най-доброто архивиране на мобилни предложения, в които не бяхме включили Google Drive, но вероятно би трябвало да имаме. Нашата статия за архивиране на Android разполага с Google Drive, но има хубави функции като автоматично качване на снимки и видео.

Ако имате въпроси относно това как да използвате резервно копие и синхронизиране на Google Drive, уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me