Как да изградите уебсайт от нулата: Шест неща, за които да мислите

Независимо дали използвате уебсайт за маркетинг, продажби или обслужване на клиенти, това е вашият цифров експонат за вашите клиенти и бизнес партньори. Уебсайтовете са се утвърдили в нашия дигитален свят и са един от най-основните инструменти за маркетинг и продажби в интернет днес.


В това ръководство за това как да създадете уебсайт от нулата, ще преминем през шест стъпки към създаването на красив уебсайт. Това обаче няма да е лесно, тъй като задача като обезсърчаваща, тъй като изграждането на уебсайт изисква някои познания за кодиране.

Стига да сте обхванали това, поне отчасти, ще ви дадем областите, които трябва да внимавате, когато проектирате своята уеб страница. Уебсайтовете обаче са трудни за изграждане и не бихме го препоръчали за всички.

Преди да навлезем в нашите съвети, нека поговорим за избора на правилната платформа.

Избор на платформа

Има много начини за изграждане на уебсайт. Можете да използвате конструктори на уебсайтове, системи за управление на съдържанието или да ги изградите сами.

Wix (прочетете нашия преглед на Wix), Squarespace (прочетете нашия преглед на Squarespace) и Weebly (прочетете нашия Weebly Review) са сред най-добрите създатели на уебсайтове и предлагат добра алтернатива за изграждане от нулата, особено ако не знаете как да кодирате.

wix редактор

От друга страна, използването на създател на уебсайт има няколко предимства. Може би не харесвате шаблоните, недоволни сте от времето за зареждане или смятате, че Wix и компания са твърде скъпи. В този случай все още можете да разчитате на системи за управление на съдържанието като WordPress. Можете да намерите нашите три ръководства за използването му по-долу.

  • Ръководство за начинаещи за използване на WordPress
  • Междинно ръководство за използване на WordPress
  • Разширено ръководство за използване на WordPress

Проблемът със системите за управление на съдържанието обаче е, че те изискват време за обучение и предлагат ограничена функционалност. Да не говорим за плугинит, от който страда WordPress. Без приставки WordPress не е полезен. Плюс това сте на милостта на други разработчици, защото всеки път, когато се пусне актуализация, функциите на вашия уебсайт могат да спрат да работят.

Това каза, ако не ви се струва да се занимавате с натискане на пиксели и искате да вземете нещата в свои ръце, тогава тази статия е подходяща за вас. Ще ви покажем основните аспекти, които трябва да имате предвид, когато създавате уебсайт от нулата, така че нека започнем.

Изисквания и чернови

Добрият софтуерен инженер винаги започва с чернова. Всеки проект трябва да отразява изискванията, които имате, вашите клиенти и други заинтересовани страни. За да го направите правилно, трябва да съсредоточите дизайна си върху неща като характеристики, надеждност, адаптивност (защото изискванията се променят с течение на времето) и сигурност.

Най-важното е адаптивността, защото трябва да се уверите, че вашият софтуер е изграден по такъв начин, че да може да бъде разширен или променен след това.

Един съвет е да напишете изискванията в списък, преди да започнете да програмирате. Този списък и скица на структурата ще бъдат вашите фарове и ще ви помогнат да продължите.

След като знаете какви изисквания имате към вашия уебсайт, следващата стъпка е да вземете технологични решения. Има много езици за програмиране, с хиляди рамки, предназначени да улеснят живота на разработчиците. Ако искате да създадете уебсайт, едва ли ще успеете да избегнете JavaScript и PHP.

На този етап трябва да знаете, че HTML и CSS не са езици за програмиране, така че не сте кодер само защото ги знаете.

Те са езици за маркиране, предназначени да добавят контекст към други процеси.

Структура на сайта

Структурата на сайта и информационната архитектура са важни аспекти на добрия уебсайт. Сега помислете как искате потребителите да се ориентират и как съдържанието трябва да им бъде представено.

Начинаещите често избират оформление на една страница, което означава уебсайт, който няма подстраници. Дизайнът е особено полезен за прости уебсайтове, които имат само информация за тях. За по-сложни препоръчваме концепция с много страници. Ако искате да създадете обикновена целева страница, разгледайте нашето ръководство за това как да използвате Instapage.

Едно нещо, което трябва да знаете: сложната навигация, с много връзки и подструктури, води до по-високи изисквания за оптимизация на търсачките.

Потребителски интерфейс / потребителски опит

Сега, когато планирането е приключило, нека поговорим за един от най-важните аспекти на създаването на уебсайт: дизайнът. Няма значение колко страхотна е вашата база данни или колко гениална е маршрутизацията на вашия сървър, потребителят се интересува само от потребителския интерфейс.

Добрата използваемост включва много части. Трябва да вземете предвид времената на зареждане, цветовете, шрифтовете и дори психологията на потребителя и да ги изразите в последователна и добре проектирана концепция. Ако времето за зареждане на вашия уебсайт е лошо, прочетете нашата статия за това как да подобрите пъти за зареждане на уебсайтове.

Потребителският интерфейс е като на шега. Ако трябва да го обясните, не е толкова добре.

Вашият уебсайт трябва да е лесен за използване, да изглежда добре и да предоставя всички функции, които потребителят иска, без да изглежда претоварен. Помислете как можете да ги представите по най-удобния за потребителите начин и винаги създавайте телени рамки.

Адаптивен дизайн

Представете си да инвестирате часове и часове в изграждането на красив уебсайт. След като го попълните, искате да го покажете на приятеля си. Отваря го на смартфона си и казва: „Е, изглежда като глупости.“ Това може да бъде доста разочароващо и може да ви се случи, ако изградите уебсайта си, без да обръщате внимание на отзивчивия дизайн.

По-голямата част от използването на интернет е чрез мобилни устройства. Без значение дали е смартфон или таблет, предпочитаме да сърфираме по мобилни.

Ето защо трябва да помислите как изглежда уебсайтът ви на мобилни устройства. На техническо ниво трябва да мащабирате изображението и размера на шрифта в зависимост от разделителната способност на екрана, да регулирате позиционирането на елементите и може би дори да промените концепцията за навигация. Практически изграждате втори уебсайт.

За да не се налага да започвате с Адам и Ева, трябва да използвате отзивчиви рамки. Освен Bootstrap и Foundation има стотици, ако не и хиляди, други. Помислете внимателно коя рамка ще използвате. Грешният избор може да доведе до много работа по-късно, ако промените мнението си.

Има много причини за избор на рамки. Те са компоненти за многократна употреба, които предоставят добър начин за добавяне на функции към приложението ви, без да се налага да ги изграждате сами. На всичкото отгоре те са тествани и доказани от професионалисти.

Освен факта, че трябва да се научите как да използвате рамката, има и друг проблем с използването на такава. Може да не се налага да тествате самата рамка, но трябва да видите как тя се държи с останалата част от вашия код. Прилагането на рамка може бързо да доведе до грешки и грешки, особено ако използвате повече от една.

Грешки и тестване

Грешките или това, което ние разработчиците наричат ​​„недокументирани функции“, са грешки, които се получават, когато приложението не прави това, което искате да прави. Причината за възникване на грешка не е непременно вие или кодът, който сте написали. Има безброй причини, които могат да се случат. Ето защо е необходима много дисциплина и самоконтрол, за да ги поправите.

Преди да можете да поправите грешка, трябва да знаете, че съществува. При разработването на софтуер използваме инструменти, които улесняват автоматично отстраняване на грешки. Освен интеграционни сървъри, като Jenkins, трябва да създадете рамка за автоматизирано тестване.

След като напишете парче код, винаги трябва да напишете и тестов код, който оценява поведението на функцията. Това ще гарантира, че всички функции могат да работят независимо една от друга.

Всеки път, когато добавяте код, който води до грешки, ще забележите грешките и дори кода, който ги е причинил, тъй като свързаните тестове се провалят, което ще ви позволи да изградите по-сложни и по-качествени приложения.

Хостинг и сигурност

След като проектирате и изградите уебсайта си, в даден момент искате да го поставите онлайн. Освен ако нямате сървър в мазето си, вероятно ще използвате уеб хост. В случай, че все още сами го хоствате, което най-вероятно не бихте могли, можете да разгледате нашата статия как да хоствате собствения си уебсайт.

Хостинг доставчиците обаче могат да предложат много. SiteGround (прочетете нашия SiteGround Review) и други подобни са експерти в тази област. Освен хостинг, те предоставят много услуги за сигурност като SSL / TLS криптиране, премахване на злонамерен софтуер, защитни стени и DDoS защита. Ако това беше изцяло гръцко за вас, прочетете нашето ръководство за сигурност на уебсайта.

SiteGround е чудесен избор, но заема второ място в нашата статия за най-добрите уеб хостинг доставчици. HostGator е първият ни избор. Той няма най-високите скорости – за това ще ви трябва Kinsta – но той има набор от функции и план за почти всеки бюджет. Можете да научите повече в нашия преглед на HostGator.

Настройка, инсталация, хостинг, балансиране на натоварването, архивиране и възстановяване при бедствия, защитни стени и сигурност са всичко, което можете да получите само за $ 5- $ 10 на месец.

Заключителни мисли

Както можете да видите, изграждането на уебсайт от нулата не е толкова лесно. Целият процес е сложен, въпреки че в това ръководство не покрихме много важни части, като съвместимост между браузъри, SEO или мащабируемост..

Като мирянин ще правите грешки бързо и ще губите много време и пари. Ако все още нямате опит с HTML, CSS и JavaScript, трябва да използвате конструктор на уебсайтове или WordPress с един от нашите избраници за най-добрия уеб хостинг за WordPress.

Вие сами не създавате кола, ако искате такава, купувате я от професионалисти. Трябва да направите същото с уебсайтовете. Ако искате да изградите такъв от нулата, или направете курс по компютърни науки или използвайте уебсайт.

Още ли изграждате собствен сайт от нулата? Защо не искате да използвате конструктор на уебсайтове? Уведомете ни в коментарите по-долу и благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me