Как да избършете твърд диск на всяка операционна система

Има много причини да форматирате устройство, включително настройка на нов компютър, коригиране на грешки в устройството или нужда от чиста инсталация на вашата операционна система. Сигурността също влиза в игра, тъй като ще искате да освободите всяко изхвърлено устройство за съхранение на данни, особено ако е чувствително.


В това ръководство ще Ви преведем как да форматирате твърдия си диск в Windows, macOS и Linux. Форматирането се е превърнало в термин, използван взаимозаменяемо с изтриване, изтриване и изтриване, но те не са.

Изтриването на файл казва на ОС, че пространството, което заема, вече е адресирано за записване на нови данни, но старите данни все още са там. По същия начин, простият или бърз формат не е сигурно изтриване, а просто дава възможност за нова файлова система и данни.

Изтриване срещу изтриване на файлове

По-лошото е преместването на файлове в кошчето за отпадъци в Windows или боклук в macOS. Това дори не премахва файла, тъй като той просто се изважда, докато бъде изтрит за постоянно по-късно. Изтритите файлове се възстановяват лесно със софтуер за възстановяване на данни.

Изтриването на устройство, от друга страна, премахва всичко на него – съхранявано, изтрито или по друг начин. Можете да го направите със софтуер за унищожаване на данни, като използвате методи за саниране на данни, въпреки че последните версии на macOS и Windows включват същите функции до степен.

Изтриването обикновено се извършва само след като приключите с носителя за съхранение или ако искате възможно най-сигурното форматиране. Това е най-добрият начин да гарантирате, че данните ви наистина са изчезнали и не могат да бъдат възстановени. Невъзстановяемо означава, че е заминал завинаги, така че не забравяйте да използвате една от най-добрите ни онлайн резервни услуги, преди да го направите.

Windows и macOS предлагат саниране на данни без нулево запис с опции за форматиране, стига да решите да се откажете от бърз формат. Методът за запис на нула се осъществява чрез попълване на всички битове на данни с нули. Това може да се направи в един пропуск или няколко, в зависимост от желаното ниво на сигурност. Процесът не може да бъде отменен и защитава данните от нежелан достъп и възстановяване.

Преди да започнем, важно е да архивирате важните си данни. Ако имате нужда от помощ при избора на доставчик на онлайн резервни копия, разгледайте нашето най-добро ръководство за архивиране в облак.

Форматиране на диск в Windows

Можете ръчно да форматирате диск в Windows чрез инструмента за управление на диска или командния ред. За простота, ще покажем как да го направите с инструмента за управление на дискове. Тя е част от всяка версия на Windows (научете как да проверите версията си тук) и може да бъде отворена чрез компютърно управление, Cortana или команден ред..

Имайте предвид, че ще трябва да разделите устройството, което форматирате, ако никога не е било използвано или е било изтрито преди.

Това ръководство за дял за Windows ще ви помогне.

Етап 1: Отворено управление на диска. Ще изглежда така.

diskmanagment1

Стъпка 2: Навигирайте до устройството, което ще бъде форматирано. Щракнете с десния бутон и изберете „формат…“

diskmanagment2

Стъпка 3: Нов прозорец на формат трябва да се отвори със съответната буква на устройството. Ако това е ново устройство, Windows ще присвои буква на устройството. В полето за етикет на силата на звука дайте име на вашия диск, в противен случай той ще бъде наречен „нов том“ по подразбиране. Придържайте се към файловата система за нова технология и размера на единицата за разпределение по подразбиране, освен ако нямате конкретна нужда да направите нещо друго.

Стъпка 4: Полето „Извършване на бърз формат“ вече ще бъде отменено. Има няколко причини да премахнете отметката. Стандартен (не бърз) формат ще търси грешки в устройството, както и извършване на еднократно запис на нула. Това е добре за използвани дискове, тъй като осигурява основно ниво на защита срещу нежелано възстановяване на данни.

diskmanagment3

Стъпка 5: В този момент форматът ще започне. Времето, необходимо за завършване, зависи от размера на форматираното устройство и скоростта на вашия компютър. След като свърши, новото устройство ще се покаже в долната половина на прозореца за управление на диска, заедно със „здравословно“ състояние.

diskmanagment4

Това е за Windows. След това ще разгледаме macOS.

Форматиране на диск в macOS

Форматирането на устройство в macOS не е различно от това в Windows. Най-голямата разлика ще бъде във файловата система, тъй като операционните системи използват родните файлови системи, които са несъвместими една с друга. Въпреки това можете да форматирате устройството с помощта на файлова система, която е съвместима и с двете, ако трябва да работите в различни платформи.

Както при Windows, ако имате работа с нов, никога форматиран носител, той ще трябва да бъде разделен. Вижте това ръководство за дял на Mac за помощ.

Етап 1: За да стартирате дискова програма, отворете приложенията. Оттам отидете на помощни програми и изберете дискова програма. Можете също да натиснете Command + Space, за да покажете светлината на прожекторите, след което въведете „дискова програма“ Трябва да видите дисковете отляво и информация за тях вдясно.

macdiskutility1

Стъпка 2: След като сте избрали устройството за форматиране, изберете опцията „изтриване“ в горната част.

macdiskutility2

Стъпка 3: В прозореца за изтриване дайте име на силата на звука и изберете формата на файла. По подразбиране macOS ще използва файловата система на Apple. Ако планирате да използвате устройството както на macOS, така и на Windows, изберете формата на файла exFAT. В противен случай APFS е добре, освен ако не се нуждаете от нещо конкретно.

macdiskutility3

Стъпка 4: Накрая щракнете върху бутона „опции за сигурност“, след което изберете между „най-бърз“ и „най-сигурен“. Избирането на „най-бърз“ ще направи бърз формат, който изтрива файловете и оставя данните непокътнати и лесно възстановими. Придвижването на плъзгача вдясно ще даде възможност за еднократно запис на нула. Придвижването на плъзгача докрай надясно до „най-сигурно“ ще го накара да презапише устройството седем пъти.

Това отговаря на стандарта за министерство на отбраната на САЩ 5220-22-М и трябва да бъде избраната от вас опция, ако искате най-сигурните оферти за макиране на wipe.

macdiskutility5

Стъпка 5: Кликнете върху „изтриване“ и изчакайте, докато устройството се форматира.

Форматиране за Linux

Когато форматирате за Linux, вашият пробег може да варира в зависимост от разпространението, което използвате. Има обаче шепа инструменти за повечето аромати. Няколко от тях изискват запознаване с командния ред. Има и популярни помощни програми, като GParted, и дистрибуцията на Linux, която използвате, може да е дошла с такава.

Повечето варианти на Linux се предлагат с два инструмента за сигурно изтриване на диск: командата dd и инструмента за раздробяване. Можете да използвате dd или shred, за да изтриете устройството, след това да създадете дялове и да го форматирате с дискова програма.

За да изтриете диск с помощта на командата dd, важно е да знаете буквата и номер на дяла на устройството. Освен това, уверете се, че устройството е демонтирано. За целта използвайте командата unmount. За да използвате командата dd, отворете командния ред и въведете следното:

  • sudo umount / dev / sdXY -l
  • sudo dd, ако = / dev / urandom на = / dev / sdX bs = 10M

Обърнете внимание, че X и Y представляват съответно буквата на вашия диск и дяла. Процесът ще направи няколко преминавания през устройството, като запишете произволни нули отгоре на вашите данни.

За да изтриете твърдия диск с инструмента за раздробяване, въведете следното (където X е буквата на вашия диск):

  • sudo shred -vfz / dev / sdX

Програмата за раздробяване ще направи три преминавания над вашия диск, като записва случайни знаци отгоре на вашите данни.

И двата метода са интензивни във времето, така че е най-добре да планирате това или да ги пуснете за една нощ.

След като дискът се изтрие, той е готов за форматиране.

За да получите GParted:

  • sudo apt-get install gparted
  • gksu gparted

След като го имате, щракнете върху „устройство“, след което кликнете върху „създаване на дял“.

форматиране на твърд диск на Linux

По подразбиране GParted ще създаде дял, използвайки цялото неразпределено пространство. Това е добре, ако приемем, че не се нуждаете от множество дялове за двойна система за зареждане или корен директория за Linux.

  • Сега щракнете върху бутона “Приложи”, за да създадете дяла. Щракнете с десния бутон върху новия дял и изберете „формат“.

Заключителни мисли

Избърсването и форматирането не са едно и също нещо и се правят по различен начин в зависимост от вашата операционна система. Макар че това ръководство е повече за това как да защитите данните, които вече не се нуждаете или искате, важно е също да защитите данните на текущите си дискове.

За тази цел, не забравяйте да прочетете нашите как да криптирате вашия водач на твърдия диск. Имате ли някакви съвети или трикове за изтриване на твърдия диск, който не сме покрили? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me