Как да експортирате и импортирате отметки в Chrome

Почти всеки използва отметки в браузъра си: те ускоряват навигацията и ви предпазват да не се налага да прелиствате цялата си скорошна история всеки път, когато искате да посетите определен сайт. Chrome, браузърът на Google, върши особено добра работа с управлението на отметки и това е една от многото му отлични функции.


Има обаче един проблем с разчитането на отметки: когато започнете да използвате нов браузър, те не се пренасят. При определени обстоятелства потребителският ви профил в Google ще запазва отметките ви, но това работи само в Chrome. Това означава, че когато преминете към нов лаптоп или мобилно устройство с браузър, който не е Chrome, първите ви няколко дни на използване ще бъдат изпълнени с досада, тъй като отново трябва да запазвате отметките си.

За щастие, Google Chrome ви позволява да експортирате отметките си в отделен файл. Тази удобна малка функция не само ще ви позволи да ги експортирате в новия си браузър, но и можете да го вземете и поставите във всичките си други архивирани файлове (имате резервен план, нали?). Тъй като това е нестабилен .html файл, никой от нашите най-добри доставчици на резервни копия в Интернет няма да има проблем с него. Това означава, че без значение какво се случва, навиците ви при сърфиране няма да трябва да страдат.

Преди да започнем обаче, имайте предвид, че тук просто говорим за архивиране на отметки, имаме още една статия за това как да архивирате изцяло Google Chrome. Също така ще поговорим малко за експортирането на файла с отметки в други браузъри, в случай че искате да направите промяна.

Експортирайте отметки в Chrome

Експортирането на отметки в Chrome е процес от само няколко стъпки, всяка по-лесна от последната. Нека започнем, като отидете на „мениджъра на отметки“, можете да получите достъп до него през менюто, както е показано по-долу, или като използвате клавишната комбинация Ctrl + Shift + O (това е „O“, както в „Oliver“).

Менюто е в горния десен ъгъл, отидете на „отметки“ и след това изберете „мениджър на отметки“.

Мениджърът на отметки ще се отвори в нов раздел и изглежда така:

Ще забележите, че току-що направих нова инсталация на Chrome, за да направя екранни снимки за този урок, не се притеснявайте, въпреки това, този начин на правене гарантира, че всичките ви отметки, независимо от папката, в която сте ги поставили, ще бъдат изнесени.

Следващата ви стъпка е да кликнете върху думата „организирайте“ точно над действителните си отметки. Ще се появи меню. 

Това меню ще ви позволи да правите всякакви неща, включително добавяне на нови отметки, както и създаване на папки, но ние искаме опцията докрай в долната част, „експортиране на отметки в HTML файл.“ Кликнете върху това и ще бъдете отведени до файл Explorer, където можете да изберете местоположението, в което ще бъде изтеглено. Можете също така да преименувате файла (което препоръчвам), въпреки че не забравяйте случайно да промените типа на файла, той трябва да бъде .html, за да работи всичко това правилно.

След това файлът се записва на вашия твърд диск – в моя случай е мъничък, така че е бил там за по-малко от секунда – и това наистина е всичко. Ако преместите файла в папката, която използвате за архивиране или синхронизирани файлове, той следва да бъде включен автоматично следващия път, което от най-добрите ни решения за съхранение в облак или онлайн резервни копия, които използвате, прави всичко по силите си.

Там го имаш, лесно-грах. Този процес работи повече или по-малко еднакво във всички браузъри, това е само въпрос на намиране къде се съхраняват вашите отметки. Нека сега разгледаме накратко как импортирате тези файлове в новия си браузър.

Импортиране на отметки

В Chrome импортирането на отметки е почти един и същ процес, с изключение на това, че в менюто „организиране“ на мениджъра на отметките избирате „импортиране на отметки в HTML файл“, а не „експортиране“.

След това ще бъдете отведени до програма за преглеждане на файлове, където можете да търсите .html. Други браузъри отново работят почти по същия начин: във Vivaldi – моят браузър по избор, тъй като не съм голям фен на навика на Chrome да следя всеки мой ход – най-лесният начин да направите това е, като отидете на вашето бързо набиране (началото екрана, така да се каже) и щракнете върху раздела „отметки“ в горната част на страницата.

Това ще ви отведе до мениджъра на отметките, където всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху „импортиране“ и ще се появи диалогов прозорец, от който можете да изберете браузъра, от който импортирате (ако той го открие във вашата система, която сте спечелили “ t дори се нуждаете от .html файла, тъй като Vivaldi може да ги импортира автоматично) и местоположението, което съхранявате файла. 

Ако също не сте много за следене, но не сте фен на интерфейса на Vivaldi, друга чудесна опция е Mozilla Firefox. Този изпробван и истински браузър прави нещата по същия начин като Chrome: осъществявате достъп до мениджъра на отметки със същата клавишна комбинация (Ctrl + Shift + O) и след това просто кликнете върху бутона „импортиране и архивиране“. 

Това, което прави Firefox толкова удобен в този конкретен случай, че също така ви позволява да направите пълно резервно копие на браузъра от този екран, а не само от отметките. Това е един от малкото браузъри, който ви позволява да правите това и е невероятно полезен точно преди да направите цялостно изтриване на системата си или само в случай, че на компютъра ви се случи нещо постоянно. Ако това са само отметки, които след това, просто кликнете върху „експортиране“ или „импортиране“ и сте готови. 

заключение

Имате го: най-бързият и лесен начин да експортирате и след това да импортирате отметките си от и от Chrome. Ако сте потребител на Microsoft Edge или Internet Explorer и се чудите защо не сме включили нито един от тях в това ръководство, направете си услуга и изтеглете някой от трите браузъра по-горе, за да разберете.

Надяваме се, че сте намерили това ръководство за полезно и че ви помага да експортирате отметки в Chrome. Уведомете ни, ако имате въпроси в коментарите по-долу. Благодарим ви за четенето и не забравяйте да разгледате нашето ръководство за 99 безплатни инструмента за поверителност, за да направите вашето преживяване възможно най-безопасно.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me