Evernote срещу Google Drive: Кое ще работи най-добре за вас?

Evernote и Google Drive са два от най-добрите инструменти за производителност в облака, които парите могат (и не могат) да купят. От своя страна, Evernote се нарежда като най-доброто приложение за бележки на разположение, което победи OneDrive за тази чест. Междувременно Google Drive може да не е избран от Cloudwards.net за най-добро съхранение в облак, но не можем да откажем числата; 800 милиона потребители го правят най-популярен.


Между Evernote и Google Drive няма въпрос кой е по-универсалният. Evernote е облачно приложение (всъщност използва Google Cloud за хостване на бележки), докато Google Drive е услуга за съхранение в облак, която може да се използва за качване на файлове и служи като платформа за няколко интегрирани приложения, включително пример за офис пакет.

И все пак, въпреки пропастта между съответните им цели, има законни въпроси кой сервиз работи най-добре за определени задачи. Имайки това предвид, че е време за Evernote срещу Google Drive.

Битката: Evernote срещу Google Drive

Целта на тази статия не е да реши дали Evernote е по-добър от Google Drive – или обратно, тъй като те са много различни животни. По-скоро искахме да разгледаме конкретни функции и да ги анализираме. Имайки предвид тази цел, ние организирахме нашата статия в пет различни кръга: бързи бележки, списъци със задачи, съставяне на проучвания, бележки за срещи или клас и обработка на текстове.

Първо, нека поговорим най-общо за това, което всяка услуга цели да постигне и колко струва всяка услуга.

1

Цена

Първо ще сравним разходите за абонамент на всеки инструмент, както и ще разгледаме какъв капацитет за съхранение, размер на бележката и ограниченията на честотната лента са прикрепени към тези разходи.

Evernote

Evernote предоставя възможности за водене на бележки и съхраняване на бележки на облачни сървъри, което позволява на услугата да синхронизира тези бележки на различните ви устройства. Поддържат се множество операционни системи, включително Windows, Mac, iOS и Android.

Една от причините екипът на Cloudwards.net класира Evernote като най-доброто приложение за бележки като цяло, се основава на отличните организационни функции на инструмента, които подробно описваме в нашия преглед на Evernote.

Можете да се регистрирате за безплатен акаунт в Evernote, който идва с някои ограничения като 60MB месечна честотна лента и ограничения за размер на бележката от 25MB.

Evernote Plus осигурява по-малко ограничителни капачки (1GB честотна лента и 200MB ноти) само за 3,99 долара на месец. Има и Evernote Premium Plan с капацитет за синхронизиране от 10 GB на месец. Без значение с кой план ще се захванете, няма действителен таван, що се отнася до това колко място за съхранение получавате за бележки в дългосрочен план.

Google Drive

Google Drive е услуга за съхранение в облак и като всяка облачна услуга за съхранение. Определящата му цел е да ви помогне да спестите място на твърдия диск чрез съхраняване на документи, изображения, видеоклипове, музика и други файлове на отдалечени сървъри.

Това обаче е услуга за съхранение в облак, която, както можете да прочетете в нашия преглед на Google Drive, осигурява много по-голяма стойност от тази, благодарение на редица интегрирани приложения. Тези приложения включват обичайния клиент за синхронизация в допълнение към несравним набор от офис инструменти, който включва текстов процесор (Google Docs) и приложение за електронни таблици (Google Sheets).

Google също има собствено приложение за облачно приложение за записване на бележки – Google Keep. Въпреки че Google Keep всъщност не е интегриран с Google Drive, така че не черпете от мястото си за съхранение, за да хоствате бележки, ние ще разгледаме възможностите му по-долу, когато сравняваме Google Drive с Evernote. Google интегрира Google Keep с Google Docs в началото на 2017 г., интеграция, която официално направи Google Keep член на групата инструменти G Suite (заедно с Диск, Документи, Календар, Gmail и няколко други приложения).

За достъп до Запазване и правене на бележки от Google Документи, просто щракнете върху менюто „инструменти“, след което изберете „Запазване на бележника“.

Въвеждането на бележка на Keep в Google Doc ще създаде бележка, свързана обратно с документа в Google Keep. Това е много полезна интеграция за сериозни потребители на Keep и Документи и тази, която Google ще се надяваме да разшири до Sheets, Gmail и някои други нейни местни приложения.

Google Keep е напълно безплатен, предоставя неограничен брой места за записване без месечни ограничения. С Google Drive, от друга страна, получавате 15GB безплатно, което я нарежда сред най-добрите безплатни предложения за съхранение в облак. Ако това не е достатъчно място за съхранение, можете да получите 100GB за $ 1,99 и 1 TB за $ 9,99 на месец.

Сега, когато правилно сме представили Evernote и Google Drive, нека да се пристъпи към сравненията.

Кръг: Ценова точка за Google Диск

Evernote лого
Лого на Google Drive

2

Бързи бележки

Науката предполага, че спомените ни са почти безгранични; припомняме, че имаме проблеми с Докато науката също кредитира ерата на мобилните устройства, като вниманието ни е равно на това на златна рибка, използването на облака за записване на случайни мисли и идеи, така че да не ги забравите по-късно, има монументални предимства за бита за извикване.

Приложенията за водене на бележки са идеални за тази задача, много повече от това да запишете страхотните си идеи върху коктейлни салфетки или на гърба на ръката си. В първия си кръг ще разберем коя от нашите две популярни услуги работи най-добре за тази цел.

Макар че лично този писател има цял тефтер Evernote, посветен на случайни бележки за мен, не може да се отрече, че клиентът на настолния клиент на Evernote се чувства малко за тази цел, като да носи смокинг в магазина за хранителни стоки.

Google Keep, от друга страна, няма клиент за десктоп, а по-скоро опростен уеб интерфейс, който е перфектно проектиран за бързи бележки. Подредбата на Keep използва плочки, които могат да бъдат цветно кодирани, което го прави като виртуална подмяна на стена от бележки след него.

Не бихме препоръчали да използвате Google Документи със същата цел, главно защото няма добър начин да се организират и намират конкретни Документи по-късно, освен търсене на заглавия. Както Evernote, така и Google Keep поддържат текстово търсене и персонализирани маркери.

С персонализирани маркери можете да маркирате бележки, за да ги сортирате по-късно. Например, ако сте блогър, можете да създадете маркер, наречен „идеи за блог“ и след това, когато се мъчите да излезете с нова идея за блог, издърпайте всички бележки, маркирани като такива, за да смажете вашите умствени колела.

Когато става въпрос за бързи бележки, повечето хора вероятно ще получат повече километри от приложението за смартфон, разбира се, и Evernote и Google Keep имат добри такива.

В случая на Evernote, неговият мобилен клиент се чувства много по-подходящ за задачата за бързи бележки, отколкото настолния му клиент благодарение на минималистичното оформление.

Приложенията Evernote за Android и iOS имат функция за моментна снимка, така че ако сте навън и около и забележите нещо, което провокира дадена идея, можете бързо да заснемете изображение от нея, заедно със свързани бележки, за да си припомните по-късно тази идея.

Мобилното приложение Evernote също поддържа почерк за тези, които използват стилус. С оптичното разпознаване на символи можете дори да търсите тези ръкописни бележки по-късно. Ако предпочитате гласови ноти, можете да запишете и тези, които използват мобилното приложение Evernote (аудио бележки са достъпни и чрез настолното приложение).

Google Keep може да прави тези неща (моментни снимки, почерк и гласови бележки) също и има още няколко трика, които Evernote не прави. Една от най-ценните е конвертирането на гласови ноти в текст, като се използват добре прецизирани алгоритми за преобразуване на Google.

Всъщност, Keep има някои от най-модерния софтуер за гласови ноти на всяко приложение за водене на бележки. Можете да диктувате цели бележки (полезно по време на шофиране) и да използвате възможностите за преобразуване на реч в текст, за да превърнете този диктовка в писмени бележки по-късно.

Освен това, подобно на уеб интерфейса, цветното оформление на Google Keep е създадено за бързи бележки.

Няма съмнение, че що се отнася до бързите бележки, Google Keep е най-добрият приятел, който разсъждаващият мислител може да има и лесно победителят ни в един кръг.

Кръг: Бързи бележки за Google Drive

Evernote лого
Лого на Google Drive

3

Списъци със задачи

Първи неща първо: нито Evernote, нито Google Drive са добри за управление на проекти. За това ще искате специално специализирано приложение като Trello или решение за съхранение в облак с вградени функции за управление на задачи като Egnyte Connect (прочетете нашия преглед на Egnyte Connect).

Въпреки това, за всекидневните списъци, като например за пазаруване или домакински задължения, и двете ще са достатъчни. Както може би се досещате, функциите, които поддържат списъци със задачи, частично се припокриват с тези, които поддържат бързи задачи, давайки предимство на Google Keep.

Цветно кодираните плочки помагат да се запазят визуално вашите списъци, докато Keep поддържа също създаването на контролни списъци, така че да можете да маркирате елементите от списъка, докато ги попълвате. Функциите за разпознаване на глас на Google Keep дори ви позволяват да добавяте елементи в списъци устно, като казвате нещо като „Добре, Google, добавете фъстъчено масло в моя списък с хранителни стоки.“

По-нататъшно подобряване на използването му като производител на списъци, Google Keep също поддържа функцията за напомняне, така че не е нужно да забравяте да проверявате списъка си изобщо. И накрая, можете да споделяте списъци на Google Keep с други хора, като също ги включвате.

Evernote също поддържа контролни списъци и напомняния, но никоя от другите функции, които правят Google Keep чудесен за създаване на списък. Освен това, както и при бързите бележки, Evernote се чувства твърде сложен за съставяне на прости списъци. Тази сложност обаче ще бъде полезна в следващия ни кръг.

Кръг: Точки от списъци със задачи за Google Drive

Evernote лого
Лого на Google Drive

4

Съставяне на изследвания

Въпреки че комбинирането на бързи бележки работи най-добре с обикновено приложение, съставянето на подробни бележки за работа, лични или академични проекти изисква по-впечатляващи организационни характеристики. Тук Evernote наистина прави един свят.

Събирането на обширни бележки е именно вида задача, с която Evernote е най-подходящ. Централно за това твърдение е използването на организационни тетрадки над отделни бележки.

Всъщност, макар че може да изглежда очевидно допълнение, повечето приложения за бележки не включват функционалност на тетрадки. OneNote и Zoho Notebook са единствените други стойностни опции, които ви идват на ум, а Zoho Notebook е само опция за граница в най-добрия случай (прочетете нашия преглед на Zoho Notebook).

Единственият недостатък е, че по някаква причина екипът на Evernote реши да ограничи потребителите само до 250 тефтера. Макар че това трябва да бъде достатъчно за обикновения бележник, сериозните учени и други потребители на енергия могат да намерят капачката за твърде ограничаваща.

Всяка тетрадка на Evernote може поне да съдържа неограничени бележки. Освен това, както бе споменато, бележките могат да бъдат етикетирани с персонализирани маркери, които по-късно могат да бъдат използвани за сортиране. Това улеснява бързото изтегляне на бележки, свързани с определен предмет. Действителният текст в бележките също може да се търси, ако се опитвате да намерите конкретно изследване, което не е белязано с етикет.

Също така полезно за изследователски цели е фактът, че бележките, създадени в Evernote, могат да бъдат омрежени чрез вграждане на връзка за един в текста на друг. Тези връзки работят точно като връзки към уебсайтове, с изключение на това, че страниците, които са свързани, са частни за вас.

Освен това възможността за коментиране на изображения и сканиране на страници е изключително полезна за изследване на неща като произведения на изкуството и исторически документи. Разбира се, можете също да прикачите файлове към Evernote и да добавяте гласови бележки, като допълнително изграждате своя архив за изследвания. Функцията за уеб клипер на Evernote също е полезна за събиране на изследвания.

Въпреки че със сигурност можете да използвате Google Документи за събиране на научни бележки, това не е почти съвпадение за Evernote в това отношение. Можете да търсите в заглавия на Google Doc от началната страница на Google Диск, но няма начин да търсите в текста на тялото или в маркери в документи за сортиране.

Въпреки че можете да създавате папки, за да съхранявате свързани Google Документи, това не е толкова удобно, колкото използването на тетрадки.

Google Keep също не поддържа функционалността на преносимия компютър, въпреки че можете поне да маркирате свързани бележки и да търсите текст на бележките, както бе споменато по-рано. Все пак той просто няма организационните функции, които бихме искали за съставяне на изследвания. В крайна сметка Google Keep е повече тефтер, отколкото преносим компютър.

Кръг: Събиране на изследователска точка за Evernote

Evernote лого
Лого на Google Drive

5

Бележки за срещи или класове

Когато става въпрос за копиране на драскане на бяла дъска или дъска за работа или училище, нашето приложение за вземане на бележки е OneNote, подробно описано в нашия преглед на OneNote. Това е благодарение на факта, че приложението за водене на бележки на Microsoft ви позволява да организирате отделни бележки по какъвто и да е хазарен начин, в допълнение към факта, че OneNote има страхотни функции за рисуване. Разглеждаме обаче Evernote срещу OneNote в отделна статия.

Между Evernote и Google Drive основното предимство на Evernote за тази цел е използването на преносими компютри, което поне ви позволява да съхранявате бележки за отделни работни проекти или класове, сегментирани.

Evernote също има някои възможности за рисуване, но използването им изисква да създадете отделна бележка за мастило. Невъзможността за комбиниране на текстови и мастилни бележки е голям недостатък за тази цел.

Google Keep ви позволява да добавяте чертежи към бележки, но като инструмент за рисуване е доста ограничен и ви позволява да прикачите рисунки само в горната част на бележките.

И за двата инструмента, гласовите бележки ще бъдат полезни за лоши бележници или тези, които желаят да слушат срещата или класа, а не да се опитват да правят бележки. За вашите колеги или съученици, просто записването на сесията също ще означава, че не е нужно да ви слушат да се ударите на клавиатурата си.

От всички пет кръга в тази статия, този вероятно е най-близкият, без нито Evernote, нито Google да се разделят наистина от другия. Ние даваме леко предимство на Evernote благодарение на неговите функции за преносими компютри, въпреки че в този случай създаването на отделна папка за всеки проект или клас и само използването на Google Документи вероятно би било достатъчно.

Кръг: Точка за бележки за среща или клас за Evernote

Evernote лого
Лого на Google Drive

6

Обработване на текст

Google Документи е специализиран инструмент за обработка на текстове, така че, както може да предположите, това със сигурност е по-добър избор от Evernote, когато става въпрос за тази задача. Evernote обаче има много от функциите за форматиране, които бихте очаквали да намерите в текстов процесор, така че също така можем да разберем защо някой може да попита, защо не?

Сред тези функции за форматиране, Evernote поддържа стотици шрифтове, от агенция FB до Yu Gothic.

Поддържат се също размерите на шрифта, стандартното форматиране на шрифтове (удебелен шрифт, курсив, подчертаване и т.н.), списъци с букети, отстъпи и таблици. Можете също да отпечатвате и връщате бележки, като използвате историята на версиите на Evernote в случай на нежелана промяна.

Докато хората със сигурност използват Evernote за текстообработка – и дори за писане на книги – това не е целта, за която е създаден, и ще е по-добре да използвате специализиран текстов процесор.

Google Docs, от една страна, има много по-добри функции за проверка на правописа и граматиката. Той също така поддържа заглавки, номера на страници и други опции за оформление като колони и разстояние между редовете, които няма да получите с Evernote.

На всичкото отгоре Google Drive и Google Docs са чудесни за сътрудничество. Функция „предложение“ например позволява на другите да предлагат редакции на вашите документи, без всъщност да правят промени.

Въпреки че със сигурност можем да видим какъв е случаят с Microsoft Word, днес има много малко приложения, които съответстват на възможностите за текстообработка на Google Docs и Evernote не е сред тях.

Кръг: Точка за обработка на текст за Google Drive

Evernote лого
Лого на Google Drive

7

Присъдата

Изборът на Evernote през Google Drive или обратното до голяма степен ще зависи от това какъв вид задача трябва да изпълните. Докато Google Drive, ако приемем, че включвате Google Документи и Google Keep в уравнението, със сигурност е по-универсален, има някои задачи, които Evernote просто отличава, предимно в научни изследвания.

Добрата новина е, че не е нужно да избирате. И Evernote и Google Drive имат безплатни версии, които трябва да са достатъчни за основно използване. Ако не, разходите за абонамент са достатъчно ниски, че нямаме проблем да наречем нито сделка, особено предвид предлаганите предимства за производителност.

За тези фенове на двата инструмента има дори начини да интегрират Evernote и Google Drive. Например, използвайки IFTTT, можете автоматично да създавате бележки от Google Doc, когато в Evernote се прилагат конкретни маркери.

За по-основен подход можете да копирате връзките на Google Doc към Evernote. Ако направите това, автоматично ще създадете малко поле в Evernote, което ще ви каже точно към какво сочи връзката.

Нашият най-добър съвет е да използвате селективно и двата инструмента, за да подобрите работния си живот. И двете са отлични и няма причина да не се възползвате от двата свята.

Краен победител: Google Drive

Кажете ни по-долу собствените си мисли за Evernote и Google Drive и благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map