Dropbox Paper vs Google Docs: Кое е по-добро за работа онлайн?

Стартирана през януари 2017 г., Dropbox Paper е нов конкурент за Google Документи, текстовият процесор в офис пакета на Google. Ние от Cloudwards.net използваме Google Документи за сътрудничество и това се оказа доста способно. Все пак Dropbox Paper е нов звяр и може да върши баланса, поради което правим това сравнение на Dropbox Paper спрямо Google Docs (прочетете нашия преглед на Dropbox Paper).


Двете приложения са полезни, защото ви позволяват да оставите офлайн редакторите зад себе си и да си сътрудничите с други онлайн в реално време. Функции като история на версиите, коментари и предложения го правят по-лесен, отколкото да работите върху документ офлайн, да го изпращате, да получавате обратна връзка, да го прилагате и изпращате отново.

След като приключите с работата си, лесно е да споделяте с други хора или да публикувате в социалните мрежи. Можете също така да правите нови версии на документ, като запазвате старите, така че е лесно да се преразгледа или върне назад. Ако на твърдия ви диск се повредят или се срине, софтуерът за възстановяване на данни няма гаранция да ви помогне, така че ще сте спокойни, като знаете, че вашите файлове също са безопасни в облака.

Ако нямате време да прочетете логиката и просто искате отговора, Google Документи печели. Въпреки че не е толкова привлекателен като Dropbox Paper и не може да вгражда медия, той има по-мощни функции, включително по-добро редактиране на текст и форматиране на страниците. Той може също така да получи достъп до разширена библиотека от добавки на трети страни.

В останалата част от статията ще ви дадем задълбочено сравнение на двете програми. За да научите повече за основната услуга зад Dropbox Paper, прочетете нашия Dropbox преглед. Ако искате да знаете за друг продукт, който Google предлага, прочетете нашия преглед на Google Drive. Той направи най-добрия ни списък с безплатни хранилища за облак.

The Battle: Dropbox Paper vs Google Docs

С настройката на звънеца нека да стигнем до мача Разделихме тази статия на няколко кръга, където ще видим как двамата претенденти съвпадат.

Кръг първи: интерфейс

Въпреки че няма счетоводство за вкус, някои неща са очевидни. Интерфейсът на Dropbox Paper изглежда чист и модерен. Google Docs изглежда като клон на Microsoft Word. Това каза, че да бъдеш подобен на Word не е лошо, тъй като потребителите, които са запознати с него, няма да имат проблеми с адаптирането.

хартия VS-документи хартия интерфейс

За използваемост, Dropbox Paper има меню, което е съкратено до един падащ списък, което улеснява намирането на някои от функциите. Също така помага, че не са много за избор. Google Docs ги организира в отделни менюта в горната част на документа. Можете да търсите необходимата опция, като използвате менюто „помощ“, ако не можете да я намерите.

хартия VS-документи-Google интерфейс

В долния десен ъгъл на хартия можете да намерите връзката за клавишни комбинации. Обичаме да изскача отстрани, да ви показва нужната информация по ясен и привлекателен начин и да не покрива документа. Използвайки Документи, трябва да отидете в менюто „помощ“, след което да се справите с изскачащ прозорец. Ясно е, но драматично. Можете обаче да търсите през него.

Въпреки че интерфейсът на Google Документи не е лош по никакъв начин, ние даваме първия кръг на Paper, макар и само с лек марж.

Победител: Dropbox хартия

Втори кръг: Споделяне

Трябва ви само едно кликване, за да получите обща връзка с Dropbox Paper, докато Google Документи изисква да влезете в менюто за споделяне. Методът на Документи е удобен, ако искате да зададете разрешения. Всичко е на едно място и можете да ги зададете отделно за всеки потребител, докато ги каните. Хартията има отделно меню за разрешения.

хартиен носител срещу-документи-хартия-акция

Документите ви позволяват да споделяте директно в Google+, Facebook и Twitter. Хартията може да се публикува директно в Slack.

хартиен носител срещу-документи-Google-акция

Използвайки Документи, можете също да активирате настройките на собственика, като например предотвратяване на редакторите да променят разрешенията за достъп или добавяне на нови хора и забраняване на коментаторите и зрителите да изтеглят, отпечатват или копират файла ви. Можете също така да направите документа публичен, достъпен за всички с връзката или само за избор на хора. Хартия може да направи само последните две.

Google Docs е очевидният победител, тъй като предлага повече контрол върху това кой може да прави какво с вашите документи и той може да ги споделя в социалните мрежи. Ако трябва да споделяте типове файлове, различни от документи, прочетете нашите най-добри облачни хранилища за споделяне.

Победител: Google Документи

Трети кръг: Функции за форматиране

Dropbox Paper има бърз начин за форматиране на текст: изберете думата или текста, който искате да форматирате и ще се появи приятно изглеждаща лента с опции, за да я направите смела, да добавите подчертаване или очертаване, да я промените в заглавие, да стартирате списък с букви. , създайте коментар или го направете в списък със задачи. Ще трябва да използвате Markdown за достъп до останалите опции, въпреки че не са много.

хартия VS-документи хартия форматиране

Google Документи не е подобно на Word по външен вид, но и по функции. Можете да използвате огромната библиотека от шрифтове на Docs, да промените размера на шрифта на определена стойност, да форматирате бои върху него, да увеличите или намалите вдлъбнатините, да изберете подравняване и да приложите други формати, които очакваме от офлайн редакторите.

хартия VS-Документи-документи форматиране

Имайки предвид богатството на функциите за форматиране на текст, в този кръг е лесно да видите как Docs изхвърля хартия.

Победител: Google Документи

Четвърти кръг: Интеграция на медиите

В случая на Документи, интеграцията на медиите се свежда до поставянето на снимки, защото не можете да вграждате видеоклипове или да вмъквате аудио връзки. Хартията поддържа всички типове файлове, които можете да прегледате в Dropbox, включително видеоклипове YouTube и Vimeo и връзки към Soundcloud. Ако търсите място за съхранение на медиите си, прочетете най-доброто ни онлайн хранилище за снимки и видеоклипове.

Хартията е по-универсална, така че печели този кръг.

хартия VS-Документи хартия медии

Победител: Dropbox хартия

Пети кръг: Общи характеристики

Google Docs и Dropbox Paper споделят някои функции, включително списък на задачи, брой думи, календар, история на документите, експорт и печат. Google ви позволява да експортирате в седем типа файлове, докато Paper има само три. И двамата използват Google Календар.

Приликите свършват дотук.

хартиен носител срещу-документи-хартия-заможните

Хартията има готина функция, наречена „templatize“, която ви позволява да задавате документи като шаблони, за да ускорите създаването на нови документи. Хартията ви позволява също да визуализирате документа си в атрактивен изглед на презентация, който също има „тъмен режим“.

хартия VS-документи-хартия temlatize

хартиен носител срещу-документи-хартия-общо меню

Освен че има списък със задачи, Документите се интегрират с Google Keep, едно от най-добрите приложения за бележки. Позволява ви, да речем, да правите бележки за работата на телефона си, след което да ги осъществявате, докато сте на вашия лаптоп.

Настройката на страницата ви позволява да зададете размера на хартията от писмо до размер B5, независимо дали ориентацията е пейзаж или портрет и индивидуални полета.

хартиен носител срещу-документи-Google-страница за настройка

Документите имат и две функции, които помагат при избора на думи: Речник и проучване. Речникът ви помага да определите думи, които не знаете, докато Explore ви позволява да използвате мощната търсачка на Google за изследване в мрежата. И двете изскачат от дясната страна на екрана, което ви позволява да продължите да работите, докато ги използвате.

хартия VS-документи-Google-речника

Можете да зададете езика на вашия документ на всичко – от африкански до корейски. Ако документът има различен език в него, функцията за превод ще ви помогне да преодолеете езиковата пропаст. Ако предпочитате да не пишете, има и гласово въвеждане.

Документите могат да се интегрират с много приложения, включително DocuSign, Тезаурус, създатели на диаграми, WordPress за Google Документи и други. Google Слайдове, за презентации и Google Таблици, за електронни таблици, отидете с Документи, за да съставите офис пакета на Google. Можете да получите достъп до всички тях чрез Google, което прави работата с документи още по-лесна.

Ясно е, че Google Docs има много функции, които липсват Dropbox Paper. Ако търсите мощност за обработка на суров текст, тази категория трябва да го уреди за вас.

Победител: Google Документи

Шести кръг: Сътрудничество

И двете приложения се справят с колаборацията по подобен начин. След като споделите документа си, поканените сътрудници могат да го редактират едновременно и позицията им се маркира с курсор. Промените, направени от различни хора, съответстват на различни цветове, така че е лесно да забележите кой какво е направил. Историята на документите ще създаде версии, които съответстват на промените, направени от различни автори.

хартия VS-документи-Google-Collab

хартия VS-документи-хартия Collab

С всяка една от услугите можете да работите в реално време, да видите какво са правили другите и да минавате през историята на вашите документи, така че ще наречем тази категория вратовръзка.

Ако искате да подобрите опита си за сътрудничество, прочетете за най-доброто ни съхранение в облак за сътрудничество. За да направите разпределената работа по-малко болезнена, прочетете нашата статия как да направите лесната работа от разстояние лесно.

Победител: Вратовръзка

Заключителни мисли

Dropbox Paper е прекрасен опит за сваляне на Google Документи, но само опит. Хартията е привлекателна и интуитивна за използване, има интересни функции и може да интегрира много медии и други типове файлове, но не е близка до възможностите за редактиране на текст на Документи. Същото важи и за общите функции за повишаване на производителността.

Google Docs е победител в нашето сравнение, но какво мислите? Използвате ли нещо друго за работа по документите си онлайн? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me