Най-добър Mac Backup: Time Machine срещу Arq срещу Duplicati срещу Cloudberry Backup

Ако търсите най-доброто решение за архивиране на Mac, ще стигнете до правилното място По време на това обръщение Cloudwards.net ще разгледа три най-добри алтернативи на Time Machine, всяка от които разполага с локални и облачни възможности за архивиране: Arq, Duplicati и CloudBerry Backup.


Ние ще оценим всеки от трите и Time Machine въз основа на съхранение, функции и поддръжка преди помазване на CloudBerry Backup – ъъ, преди да помазваме победител. Суспензията е осезаема.

Ако търсите алтернативи на iCloud, разгледайте и нашата статия за най-доброто облачно хранилище за Mac.  

Битката

Time Machine е собствено архивно решение за Apple, което се предлага безплатно с MacOS. Като такъв, това често е единственият инструмент, който потребителите гледат. Въпреки това, има много по-добри опции, включително няколко, които архивират в облака. Три от най-популярните са Arq, Duplicati и CloudBerry Backup (прочетете защо в нашия преглед на CloudBerry Backup), всеки от които ви позволява да се интегрирате с вашия избор на облачно хранилище.

В крайна сметка ще разделим всичките четири решения в рамките на три кръга, за да ви помогнем да видите за какво се отнасят.

Кръг първи: Опции за съхранение

По време на първия ни кръг ще разгледаме възможностите за съхранение, които всяка от четирите услуги предоставя, включително разходите.

Машина на времето

Time Machine не струва нищо и вече е инсталиран с Mac OS. Единственото, което трябва да направите, е да го настроите. Що се отнася до възможностите за съхранение обаче, като много неща Apple, Time Machine не винаги играе добре с другите. Това означава, че опциите за съхранение, които позволява, са доста ограничени в сравнение с останалите три инструмента, които ще разгледаме.

Една от възможностите е да направите резервно копие в капсулата на летището на времето, която е WiFi с активиран външен твърд диск, специално създаден за Time Machine. Налични са няколко различни капацитета за съхранение, но като повечето неща на Apple, те могат да бъдат малко скъпи, започвайки от 300 долара.

Освен това можете да архивирате на локален диск, който включва всяко налично външно устройство или мрежово устройство. Това обаче е почти всичко. Тъй като не е облачно решение, нямате достъп до файловете си отвсякъде и да го използвате за създаване на хибриден резервен план.

Arq

Arq използва подход за съхранение, който потребителите, които се радват на избор, ще обичат абсолютно: Тя ви позволява да изберете коя облачна платформа да архивирате.

Опциите включват популярни платформи за съхранение в облак като Dropbox, Google Drive и OneDrive. Предимството на използването на Arq с една от тези услуги е, че тя ви позволява да превърнете обикновена платформа за съхранение в облак в резервно решение, което обикновено те не са насочени да правят.

Това е така, защото облачните услуги за съхранение не включват резервни планиращи програми, за разлика от облачните услуги за архивиране като IDrive, CrashPlan и Backblaze. Ако не се нуждаете много от начина на съхранение, това всъщност ще ви позволи да спестите пари в дългосрочен план, защото не е нужно да плащате за абонамент за абонаментна услуга.

Самият софтуер Arq струва $ 49,99 на компютър и трябва да платите само веднъж.

Други опции за съхранение включват Amazon S3, Amazon Glacier, Google Cloud Storage, Backblaze B2 и Wasabi, всички от които се таксуват на гигабайт хранилище, което ги прави мащабируеми и идеално подходящи за бизнеса.

Arq също така поддържа FTP за архивиране на сървър и може да се използва за архивиране на файлове в NAS или местоположение във вашата система, включително външни или мрежови устройства.

Duplicati

Duplicati работи като Arq, тъй като ви позволява да архивирате вашия Mac в редица различни услуги за съхранение в облак. Всъщност вариантите са много по-широки. Duplicati включва повечето опции, които Arq има, плюс услуги като Azure, MEGA и Jottacloud (ние имаме MEGA преглед и Jottacloud преглед за тези, които се интересуват).

Можете също да прехвърляте файлове на сървър с помощта на FTP, SSH или WebDAV. Освен това Duplicati може да се използват резервни файлове на локално устройство или NAS.

Освен повече опции от Arq, Duplicati също е с отворен код и напълно безплатен, така че ще спестите и 50 долара.  

CloudBerry архивиране

CloudBerry Backup за Windows предлага над петдесет различни опции за интегриране в облак за архивиране на вашите файлове. Версията на Mac на софтуера не е толкова впечатляваща, но все пак има хубава селекция.

Популярните избори включват Amazon S3, Amazon Glacier, Microsoft Azure, Google Cloud Storage, OpenStack и RackSpace. Можете също да направите резервно копие директно във вашата файлова система, което отново означава, че можете да направите резервно копие на локално или мрежово устройство.

Има две версии на CloudBerry Backup за Mac: безплатна версия и платена версия, наречена „Pro“. Pro струва $ 29,99 за постоянен лиценз и добавя както функции за компресия, така и за криптиране.

Кръгла първа мисъл

Възможността за съхраняване на файлове както локално, така и отдалечено в облака е огромно предимство при архивиране на данни. Локалното съхранение означава, че имате под ръка копие на вашите данни, което може да бъде възстановено по-бързо, особено ако имате възможност да се възползвате от свързването на вашия Mac с Thunderbolt 2.

Междувременно дистанционното съхранение в облак означава, че имате копие на данните си архивирано в защитен център за данни. Там вашите данни се архивират на излишни сървъри в случай, че един сървър не успее, а сървърните съоръжения обикновено са изградени, издържащи както на природни бедствия, така и на виртуални атаки. Отдалеченото съхранение също означава, че имате достъп до данните си отвсякъде.

Прочетете повече за предимствата на локалното и облачното съхранение – и защо са по-добре заедно – тук.  

Time Machine предлага само резервно копие на локално съхранение, така че нека да го броим за този кръг.

От трите, останали услуги, Duplicati предоставя най-добрият избор на потребители и интеграции за съхранение на бизнес облак, като опциите варират от Dropbox Plus до Amazon S3. Също така, безплатно.

Победител в първия кръг: Дубликати

Втори кръг: Резервни функции

По време на втория ни кръг ще разгледаме основните възможности за архивиране и едновременно с това ще ви предоставим преглед на потребителското изживяване..

Машина на времето

Time Machine предоставя ясно средство за създаване на резервни планове със своя прям съветник. Просто стартирайте приложението и той ще ви преведе през всичко.

Първата стъпка е да изберете местоположението на резервния диск. Преди да го направите, ще трябва да свържете външния си твърд диск чрез USB, FireWire или Thunderbolt към вашия Mac. Като алтернатива можете да изберете Time Capsule или macOS сървър в мрежата си или да свържете външното си хранилище с базова станция на Apple Airport.

След като направите това, щракнете върху „изберете резервен диск“ и изберете опцията за архивиране.

След това резервното копие ще работи. За разлика от други решения за архивиране, Time Machine архивира по подразбиране всичко на вашия Mac, въпреки че можете да изключите файлове и папки, ако искате. Също така са необходими часови архиви за последните 24 часа, ежедневни архиви за последния месец и седмични архиви за всички предишни месеци.

Има също така квадратче за отметка с бутон за криптиране на файлове, преди да ги изпратите в хранилището, и превключване, за да изключите и включите архивиране.

Отвъд това, обаче, наистина не можете да направите много, за да персонализирате архива си.

Arq

Arq също има доста основен интерфейс. Подобно на Time Machine, това е доста драстично, но свършва работата.

Стартирайте го и изберете облачното хранилище или местната дестинация, която искате да архивирате. Ако отивате с услуга като Amazon S3 или Google Cloud, ще трябва да въведете достъп до ключова информация, която получавате от самата услуга.

Ако използвате услуга като Google Drive или Dropbox, просто трябва да влезете в своя акаунт за съхранение в облак.

Arq автоматично ще задава определени папки за архивиране като десктоп, документи, изтегляния и снимки. Можете да редактирате тези избори, ако желаете, както на ниво папка, така и на ниво файл.

Arq компресии файлове за намаляване на размера на качването, което също ще ускори възстановяването по-късно. Той също така извършва дедупликация, за да се увери, че същото съдържание не се качва и ви позволява да криптирате файлове, преди да напуснат компютъра ви. И накрая, Arq извършва прехвърляне на ниво блок, така че да се качват само променените части на файловете. Това отново помага да се движат нещата и намалява честотната лента, използвана от приложението.

Arq работи резервно копие постепенно точно като Time Machine. Той архивира файлове на всеки час за последните 24 часа, поддържа ежедневни архиви за последния месец и седмични архиви за всеки следващ месец. Няма начин да промените графика, освен да принуждавате архивирането да се стартира ръчно.  

Duplicati

Duplicati използва уеб базиран подход за управление на архивирането и осигурява като цяло по-естетичен вид от този, който получавате или с Time Machine, или с Arq, което е необичайно за продукт с отворен код.

Щракнете върху „добавяне на резервно копие“ и Duplicati ще ви преведе чрез настройка на резервен план, включително избор на място за изпращане на файлове. Както при Arq, или ще трябва да въведете ключове за достъп или да влезете в облачното си хранилище, ако съхранявате отдалечено.

Също така ще трябва да изберете кои файлове искате да архивирате. За разлика от Time Machine и Arq, Duplicati не маркира само всичко за архивиране. Можете обаче да изберете папки на високо ниво, за да спестите време. Duplicati ви позволява да изключите системни и временни файлове, за да спестите място. Можете също да зададете персонализирани филтри, които да игнорират конкретни типове файлове.

След това задавате график. Това е мястото, където Duplicati наистина започва да се отделя от Time Machine и Arq, защото ви дава повече възможности за персонализиране.

Можете да изберете кои дни и между кои часове тече архивирането. Можете да изберете да правите архивиране на всеки няколко минути, часове, веднъж на ден, веднъж седмично или веднъж месечно. Има дори опция за стартиране на архивиране на годишна база.

Дубликати също компресира файлове и изпълнява дедупликация. От 2016 г. Duplicati също използва резервно копие на ниво блок. Duplicati също има интерфейс на командния ред, ако не искате да използвате уеб интерфейса.

CloudBerry архивиране

Резервното копиране на CloudBerry използва клиент за настолни компютри като Time Machine и Arq, но е много по-добре проектиран. Всъщност той е по-добре проектиран от уеб интерфейса на Duplicati, с съветник, който изглежда по-добре, има повече функции и е също толкова лесен за използване.

Ясно е, че разработчиците прекарват времето си наистина в мислене за потребителското изживяване и слушане на отзиви.

За да създадете резервен план, стартирайте приложението и кликнете върху „архивиране на файлове“. Инструментът ще ви преведе през процеса, който трябва да бъде достатъчно лесен, за да могат да го следват дори неопитни потребители.  

Ще трябва да изберете резервната си дестинация. Ако това е отдалечена дестинация като Amazon S3, ще трябва да придобиете и въведете своите идентификационни данни.

Между другото, ако искате да знаете повече за S3, сега е подходящ момент да споменете, че имаме ръководство за начинаещи как работи архивирането с Amazon S3. Нашето ръководство не само ви показва как да настроите S3, той използва CloudBerry Backup като пример за това как всъщност да получите данните си там.

Когато избирате съдържание за архивиране, CloudBerry Backup ви позволява да изберете целия си Macintosh HD или да изберете конкретни папки и файлове.

Не се притеснявайте да вземете твърде много файлове тук. Следващият екран ви позволява да стесните опциите с опции за филтри, които далеч надвишават онези, които ви дава Duplicati. Опциите включват възможност за изключване и включване на определени типове файлове.  

Това означава, че можете да изберете целия си твърд диск за архивиране в предишната стъпка, а след това да ограничите архивирането до документи, снимки и видеоклипове тук, за да не вземете всичко. CloudBerry Backup автоматично пропуска системни файлове, въпреки че можете да изключите тази опция, ако е необходимо.

Единственото нещо, което искаме инструментът да направи по различен начин, е автоматично да изберете някои общи типове файлове като .doc, .jpg и .mpv, така че не трябваше да ги въвеждаме ръчно. Все пак харесваме функцията.

CloudBerry Backup също има функция за компресиране за намаляване на размера на файловете. Програмата също така може да шифрова файлове от страна на клиента, преди да бъде изпратена в облака с помощта на AES. Друга опция е възможността да настроите собствена политика за задържане на файлове, като ви предоставя степен на управление на версиите, останалите три услуги не предлагат.

Опциите за графика, налични с CloudBerry Backup, съвпадат с тези на Duplicati, като ви позволяват да задавате ежедневни, седмични или месечни архиви. Можете също така да стартирате архивиране през интервали само една минута.

CloudBerry Backup също поддържа известия, което ви спестява да се налага да наблюдавате и да се уверите, че вашите архиви винаги работят. Можете да получавате известия по имейл, когато резервното ви копиране завърши или не успее.

След като зададете известия, резервният ви план ще бъде готов. Можете да го наблюдавате и да правите бързи промени от напредъка на потребителския интерфейс.

Има и бутон за възпроизвеждане, за да стартирате ръчно архивиране, ако не искате да чакате планираното.

Кръгли две мисли

Time Machine и Arq са достатъчно лесни за използване, но и двете имат доста скучни интерфейси и ограничени функции за създаване на резервни планове. Нито един от споровете за втория кръг.

Duplicati е доста добър за безплатна услуга за архивиране. Оценяваме, че можете да зададете филтри, за да игнорирате определени типове файлове и да създадете персонализиран график. Ако обаче CloudBerry Backup може да говори, вероятно ще каже „това е сладко“.

CloudBerry Backup осигурява далеч по-добри функции за архивиране от Time Machine, Arq или Duplicati. Възможността за архивиране само на определени типове файлове ще ви спести от пренебрегване на файлове и ще спести място в същото време. Контролът за задържане е чудесен за справяне с случайни презаписвания и повреждане на файлове, включително тези, причинени от ransomware.

Функциите за планиране предпазват архивирането да не пречи на работата ви, а известията ви информират какво се случва, когато не търсите.  

Първият кръг беше близък разговор в зависимост от това какви са вашите нужди. Кръг втори не е.

Втори кръг: CloudBerry архивиране

Трети кръг: Подкрепа

По време на третия ни кръг ще разгледаме бързо каналите за поддръжка и наличните ресурси.

Машина на времето

Apple поддържа обща страница за поддръжка, посветена на Time Machine. Там можете да намерите статии за основните положения и ръководства за отстраняване на проблеми. Като цяло обаче няма много информация само с 12 общи статии към момента на писане на тази статия.

Ако не можете да намерите това, което търсите, можете да се свържете директно с Apple. Apple има мрежи за поддръжка в много страни, така че бъдете сигурни и не забравяйте да изберете правилната.

Опциите за директна поддръжка включват чат и телефон. Apple публикува периодите на чакане, така че да знаете какво да очаквате; когато тествахме неговата поддръжка, времената бяха под две минути.

Освен това можете да изпратите имейл на поддръжката на Apple или да се обърнете към общността на Apple за помощ от други потребители на Mac.

Няма съмнение, че опциите за поддръжка са отлични, както може да очаквате от компания с размер на Apple. От друга страна, фактът, че Apple поддържа толкова много различни продукти, затруднява намирането на някой знаещ в архивирането.

Arq

Arq предлага поддръжка по имейл, ако срещнете проблеми. Тествахме времето за реакция с Arq и получихме отговор само след по-малко от два дни. Бихме искали да получим по-бърз отговор предвид потенциалната важност на архивирането, но това не е най-лошото време за реакция, което сме виждали.

Чатът не е опция, каквато е с Time Machine, но това всъщност не е изненада, като се има предвид относителният размер на Arq. Има и опция да изпратим Arq и туит за помощ, който не тествахме.

Arq също поддържа страница за поддръжка с документация. Като цяло този ресурс беше много по-добър от страницата на Time Machine на Apple, с категории за започване, архивиране, възстановяване, оптимизация и конфигурация.

Duplicati

Докато Duplicati се справи добре досега в този кръг, поддръжката е една област, която наистина изостава от останалата част от групата. Това е така, защото е приложение с отворен код и те са склонни да имат много лоша подкрепа поради липса на пари зад тях.

Накратко, няма официална страница за поддръжка или имейл за поддръжка. Ако имате нужда от помощ, ще трябва да се насочите към страницата на уикито на GitHub на Duplicati и да се надявате, че някой е публикувал отговор. Като алтернатива можете да отворите нов брой на GitHub и да се надявате на бърз отговор.

CloudBerry архивиране

CloudBerry Labs поддържа страница с подробна поддръжка и често задавани въпроси специално за CloudBerry Backup. Компанията също поддържа страница Reddit и е активна при грешка в сървъра, ако искате да получите достъп до помощ на общността.

Ако предпочитате да се свържете директно с представител на поддръжката, можете да отворите билет с CloudBerry Labs. Тази система за издаване на билети няма да ви остави да висите; можете да проверите състоянието на билета си, когато искате да се уверите, че не е в крайниците.

Вероятно е, че никога няма да стигнем до това. Тествахме отговор на отговорите няколко пъти и обикновено получаваме отговори в рамките на един час през делничните дни.

Кръгли три мисли

Apple има предимството на поддръжката на телефон за чат, но получаването на отговори за Time Machine все още може да бъде проблематично. Компанията има твърде много различни продукти и няма директна линия за поддръжка на Time Machine.

Поддръжката на Arq е просто добре, докато Duplicati разчита на уики на GitHub.

В същото време CloudBerry Backup се възползва от това, че е продукт на компания, която е специализирана в архивирането и има много бизнес клиенти. Ресурсите за поддръжка са дълбоки и времето за реакция е много бързо.

Победител в три кръга: резервно копие в CloudBerry

Присъдата

Макар да се осмеляваме да предположим, че е най-използваната, няма малко съмнение в съзнанието ни, че Time Machine е най-слабата резервна опция от четирите, които представихме. Той поддържа само локално архивиране и освен това не притежава много функции. Единственото му изкупително качество е, че е безплатно. Така е и с Duplicati и Arq и CloudBerry Backup не разбиват точно банката.

От трите останали услуги, ние трябва да предадем Дупликати на трофея на бегача, който се подвизава. Най-високото качество е неговата гъвкавост: Можете да използвате опции за съхранение на резервни копия на най-висок рафт като Amazon S3, Google Cloud и Azure или да изпращате файлове до предпочитаната от вас облачна платформа за съхранение, за да я превърнете в резервно копие.

Въпреки че е малко по-гъвкав по отношение на опциите в сравнение с CloudBerry Backup, няма съмнение, че CloudBerry Backup има по-добър набор от функции и поддръжка от Duplicati. Ето защо ние сме нашият номер едно сред тези четири варианта за архивиране на Mac.

Победител: CloudBerry Backup

Така или иначе е нашата позиция. Каним ви да ни кажете собствените си мисли в коментарите по-долу.

Ако искате да научите повече за CloudBerry Backup като опция за архивиране на бизнес, прочетете нашата статия за архивиране на SMB, съдържаща го, Acronis, StorageCraft и Macrium. Той също е представен в нашата статия за най-доброто архивиране на Windows сървър и преглед на най-добрите опции за архивиране на базата на изображения.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map