Harddiskens historie

En gang i tiden ville en 5MB harddisk til din pc have sat dig tilbage omkring $ 50.000. For at sætte det i perspektiv er det omtrent nok til at gemme en enkelt selfie med lav opløsning. Flash fremad 65 år, og nu koster en 4 TB harddisk (HD) dig omkring $ 100. Det er omkring 200.000 gange kapaciteten for 0,2 procent omkostningerne, uden at engang tage højde for inflationen.


Harddiskens historie er ikke kun en fascinerende historie om teknologiudvikling, den er direkte ansvarlig for lanceringen af ​​informationsalderen. Vi er et datadrevet samfund, og uden harddisk med stor kapacitet i computere, telefoner og datacentre, ville det ikke være muligt.

Hold dig med os, mens vi tager en drejning gennem harddiskens historie for at finde ud af, hvor det hele kom fra, hvor teknologien står i dag, og hvor den muligvis skal hen. Vi vil også give dig nogle tip, der supplerer din harddisk med cloud-lager, sikkerhedskopiere dine data med online-sikkerhedskopi og foreslå nogle værktøjer til gendannelse af data til, når du støder på problemer.

IBM og den første harddisk

På en måde stammer harddiskens historie faktisk tilbage til 1889. Det var året, hvor Herman Hollerith blev tildelt et patent, der senere ville føre til udvikling af en maskine, der kunne registrere og gemme information ved hjælp af stempelkort.

Mens denne teknologi blev udviklet til at hjælpe med at strømline U.S.-folketællingstiltag, opnåede den senere popularitet til brug i andre værker og udgjorde en nøglekomponent i den voksende databehandlingsindustri. Holleriths firma blev senere omdøbt til International Business Machines Corporation eller IBM. Det var IBM-ingeniører, der senere år, i 1953, skulle bygge den første harddisk.

I disse dage bærer de fleste af os en harddisk i lommen. Den første gå, der senere blev solgt kommercielt i den hædrede RAMAC 305, vejes over et ton og krævede plads til et helt rum.

Omkostningerne, til $ 10.000 pr. MB, var så uoverkommelige, at kun de amerikanske militære og velhavende private virksomheder havde råd til RAMAC 305. Det er den primære anvendelse i realtidsregnskab, skønt det ikke var nogen QuickBooks Online.  

Teknologien bag harddisken, der blev brugt af RAMAC 305, var imidlertid en instrumentel første iteration af den samme magnetiske lagerteknologi, der stadig bruges i harddiskdrev (HDD’er) i dag. Det indeholdt et bevægeligt hoved til at registrere og hente data på et magnetisk medium.

Fordi RAMAC 305 var så uhåndterlig og manglede lagringstilpasningsindstillinger (i første omgang troede ikke IBM nogen kunne have brug for mere end 5MB), introducerede IBM aftagelige plader i de tidlige 1960’ere med IB 1301 mainframe.

IBM 1311, der blev lanceret i 1963, kunne indeholde seks diske, der hver er i stand til at gemme en enorm 2,6 MB data. Størrelsen af ​​opbevaringsskiver blev også krympet fra 24 tommer til 14 tommer. Prisen på mainframe blev også meget reduceret med dette punkt.

Mens fremskridtene med hensyn til lagertæthed førte til nedsatte omkostninger og mere udbredt anvendelse i universiteter og virksomheder, var disse tidlige indtagelse af HDD stadig meget dyre. Rigtig fremskridt kom først, før tingene blev personlige.

Harddiske og PC Revolution

IBM introducerede den første 1 GB HDD i 1980. Men til en pris af $ 44.000 var det ikke nøjagtigt prissat at finde en vej ind i den gennemsnitlige forbrugers hjem. Den kendsgerning, at den vejede 500 pund, udgjorde et andet ret stort problem.

Det var Seagate, der blev indarbejdet i 1978, der virkelig ændrede tingene takket være introduktionen af ​​den første 5,25 tommer HDD i 1980, ST506.

Seagates indrejse etablerede en industristandard i interface og formfaktor brugt i 1990’erne. Omkostningerne var stadig dyre på $ 1.500 for kun 5 MB lagerplads. Det svarer til over $ 4.000 i dag. Selvom det er svært at forestille sig, drejer det sig stadig om 98 procents reduktion i omkostningerne fra RAMAC 305.

Et par måneder senere blev en 10MB version introduceret, og 20 MB version ikke længe efter. Ting blev vanvittigt.

Mens mange andre producenter lancerede lignende HDD’er på hælene på sin ST506, var det Seagate, der blev en vigtig leverandør til IBMs voksende “IBM Personal Computer” -linje, der lancerede 1981 og er hvor udtrykket “PC” kommer fra. Efter frigivelsen af ​​IBM Personal Computer AT i 1984 kom harddiske standard med alle pc’er.

Også kritisk for væksten af ​​harddisken var et firma kaldet Rondime, som udviklede den første 3,5-tommer HDD i 1983.

Den tidligere Seagate-medstifter Finis Conner kom om bord på 3,5 tommer-bevægelsen i 1985 efter at have dannet Conner Peripherals, der samarbejdede med Compaq Computers. Mens Rondime ophørte med at blive rentabel et år senere, nåede Conner Peripherals over 1,3 milliarder dollars salg i 1990, hvilket blev den hurtigst voksende opstart i U.S. historie på det tidspunkt.

Så var der Prairie Tek, der udlagde den allerførste 2,5-tommer HDD i 1988, som ligesom 3,5-tommer HDD, branchen konsoliderede omkring. I dag bruger de fleste stationære computere 3,5 tommer HDD’er, mens bærbare computere bruger den mindre 2,5 tommer størrelse.

Selvfølgelig var der en hel række andre virksomheder, der kæmpede om albuerum på harddiskpladsen. Det inkluderer Tandon, som senere blev erhvervet af Western Digital, Seagates største konkurrent i dag.

Resultatet af al denne stormende position var hurtigere innovation og lavere priser for forbrugerne. En gigabyte opbevaring i 1960 ville have kostet omkring $ 10.000.000. I 1980 blev disse omkostninger reduceret til omkring $ 200.000, og i 1990 var de faldet til omkring $ 8.000 pr. Gigabyte.

Efter de fleste menneskers standarder er det stadig en masse penge. Imidlertid fortsatte tendensen med at falde priser, og i 2005 var prisen pr. Gigabyte faldet til under $ 1, billigere end en kop kaffe.

Backblaze, skyfirmaet bag vores valg af bedste online sikkerhedskopiering til hjemmeservice, har kortlagt omkostningerne pr. Gigabyte drevlager i de senere år. Siden 2009 faldt prisen støt fra $ 0,12 til lidt over $ 0,03 otte år senere, med blot en mindre ujævn vej i 2011 på grund af oversvømmelser i Thailand.

HDD-størrelser i dag

Sammen med et bemærkelsesværdigt fald i omkostninger pr. Gigabyte har HDD-kapaciteter eksploderet siden 20MB-dagen i midten af ​​1980’ernes pc-scene.

Både Seagate og Western Digital fremstiller 12 TB HDD’er, der sælges for mellem $ 400 til $ 500 på Amazon. Det fungerer dog til $ 0,04 pr. Gigabyte, så du betaler en smidge mere end opbevaring, hvis du vil have en mere overkommelig 4 TB HDD til $ 100.

Producent: Model: Kapacitet: Omkostninger: Pris pr. GB:
SeagateBarracuda2TBCirka $ 60$ 0,030
SeagateBarracuda4 TBCirka $ 100$ 0,025
SeagateBarracuda6 TBCirka $ 170$ 0,028
SeagateBarracuda8TBCirka $ 200$ 0,025
SeagateBarracuda12TBCirka $ 450$ 0,038
Western DigitalVI Blå2TBCirka $ 60$ 0,030
Western DigitalVI Blå4 TBCirka $ 100$ 0,025
Western DigitalVI Blå6 TBCirka $ 180$ 0,030
Western DigitalVI Blå12TBCirka $ 500$ 0,042

Indrømmet, det er omkostningerne til 3,5 tommer HDD’er. Hvis du bruger en bærbar computer og vugger en HDD, er det sandsynligvis 2,5 tommer snarere end 3,5 tommer, der kører lidt dyrere. Mange bærbare producenter i dag bruger imidlertid nu SSD’er i stedet for HDD’er.  

Fødsel af Solid State Drive (SSD)

Mens HDD’er bruger et roterende fad til at gemme data og en mekanisk arm til at læse og skrive, bruger SSD’er flashhukommelse. Flashhukommelse betyder, at data gemmes i mikrochips snarere end plader.

En af fordelene ved denne fremgangsmåde er, at de bevægelige dele af HDD’er er mere modtagelige for at bryde. SSD’er har en årlig fiasko på mindre end et par tiendedele af en procent, mens satserne for HDD’er estimeres at løbe mellem fire og seks procent. 

Den største fordel er imidlertid, at fordi de ikke behøver at spin op og ikke er afhængige af, at mekaniske arme bevæger sig for og frem, er SSD’er meget hurtigere end HDD’er. SSD’er har adgangstider på omkring 0,1 ms og kan udføre 6.000 input-output operationer pr. Sekund. Til sammenligning har HDD’er adgangstider på op til 8 ms og kan kun udføre omkring 400 input-output operationer pr. Sekund.   

Ulempen ved at bruge SSD’er snarere end HDD’er er prisen. Det første solid-state drev, der blev opfundet i 1991 af SanDisk, havde en kapacitet på 20 MB og kostede omkring $ 1.000. Som med HDD’er er SSD-kapaciteten steget med spring og grænser siden da, og prisen pr. Gigabyte er faldet dramatisk.

En 250 GB SSD som den populære Samsung 850 Evo koster dog stadig omkring $ 100. Til samme pris kan du få en 4 TB HDD. En 1TB Samsung Evo koster i mellemtiden omkring $ 350. Det er grunden til, at hvis du køber en ultraslim bærbar computer, som har en tendens til at bruge SSD’er, fordi de også er tyndere og lettere end HDD’er, vil du sandsynligvis se på en 128 til 500 GB drevkapacitet.  

Alt det sagt, den største harddisk, der i øjeblikket er foretaget, er ikke en HDD, det er en SSD. Det er på dette tidspunkt alligevel den for nylig annoncerede 100TB ExaDrive DC100 foretaget af Nimbus Data. Desværre vil det sandsynligvis være prissat i titusinder af dollars rækkevidde. For øjeblikket er SSD’er med lav kapacitet alle de fleste forbrugere har råd til.

SSD’er med lav kapacitet og Cloud Storage

Heldigvis burde SSD’ers forholdsvis knappe lagerkapacitet ikke være en stor ting takket være et af vores yndlingsemner her på Cloudwards.net, cloud storage.

Populareret med store navne som Dropbox, Google Drive og OneDrive, giver cloud-lagring dig mulighed for at gemme dine filer i et eksternt datacenter i stedet for på din computer. Så længe du har en internetforbindelse, kan du få adgang til dem der.

Hvis du har brug for hjælp til at finde den rigtige cloud-lagerplads til dine behov, bør vores bedste cloud-opbevaringsguide gøre det trick. Hvis du leder efter masser af billig opbevaring, har vi også en gennemgang af de bedste tilbud inden for opbevaring af sky.

Vores personlige favoritter inkluderer mindre, men mere sikre indstillinger i Sync.com og pCloud, som begge giver dig 2 TB lagringsplads til omkring $ 8 om måneden. Læs vores artikel-til-hoved-artikel for at finde ud af, hvilke af disse tjenester der bedst kan supplere din harddisk.

Sikkerhedskopiér din harddisk

Lad os spole lidt tilbage til de årlige fiaskosatser, vi nævnte, fordi en fire til seks procent fejlfrekvens for HDD’er skulle give nogen pause. Uanset om du er en SMB-ejer eller bare en hjemmeforbruger, er dit drev sandsynligvis fuldt af filer, du hellere ikke vil miste. Finansielle poster, akademiske papirer, familiebilleder: alle kunne være væk på et øjeblik, hvis din harddisk går ned.  

Selv med SSD-drev er fejl en mulighed. Desuden kan computer- og smartphone-drev på anden måde blive beskadiget, f.eks. Gennem varme- eller vandskade, eller gå tabt eller stjålet.

Derfor er det så kritisk som nogensinde at sikkerhedskopiere dem, så avancerede som harddiske i dag. Til dette er der to muligheder: lokal sikkerhedskopiering og online sikkerhedskopiering.

Lokale sikkerhedskopieringsmuligheder som NAS-enheder, der er knyttet til netværket, er relativt billige i disse dage takket være faldet i harddiskpriser. Imidlertid tilbyder online backup mere pålidelighed, da udbydere har tendens til at gemme flere kopier af dine filer på tværs af forskellige servere, som selv er beskyttet i hærdet datacentre.

For brugervenlighed og til at imødekomme de fremtidige 12TB SSD’er, anbefaler vi Backblaze som en online backup-løsning til hjemmebrug. Det skyldes, at det netto dig ubegrænset sikkerhedskopi plads til kun $ 5 per måned. Læs om nogle af de andre funktioner, som vi kan lide, såsom privat kryptering og multitrådet backup, i vores fulde Backblaze-gennemgang.

For forretningsbrugere rangerer CloudBerry Backup som et af vores foretrukne valg. Vi taler om årsagen til, at i vores CloudBerry Backup-gennemgang, men nogle få højdepunkter inkluderer hybrid backup, filniveau-kopiering på blokniveauer og billedbaseret backup.

Mens CloudBerry ikke har en egen sky, kan du parre softwaren med over 50 forskellige cloud-tjenester, herunder populære IaaS-indstillinger som Amazon S3, Azure, Google Cloud og Backblaze B2. Som med cloud-opbevaring har vi sammensat en køberevejledning til de bedste online backup-udbydere, hvis du vil læse om nogle af de andre muligheder.  

Harddiskgendannelsessoftware

Selvom sikkerhedskopiering af din harddisk er en smart idé, kan vi risikere at gætte, at de fleste ikke bliver kloge, før de rent faktisk har oplevet et datatab. Eller, i det mindste var det tilfældet med nogle af os her på Cloudwards.net.

Hvis din harddisk går ned eller en fil ved et uheld bliver slettet uden en sikkerhedskopieringsplan på plads, er den gode nyhed, at alt muligvis ikke går tabt. Du kan prøve lykken med en af ​​flere tilgængelige softwaremuligheder for datagendannelse. Disse værktøjer fungerer ved at scanne partitionerne på din harddisk for at rekonstruere dokumenter, billeder, lyd, video og andre filer.

Du kan lære om vores foretrukne værktøj til gendannelse af katastrofer ved at læse vores Stellar Phoenix Data Recovery-gennemgang. Se vores bedste guide til datainddrivningssoftware for at finde ud af, hvordan Stellar Phoenix sammenlignes med andre muligheder.

Harddiskens fremtid

Mens SSD’er muligvis er det vogue valg for opbevaring af personlige data i dag, får HDD’er stadig masser af opmærksomhed fra innovative producenter. For eksempel eksperimenterer et firma, der hedder Hoya, med glasplader for at erstatte det traditionelt anvendte aluminiumsunderlag.

Takket være evnen til at fremstille plader, der er halvdelen af ​​tykkelsen, og således passe til flere plader inden for en HDD, forventes det, at Hoyas teknologiudvikling forbedrer HDD-lagringskapacitet til op til 20 TB. En sådan udvikling er kritisk, ikke kun fordi verden fortsætter med at producere eksponentielt flere data, men fordi flashlager er ved at gå kort.

Problemet med flashlagringsmarkedet er, at fabrikationslaboratorier koster milliarder af dollars og flere år at opbygge. De kan ikke følge med efterspørgslen efter SSD’er, takket være hovedsageligt væksten i smartphonebranchen. Som sådan går HDD’er ikke noget sted endnu.

Afsluttende tanker

At harddisken grundlæggende har ændret verden, er uden tvivl. Fra massive mainframes i 1950’erne til håndholdte enheder i dag har harddiskens historie set datalagring fremskridt fra blot megabyte, der koster tusinder af dollars til gigabyte for øre.

Resultatet har været, at menneskeheden har været i stand til at samle en astronomisk mængde data og frembringe anslåede 2,5 quatrillioner byte pr. Dag. Forbløffende er omkring 99 procent af disse data blevet produceret i de sidste par år.

I 2025 forudser forskning sponsoreret af Seagate, at verden vil producere omkring 163 zettabyte om året. Én zettabyte, for dem, der ikke er opmærksomme, svarer til en billion billion gigabyte. Og at tænke, at grunden til, at IBM oprindeligt sidder fast med 5MB data i sin RAMOC 350, var, at dens ingeniører ikke kunne forestille sig nogen muligvis har brug for mere.

Vi håber, du har haft denne smule harddiskhistorie. Del dine tanker om datalagring i kommentarerne nedenfor, og glem ikke at tjekke vores cloud-sammenligningsværktøj, hvis du har brug for hjælp til at finde en online sikkerhedskopi eller cloud-lagringstjeneste.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map