VPN vs Proxy vs Tor: Mbetja Anonime Online në vitin 2020

Ka shumë konfuzion rreth rrjeteve virtuale private. Ato shpesh shfaqen shumë më komplekse sesa janë dhe opsionet e tjera të intimitetit që kryejnë funksione të ngjashme baltë ujin edhe më shumë. Thënë kështu, VPN shërbejnë për një qëllim të veçantë që truket e tjera të intimitetit në internet nuk mund të imitojnë.


Në këtë krahasim VPN vs prox vs Tor, ne do të dallojmë tre mjetet kryesore të privatësisë që njerëzit përdorin. Ne do të diskutojmë rastet e përdorimit për secilin, si dhe të metat dhe përfitimet e tyre. Në fund, ne do t’ju japim rekomandimin tonë se cilin mjet të përdorni.

Megjithëse secili ka një qëllim, shumica e përdoruesve do të ulen në kampin VPN. Shtë tregu më i shërbyer dhe i rrumbullakosur. Proxies dhe Tor kanë të meta si shërbime të drejtuara nga komunitetet, ndërsa VPN-të mund të zbatojnë masat e duhura të sigurisë dhe të rrjetit për një lidhje të sigurt dhe të besueshme.

Farë është një Proxy?

prokurë

“Proxy” ka një përkufizim mjaft të vërtetë në hapësirën e rrjetit. Kur lidheni me një faqe në internet, lidhja juaj dërgohet në serverin në të cilin është vendosur faqja e internetit. Ai server mund të shohë një ngarkesë informacioni në lidhje me lidhjen tuaj, duke përfshirë adresën tuaj IP dhe vendndodhjen relative. Proxies ulen midis kësaj lidhjeje për të bërë të duket sikur jeni i vendosur diku tjetër.

Shtë një “përfaqësues” për lidhjen tuaj. Duke vepruar si një pikë lidhjeje ndërmjetëse, një proxy server mund të mashtrojë serverin në internet të marrjes duke menduar adresën tuaj IP dhe vendndodhjen tuaj janë të ndryshme nga ato që janë.

Për të anashkaluar filtrat bazë të përmbajtjes, proxies janë të shkëlqyera. Anydo lloj aktiviteti në internet me aksione të ulëta që kërkon një IP unike për një lokacion është lojë e drejtë. Proxies mund të përdoren për të zhbllokuar videot në YouTube që janë vetëm në dispozicion në rajone të veçanta ose për të vizituar faqet e internetit që përndryshe nuk do të jenë të arritshme.

Theelësi është aktiviteti me aksione të ulëta. Proxies kanë një çështje të dukshme pasi lidhja juaj nuk është e siguruar. Ndërsa mund të duket se jeni në një vend tjetër kur përdorni një proxy, gjurmimi bazë i rrugës, i cili lehtë mund të bëhet në internet falas, do të zbulojë adresën dhe vendndodhjen tuaj të vërtetë..

Kërkesat tuaja për origjinë nuk janë siguruar gjithashtu. Nëse jeni duke bërë ndonjë gjë të diskutueshme – jo se ne po ju akuzojmë për shkelje të Aktit të Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Digital – atëherë ofruesi i shërbimit tuaj të internetit, qeveria ose kushdo tjetër që mund të hyjë në rrjedhën tuaj të të dhënave mund ta shohë atë.  

Edhe kështu, proxies kanë vendin e tyre. Ekzistojnë lloje të ndryshme të serverëve që ju të përdorni në varësi të trafikut që doni të fshihni.

Proxies HTTP

Proxies HTTP janë menduar ekskluzivisht për trafik në internet. Ju shkruani adresën IP të proxy të cilit dëshironi të lidheni në cilësimet e shfletuesit tuaj dhe trafiku do të drejtohet përmes atij serveri. Trafikimi tjetër, siç janë lidhjet kolegë me kolegë, nuk është i përshtatshëm për një proxy HTTP.

As nuk ka ndonjë kriptim. Ndërsa proxies zakonisht nuk sigurojnë kriptim, SSL / TLS themelore nuk sigurohet as. Ju mund të mësoni ndryshimin midis atyre në udhëzuesin tonë SSL vs TLS.

Kjo do të thotë që do të duhet të siguroheni që të lidheni me faqet e internetit që mbështesin TLS, veçanërisht nëse po futni informacion të ndjeshëm. Kjo vlen edhe për postën elektronike. Ju mund të mësoni më shumë rreth mundësimit të kriptimit për postat elektronike në udhëzuesin tonë për sigurinë e postës elektronike.

Proxies SOCKS

Proxies SOCKS janë më të mirë se sa proxies HTTP pasi ato janë agnostikë të trafikut. Ju mund të dërgoni çdo trafik përmes një proxy SOCKS nëse është trafiku bazë në internet, një lidhje P2P ose një lidhje FTP.

Përveç kësaj, proxies SOCKS kanë të njëjtat çështje si ato HTTP. Ju nuk keni siguruar kriptim jashtë asaj që furnizoni dhe ngarkesa dhe shpejtësia e trafikut është në ajër. Plus, proxies SOCKS kanë më shumë lart, prandaj zakonisht janë më të ngadaltë se HTTP.

Brengat e Proksit

Risitësit e sigurisë në internet shpesh do të arrijnë për një proxy falas në internet, si një mënyrë për të mbrojtur ndërsa shkarkoni disa filma ose albume. Proxies falas vijnë me shumë pengesa, duke përfshirë kohën e papajtueshëm, shpejtësinë e ngadaltë dhe, në disa raste, malware. Ndërsa mund të dini vendndodhjen e një, është e vështirë të përcaktoni se kush e drejton atë dhe integritetin e tyre ndaj sigurisë në internet.

Pagesa është mënyra më e mirë për të bërë. TorGuard ofron një shërbim të mirë VPN (lexoni rishikimin tonë TorGuard), si dhe proxies për trafikun themelor të internetit dhe emailin. Ndërsa në të vërtetë nuk po siguroni lidhjen tuaj, një përfaqësues ende mund të fshehë IP tuaj për detyrat në internet me rrezik të ulët.

Farë është një VPN?

VPN vs Proxy

Ju mund të lexoni se çfarë është një udhëzues sigurie VPN dhe VPN nëse dëshironi detajet e mprehta se si funksionojnë shërbimet. Për këtë artikull, ne do të ofrojmë një përmbledhje të përgjithshme dhe si krahasohen VPN me proxies dhe Tor.

Një VPN është si një përfaqësues në të cilin po lidheni me një server ndërmjetës, por lidhja juaj fillestare është e koduar. Ofruesit e tillë si NordVPN (lexoni rishikimin tonë të NordVPN) përdorin encryption AES 256-bit të nivelit të lartë për lidhjen tuaj me serverin e largët, anonimizoni trafikun tuaj sapo të arrijë në server dhe ta dërgoni atë në çfarëdo faqe në internet që po përpiqeni të përdorni.

Për sa kohë që jeni duke përdorur një shërbim që nuk ka rrjedhje – lexoni rishikimin tonë të Mullvad për një shembull – do të shkoni pa njohuri në internet. Gjurmimi i rrugës bëhet gati i pamundur dhe lidhja juaj fillestare zhduket në eter.

Shqetësimet e VPN

VPN nuk vijnë pa kritikë, sidoqoftë. Ndërsa ata kanë për qëllim të mbrojnë privatësinë tuaj, një ofrues i VPN mund të shohë trafikun tuaj në internet dhe, në disa raste, ta logojë atë. Ofruesit si IPVanish dhe HideMyAss janë kapur nga të dhënat e përdoruesit duke regjistruar duar të kuqe dhe duke i dorëzuar ato qeverisë.

Ju mund të lexoni më shumë rreth atyre incidenteve në rishikimin tonë HideMyAss dhe rishikimin IPVanish.

Thënë kjo, shumica e ofruesve në rishikimet tona VPN kanë vërtetuar që nuk bëhet prerje. Astrill dhe Goose VPN janë shembuj të ofruesve që kanë një prirje për sigurinë dhe privatësinë (lexoni përmbledhjen tonë të Astrill dhe rishikimin e GoP VPN).

Parandalimi më i madh është se një VPN, pothuajse në çdo rast, do të kushtojë para. Ekzistojnë mundësi falas, por siç mund ta shihni në udhëzuesin tonë më të dobët falas VPN, ato vijnë me pasoja të padëshiruara. Përjashtimi i vetëm nga kjo është Windscrib, i cili është ndoshta VPN më i mirë falas, përreth, siç mund të lexoni në rishikimin tonë në Windscrib.

Ndërsa nuk është falas, ju mund të merrni një VPN për lirë. Ofruesit si CyberGhost dhe Private Access Internet ofrojnë plane të pakufizuar të bandës për pajisje të shumta për vetëm disa dollarë në muaj. Ju mund të mësoni specifikat në rishikimin tonë të CyberGhost dhe PIA.

Përfitimet e VPN

Kostoja shtesë vjen me siguri, besueshmëri dhe veçori shtesë. StrongVPN, përkundër çështjeve të përdorshmërisë së saj, ofron një killswitch në Windows, i cili prish lidhjen tuaj të internetit sa herë që lëshoheni nga serveri i largët. Kjo ju mbron nga rrjedhja e të dhënave të identifikueshme, siç mund të lexoni në rishikimin tonë StrongVPN.

Plus, VPN mund të anashkalojnë geoblocks më të ashpër. Intimiteti i përsosur, për shembull, shpërthen në Netflix, të cilin mund ta shihni në rishikimin tonë të përsosur të privatësisë. Ndërsa nuk është VPN më e mirë për transmetim, ai futet në platforma transmetuese dhe mban një shpejtësi të mirë.

VPN-të janë gjithashtu e vetmja zgjidhje e vërtetë për lidhje të sigurta P2P. Siç mund ta shihni në VPN tonë më të mirë për udhëzues për torrenting, VPN sigurojnë ekuilibrin më të mirë të sigurisë dhe shpejtësisë për lidhjet P2P, të cilat proxies dhe Tor luftojnë me.

Farë është Tor?

shkëmb

Tor supozohet të jetë kulmi i anonimitetit në internet. Siç do ta shohim, kjo është larg nga e vërteta. Ajo funksionon duke kërcyer lidhjen tuaj të internetit jashtë disa nyjeve ose stafeve të drejtuar nga vullnetarët. Mendoni se duke përdorur proxies të shumta menjëherë.

Shumë përdorues gravitojnë në Tor sepse është i thjeshtë për tu vendosur dhe i lirë për t’u përdorur. Sidoqoftë, si çdo shërbim falas, ai vjen me të meta. Ashtu si proxies, nyjet dalëse të Tor, serveri i fundit që lidhja juaj nuk pushon, janë të njohshme. Për shkak të kësaj, faqet e internetit mund të rendisin në zi ato adresa IP dhe lidhjen tuaj.

Nyjet Tor drejtohen gjithashtu nga vullnetarë, kështu që ekziston një pyetje e sigurisë suaj. Shumë nyje janë me qëllim të keq dhe shtojnë të dhëna me qëllim të keq në paketat që po dërgoni. Kjo mund të ketë ndikim tek ju, edhe pse jo i madh nëse përdorni softverin më të mirë antivirus. Sshtë një shqetësim më i madh për faqet e internetit që ju qaseni.

Uebfaqet nuk bllokojnë nyjet Tor sepse ata urrejnë anonimitetin dhe dëshirojnë çdo informacion informacioni për ju. Ata e bëjnë atë sepse mos bllokimi i tyre është i rrezikshëm. Nuk është e qartë se nga po vjen trafiku dhe cilat nyje kaloi, kështu që faqet e internetit do të bllokojnë lidhjen tuaj sepse i vë ata në një rrezik më të madh të infektimit.

Siguria e Tor

Sa i përket intimitetit, jo gjithçka është e sigurt atje. Ofruesit VPN, të tilla si VyperVPN (lexoni rishikimin tonë VyprVPN), kanë pohuar vazhdimisht se Tor është një zgjidhje subpar për anonimitetin e vërtetë, dhe për arsye të mirë. Studiuesit e Institutit të Teknologjisë në Masaçusets, dhe të tjerët, kanë qenë në gjendje të thyejnë Tor pa plasaritur enkriptimin që përdor.

Premisa themelore është që dikush që po synon një lidhje Tor mund të përdorë shtypjen e gishtave në trafik për të përcaktuar se në çfarë përmbajtje ka një përdorues. Të dhënat mund të monitorohen dhe paketat të llogariten për të përcaktuar se nga po vjen lidhja dhe ku po shkon.

Plus, Tor është nën një kontroll të vazhdueshëm nga agjencitë qeveritare sepse shpesh përdoret për krimin në internet. Siç mund të lexoni në udhëzuesin tonë për në internet të thellë, i cili është i ndryshëm nga faqja e errët, Tor përdoret nga kriminelët në internet për t’u lidhur me faqet e internetit të errëta në përpjekje për të maskuar identitetin e tyre. Siguria në internet është bërë e prishur dhe përqendrimi në Tor e bën atë më të rrezikshëm për t’u përdorur.

Ka edhe shqetësime të tjera të përdorshmërisë gjithashtu. Tor nuk punon për lidhjet P2P dhe është shumë më i ngadaltë sesa një përfaqësues ose VPN. Ju jeni akoma duke koduar lidhjen tuaj fillestare, por gjithashtu duhet të kërrusni atë lidhje me disa servera përpara se të arrini në destinacionin tuaj.

Të cilat duhet të përdorni

VPN vs Proxy

Mënyra e vetme për të mbrojtur me të vërtetë trafikun tuaj në internet, të paktën nga këto tre shembuj, është me një VPN. Proxies janë zgjidhje të përshtatshme dhe të përqëndruara në shpejtësi që janë të përshtatshme për të anashkaluar geoblocks themelore, dhe Tor përqendrohet në anonimitetin e detyruar brutal me koston e sasive masive të shpejtësisë. VPN-të godasin një terren të mesëm, duke ju dhënë shpejtësi të mirë duke siguruar lidhjen tuaj.

Kjo është e gjitha në teori, natyrisht Ka shumë proxies të ngadalta dhe shërbime VPN përreth (thjesht hidhni një vështrim në rishikimin tonë të BoxPN), por ju përjetoni pak ose aspak humbje lidhjeje me shërbimet më të shpejta VPN, veçanërisht nëse lidheni me një server relativisht të ngushtë.

Lidhja me një VPN përmes një Tor është skenari më i mirë për sigurinë sepse vendndodhja juaj do të dëmtohet dhe lidhja juaj do të kodohet. Thënë kjo, shtimi i algoritmeve komplekse të kriptimit në përzierje me prishje të shumëfishta të serverëve është një recetë për shpejtësi të ngadalta. Nëse siguria është shqetësimi më i madh, sidoqoftë, kjo është konfigurimi që ne rekomandojmë.

Upshtë konfigurimi për t’u përdorur nëse po përpiqeni të anashkaloni censurën e rreptë, siç është ajo që shihet në Kinë. VPN më e mirë për Kinën shpesh mbështesin lidhjen me Tor dhe më pas me serverin VPN. Disa ofrues, siç është AirVPN, e bëjnë më të lehtë, pasi mund ta lexoni në rishikimin tonë të AirVPN.

Nëse dëshironi të përdorni konfigurimin, sigurohuni që të lidheni me Tor dhe më pas me VPN, jo me anën tjetër. Bërja e tij në atë mënyrë siguron dy shtresa të kriptimit, duke e bërë pothuajse të pamundur ndjekjen e aktivitetit tuaj online.

Bërja e saj në anën tjetër ka disa të meta. Nyjet e daljes nga Tor janë bllokuar shpesh pasi faqet e internetit mund të krijojnë një listë të zezë të adresave IP të nyjes dalëse, dhe trafiku juaj është i padiskutuar pasi hyn në nyjen e daljes, duke hapur mundësinë e infektimit me malware.

Kjo po injoron degradimin e shpejtësisë që do të vinte nga përdorimi i një VPN dhe Tor. Për shumicën e lexuesve tanë, VPN ofrojnë ekuilibrin më të mirë të shpejtësisë dhe sigurisë. Tor mund të përdoret nga ata që vazhdimisht duhet të shohin mbi supet e tyre, por ofruesit e tillë si ExpressVPN, të cilin ne e vlerësuam si ofruesin më të mirë VPN, tregojnë se mund t’i besoni një shërbimi për të anonimizuar trafikun tuaj.

Ju mund të mësoni se pse ne e vlerësojmë atë së pari në rishikimin tonë ExpressVPN.

Mendimet përfundimtare

Për shumicën e njerëzve, një VPN është zgjidhja më e mirë, por kjo nuk duhet të vijë aq befasi. VPN-të janë një treg në zhvillim në të cilin njerëzit i mbajnë kompanitë përgjegjëse për praktikat e tyre të sigurisë. Proxies dhe Tor nuk e kanë atë sistem të përgjegjshmërisë, kështu që siguria juaj është lënë në spekulime.

Kjo nuk do të thotë që ata nuk kanë vlerë, sidoqoftë. Lidhja me një VPN përmes Tor është një zgjidhje e ngadaltë, por efektive për anonimatin e vërtetë, dhe proxies janë një zgjidhje e shpejtë dhe me kosto të ulët për maskimin bazë të IP. Si një zgjidhje gjithëpërfshirëse, VPN-të janë më të mirat.

A jeni dakord apo preferoni të përdorni diçka tjetër? Na tregoni mendimet tuaja në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map