Shfletuesit më të mirë të vitit 2020: Vivaldi, Firefox, Chrome & Shumë më tepër

Shfletuesit e internetit janë ndoshta pjesa më e rëndësishme e softuerit në jetën tonë të përditshme, me përjashtim të vetë sistemit operativ. Anyonedokush me një kompjuter përdor shumë një shfletues për të hyrë në rrjetin botëror çdo ditë, kështu që zgjedhja e një për t’u përdorur mund të jetë një vendim i ndërlikuar. Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë se cilat janë shfletuesit më të mirë të uebit.


Vivaldi është fituesi i qartë i kësaj krahasimi. Pavarësisht se është i mbushur me karakteristika, ai ka performancë të shkëlqyeshme. Opsionet e personalizimit janë pothuajse të pafundme, dhe duke qenë se bazohet në Chromium, shfletuesi Vivaldi mund të përdorë edhe shtesat Chrome. E gjithë kjo është çiftuar me siguri dhe intimitet të madh, gjë që bën që një shfletues të mos ketë avantazhe të mëdha.

Kriteret tona për këtë krahasim janë tiparet, lehtësia e përdorimit, performanca, siguria dhe intimiteti. Edhe pse një shfletues i Internetit mund të shkëlqejë në një ose më shumë nga këto, kjo nuk do të thotë se është një shfletues i shkëlqyeshëm.

Për shembull, një rezultat i shkëlqyeshëm në siguri shpesh vjen në kurriz të intimitetit, etj. Për një vështrim më të detajuar të secilës hyrje në këtë listë, sigurohuni që të shikoni vlerësimet e shfletuesit tanë.

Para se të kalojmë në vetë listën, ne do të fillojmë duke mbuluar disa nga bazat, duke përfshirë ato që nënkuptojnë termat “siguria e shfletuesit” dhe “intimiteti i shfletuesit”, si dhe çfarë është në të vërtetë një shfletues në internet.

Shfletuesit më të mirë të vitit 2020

Isfarë është një Shfletues?

Nëse keni përdorur një kompjuter në dy ose tre dekadat e fundit, shanset janë që të keni përdorur një shfletues në internet. Një shfletues në internet është thjesht një pjesë e softuerit që lejon përdoruesit të lidhen me rrjetin botëror. Kjo bëhet zakonisht mbi protokollet HTTP dhe HTTPS, të cilat bartin veprimet dhe të dhënat tuaja te serverët e internetit dhe mbrapa.

Para se të bëni një zgjedhje, mund të jetë e dobishme të kuptoni historinë e shfletuesve të internetit. Gjatë ditëve të para të internetit, kishte shumë më pak mundësi për të zgjedhur. Netscape Navigator dikur mbizotëroi, por u tërhoq në vitet 1990 nga shfletuesi paraprak i Microsoft Explorer Internet (lexoni rishikimin tonë të Internet Explorer) në atë që tani quhet “luftërat e shfletuesit”.

Në fund të viteve ‘90, gjithnjë e më shumë shfletues filluan të korrën, duke sfiduar pozicionin mbizotërues të atëhershëm të Microsoft. Shembujt e hershëm përfshijnë shfletuesit Firefox dhe Opera (lexoni rishikimin tonë të Opera), por nisja e Google Chrome në vitin 2008 është ajo që ndryshoi me të vërtetë lojën e shfletuesit përgjithmonë. Që atëherë, Chrome është bërë shfletuesi më i popullarizuar në internet deri tani, dhe tani është standardi i industrisë.

Privatësia e shfletuesit të uebit

Intimiteti në internet është një temë që ka marrë vëmendje të shtuar në mënyrë të konsiderueshme nga publiku vitet e fundit, me gjigantë të teknologjisë si Google, Microsoft dhe Facebook që e gjetën veten të zhytur në skandale të ndryshme që lidhen me privatësinë e përdoruesve të tyre.

Kur bëhet fjalë për shfletuesit e uebit, “intimiteti” kryesisht i referohet asaj informacione që kompania që zhvillon dhe mirëmban softuerin është në gjendje dhe e gatshme t’i mbledhë tek përdoruesit e saj.. 

Disa kompani – të tilla si Google – bazojnë tërë modelin e tyre të biznesit rreth profilizimit të përdoruesve të tyre për t’u shërbyer atyre reklama më të rëndësishme, ndërsa të tjera – të tilla si shfletuesi Opera – rezervojnë të drejtën për të shitur informacionin tuaj personal tek ofertuesi më i lartë.

Chrome-Google-Services

Kur gjykoni privatësinë e një shfletuesi në internet, gjëja e parë që duhet të shikoni është mbledhja e të dhënave të kompanisë ose politika e privatësisë. Kjo është ajo ku një kompani duhet të deklarojë se çfarë informacioni mbledh për konsumatorët ndërsa ata përdorin produktet e saj, dhe nëse i ndan këto të dhëna me palët e treta.

Krom-privacy-Controls

Privatësia nuk do të thotë thjesht të mbrosh nga kompania që zhvillon shfletuesin, megjithëse. Ka shumë mënyra të tjera që anonimiteti juaj të rrezikohet në internet, zakonisht përmes asaj që njihet si gjurmues dhe cookie. Kështu, shfletuesit duhet t’ju ofrojnë një mënyrë për t’i bllokuar këto, mundësisht me mundësi të hollësishme që ju lejojnë të zgjidhni dhe zgjidhni atë që cookie të lejojë.

Siguria e shfletuesit të uebit

Siguria është një tjetër aspekt që shpesh anashkalohet në shfletimin në internet, dhe kur nuk harrohet, shpesh ngatërrohet ose ndizet me intimitetin, edhe pse të dy konceptet janë shpesh në kundërshtim me njëri-tjetrin.

Intimiteti ju mbron nga kompania që bën shfletuesin në internet, si dhe palët e tjera të treta që duan të dëgjojnë veprimtarinë tuaj. Ndërkohë, siguria ka të bëjë me mbrojtjen kundër krimit kibernetik, malware dhe skemat e phishing. Për ta siguruar këtë, shfletuesit përdorin bazat e të dhënave të sigurta të shfletimit, paralajmërimet e pasigurt për lidhje dhe bllokuesit e përmbajtjes.

Krom-sigurisë-Cilësimet

Frekuenca e azhurnimit është gjithashtu e rëndësishme në mënyrë kritike sepse kalimi i një kohe të gjatë midis secilit version të shfletuesit u jep kriminelëve kibernetikë dhe hakerave kohë të mjaftueshme për të zbuluar të metat në sigurinë e softuerit. 

Ne do të mbulojmë të tre shfletuesit me sigurinë më të mirë më poshtë, por për një ndarje më të plotë të këtyre kritereve, mund të shikoni listën tonë më të sigurt të shfletuesve të internetit..

Shfletuesi Tor Web

Shfletuesi Tor është një shembull i shkëlqyeshëm i dikotomisë midis intimitetit dhe sigurisë që sapo prekëm. Duke përdorur rrjetin Tor, shfletuesi drejton trafikun tuaj përmes tre nyjeve të veçanta përpara se të arrijë destinacionin e tij të synuar.

Tor-Chain

Kjo është e shkëlqyeshme për anonimatin, pasi çdokush që dëgjon në të dyja anët nuk do të jetë në gjendje të dallojë se nga po vjen trafiku ose do të shkojë pa ndonjë analizë të rëndë të madhësisë së të dhënave. Tor gjithashtu u jep përdoruesve mundësinë për të hyrë në “rrjetin e errët”, i cili përbëhet nga faqet e internetit që përdorin “adresën e qepës”, e cila fsheh vendndodhjen fizike të serverave të tyre..

Tor-qepë-Adresa

Sidoqoftë, kjo qasje e lë përdoruesin tepër të ndjeshëm për sa i përket sigurisë. Për shkak se trafiku juaj kalon nëpër nyje, kushdo që kontrollon dhe mirëmban nyjen e tretë dhe të fundit (i njohur si “nyja dalëse”) mund të shohë të gjithë trafikun tuaj. 

‘Është më e keqja, ata gjithashtu mund të manipulojnë atë trafik në çfarëdo mënyre që dëshirojnë, deri dhe duke injektuar malware që mund të infektojnë kompjuterin tuaj.

Megjithëse ky problem i sigurisë është vetëm shqetësim për lidhjet HTTP (në krahasim me HTTPS, ku të gjitha të dhënat janë të koduara), ai është akoma një problem serioz për shfletuesin, dhe është një nga arsyet që rekomanduam një rrjet virtual virtual mbi Tor në artikulli ynë VPN vs. Proxy vs Tor. Nëse jeni të interesuar për intimitetin në internet dhe Tor, sigurohuni që të lexoni rishikimin tonë të plotë të Tor.

Shfletuesit më të mirë të uebit të vitit 2020

Me prezantimet e bëra, le të hedhim një vështrim në kriteret e veçanta që kemi përdorur dhe sa mirë kemi bërë shfletuesit e ndryshëm.

Features

Kriteri i parë që do të shohim janë tiparet. Kjo është një kategori e gjerë dhe në thelb mbulon gjithçka që një shfletues ju lejon të bëni. Faktorë të rëndësishëm këtu janë sinkronizimi i pajisjeve ndër-kryq, personalizimi, shtesat e palëve të treta dhe veçoritë e vogla, siç janë lexuesit PDF, mjetet e ekranit etj..

Vivaldi

Nëse e keni lexuar rishikimin tonë të Vivaldi, e dini se shfletuesi është i preferuari ynë i qartë këtu në Cloudward.net. Ai merr rezultate të larta në çdo kategori, përfshirë karakteristikat, dhe ndihmohet shumë duke u bazuar në Chromium (lexoni rishikimin tonë të Chromium), gjë që e bën atë të pajtueshëm me shumicën e zgjerimeve të Google Chrome.

Ekziston gjithashtu një ton personalizimi në dispozicion, pasi shfletuesi ju lejon të ndryshoni shkronjat, temat dhe ngjyrat, si dhe të riorganizoni ndërfaqen sipas dëshirës suaj dhe të vendosni shkurtore të tastierës dhe miut.

Vivaldi-Përshtatje

Edhe pse shfletuesi Vivaldi lehtë mund të mbështetet në shtesat për të siguruar pjesën më të madhe të funksionalitetit të tij, shfletuesi është megjithatë i mbushur me karakteristika të vogla.

Ekziston një funksion shënimesh që ju lejon të lidhni tekstin tuaj me faqet e faqeve në internet dhe fotografitë e ekraneve (të cilat mund të kapen lehtësisht me mjetin e integruar). Për më tepër, ju mund të zhveshni faqet e internetit me pamjen e lexuesit për lexim më të lehtë dhe gjithashtu të vendosni profile të shumta në shfletim.

Vivaldi-Notes

Sinkronizimi është i qëndrueshëm, duke ju lejuar të transferoni gjithçka nga faqerojtësit dhe historia te cilësimet dhe skedat aktive. Krijimi i një llogarie gjithashtu ju lejon qasje në një email dhe blog të Vivaldi, megjithëse këto janë mjaft themelore. Megjithëse ky është sigurisht një bonus i mirë, duhet të kontrolloni listën tonë të ofruesve më të mirë të mbajtjes së faqes në internet nëse jeni serioz në lidhje me blogjet.

Vivaldi-Sync

Më në fund, gjithashtu mund të bllokoni skedat joaktive nga luajtja e zërit dhe të vendosni imazhe dhe gifsë të animuar që të luajnë vetëm një herë (ose aspak) për të ruajtur gjerësinë e bandës.

trim

Brave është një shfletues tjetër që kemi dhënë një përmbledhje të ndezur. Ashtu si Vivaldi, Brave është në përputhje me shumicën e zgjerimeve të Google Chrome që nuk luajnë me UI, gjë që e përfiton shumë në aspektin e veçorive.

Për më tepër, ka disa shtesa të ndërtuara nga marrja, duke përfshirë WebTorrent (i cili ju lejon të shkarkoni torrentë brenda shfletuesit) dhe Google Hangouts (i cili mundëson njoftime për shërbimin).

Brave-WebTorrent

Për të sinkronizuar, Brave zgjedh kodet e njëkohshme të verifikimit për të lidhur pajisjet tuaja në atë që quan një “zinxhir sinkronizimi”. Kjo është e shkëlqyeshme nga një perspektivë e intimitetit, pasi informacioni juaj nuk është i lidhur me identitetin tuaj, por për fat të keq procesi vetëm sinkronizon faqerojtësit tuaj, gjë që mungon. 

Përfshihet gjithashtu një bllokues reklamash, dhe ju mund të çaktivizoni përmbajtjen e ngulitur në media sociale, siç janë butonat “si” dhe format e hyrjes.

Brave-Block-SocialMedia

Në celular, ekziston një mjet konvertimi në PDF, megjithëse kjo nuk funksionon ashtu siç mund të nëse nuk mundësoni shikimin e leximit paraprakisht. 

Më në fund, programi “Shpërblime të guximshme” është një qasje e re dhe interesante e reklamimit, e cila lejon njerëzit të vendosin të shohin reklama të personalizuara në këmbim të pikave që më pas mund t’u dhurohen krijuesve të përmbajtjes. Për më shumë informacion mbi këtë dhe shfletuesin në përgjithësi, lexoni përmbledhjen tonë të plotë Brave.

Brave-Shpërblime

Mozilla Firefox

Firefox është një tjetër mundësi e shkëlqyeshme nëse po kërkoni një shfletues të pasur me funksion. Edhe pse nuk është aq i gjerë sa Vivaldi, opsionet e personalizimit të shfletuesit janë të ngurta, dhe ka shumë shtesa në dispozicion pavarësisht se nuk bazohen në Chromium. 

Procesi i sinkronizimit është gjithashtu i shkëlqyeshëm. Quickshtë i shpejtë dhe i thjeshtë për tu vendosur, dhe sinkronizon gjithçka që ju nevojitet, nga faqerojtësit tek cilësimet.

Firefox Sync-

Për sa i përket tipareve të vogla, Firefox vjen me një mjet të integruar për kapjen e ekranit që ju lejon të krijoni një pamje të faqeve në të gjithë faqet e internetit, pavarësisht nga gjatësia e tyre, si dhe një pamje lexuese dhe një lexues bazë PDF. 

Ekziston gjithashtu një integrim i integruar me Pocket (një nga aplikacionet tona më të mira të organizatës), i cili ju lejon të organizoni faqe në internet dhe të keni qasje në përmbajtje ndërsa ato janë jashtë linje.

Firefox-Capture-Tool

Në celular, ka më pak të thuash, por Firefox ende vjen me disa tipare të vogla të dobishme këtu. gjithashtu. Kjo përfshin aftësinë për të çaktivizuar të gjitha imazhet, e cila është e shkëlqyeshme për faqe të caktuara në internet ose për konsumatorët me bandwidth të kufizuar. 

Firefox-Mobile-Menu

Për më tepër, një lexues QR është i integruar dhe ju mund të aktivizoni mënyrën e desktopit për të shmangur faqet e internetit të mobilizuara dobët. Për një përmbledhje të plotë të shfletuesit të Mozilla-s, lexoni përmbledhjen tonë të Firefox-it.

Lehtësinë e përdorimit

Tani që kemi mbuluar tipare, është koha për të parë lehtësinë e përdorimit. Ky është deri tani kriteri më subjektiv dhe, në një farë mase, gjithmonë do të varet nga shija juaj personale. Sidoqoftë, këtu në Cloudward.net, ne përgjithësisht preferojmë një ndërfaqe të pastër dhe të palodhur, dhe menaxhimi i skedave merr fazën qendrore në këtë kategori.

Tenta

Dizajni inovativ dhe i rehatshëm i Tenta e bën atë të dalë nga turma e shfletuesve Android. Skedat tuaja ndahen në “zona”, secila prej të cilave ka cilësime të veçantë që mund t’i rregulloni. Brenda secilës zonë mund të ndryshoni VPN dhe cilësimet e bllokimit të reklamave, ofruesin tuaj DNS, motorin e kërkimit parazgjedhur dhe disa cilësime të tjera të vogla.

Tenta-Zonat

Ka një menu me qasje të shpejtë të vendosur në fund të ekranit që ju lejon të keni qasje të lehtë në disa elementë, siç janë historia juaj, faqerojtësit dhe kasaforta për media. 

Ai gjithashtu ka butona për të mos historikuar historinë tuaj në një fushë, duke aktivizuar modalitetin e desktopit dhe për të hapur një skedë të re. Si gjithmonë, shikoni rishikimin tonë Tenta për një përmbledhje të plotë të pikave të forta dhe të dobëta të shfletuesit.

Tenta-Quick-Access

Vivaldi

Vivaldi shënon mirë në të gjitha kategoritë tona, dhe lehtësia e përdorimit nuk bën përjashtim. Ka disa karakteristika të zgjuara që e bëjnë përvojën e shfletimit një fllad, duke përfshirë butonin rewind që ju çon përsëri në domenin e mëparshëm që keni vizituar, në vend se vetëm në faqen e fundit. 

Ju gjithashtu mund të pin faqet e internetit në menunë në të majtë të ekranit, duke ju dhënë mundësinë e përdorimit të vazhdueshëm të tyre pa u dhënë atyre skedat e tyre.

Vivaldi-mbështetën-Website

Duke folur për skedat, Vivaldi ju jep shumë mundësi për t’i menaxhuar ato. Ju mund të gruponi skedat në “pirg”, i cili kursen pasuri të patundshme të vlefshme në menunë e skedave duke i kombinuar ato. Duke vendosur skedarët në një pirg, gjithashtu mund të ndani ekranin midis tyre, gjë që është një ndihmë e shkëlqyeshme nëse jeni duke multitaskuar ose krahasuar faqet në internet.

Vivaldi-Tab-Stack

Për më tepër, mund të ndryshoni gjerësinë e skedës aktive, dhe shfletuesi tregon nëse i keni shikuar apo jo një skedë, duke i shënuar ato si të palexuara nëse nuk i keni.

Ju mund të hapni ciklerin e skedës me “ctrl + tab”, i cili mund të konfigurohet për të shfaqur skedat e hapura tuaj ose si vrojtime të figurave ose një listë e thjeshtë. Për më tepër, ekziston edhe një menu tjetër e skedave në anën e majtë të ekranit që ju tregon skedat e hapura dhe të mbyllura kohët e fundit. Kjo menu është gjithashtu e kërkueshme, që është një bonus i mirë.

VivaldiTab-Menu

Google Chrome

Edhe pse Chrome është në shumë mënyra një lloj shfletuesi “i mesëm i rrugës”, lehtësia e tij e përdorimit është e shkëlqyeshme. Ndërsa shfletuesi është rritur gjithnjë e më dominues, UI-ja e tij është bërë diçka e një standardi të industrisë, veçanërisht pasi shumë konkurrentë përdorin kornizën themelore të Chromium për të ndërtuar mbi.

Chrome-BasicUI

Ndërfaqja në vetvete është e thjeshtë dhe e palezuar, pasi Chrome mbështetet në bibliotekën e saj të madhe të shtesave për të siguruar funksionimin më të përparuar. 

Edhe pse kjo kërkon një konfigurim shtesë për përdoruesit e avancuar, e bën shfletuesin shumë të thjeshtë për të marrë kokën tuaj dhe të përdorni të drejtën nga kutia. Ju mund të zgjidhni dhe zgjidhni cilat karakteristika ju nevojiten, në vend që të mashtroheni në opsione të pafundme nga marrja.

Krom-Tabs

Megjithëse menaxhimi i skedave sigurisht që mund të përmirësohet duke shtuar një menu të përgjithshme ose lëvizje horizontale, nuk është aspak e keqe. Edhe kur skedat minimizohen në mënyrë të konsiderueshme, është akoma e lehtë të ndash favorizimet e ndryshme, megjithëse faqet në të njëjtin fushë mund të jenë më shumë sherr për tu dalluar.

Chrome-Image-Search

Ekzistojnë disa veçori të leverdishme, si opsioni i kontekstit “kërkoni Google për imazh”. Kur klikoni me të djathtën e një fotografie, mund ta përdorni këtë veçori për të bërë shpejt një kërkim të imazhit të kundërt në Google për të zbuluar imazhe të ngjashme ose burimin origjinal. Nëse jeni të interesuar se si Chrome performon jashtë kësaj kategorie, sigurohuni që të lexoni rishikimin tonë të Chrome për fotografinë e plotë.

Performance

Për kriterin tonë të tretë, ne do të përqendrohemi në performancën. Suditërisht, shpejtësia e papërpunuar është gjëja më e rëndësishme për të parë këtu. Sidoqoftë, konsumi i burimeve dhe ngarkesa e brezit janë gjithashtu të rëndësishme, dhe ato mund të bëjnë lehtësisht ndryshimin midis dy shfletuesve që arrijnë shpejtësi të ngjashme.

trim

Brave është një shfletues shumë i shpejtë, si në desktop ashtu edhe në celular. Në të parën, shpejtësia e saj tejkalohet vetëm nga Vivaldi, dhe mbi këtë të fundit, vetëm Firefox është më i shpejtë. Për më tepër, Brave realizon shpejtësinë e tij duke konsumuar shumë pak burime, gjë që është veçanërisht e dukshme për një shfletues të bazuar në Chromium, pasi këto janë famëkeqe për gllabërimin e sasive të mëdha RAM, në veçanti.

Vivaldi

Vivaldi është shfletuesi më i shpejtë rreth në desktop, megjithëse mbetet për tu parë nëse kjo mund të arrihet edhe në celular, pasi që versioni i shfletuesit është akoma në fazën e tij beta. Ashtu si Brave, Vivaldi merr shumë pak burime për një shfletues të bazuar në Chromium, mesatarisht rreth 80 përqind të përdorimit të RAM të vetë Chrome.

Për më tepër, mund të hiberno skedat, gjë që ul ndjeshëm konsumin e RAM-it, por rrit ngarkesën e bandës suaj, pasi duhet të rifreskoni skedat e letargjisë nga e para.

Vivaldi-vërroj-Tabs

ekspeditë gjuetine

Edhe pse shfletuesi Safari është i gabuar në shumë mënyra, ai shkëlqen kur bëhet fjalë për performancën. Në pajisjet iOS, është shfletuesi më i shpejtë përreth. Kjo është diçka që ndoshta i detyrohet të optimizohet shumë mirë me platformën, pasi Apple zhvillon si shfletuesin ashtu edhe sistemin operativ.

Safari gjithashtu përdor më pak burime sesa çdo shfletues tjetër i madh, shpesh duke marrë aq pak sa gjysmën e RAM-it që bën Chrome. Edhe pse performanca e tij është e shkëlqyeshme, shfletuesi Apple bie shumë në pikëpamje të tjera, për të cilat mund të mësoni gjithçka duke lexuar rishikimin tonë të Safarit.

siguri

Nëse jeni veçanërisht të shqetësuar për malware dhe krimin në internet, siguria duhet të jetë shqetësimi juaj më i rëndësishëm kur zgjidhni një shfletues në internet. Faktorët e rëndësishëm përfshijnë frekuencën e azhurnimit, bazat e të dhënave për shfletim të sigurt, paralajmërimet për lidhjet HTTP dhe aftësinë për të bllokuar elemente si reklama, pop-up dhe JavaScript.

Trajtimi i fjalëkalimit është gjithashtu shumë i rëndësishëm, por duhet të përdorni një nga menaxherët tanë më të mirë të fjalëkalimeve, pavarësisht se sa mirë mbron shfletuesi juaj informacionin tuaj të hyrjes.

zog deti

Asnjë shfletues tjetër nuk mund të garojë me Puffin kur bëhet fjalë për sigurinë, për shkak të mënyrës unike të shfletuesit. Në vend që të ekzekutojë kodin e faqes në internet në makinën tuaj, Puffin i bën të gjitha punët në serverat e vet. Kjo do të thotë që malware kurrë nuk do të arrijë në pajisjen tuaj aktuale, duke e bërë të pamundur infektimin e makinës përmes rrugëve tradicionale.

Kjo qasje për të “transmetuar” në mënyrë efektive faqet e internetit në makinën tuaj i bën shumicën e kritereve të tjera të sigurisë tonë të parëndësishme. Kjo sepse, kur jeni të mbrojtur pas serverave të Puffin, nuk ka nevojë për bllokim të JavaScript, azhurnime të shpeshta të sigurisë ose bazave të të dhënave të sigurta të shfletimit.

Sidoqoftë, shfletimi i një lidhjeje të pasigurt HTTP është ende një rrezik, pasi kjo do të thotë që trafiku juaj mund të përgjohet ndërmjet serverëve të Puffin dhe uebfaqes në të cilën po përpiqeni të përdorni. Fatkeqësisht, Puffin nuk bën një punë shumë të mirë të paralajmërimit të përdoruesve kur kjo po ndodh, pasi indikacioni i vetëm është mungesa e bllokut standard të gjelbër për lidhjet HTTPS.

Puffin-HTTP-Warning

Me Puffin, kjo bëhet më shumë çështje private për sa i përket sigurisë, megjithëse, meqë kushdo që përgjon trafikun tuaj të padekriptuar nuk do të jetë në gjendje të bëjë asgjë më shumë sesa të dëgjojë. Ekziston gjithashtu një bllokues i integruar, i cili është një gjë e mirë pasi nuk ka shtesa të palëve të treta në dispozicion për shfletuesin. 

Ka shumë arsye të tjera të mira për të përdorur Puffin, veçanërisht në Android ose iOS, ku është shumë shpejt dhe vjen me kontrolle të integruara për lojëra online. Sigurohuni që të lexoni rishikimin tonë Puffin nëse doni të mësoni më shumë rreth këtij shfletuesi unik dhe interesant.

Tenta

Tenta është një shfletues i dizajnuar me siguri dhe intimitet në mënyrë të veçantë në mendje. Ekzistojnë një mori karakteristikash që përmirësojnë sigurinë tuaj gjatë shfletimit, të tilla si përfshirja e një reklamuesi dhe shtrirja HTTPS Everywhere, e cila i detyron të gjitha faqet e internetit të lidhen me HTTPS, nëse munden. 

Për ato faqe në internet që nuk ofrojnë fare lidhje HTTPS, Tenta paraqet një paralajmërim të qartë se nuk jeni i sigurt.

Tenta-Extensions

Shfletuesi është gjithashtu i koduar plotësisht. Në fakt, duhet të keni akses rrënjësor në pajisjen tuaj Android që madje të shihni dosjen Tenta, dhe nëse e bëni këtë, skedarët janë ende të koduar dhe të padobishëm për këdo tjetër që ka qasje në pajisjen tuaj. 

Fatkeqësisht, nuk ka një bazë të dhënash të shfletimit të sigurt dhe asnjë mënyrë për të çaktivizuar ose bllokuar JavaScript, por këto janë probleme të vogla duke pasur parasysh të gjitha tiparet e mëdha të sigurisë së Tenta.

Për sa kohë që aktivizoni VPN-në e integruar, përvoja juaj e shfletimit aktual mbrohet gjithashtu duke përdorur encryption AES-256 (shikoni përshkrimin tonë të artikullit të kriptimit për më shumë informacion mbi këtë). 

Për më tepër, protokolli “mimicVPN” i shfletuesit mund të mashtrojë blloqet VPN të shumicës së faqeve të internetit duke menduar se nuk përdorni fare VPN. Nëse nuk jeni të njohur me VPN dhe protokollet e tyre, shikoni prishjen e protokollit tonë VPN.

Sigurimi i mbrojtjes edhe më shumë ndaj sulmeve fizike është aftësia për të “maskuar shfletuesin”, i cili pamundëson pamjet e ekranit. Mund të vendosni që shfletuesi të ndërpresë automatikisht të gjitha skedarët çdo herë që mbyllni shfletuesin.

Tenta-Mask-Browser

Nëse e vendosni shfletuesin si duhet, sidoqoftë, këto mbrojtje nuk duhet të jenë të nevojshme, pasi mund ta mbyllni shfletuesin prapa një PIN që nuk është i ruajtur në ndonjë server. Kjo do të thotë se nuk do të ekspozohet në një shkelje të të dhënave ose rrjedhje në fundin e Tenta.

Vivaldi

Edhe pse nuk është aq i përqendruar në lazer në siguri sa dy hyrjet tona të mëparshme, Vivaldi ende bën një punë të shkëlqyer në këtë drejtim. Frekuenca e saj e azhurnimit është e shkëlqyeshme, pasi merr një lëshim të ri rreth një herë në javë.

Vivaldi-Services

Shfletuesi gjithashtu përdor shfletimin e sigurt të Google për të mbrojtur përdoruesit nga faqet e internetit me qëllim të keq, që është një zgjedhje e shkëlqyeshme për punën.

Vivaldi-HTTP-Warning

Paralajmërimi për lidhje të pasigurta HTTP është i qartë dhe i dukshëm, dhe megjithëse nuk ka para-instaluar asnjë bllokues të reklamave ose shtesat e tjera të sigurisë, pajtueshmëria e Vivaldi me shumicën e shtesave Chrome i bën këto karakteristika të lehtë për tu shtuar vetë.

intimitet

Më në fund, tani do të shohim se cilat janë shfletuesit më të mirë privatë. Ne kemi kaluar disa kohë duke folur për atë që saktësisht përcakton intimitetin për një shfletues në internet, përfshirë politikat e mbledhjes së të dhënave, reputacionin e vetë kompanive dhe kontrollin e ndjekjes dhe cookie-t.

Tor është natyrisht një mundësi e shkëlqyeshme për anonimatin, por sepse ne e kemi mbuluar tashmë këtë në fillim të artikullit tonë, do të përqendrohemi në tre shfletues tradicionalë që nuk vijnë me të njëjtat probleme të qenësishme të sigurisë. 

Për shkak se ka kaq shumë shfletues që mund të bëjë për të mbrojtur privatësinë tuaj, ne ju rekomandojmë të lexoni udhëzuesin tonë të shfletimit anonim, pavarësisht se çfarë shfletuesi përfundoni duke përdorur.

Mozilla Firefox

Firefox shkëlqen në intimitetin, dhe kjo është sigurisht forca më e madhe e shfletuesit. Kjo ndoshta buron nga fakti se Mozila – kompania që zhvillon shfletuesin Firefox – është një organizatë jofitimprurëse që nuk ka asnjë nxitje për të mbledhur informacionin tuaj.

Shfletuesi gjithashtu vjen me disa nga kontrollet më të mira të intimitetit në biznes, duke ju lejuar të zgjidhni dhe zgjidhni saktësisht se cilat gjurmues dhe cookie doni të lejoni.

Firefox-privacy-Cilësimet

Politika e privatësisë së kompanisë është e lehtë për tu lexuar dhe kuptuar, dhe thotë qartë se e vetmja e dhënë që Mozilla mbledhë ndonjëherë është për qëllime zhvillimi dhe nuk mund të gjurmohet përsëri tek përdoruesit individualë. 

Edhe kjo koleksion i vogël i të dhënave mund të çaktivizohet në parametrat, dhe Mozilla gjithashtu lëshon një raport të fitimeve çdo vit në mënyrë që përdoruesit të mund të shohin se nga vijnë paratë dhe nga po shkojnë.

Tenta

Siç u përmend në pjesën e sigurisë, Tenta është gjithashtu e përqendruar shumë në intimitetin. VPN e integruar është një marrëveshje e madhe nëse doni të mbeteni anonim, dhe Tenta shprehet në politikën e saj të intimitetit që nuk mban regjistrat e historisë tuaj të shfletimit të çdo lloji. Kjo është e shkëlqyeshme, pasi VPN-të mund të bëhen lehtësisht të padobishme për privatësinë nëse kompania që drejton atë regjistron gjithçka që ju bëni.

Tenta-VPN

Fatkeqësisht, duhet të paguani një tarifë abonimi për të përdorur VPN jashtë shfletuesit, kështu që nëse doni një VPN me pajisje të gjërë, mund të drejtoheni në listën tonë më të mirë VPN.

Kodi burimor i Tenta është gjithashtu i disponueshëm publikisht në GitHub, i cili lejon ekspertët dhe programuesit të verifikojnë pretendimet e tyre në lidhje me privatësinë. Sa i përket postimit të këtij artikulli, nuk janë ngritur flamuj të kuq në këtë drejtim, kështu që pretendimet për privatësinë e Tenta duket se mbajnë ujë. 

Ju gjithashtu mund të zgjidhni midis disa ofruesve të DNS, që është një veçori unike që lejon përdoruesin të zgjedhë nëse dëshiron të përparojë në rendimentin ose privatësinë.

zog deti

Puffin është një tjetër zgjedhje e shkëlqyeshme nëse shqetësoheni për privatësinë dhe anonimitetin. Për shkak se i gjithë trafiku juaj kalon nëpër serverat e Puffin, ai vepron si një shfletues VPN në shumë mënyra sepse çdo uebfaqe që vizitoni nuk do të jetë në gjendje t’ju përcjellë më tej sesa ata që janë thënë.

Politika e privatësisë së kompanisë është gjithashtu e mirë, duke theksuar qartë se asnjë informacion në lidhje me përdoruesit nuk ndahet me palët e treta, dhe regjistrat ruhen vetëm për 100 ditë para se të pastrohen. Këto shkrime përdoren për të krijuar raporte agregate për qëllime zhvillimi, por asnjë nga informacionet nuk mund të lidhet me përdoruesit e veçantë pasi të jenë pastruar shkrimet.

Mendimet përfundimtare

Siç mund ta shihni, ne jemi tifozë të mëdhenj të Vivaldi këtu në Cloudwards.net. Ajo u shfaq në katër nga pesë kategoritë në këtë artikull, dhe nuk është shumë larg të tjerëve kur bëhet fjalë për privatësinë. Brave është zgjedhja jonë e dytë dhe është veçanërisht e mirë nëse dëshironi një shfletues të shpejtë të mbushur me karakteristika. Mozilla Firefox gjithashtu sporton shumë funksionalitet, dhe intimiteti i tij është i shkëlqyeshëm në çdo mënyrë.

Nëse privatësia dhe siguria janë shqetësimet tuaja kryesore, atëherë nuk mund të gaboni me Tenta ose Puffin, pasi të dy shfletuesit shkëlqejnë në këto zona. Chrome gjithashtu fitoi një vend në këtë listë për shkak të ndërfaqes së saj të dizajnuar mirë dhe të pahijshme, kështu që nëse po kërkoni përvojën më të thjeshtë të përdoruesit, duhet të mbani në mend shfletuesin e Google.

Në fund të ditës, të gjithë shfletuesit e listuar këtu janë mundësi të shkëlqyera, dhe zgjedhja midis tyre zbret në atë që vlerësoni më shumë, pavarësisht nëse kjo është performanca, veçoritë, siguria apo diçka tjetër. 

Whatfarë mendoni për zgjedhjen tonë të shfletuesve? Na ka munguar i preferuari juaj? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me