IPv4 vs IPv6: Si dy protokolle drejtojnë internetin në vitin 2020

Ndoshta nuk keni dëgjuar, por interneti po mbaron hapësirën. Në fakt, ajo tashmë ndodhi. Regjistri Amerikan për Numrat e Internetit njoftoi se grupi i saj i adresave falas IPv4 kishte arritur në zero në vitin 2015, dhe Qendra e Informacionit të Rrjetit Afrikan ishte ndër regjistrat e fundit rajonalë të internetit për të njoftuar rraskapitjen e IPv4 në 2017.


Dita e parashikuar gjatë se interneti mbaron nga adresat ka mbërritur dhe kjo shënon një ndryshim paradigmë në evolucionin e internetit. Nuk ka asnjë arsye për t’u shqetësuar, sepse interneti kolektiv nuk po mbyllet. Moreshtë më e nuancuar se kaq.

IPv4 ka shërbyer si shtylla kurrizore e internetit që nga fillimi i tij, duke e transportuar atë nga një rrjetë e katër kompjuterëve të lidhur në 1969 në Internetin e Gjërave sot. Rraskapitja e adresave IPv4 është parashikuar për vite me radhë dhe, tani që ka ndodhur, ne kemi nxituar nevojën për IPv6, pasardhësin e tij të gjatë të gjumit.

Megjithëse IPv6 është në dispozicion globalisht që nga 2012, ai ka parë një normë të ngadaltë, nëse në rritje, të adoptimit. Në këtë krahasim IPv4 vs IPv6, ne do të përshkruajmë dallimet më të imta ndërmjet tyre dhe do t’ju tregoj pse është e nevojshme IPv6, edhe nëse nuk është fare aty ku duhet të jetë. Ne do të diskutojmë gjithashtu se si ndikon IPv6 tek përdoruesit virtual të rrjetit privat sepse VPN-të janë një lloj marrëveshje e madhe këtu.

IPfarë do të thotë IP

çfarë është IP

Shkronjat “IP” nënkuptojnë “protokollin e internetit”, i cili është një sërë rregullash që rregullojnë mënyrën se si barten paketat nëpër internet. Një protokoll, të paktën në kontekstin e rrjetëzimit, thjesht standardizon mënyrën e komunikimit të makinave. Paketat janë copa të dhëna të kapsuluara dhe gjithçka në internet mbështetet në to. Faqet e internetit, postat elektronike dhe mesazhet e çastit përfshijnë dërgimin dhe pranimin e paketave të rrjetit.

Një histori e detajuar e protokollit të internetit nuk është brenda objektit të këtij neni, por ajo u krijua nga dy shkencëtarë të kompjuterave, Vint Cerf dhe Bob Kahn në 1974. Cerf dhe Kahn krijuan atë që do të bëhej versioni i parë i paketës TCP / IP, projektuar për të zëvendësuar Programin e Kontrollit të Rrjetit, ose NCP, protokoll që mundësoi ARPANET, i cili ishte në thelb interneti i parë.

Shpikja e Protokollit të Kontrollit të Transmisionit, ose TCP, dhe IP, si dhe ARPANET, i dha rrugë jo vetëm adresave IP, por edhe internetit moderne që shijojmë sot.

Si TCP dhe IP Punojnë së bashku

Ndërrimi dhe shpërndarja e paketave varet nga një element thelbësor: adresat IP. Ato kategorizojnë pajisjet e rrjetit me një numër unik, i cili lejon komunikimin përmes rrjetit të bazuar në IP që ne e quajmë internet.

Protokolli i protokollit TCP / IP është standardi de fakto për komunikim në internet. Pa adresat IP, nuk do të ketë askund nga të dërgoni ose të merrni të dhëna.

TCP dhe IP punojnë në unison për të dërguar dhe marrë pako. TCP është përgjegjëse për thyerjen e të dhënave në bite, duke i mbyllur ato në pako, më pas ribashkimin e të dhënave në destinacionin e tij. IP është përgjegjëse për transmetimin e besueshëm të paketave. Linja kryesore e procesit IP është në adresën IP të çdo marrësi të rrjetit.

Ju mund ta lidhni atë me sistemin postar. Shërbimi postar lejon që një paketë ose letër, paketa, të dërgohet përmes sistemit postar, TCP / IP, pa asnjë lidhje fizike ose të drejtpërdrejtë midis dërguesit dhe marrësit. Për shkak se një shërbim postar dërgon postë në të gjithë vendin, internetin, secilit marrës i duhet një adresë unike, një adresë IP, nga e cila të dërgojë ose të marrë postë.

IPv4 vs IPv6

IPv4 vs IPv6

Ekzistojnë dy versione të adresave IP: IPv4 dhe IPv6. Siç sugjeron emri, IPv4 është versioni i katërt i suite TCP / IP. Versionet 0 deri 3 ishin eksperimentale, duke e bërë IPv4 versionin e parë jo-eksperimental, të madh për prodhimin. IPv4 u vendos në ARPANET në 1983 dhe akoma fuqizon pjesën më të madhe të internetit.

Kjo na sjell rrethin e plotë në vështirësitë tona. Kur IPv4 u vendos në vitet 1980, dizajni i tij nuk mund të parashikonte bumin e internetit të fundit të viteve 1990 dhe pas mijëvjeçarit. Numri në rritje i përdoruesve, shoqëruar me ardhjen e pajisjeve gjithnjë në funksion dhe IoT, ka përshpejtuar varfërimin e adresave IPv4.

Plus, shumë adresa IP u tretën në ditët e para të IPv4, me kompani dhe institucione që merrnin më shumë adresa se sa mund të përdorin ndonjëherë.

IPv4 përdor adresat 32-bit, që barazohet me 4 byte. Kjo kufizon grupin e adresave për IPv4 në rreth 4.3 miliardë adresa unike. Kjo tingëllon si shumë derisa ju faktoni në 7.5 miliardë njerëz të vlerësuar në botë. Adresa ndahen nga pesë regjistra rajonalë të internetit, secila shërben një pjesë të ndryshme të botës. Të gjithë kanë njoftuar rraskapitjen e adresave të tyre IPv4.

Pavarësisht bumit dixhital, ne duket se vazhdojmë të lidhim më shumë pajisje dhe përdorues në një internet të cilësisë së mirë. Kjo falë përkthimit të adresës së rrjetit.

Interneti mbështetet shumë në përkthimin e adresës së rrjetit tani që IPv4 është ezauruar. Ai lejon që një adresë IP të përdoret për një grup pajisjesh, në thelb të riciklimit të adresave IP. Me NAT, një pajisje, siç është ruteri, vepron si një agjent midis një rrjeti privat dhe një publik, si interneti. Pastaj përkthen adresat private të pajisjeve që qëndrojnë pas tij në një adresë unike.

NAT jo vetëm që ndihmon në ruajtjen e adresave IP, por gjithashtu përmirëson sigurinë duke fshehur pjesën më të madhe të rrjetit në një adresë IP. NAT mund të konfigurohet në forma të ndryshme për të ofruar mbrojtje nga firewall, për të filtruar trafikun dhe për të rritur administrimin e rrjetit. Nuk ka asnjë gjë të tillë të jesh shumë e sigurt në një epokë të rritur me internet me krimin në internet.

Pashmangshmëria e prishjes së IPv4 nuk ishte e parashikuar, pasi IPv6 ishte në zhvillim qysh në vitin 1994 dhe teknikisht i disponueshëm që nga viti 1998.

IPv6 dhe Interneti i Ardhshëm

IPv6 do të korrigjojë problemin IPv4 duke ofruar adresa 128-bit, ose 16-bajtësh. Kjo do të thotë se grupi i adresave për IPv6 është rreth 340 jodecilionë, ose 340 trilion trilion trilionë, që është një numër i paimagjinueshëm i madh. IPv6 do të kërkojë një format heksadecimal për të shfaqur adresën dhe duhet të ofrojë kapacitet të mjaftueshëm për të ngopur gjeneratat e pajisjeve të uritur në lidhje.

IPv6 do të dërgojë IPv4 në një pikë. Aktualisht, vetëm rreth 25 përqind e trafikut të internetit po funksionon në IPv6. Për konsumatorët, nuk ka shumë gjëra që duhet të bëhen për t’u përgatitur për IPv6. Ofruesit e shërbimeve të Internetit do të udhëheqin tranzicionin. Thënë kjo, nëse pajisjet tuaja janë më shumë se disa vjet, ka të ngjarë të mos jenë të pajtueshme me IPv6.

Adoptimi i ngadaltë i IPv6

implementimi i IPv6

ISP-të, si dhe transportuesit mobil, do të jenë kryesisht përgjegjës për të marrë shumicën prej nesh në peizazhin IPv6. Ndërmarrjet e mëdha, qendrat e të dhënave dhe ofruesit e cloud do të shohin migracionin e tyre. ISP-të po i tërheqin këmbët, megjithëse, siç duket, kanë të bëjnë me azhurnime.

Në mbrojtjen e tyre, një pjesë e kësaj është pragmatike. IPv6 nuk është projektuar të jetë në përputhje prapa me IPv4. Kjo do të thotë, për momentin, IPv4 dhe IPv6 bashkëjetojnë si rrjete paralele. Deri më tani, nuk kishte asnjë nxitje që ISP-të, transportuesit, hostet në internet, etj. Të jenë proaktivë me gatishmërinë e IPv6. Kushton kohë dhe para për të azhurnuar serverat, ruterët dhe çelsat për vendosjen e IPv6.

Mbështetja e harduerit në përgjithësi po mban masivisht internetin nga kalimi në IPv6. ISP-të jo vetëm që duhet të përmirësojnë pajisjet e tyre, por gjithashtu duhet të merren me pajisjet e ofruara nga klientët, gjithashtu. Duhet harduer me dy rafte për të lejuar IPv4 dhe IPv6 të veprojnë njëkohësisht.

Pajisja me dy pirg është një shpatë me dy tehe. Ndërsa teorikisht zbut kalimin në IPv6, është i kushtueshëm. Ajo gjithashtu ka krijuar një ngushticë në adoptimin IPv6 në atë që ajo ka krijuar një rrjet të sigurisë, duke mbajtur shumë rrjete IPv4 në vend. Një zgjidhje e quajtur lehtë 4over6 e lehtë, ose lw4o6, është duke u zhvilluar për të lejuar trafik IPv4 përmes një rrjeti vetëm IPv6, i cili mund të lehtësojë më shumë vendosjen e IPv6..

Përveç mbështetjes së harduerit, ekziston një mungesë e programeve të përhapura dhe mbështetje për zhvillim. Shumë përdorues mund të futen në gabime të qasjes në rrjet ndërsa përpiqen të lidhen me IPv6. Kjo zakonisht është një mungesë e mbështetjes IPv6 në nivelin e shoferit dhe firmware-it. Shumica e sistemeve operative mbështesin standardin e ri, por siç ka treguar Microsoft, azhurnimet e Windows nuk janë më lart se e mbështesin atë mbështetje.

Plus, vendosja e rrjeteve IPv6 kërkon ndryshime në Sistemin e Domain Name dhe regjistrimet DNS, si dhe konsiderata të veçanta për konfigurimin e DNS, të tilla si SLAAC dhe DHCP.

Përdoruesit kanë ekzekutuar çështje DNS në rrjetet vetëm IPv6. Drejtimi i një testi IPv6 është një mënyrë e mirë për të kapur çështje DNS. Lexoni përmes udhëzuesit tonë për të mësuar më shumë rreth asaj që janë regjistrimet DNS nëse nuk jeni të sigurt pse kjo do të ishte një çështje.

Kërcënimet e sigurisë IPv6

Ekzistojnë çështje të sigurisë që e kanë bërë migrimin IPv6 si një sfidë. Teorikisht, IPv6 duhet të ofrojë më shumë siguri se IPv4 sepse IPSec është pjekur në të, që do të thotë se trafiku i internetit është i koduar nga fundi në fund. Për të mësuar më shumë rreth asaj se pse është i rëndësishëm encryption, lexoni përshkrimin tonë të kriptimit.

Stacking i dyfishtë lejon që dy protokolle IP të jenë në lojë, që do të thotë që të dy duhet të mbrohen. Shumë mund të supozojnë se ndërhyrja IPv6 në IPv4 nuk është e mundur, por ato do të gabohen. IPv6 mund të përdoret për të anashkaluar sigurinë e IPv4 për sulme, siç janë rrëmbimi. Ju mund të mësoni më shumë rreth atyre sulmeve në shpjegimin e rrëmbimit të shfletuesit tonë.

Konfigurimi i DNS për IPv6 do të jetë i ndryshëm nga IPv4. Përveç çështjeve të lidhjes, ekziston gjithashtu një rrezik më i lartë për sulme DNS, kryesisht sulme të amplifikimit DNS. Ato zakonisht përdoren për të forcuar sulmet e shpërndarë të mohimit të shërbimit ose botnet.

Ne shpjegojmë se cilat janë sulmet DDoS dhe si mund t’i lehtësoni ato diku tjetër. Nëse nuk jeni të sigurt për atë që është botnet, ne gjithashtu e mbulojmë atë.

IPv6 dhe VPN

IP dhe VPN

Një shqetësim tjetër për sigurinë dhe privatësinë e IPv6 është mungesa e përputhshmërisë me VPN-të. Shumë ofrues të VPN nuk e kanë përditësuar harduerin ose softuerin e tyre për të përqafuar protokollin IPv6. Shumë prej tyre ende mbështesin vetëm adresat IPv4, domethënë adresa juaj IP mbetet e pandryshuar dhe trafiku IPv6 do të drejtohet përmes ISP.

Kjo është problematike dhe antitetike për qëllimin e një VPN. Ata që nuk e mbështesin apo mbrojnë trafikun IPv6, jo vetëm që i nënshtrohen rrjedhjeve të IPv6, por edhe rrëmbimit të DNS. Nëse nuk jeni të sigurt për mënyrën sesi VPN juaj po merret me trafikun IPv6, ipleak.net është një provë e mirë.

Për të mësuar më shumë rreth asaj që mund të ndodhë kur trafiku juaj largohet nga tuneli VPN, lexoni udhëzimet tona për rrjedhjet e DNS.

Vlen të përmendet se mbrojtja e rrjedhjeve VPN IPv6 dhe mbështetja IPv6 janë dy gjëra të ndryshme. E para zakonisht është thjesht paaftësuese për IPv6, ndërsa kjo e fundit është në mënyrë efektive dhe të sigurt duke drejtuar trafikun IPv6 nëpër rrjetet IPv6.

Shumë prej atyre që gjenden në listën tonë më të mirë të ofruesve të VPN rekomandojnë të çaktivizoni IPv6, duke përfshirë NordVPN dhe ExpressVPN, të cilat janë ndër rekomandimet tona kryesore. Asnjë ofrues nuk ka mbështetur mbështetjen për IPv6 dhe të dy rekomandojnë ta çaktivizoni atë. Ndërsa është zhgënjyese për ata që kërkojnë të hidhen në bord me IPv6, nuk është e pazakontë.

Sidoqoftë, duhet të kontrolloni rishikimin tonë të NordVPN dhe rishikimin e Express VPN për të mësuar pse ne rekomandojmë ata ofrues.

Për ata që kërkojnë mbështetje të plotë për IPv6, ne jemi të lumtur të raportojmë që CyberGhost e mbështet atë dhe drejton trafikun IPv6 përmes tunelit të tij të koduar. Jo vetëm që shërbimi është në mesin e VPN më të shpejtë që kemi testuar, është një zgjedhje e mirë për të transmetuar pothuajse çdo gjë. Lexoni më shumë në rishikimin tonë CyberGhost.

Mendimet përfundimtare

Migrimi në IPv6 është i pashmangshëm sepse IPv4 nuk do të na mbaj më tej, edhe pse ne mund t’i përmbahemi. Thënë kështu, IPv6 është ende në fillimet e tij, duke folur krahasimisht, dhe ka një mënyrë për të vazhduar ende.

Nëse e shihni që ofruesi juaj i preferuar VPN nuk po ofron mbështetje IPv6, mos u shqetësoni. Miratimi i IPv6 është në rritje, kështu që ofruesit e VPN duhet të fillojnë të hartojnë plane adoptimi, nëse nuk kanë tashmë. Nëse mbështetja IPv6 është kritike për ju, ju rekomandojmë CyberGhost. Përndryshe, zgjedh ofruesin midis rishikimeve tona VPN që arrijnë më së miri një ekuilibër midis sigurisë dhe tipareve të përshtatshme për ju.

E gjithë kjo mënjanë, nëse pajisja juaj, ISP dhe VPN mbështesin IPv6, nuk ka asnjë dëm në përdorimin e tij. Vetëm mbani në mend se faqet e internetit të IPv6 janë pakica. Nuk ka nevojë të shqetësoheni vetëm për IPv6 akoma, sidoqoftë. Nuk ka asnjë ndërprerës që do të bëjë që interneti të gjithëve të largohet. ISP-të dhe ndërmarrjet e infrastrukturës, siç është Cloudflare, do të bëjnë pjesën më të madhe të ngritjes së rëndë për konsumatorët.  

Ndërsa bota ngadalë largohet nga IPv4 i nderuar që na ka shërbyer për kaq shumë kohë, të jeni i sigurt se përfitimet e një Interneti IPv6 ia vlen të përpiqeni. Shpresojmë, ne kemi ndihmuar në pastrimin e ajrit në lidhje me të dhe të shpjegojmë pse tranzicioni duhet të ndodhë. Na lini një koment ose një cicërimë dhe na tregoni se çfarë mendoni për IPv6. Faleminderit per leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me