Cilësimet e intimitetit të Facebook: Si ta bëni Facebook privat në vitin 2020

Facebook ka probleme në mbrojtjen e informacionit tuaj. Në një vit të mbushur me raporte shqetësuese se si politikat e platformës së mediave sociale – ose nuk i arrijnë – të dhënat e përdoruesve, jo vetëm që funksionon në një qendër të vëmendjes së paqartë, por gjithashtu po detyron disa përdorues të marrin parasysh sigurinë e tyre. Për t’i ndihmuar ata njerëz, ne kemi bashkuar këtë udhëzues për cilësimet e intimitetit të Facebook.


Kur përdoruesit e Facebook u përgjigjën pyetjeve në lidhje me personalitetet e tyre në një studim në dukje të padëmshëm në vitin 2014, ata kurrë nuk e imagjinuan një firmë politike të përfshirë në zgjedhjet presidenciale të SHBA 2016 ishte pas saj. Edhe pse vetëm 270,000 mbajtës të sondazhit ranë dakord t’i kishin të dhënat e tyre të minuara për “qëllime akademike”, Cambridge Analytica mblodhi dhe ruajti të dhëna nga 50 milion përdorues.

Megjithëse zbulimi që Facebook – i cili bën para nga informacioni ynë personal – nuk është aq i pastër saqë do ta donim të ishte i bezdisshëm, nuk është e re. Gjendja jonë mujore e kolonës Cloud, ku japim dy centë për lajmet në industri, ka qenë duke mbuluar shenanigans e Facebook-ut për një kohë.

Për të siguruar që të dhënat tuaja do të qëndrojnë tuajat, ne do të shqyrtojmë se si mund ta bëni sigurinë e profilit tuaj hermetik në dritën e azhurnimeve më të fundit të Facebook. Deri në fund, ne do t’ju rekomandojmë edhe shërbime të tjera për njerëzit që duan nivelin maksimal të intimitetit.

Masat themelore të sigurisë

Së pari, ne do të mbulojmë sesi mund ta përmirësoni privatësinë tuaj ndërsa përdorni Facebook përmes cilësimeve të llogarisë. Si notë anësore, ne do të përdorim Facebook duke përdorur një kompjuter desktop për këtë artikull.

Në faqen tuaj në Facebook, klikoni në shigjetën e vogël në këndin e sipërm të djathtë dhe klikoni “Cilësimet” afër fundit të menusë.

Image-1-Vozitja-to-Settings

Shikoni skedat në anën e majtë të faqes dhe klikoni mbi “sigurinë dhe login”.  

Image-2-Security-dhe-Login-tab

Identifikimi në Facebook është një hap i detyrueshëm që ndjehet si një formalitet falë karakteristikave të përshtatshme si automatizimi i fjalëkalimit dhe aftësisë për të qëndruar i hyrë brenda. Kjo tha, përdorimi i autentikimit me dy faktorë mund të duket si një barrë, por është thelbësore për përdoruesit. të cilët dëshirojnë të mbrojnë llogarinë e tyre.

Ne ofrojmë një përmbledhje të mënyrës sesi funksionon autentifikimi me dy faktorë dhe përfitimet e përdoruesve diku tjetër. Përdorimi i Facebook me këtë shtresë të shtuar të mbrojtjes mund të kufizojë mundësinë e hakerave të hyjnë në llogarinë tuaj, edhe nëse ata e dinë fjalëkalimin tuaj. Për ta ndezur, klikoni në butonin “edit” nën “përdorimin e vërtetimit dy-faktor”.

Image-3-Enable-2FA

Shikoni aplikacionet tona më të mira 2FA nëse nuk jeni të sigurt se cilat do të ishin më të mirat gjatë përdorimit.

Një tjetër mundësi e sigurisë përdor atë që Facebook rrotullohet: miqtë tuaj. I quajtur “kontakte të besuara”, ajo dërgon tre deri në pesë miq të zgjedhur tuaj një kod të rimëkëmbjes për t’ju ndihmuar të regjistroheni sërish, nëse Facebook ju bllokon. Jo vetëm që ju ndihmon kur keni harruar fjalëkalimin tuaj dhe dështuan përpjekjet e shumta të hyrjes, por gjithashtu mund të kufizoni kërcënimin e dikujt që hyn në llogarinë tuaj.

Image-4-besuar-Miqtë e-Option

Një pjesë e sigurimit të informacionit tuaj personal në Facebook garanton një vështrim të dytë në kredencialet tuaja të hyrjes. Vlen të pyesni nëse adresa juaj e emailit është e njëjta që ju përdorni për të hyrë në të dhëna të ndjeshme financiare, të tilla si banking. Nëse po, konsideroni të shkoni me një email që mund t’i kushtoni vetëm përdorimit të Facebook ose bankar.

Një fushë tjetër që mund të ketë vend për përmirësim është fjalëkalimi juaj. Edhe nëse plotëson kriteret që kërkon Facebook, një fjalëkalim nuk duhet të jetë kurrë identik me të tjerët që përdorni. Bëni fjalëkalimin tuaj në Facebook unik në rast se një llogari tjetër bëhet e kompromentuar.

Rregullimi i Cilësimeve të Intimitetit tuaj

Tani që ju kemi treguar disa mënyra për të përmirësuar sigurinë e llogarisë tuaj në Facebook, ne do të rregullojmë sa i dukshëm është profili juaj për jo-miqtë.

Ka më shumë skeda për të eksploruar në anën e majtë të ekranit nën “sigurinë dhe login”. Tjetra që ne do të vizitojmë është “intimiteti”.

Image-5-Privacy tab-

Në krye të seksionit “aktiviteti juaj” është “kush mund t’i shohë postimet tuaja në të ardhmen?” Kjo do të jetë e dobishme nëse doni të kufizoni numrin e njerëzve që mund të shikojnë postimet tuaja. Mos ngurroni të ngushtoni audiencën tuaj duke zgjedhur një kategori, të tilla si vendndodhja ose grupet.

Image-6-Kush mund të shohë-postimet tuaja në të ardhmen

Më poshtë është “kufizimi i audiencës për postimet e vjetra në afatin tuaj kohor”, të cilin ne rekomandojmë për njerëzit që duan ta bëjnë llogarinë e tyre sa më private. Do të kufizojë postimet e kaluara që keni ndarë publikisht në mënyrë që ata të mund të shikohen vetëm nga miqtë. Kjo përfshin postimet e kaluara që do të keni shpërndarë edhe me miqtë e miqve.

Image-7-Limit-Audienca-e-vjetra-mesazhe

Përveç kontrollit se si të kufizoni postimet e kaluara, ju gjithashtu mund të dëshironi të kontrolloni rregullimet në seksionin “si njerëzit gjejnë dhe kontaktojnë me ju”. Atje mund të vendosni kufizime se kush mund t’ju dërgojë kërkesa të mikut, kush është në gjendje të shohë listën e miqve tuaj dhe nëse doni të fshehni numrin tuaj të telefonit dhe adresën e emailit.

Image-8-Si-People-gjeni-dhe-Contact-Ti

Skeda tjetër në shiritin anësor në të majtë është “afati kohor dhe etiketimi.” Ndërsa “intimiteti” merrej me veprimet tuaja dhe se si njerëzit ju gjejnë në Facebook, skedari “kohëzgjatja dhe etiketimi” ka të bëjë me veprimet e përdoruesve të tjerë që përfshijnë profilin tuaj dhe burimin e lajmeve.

Image-9-Timeline-dhe-Tagging-tab

Nëse dëshironi të maksimalizoni intimitetin tuaj, do të ndërpresë punën tuaj. Në seksionin “rishikim” në fund, mund të aktivizoni një veçori ku sa herë që dikush ju etiketon, kërkon që miratimi juaj të vazhdojë. Duke supozuar se miqtë tuaj ju etiketojnë në gjithçka, kjo mund të marrë kohë, por është një mënyrë tjetër për ta luajtur atë të sigurt, në vend që të shfaqni diçka të padëshiruar në burimin tuaj të lajmeve.

Image-10-Shqyrtimi-Seksioni

Shtimi i sigurisë jashtë Facebook

Nëse keni vërejtur një reklamë në Facebook për një produkt që e gjetët diku tjetër në internet, nuk ishte rastësi. Praktika e përhapur e Facebook dhe faqeve të tjera të internetit që ndjekin aktivitetin tuaj dhe u shërbejnë atyre reklamave është e mërzitshme dhe shpesh e padëshiruar.

Ndërsa skanoni shiritin anësor në cilësimet e Facebook, mund të keni vërejtur një skedë të paqartë të quajtur “reklama” në fund. Ajo pjesë e cilësimeve është ajo ku ju mund të kufizoni ato që informacioni përdor Facebook në reklama bazuar në veprimtarinë tuaj të internetit.

Image-11-FB-Ad-Parapëlqime

Nëse cilësimet e intimitetit të Facebook nuk janë të mjaftueshme për t’ju ndihmuar të pushoni lehtë gjatë natës, provoni mundësi të tjera jashtë platformës. Shkëputja e Facebook është një shtesë e Google Chrome që ndalon kompaninë të gjurmojë përdoruesit e saj. Akoma mund të përdorni llogarinë tuaj në Facebook si normale ndërsa shtrirja funksionon edhe në sfond.

Për ata që duan të hyjnë në aplikacionet në Facebook dhe faqet e internetit nga kudo tjetër, ndërsa kodojnë trafikun e tyre, mund të jetë me vlerë të konsideroni përdorimin e një rrjeti virtual virtual. Shikoni vlerësimin tonë për ExpressVPN, rishikimin e NordVPN dhe rishikimin e CyberGhost për të parë se cilat përshtaten më mirë me nevojat tuaja të intimitetit.

Mendimet përfundimtare

Sado joshëse aq sa është t’i besosh Facebook-ut ruajtjen e të dhënave tuaja, rekordi i saj i fundit nuk arrin të ngjallë besim. Përveç kësaj, të dhënat tuaja personale do të thotë më së shumti për ju, kështu që është vetëm e drejtë që të merrni masa shtesë për ta mbrojtur atë duke forcuar privatësinë tuaj.

Megjithëse aftësia e Facebook për trajtimin e të dhënave të përdoruesit është e dyshimtë, të paktën ka kuptimin që t’u sigurojë përdoruesve cilësimet e azhurnuara të intimitetit. Meqenëse rruga drejt privatësisë absolute në Facebook është e mundur vetëm duke fshirë llogarinë tuaj, ne do të shkojmë me alternativën e bërjes sonë sa më të sigurt (sa për tani).

Whatfarë mendoni për parametrat e sigurisë dhe intimitetit të Facebook? A keni ndonjë këshillë tjetër për mbrojtjen e intimitetit tuaj gjatë përdorimit të Facebook? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit per leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me