Bitwarden vs LastPass: Luftim falas në vitin 2020

Bitwarden dhe LastPass janë dy nga menaxherët më të mirë të fjalëkalimeve përreth, duke ofruar plane të shkëlqyera falas, siguri të fortë dhe një listë të gjatë të veçorive. Kur bëhet fjalë për menaxhimin falas të fjalëkalimeve, nuk do të bëhet shumë më mirë se këta dy. Sidoqoftë, vetëm një mund të fitojë në krahasimin tonë Bitwarden vs LastPass. 


Gjatë një seri raundesh, ne do të krahasojmë dy pikë për pikë për të parë se cili është opsioni më i mirë. Gjatë rrugës, ne do të prekim sigurinë, çmimet, mbështetjen, lehtësinë e përdorimit, veçoritë dhe më shumë, të gjitha përpara se të shpallim një fitues.

Para se të zhyten, ne duam të bëjmë një shënim që aspekte të caktuara të një shërbimi shkëlqejnë më shumë kur krahasohen drejtpërdrejt kundër një shërbimi tjetër. Për shkak të kësaj, ne ju rekomandojmë të lexoni rishikimin tonë Bitwarden dhe rishikimin e LastPass për të marrë një ide se si këta menaxherë të fjalëkalimit performojnë kundër pjesës tjetër të tregut.

Vendosja e një luftë: Bitwarden vs LastPass

Kemi gjashtë raunde para nesh, secila prej tyre është e rëndësishme për Bitwarden dhe LastPass. Të dy do ta bëjnë atë për herë të parë në një raund për të parë se cili mbretëron suprem. Rounddo raund vlen për një pikë, dhe në fund të krahasimit tonë, ne do t’i mbledhim të gjitha pikat për të shpallur një fitues të përgjithshëm. 

Sidoqoftë, siç vërejmë në të gjitha krahasimet, ka një hapësirë ​​të mirë për preferencat personale. Kjo është veçanërisht e vërtetë për dy mjete si Bitwarden dhe LastPass, të dyja ofrojnë pikat e forta në fusha të ndryshme. Për shkak të kësaj, ne ju rekomandojmë të lexoni në secilin seksion dhe të arrini në përfundimin tuaj.

Ne kemi bërë ngritjen e rëndë të përdorimit të të dy shërbimeve për të përcaktuar se cili është më i mirë, dhe megjithëse do të marrim një qëndrim përfundimtar, mjeti më i mirë për ju mund të ndryshoni bazuar në atë që ju nevojitet. Bitwarden, për shembull, nuk është aq fleksibël kur bëhet fjalë për llojet e hyrjeve, por ai ka mbështetje shumë më të mirë se LastPass.

1

siguri

Të dy Bitwarden dhe LastPass kanë një siguri të shkëlqyeshme, megjithëse njëra është sigurisht më e mirë se tjetra. Duke filluar nga kjo e fundit, LastPass ofron sigurinë standarde për menaxherët e fjalëkalimeve. Kjo përfshin një model me njohuri zero, kriptim AES-256 dhe një sërë opsionesh për vërtetimin me dy faktorë dhe vërtetimin me shumë faktorë. 

Për të vërtetuar llogarinë tuaj, LastPass ka nevojë vetëm për një fjalëkalim master, ndryshe nga modeli me dy sekrete të Dashlane dhe 1Password (lexoni rishikimin tonë Dashlane për më shumë në lidhje me këtë). Megjithatë, fjalëkalimi juaj master dërgohet përmes 100,000 raundeve të PBKDF2 në mënyrë që të zhbllokoni kasafortën tuaj. Kjo do të thotë që LastPass nuk e sheh kurrë ose ruan fjalëkalimin tuaj.

Për më tepër, për shkak se funksioni i derivimit të çelësit është përdorur për të gjeneruar çelësin e autentifikimit, fjalëkalimi juaj master asnjëherë nuk e lë makinën tuaj.  

Kriptimi i LastPass nuk është fundi i tregimit, për fat të keq. Shërbimi u hakua në 2015, duke rezultuar në vjedhje të llogarive të panumërta. Kjo tha, sulmuesit u nisën me një bandë gibberish. Modeli me njohuri zero të LastPass do të thotë që të dhënat e nevojshme të nevojshme për të deshifruar ndonjë hajat nuk u përfshinë në shkelje, kështu që asnjë të dhënë me tekst të thjeshtë nuk u komprometua. 

Qasja me burim të hapur Bitwarden

Bitwarden ka siguri të ngjashme me LastPass, përfshirë kodimin AES-256 për kasafortën tuaj dhe një model me njohuri zero. Sidoqoftë, kodi burimor është gjithashtu i disponueshëm publikisht, duke lejuar secilin të gërmojë përmes tij për dobësitë e sigurisë. Firma gjermane e sigurimit kibernetik Cure53 bëri vetëm atë gjë, duke mos gjetur asgjë, por disa çështje të vogla me Bitwarden. 

Kërcënimi më i madh për sigurinë e menaxherit të fjalëkalimeve vjen nga vërtetimi, dhe në atë front, Bitwarden është i fortë. Ajo përdor një varg çelësash të gjeneruar dhe duhet të vërtetojë llogarinë tuaj, por kjo është vetëm nëse vendosni të përdorni serverët e Bitwarden. 

Ndërsa do të futemi në pjesën “tiparet”, Bitwarden ofron një mundësi të vetë-pritur, duke hequr pjesën më të madhe të rrezikut të sigurisë kur përdorni një menaxher të fjalëkalimit.

Për shkak se Bitwarden operon në një bazë të kodit të hapur, kjo do të thotë se kyçja e shitësit nuk është e mundur, as. I gjithë kodi burimor i Bitwarden është i disponueshëm, dhe komuniteti tashmë e ka përdorur atë për të krijuar mjete që mund të lexojnë formatin e skedarit të saj. Për shkak të kësaj, ju do të keni akoma qasje në fjalëkalimet tuaja edhe nëse Bitwarden shkon keq. 

Edhe pse LastPass ka një siguri të fortë, përkundër pritjes së tij për fat të keq me hakerat, Bitwarden ofron më shumë. Për shkak se kodi i burimit është i disponueshëm për auditim, është në thelb më i sigurt, duke i lejuar zhvilluesit të kapin cenueshmërinë para se të bëhen problem. Për më tepër, Bitwarden ofron një mundësi të vetë-pritjes, e cila eliminon gati të gjithë rrezikun e përdorimit të një menaxheri fjalëkalimi.

Raundi: Pika e sigurisë për Bitwarden

Logo e bitwarden
Logo e fundit

2

Çmimeve

Ka shumë për të folur midis Bitwarden dhe LastPass kur bëhet fjalë për çmimet. Edhe pse njëri është në shënjestër si shareware dhe tjetri është një produkt tregtar, të dy ofrojnë plane të shkëlqyera falas, secili duke fituar një vend në udhëzuesin më të mirë të menaxherit tonë falas për fjalëkalim. Kur bëhet fjalë për pagimin, ka disa dallime.

Duke filluar me Bitwarden, është një softuer me burim të hapur dhe, si KeePass, është plotësisht falas (lexoni rishikimin tonë të KeePass). Ka një plan të paguar, por Bitwarden është siguruar që i gjithë funksionaliteti i tij thelbësor të jetë i disponueshëm në versionin falas. Kjo përfshin ruajtje të pakufizuar, sinkronizim me shumë pajisje dhe mundësi të vërtetimit me dy faktorë. 

Plani i paguar – nëse mund ta quani atë – shton 1 GB ruajtje të skedarëve të koduar, disa opsione të tjera 2FA, shërbime ndaj klientit dhe raporte shëndetësore me fjalëkalim. 

“Paguar” është një term relativ këtu, megjithatë. Bitwarden Premium kushton më pak se 1 dollarë në muaj, duke zënë kohën vetëm në 10 dollarë për të gjithë vitin. Në kontekstin e planit falas, Premium ndjehet si një mundësi për të mbështetur zhvilluesit më shumë se gjithçka tjetër.

LastPass ka një strukturë më konvencionale të çmimeve, të përshtatshme me një opsion personal premium me 3 dollarë në muaj dhe një mundësi familjare me vetëm 4 dollarë në muaj. Sidoqoftë, krahasuar me menaxherët e tjerë me fjalëkalim falas, si RememBear, LastPass dallohet me planin e tij të lirë (lexoni rishikimin tonë të RememBear). Kjo për shkak se përfshin ruajtje të pakufizuar dhe sinkronizim të shumë pajisjeve. 

Versioni falas në të vërtetë e bën atë të paguar të duket keq. Përditësimi në Premium vjen me disa gjëra të mira, domethënë ndarje një-në-shumë dhe LastPass për Aplikime, por me 3 dollarë në muaj, plani nuk ia vlen. 

Thënë kështu, LastPass ofron një plan familjar, i cili siguron mbrojtje për gjashtë përdorues për vetëm 4 dollarë në muaj, i cili është edhe më i lirë se 1Password (lexoni rishikimin tonë 1Password). 

Për të mos u vonuar, Bitwarden në të vërtetë ka një plan familjar të vetin, dhe është vetëm 1 dollarë në muaj. Ai mbështet deri në pesë përdorues dhe është i përshtatshëm me ndarjen dhe ruajtjen e pakufizuar. Edhe pse i mungojnë karakteristika si automatizimi i aplikacionit, opsionet Premium dhe Familja e Bitwarden janë shumë më të lira se LastPass ‘, të gjitha ndërkohë që ofrojnë pjesën më të madhe të funksionalitetit.

Raundi: Pika e icingmimeve për Bitwarden

Logo e bitwarden
Logo e fundit

3

Lehtësinë e përdorimit

Kur bëhet fjalë për hapjen ndaj produkteve komerciale, lehtësia e përdorimit është zakonisht dallimi kryesor (lexoni krahasimin tonë KeePass vs LastPass për një shembull të kësaj). Pavarësisht se është një produkt falas, Bitwarden është shumë i lehtë për t’u përdorur. Thënë kështu, ka një mori ndryshimesh të vogla nga LastPass. 

Bitwarden është një përvojë me bazë në desktop, do të thotë se ka një aplikacion lokal për administrimin e fjalëkalimeve tuaja. Ekziston gjithashtu një version i bazuar në shfletuesin përmes faqes së internetit Bitwarden, megjithëse nuk ofron pothuajse aq opsione sa aplikacioni i desktopit. Ndërfaqja është çuditërisht e pastër, me llojet e hyrjes tuaj në menunë e majtë, plus organizimin e dosjeve dhe një shirit të kërkimit. 

bitwarden-new-theme

Megjithëse Bitwarden është shumë mbresëlënës për softuerin e ndërtuar në kod të hapur, ai ka disa mbikëqyrje kritike. Së pari, ai mbështet vetëm shënime të sigurta, identitete, karta krediti dhe fjalëkalime. Nuk ka asnjë fushë të personalizuar ose llojet e hyrjeve për të ruajtur informacione të tjera. Për më tepër, duhet të specifikoni se cilat URL doni të plotësoni atë fjalëkalim. 

Fatmirësisht, ju mund t’i kapërceni këto çështje duke përdorur shtrirjen e shfletuesit, i cili, si aplikacioni lokal, është çuditërisht i lehtë për t’u përdorur. Me zgjatjen, mund të shikoni shpejt kasafortën tuaj, të gjeneroni një fjalëkalim të ri dhe të kapni hyrjet ndërsa punoni në internet..

bitwarden-zgjatje

Edhe pse përdorshmëria e Bitwarden është mbresëlënëse, nuk është asnjë ndeshje për LastPass. Bazuar plotësisht në shfletuesin tuaj, LastPass shkon kudo ku shkoni, pavarësisht nëse jeni në Windows, macOS, ChromeOS ose Linux. Ndërfaqja e shfletuesit është shumë e thjeshtë për tu grumbulluar gjithashtu, duke ju lejuar të organizoni hyrje në dosje dhe t’i filtroni ato në një larmi mënyrash.

LastPass-rishikim-Vault

Në kontekstin e Bitwarden, shkelmuesi i LastPass vjen në formën e shënimeve me porosi. Jashtë kutisë, LastPass mbështet tashmë një listë të gjatë të llojeve të hyrjes, duke përfshirë pasaportat, informacionin e serverit, licencat e softuerit dhe më shumë. Sidoqoftë, ju gjithashtu mund të krijoni shënimet tuaja personale, duke ju lejuar të ruani gjithçka që dëshironi. 

LastPass-rishikim-custom-Kategori

Ka gjithashtu një automatizim që po ndodh në sfond, gjithashtu. Për shembull, LastPass ka cilësime universale për identifikimin e URL-së, ndërsa do të duhet ta futni atë informacion me dorë në Bitwarden. Megjithëse Bitwarden është akoma i thjeshtë për t’u marrë, ka mjaft përmirësime të vogla në LastPass për ta vendosur atë në bord këtë raund.

Raundi: Lehtësia e përdorimit të pikës për LastPass

Logo e bitwarden
Logo e fundit

4

Features

Edhe me planet e tyre të lira, Bitwarden dhe LastPass janë mbushur me karakteristika. LastPass ofron një gamë të mirë në planin e saj të lirë, duke përfshirë një sfidë sigurie, ku mund të shikoni me shpejtësi fjalëkalimet e vjetra, të ripërdorura dhe të dobëta. LastPass gjithashtu përfshin një ndërrues automatik të fjalëkalimit, por nuk funksionoi herën e fundit kur e testuam.

LastPass-rishikim-sigurisë-sfidë

Sidoqoftë, pagesa sjell disa përfitime, kryesisht në formën e harduerit 2FA me standardin FIDO U2F dhe LastPass për Aplikime. Kjo e fundit ju lejon të merrni përvojën e automatikut në shfletuesin tuaj dhe ta përdorni atë në aplikacionet lokale. Edhe pse nuk është një marrëveshje e madhe, është një përfitim i mirë nëse po paguani tarifën e pajtimit. 

Bitwarden ofron veçori të ngjashme, megjithëse i ndan ato ndryshe ndërmjet opsioneve të tij falas dhe të paguara. Për shembull, ekrani i shëndetit të fjalëkalimit – i cili tregon fjalëkalime të dobëta, të ekspozuara dhe të vjetra – dhe shkeljet e të dhënave përkatëse rezervohen për planin e paguar. Ende, me sa është i lirë Bitwarden, është e vështirë të ankohesh.

bitwarden-shkelje, raporti

Sidoqoftë, tipari më i madh i Bitwarden është vetë-pritja, e cila është në dispozicion pa marrë parasysh nëse paguani apo jo. Duke përdorur Docker, ju lehtë mund të strehoni infrastrukturën e serverit Bitwarden në NAS-në e shtëpisë tuaj. Gjithmonë mund të përdorni serverët e Bitwarden – nuk përdor ruajtje në cloud si Fjalëkalimi i Fjalëkalimit – por vetë-mbajtja në internet është opsioni më i mirë nëse shqetësoheni për sigurinë.

bitwarden-vetë-host-tutorial

Procesi është i thjeshtë, që kërkon vetëm Docker dhe një pjesë të vogël të njoftimeve të linjës komanduese. Edhe pse është një veçori opsionale, fakti që vetë-mbajtja është ndërtuar në Bitwarden me një lehtësi është mbresëlënëse. Siç është rasti me aspektet e tjera të Btiwarden, ekzistojnë mundësi të mjaftueshme që teknikët të gërmojnë, të gjitha duke mbajtur përvojën kryesore për të porsaardhurit paprekur. 

Kjo nuk do ta bëjë këtë raund fitore automatike për Bitwarden, megjithëse. Të dy janë afër në aspektin e veçorive, me LastPass që ofron më shumë mundësi për përdoruesit e rastësishëm dhe furnizim ushqimi Bitwarden për teknikat. Për ne, tipari i paraqitjes është vetë-mbajtës, duke i dhënë Bitwarden fitoren në këtë raund. Kjo tha, në varësi të asaj që po kërkoni, lehtë mund të shkojë në LastPass. 

Raundi: Karakteristikat Pika për Bitwarden

Logo e bitwarden
Logo e fundit

5

Planet e biznesit

Me ofrimin e planeve bujare të Bitwarden dhe LastPass, është e sigurt të supozoni se shumica e fluksit të parave vijnë nga pajtimtarët e biznesit. LastPass ka një gamë më të fuqishme të planeve të biznesit, duke ushqyer veshjet e mëdha dhe të vogla, kjo është arsyeja pse ajo fitoi një vend të lartë në menaxherin tonë më të mirë të fjalëkalimeve për udhëzuesin e biznesit të vogël. 

LastPass-rishikim-biznes-çmimi

Bitwarden gjithashtu fitoi një vend në udhëzues, kryesisht sepse është kaq i lirë. Duke e krahasuar atë me LastPass, mund të kurseni shumë. Për shembull, skema e Ekipeve të Bitwarden, e cila fillon nga pesë përdorues për 5 dollarë në muaj, kushton vetëm 2 dollarë për secilin përdorues shtesë. Një plan i ngjashëm në LastPass kushton 3 dollarë për përdorues nga marrja në lëvizje.  

Wardmimi i Bitwarden për planin e tij të nivelit të lartë të biznesit është 3 dollarë për përdorues, dhe përfshin integrimin me Active Directory, grupet e përdoruesve dhe më shumë. Në krahasim me Zoho Vault, abonimet e biznesit të Bitwarden janë shumë mbresëlënëse, përfshirë karakteristikat e nivelit të lartë për një pjesë të kostos së konkursit (lexoni rishikimin tonë të Zoho Vault). 

LastPass ka një avantazh të madh: vërtetimi shumë faktor. Edhe pse do t’ju kushtojë një qindarkë të bukur, LastPass ka MFA kontekstuale, shumë si OneLogin (lexoni rishikimin tonë të OneLogin). Në vend që të përdorni thjesht një kod të bazuar në kohë, MPJ-ja kontekstuale shikon një sërë faktorësh kur vërteton një llogari, duke përfshirë adresën IP, kohën e ditës dhe më shumë. 

Thirrja e këtij raundi është e vështirë. LastPass ka MPJ në dispozicion ndërsa Bitwarden jo, por ngarkon një çmim të lartë për një veçori të tillë. Bitwarden, nga ana tjetër, është shumë më i lirë dhe është i përshtatshëm me shumë karakteristika biznesi, për tu ngritur. Sidoqoftë, do të duhet të blini à la carte për MPJ. 

Duke marrë parasysh sa mund të jetë MPJ e lirë, ne po i japim fitoren Bitwarden. Thënë kjo, mund të ndryshojë në varësi të nevojave të biznesit tuaj.

Raundi: Pika e planeve të biznesit për Bitwarden

Logo e bitwarden
Logo e fundit

6

mbështetje

Megjithëse mbështetja e menaxherit të fjalëkalimeve është zakonisht e keqe, dhe mbështetja e softuerit me burim të hapur është edhe më e keqe, LastPass dhe Bitwarden ofrojnë shërbim të mirë për klientët. LastPass vjen me një bazë të njohurive, forume dhe kontakte përmes emailit. Thënë kështu, mbështetja e postës elektronike është e disponueshme vetëm nëse përdorni bazën e njohurive së pari. 

LastPass-rishikim-kontakt-mbështetje

Ju do të duhet të gjeni një artikull përkatës mbështetës, pastaj klikoni në butonin “mbështetje kontakti” mbi të për të zbritur në formularin e kontaktit. Megjithëse ne e kuptojmë së pari t’i drejtojmë përdoruesit drejt burimeve të ndihmës, varrosja e formës së kontaktit brenda bazës së njohurive është thjesht konfuz. Fatmirësisht, LastPass ruhet nga një forum i shkëlqyer i komunitetit, i cili është aktiv në pothuajse të gjitha orët e ditës.

LastPass-shqyrtim-Forume

Pavarësisht se është plotësisht i lirë, Bitwarden shkon edhe më tej përsa i përket shërbimit të klientit. Uditërisht, ekziston një bazë e plotë e njohurive e mbushur me artikuj të dobishëm. Bitwarden ofron një lidhje për mbështetjen e tij të postës elektronike në çdo faqe të bazës së njohurive, madje edhe kryesore. Në atë mënyrë, nuk ka asnjë pyetje se ku të shkoni për të biseduar me një njeri. 

bitwarden-Arkivi

Bitwarden gjithashtu ofron forume, megjithëse ato nuk janë gati aq aktive sa LastPass ‘. Ekzistojnë dy seksione: kërkesa për funksione dhe mbështetje nga përdoruesi te përdoruesi. Edhe pse shumë anëtarë janë në thirrje për të ndihmuar të tjerët jashtë, forume nuk janë aq të ndezura sa do të shpresonim. 

Në përgjithësi, megjithatë, është e vështirë të thuhet se LastPass ofron shërbim më të mirë ndaj klientit. Duke konsideruar se Bitwarden është, në thelb të tij, një menaxher falas me fjalëkalim, niveli i mbështetjes është duke u bërë nofulla. Edhe si një produkt plotësisht komercial, LastPass lufton të vazhdojë, duke e shtyrë atë edhe më tej në këtë raund të fundit.

Raundi: Pika e Mbështetjes për Bitwarden

Logo e bitwarden
Logo e fundit

7

Aktgjykimi

Me vetëm një fitore të vetme nga gjashtë raundet, LastPass është, për fat të keq, humbësi i kësaj krahasimi. Bitwarden ofron mjaft sa i përket karakteristikave, sigurisë, çmimeve dhe mbështetjes për të qenë një menaxher më i mirë i fjalëkalimeve. Bitwarden gjithashtu ka përfitimin e kodit burimor të disponueshëm, që do të thotë se është shumë më fleksibël. 

fitues: Bitwarden

Kjo nuk do të thotë që LastPass është një menaxher i keq i fjalëkalimeve (në fakt larg tij). Bitwarden ofron avantazhe të mjaftueshme të vogla për të qenë një menaxher definitivisht më i mirë i fjalëkalimit, por nuk është për të minimizuar luftën e ngritur të LastPass. Sshtë një menaxher i shkëlqyeshëm i fjalëkalimeve, duke ofruar disa veçori që Bitwarden nuk mund t’i durojnë. 

Sidoqoftë, për ne, Bitwarden është akoma opsioni më i mirë. A jeni dakord, apo duhet që LastPass të jetë fituesi? Na tregoni mendimet tuaja në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me