Si të kopjoni Android

Smartfoni i parë Android, T-Mobile G1, tronditi një hard disk 256MB. Kjo ishte përsëri në ditët e vjetra të vitit 2008. Këto ditë, telefonat inteligjentë Android zakonisht vijnë me 64 GB SSD, me mundësi për 128 GB ose edhe 256GB.


Rezultati? Shumë fotografi të ushqimit të kromuar, video të të vegjëlve që këndojnë, numra telefoni nga të huajt misteriozë dhe biseda qesharake (dhe nganjëherë të diskutueshme) me mesazhe me tekst. Me të gjitha ato të dhëna, ke shumë për të humbur. Disqet e gjendjes së ngurtë mund të bëjnë një rrahje, por kjo nuk do t’ju ndihmojë kur lini smartphone tuaj në pjesën e pasme të një taksi taksie.  

Në këtë artikull, ne do t’ju ndjekim bazat e mënyrës se si të kopjoni Android, në mënyrë që të mos humbni të dhënat tuaja të çmuara së bashku me veglën tuaj të dashur. Ne do të fillojmë me një vështrim në karakteristikat rezervë vendase të Google, të cilat janë të lehta për t’u përdorur dhe falas.  

Për ata që nuk besojnë në Google që të mos i kthejnë të dhënat tuaja të lëvizshme në një fushatë të marketingut të synuar, ose të cilët nuk dëshirojnë që agjentët e NSA të luftojnë përmes të dhënave tuaja për të parë me kë jeni varur, ne gjithashtu do t’ju tregojmë se si kopjoni të dhënat tuaja me IDrive, një mundësi më e sigurt për kopje rezervë Android.

Si të kopjoni Android me Google

Nëse e lejoni Google të bëjë punën, rezervimi i Android nuk do të bëjë shumë përpjekje apo edhe vëmendje. Sistemi automatik rezervon automatikisht disa cilësime të sistemit duke përdorur softuer të integruar të quajtur Android Backup Service.

Për më tepër, informacione të tjera si kontaktet, të dhënat e kalendarit dhe të dhënat e aplikacionit mund të sinkronizohen në Google. Përdoruesit e Android gjithashtu marrin një hapësirë ​​falas prej 15 GB ruajtje cloud me Google Drive, e cila mund të përdoret për të mbrojtur automatikisht fotot dhe videot. Shikoni vlerësimin tonë të Google Drive për detaje mbi pajtimet e paguara.  

Herën e parë që përdorni një telefon Android, do t’ju kërkohet të vendosni ose të regjistroheni në një llogari ekzistuese Google. Teknikisht, ju mund të hiqni dorë këtu, duke zgjedhur të mos regjistroheni në Google. Sidoqoftë, kjo do t’ju ​​ndalojë të shtoni aplikacione nga Google Play dhe të bëni disa gjëra të tjera.

Nëse vendosni një llogari Google, duke ecur përpara, telefoni juaj mund të përdorë një kombinim të operacioneve rezervë dhe sinkronizues për të mbrojtur të dhënat tuaja nga humbja. Le të shohim më nga afër se si t’i menaxhojmë ato operacione nga smartphone.  

Rikthimi i cilësimeve të sistemit

Nëse vendosni të skedoni kopjimin e të dhënave tuaja fillimisht, ose dëshironi t’i fikni ato më vonë, thjesht shkoni te cilësimet. Shkoni poshtë për të gjetur opsionin për “kopje rezervë & rivendosni, “poshtë titullit” personal “.

Tjetra, trokitni lehtë mbi ku thuhet “rezervoni të dhënat e mia”.

Do të hapet një ekran tjetër, ku do të duhet të etiketoni ndryshimin në krye për të aktivizuar ose fikur rezervën. Duke ecur përpara, caktime të caktuara të sistemit do të mbështeten në mënyrë periodike, duke përfshirë fjalëkalimet WiFi, cilësimet e ekranit, cilësimet e kohës dhe historinë e thirrjeve. Të dhënat e aplikacionit, nëse zhvilluesi i aplikacionit ka aktivizuar kopje rezervë duke përdorur Shërbimin rezervë Android, gjithashtu do të rezervohen.

Sinkronizimi i Aplikacioneve Google

Për të menaxhuar cilësimet e sinkronizimit për llogarinë tuaj të Google, shkoni te cilësimet dhe trokitni lehtë mbi “llogaritë”. Ekrani tjetër do të tregojë një listë të shërbimeve me bazë cloud që keni lidhur me smartphone tuaj, përfshirë Google.

Takoni Google dhe do të keni mundësi të ndizni ose çaktivizoni sinkronizimin për shërbime të ndryshme të Google, plus të dhëna të aplikacionit nëse zhvilluesi i aplikacionit zgjodhi të sinkronizojë të dhënat me shërbimet e internetit të Google. Shërbimet specifike të Google që sinkronizohen përfshijnë Google Calendar, Chrome, kontakte, Gmail, Docs dhe Google Drive.

Nën secilën opsion mund të shihni edhe herën e fundit kur u syncua. Të dhënat vetëm sinkronizohen rreth një herë në ditë, pa mundësi të ulni intervalin. Megjithatë, mund të detyroni një sinkronizim duke shtypur menunë me tre pika në këndin e sipërm të djathtë dhe duke zgjedhur “sinkronizoni tani”.  

Fotografitë Google

Ju nuk do të gjeni Google Photos në listën e shërbimeve të Google sapo përmendur. Në vend të kësaj, ju të mundësoni kopjimin automatik në cloud në aplikacionin Google Photos duke hapur menunë e cilësimeve të tij dhe duke shtypur “rezervë” & sync. “

Në ekranin tjetër, trokitni lehtë mbi ndryshimin në krye për të mundësuar sinkronimin automatik të fotografive që merrni me aparatin tuaj smartphone.

Ju gjithashtu mund të trokitni lehtë mbi “kopje rezervë të pajisjes” për të mundësuar kopjimin e shkarkimeve të figurave dhe pamjeve të ekranit.

Në një shënim anësor, nëse nuk doni të përdorni Google Photos për të ruajtur selfiet tuaja, ka shumë zgjedhje të tjera për ruajtjen e cloud që kanë aplikacione të lëvizshme për ngarkimin automatik të fotografive. Renditja jonë për ruajtjen më të mirë të cloud për foto duhet të fillojë.

Dobësitë e përdorimit të shërbimit Android rezervë

Mendoni se gjithçka duket pak e lehtë? Keni të drejtë të jeni dyshues: thjeshtësia dhe siguria jo gjithmonë shkojnë krah për krah. Ështja në rastin e aftësive rezervë amtare të Android është se jeni i detyruar të besoni Google me privatësinë tuaj.

Po, Google kodon të dhënat në tranzit, do të thotë që nuk do të duhet të shqetësoheni për përgjimet që kapin kopjet e lexueshme të të dhënave tuaja. Sidoqoftë, ne akoma do të rekomandojmë të mbroheni ndërsa jeni në rrjetet publike WiFi duke përdorur një VPN. Artikulli ynë më i mirë VPN për Android që do t’ju tregojë në drejtimin e duhur në atë front.

Po, Google gjithashtu kodon të dhënat e ruajtura në pushim në qendrat e tij të të dhënave, të cilat do të mbrojnë skedarët në rast të shkeljeve të të dhënave. Sidoqoftë, duke lejuar Google të kopjojë kontaktet tuaja, regjistrat e thirrjeve, fotografitë dhe të dhënat e tjera personale, gjithashtu po i jepni kompanisë mundësinë e përdorimit të këtyre të dhënave.

Kjo është për shkak se Google menaxhon çelësat tuaj të enkriptimit të skedarit. Duke vepruar kështu i lejon kompanisë të rivendosë fjalëkalimin tuaj, por gjithashtu i lejon asaj të përdorë të dhënat tuaja nga qëllimet e marketingut dhe të ushqejë skedarë të lexueshëm për zbatimin e ligjit dhe programet e mbikëqyrjes qeveritare, si projekti PRISM i NSA.

Një qasje e sigurt për kopje rezervë Android

Alternativa për kriptimin e menaxhuar është kriptimi i njohurive zero, i cili është një pseudonim i zakonshëm për encryption private fund-në-fund. Ideja për të bërë njohuri zero encryption është se vetëm ju, dhe jo shërbimi cloud, keni qasje në çelësin tuaj të enkriptimit. Kjo do të thotë që shërbimi cloud nuk mund të deshifrojë skedarët tuaj për qëllime marketingu ose për ndonjë arsye tjetër.  

Problemi me kriptimin me njohuri zero është se nëse harroni fjalëkalimin tuaj, do të humbni mundësinë e përdorimit të përmbajtjes tuaj, kjo është arsyeja pse ka kuptim të përdorni një menaxher të fjalëkalimit të cloud si LastPass. Sidoqoftë, kriptimi i njohurive zero është gjithashtu në mënyrë të konsiderueshme më i sigurt dhe një nga rekomandimet kryesore të bëra në udhëzuesin tonë mbi privatësinë.  

Krijimi i kopjeve rezervë në Android mund të mos ofrojë një opsion me njohuri zero, por shumica e zgjedhjeve tona për kopjen më të mirë në internet e bëjnë. Fatkeqësisht, shumica e atyre nuk ofrojnë kopje rezervë Android, me siguri sepse kopja rezervë natyrore ka tendencë të jetë më e popullarizuar për shkak të të qenit e thjeshtë dhe falas.

Sidoqoftë, ekzistojnë mundësi të sigurta rezervë celular që ofrojnë rezervë Android dhe nuk do të digjen përmes llogarisë suaj bankare. Dy opsione shumë të mira përfshijnë Acronis True Image (lexoni rishikimin tonë të Acronis True Image dhe Zoolz (lexoni rishikimin tonë Zoolz), të cilët bëjnë një aplikacion të popullarizuar të kopjimit Android të quajtur G Cloud.

Sidoqoftë, për paratë tona, IDrive e merr tortën kur bëhet fjalë për kopjen rezervë të Android. Aplikacioni i tij celular është shkarkuar mbi një milion herë përmes Google Play, dhe ju e përdorni falas atë me një llogari falas 5 GB.

Një nga përfitimet e IDrive është se mund të përdoret për të kopjuar pajisje të pakufizuara, përfshirë Android dhe iOS, plus Windows, Mac dhe Linux. Ndërsa 5GB nuk do të jenë të mjaftueshme për të bërë të gjitha këto, një pajtim 2TB është vetëm rreth 50 dollarë në vit, siç mund të lexoni në përmbledhjen tonë të plotë të IDrive.

Pasi të keni instaluar konfigurimin e llogarisë tuaj dhe aplikacionin të instaluar, këtu do të gjeni se si të bëni kopje rezervë të pajisjes tuaj Android.

Si të kopjoni Android me IDrive

Përvoja e celularit IDrive tejkalon përdorimin e Shërbimit Android rezervë në pothuajse çdo mënyrë, pavarësisht se filloi pak më shumë punë fillimisht për t’i ekzekutuar gjërat. Ndoshta avantazhi më i madh është se gjithçka mund të menaxhohet nga një aplikacion, në vend që të kërcejeni përreth dhe të mbani mend se ku janë opsione të ndryshme cilësimesh.

Pasi të futeni në aplikacionin IDrive, do të përshëndeteni nga një ekran fillestar që ka një kuti të madhe “rezervë reje” afër majës. Ekziston gjithashtu një meny e cilësimeve kritike në këndin e sipërm të djathtë, plus disa opsione të tjera poshtë ekranit si “hyrja dhe rivendosja” dhe “afati kohor”.

Për të zgjedhur të dhëna për kopje rezervë, trokitni lehtë mbi ku thotë “rezervë cloud”. Do të hapet një ekran i ri ku të shihni një listë të kategorive të mundshme rezervë: kontakte, foto, video, kalendar, SMS, shkrimet e thirrjeve, muzika dhe “skedarët e tjerë”.  

Për të gjitha kategoritë, kopjimi është prekje e vetme. Thjesht trokitni lehtë mbi emrin e kategorisë për të ndryshuar mbrojtjen. Me kategoritë e fotografive, muzikës dhe skedarëve të tjerë, mund të rregulloni më tej saktësisht se çfarë po mbështetet nëse dëshironi, ose thjesht mund të bëni kopje rezervë të gjithçkaje.  

Pasi të ndryshoni një kategori për kopje rezervë, të dhënat kopjohen menjëherë në cloud. Pas kësaj, si Google Drive, të dhënat kopjohen vetëm një herë në ditë. Rikthimi i vazhdueshëm nuk është një opsion, i cili është një nga disa avantazhet e shërbimit.

Të paktën, mund të caktoni orarin rezervë që dëshironi. Bëni këtë duke shtypur ikonën e menusë në këndin e sipërm të majtë të ekranit fillestar, duke zgjedhur “cilësimet”. Ekrani tjetër do të ketë një kokë të quajtur “cilësimet rezervë”, poshtë së cilës është një mundësi për “rezervimin e orarit”.

Takoni atë dhe mund të vendosni një orar të veçantë për secilën kategori rezervë (p.sh., kontakte, foto, SMS). Do t’ju kërkohet të zgjidhni një ditë ose ditë për të ekzekutuar kopje rezervë, plus një kohë të ditës.

Ekzistojnë disa opsione të tjera cilësimesh që vlen të përmenden. Një nga më të rëndësishmet është ndryshimi i të dhënave celulare në dhe jashtë për backup. Duke e mbajtur atë jashtë, që është si parazgjedhje, kopjet rezervë do të zhvillohen vetëm përmes WiFi, në mënyrë që të mos digjen përmes planit tuaj të të dhënave celulare.

Opsione të tjera përfshijnë një pamje të auditimit për aktivitetin rezervë, aftësinë për të ndryshuar cilësinë e fotografisë së ngarkimeve dhe një mundësi për të përfshirë videon në ngarkimet automatike të kamerave. Ekziston gjithashtu një mbrojtës i baterisë dhe një mundësi për mbylljen e kodit të kodkalimit.

Kthehu në ekranin fillestar, do të gjeni gjithashtu një mundësi “hyrje dhe rivendosje”. Kjo është e dobishme, sepse jo vetëm që mund ta përdorni për të hyrë në skedarët e smartphone, por mund ta përdorni për të hyrë në skedarët që ju keni rezervuar nga desktopi juaj.

Përveç kategorive rezervë të përmendura më parë, aplikacioni IDrive Android gjithashtu ju lejon të bëni kopje rezervë të dy platformave të njohura të mediave sociale në Facebook dhe Instagram. Duke bërë kështu kursen të dy imazhet dhe videot, përfshirë përmbajtjen në Facebook në të cilën jeni etiketuar.

Ndërsa ne mendojmë se lehtësia e përdorimit e bën Android një zgjedhje më të mirë për kopjim celular sesa të shkosh në vend me Google, avantazhet e sigurisë që përmendëm më herët janë më të rëndësishme.

Të dhënat e rezervuara deri në cloud IDrive mbrohen duke përdorur encryption AES 256-bit, dhe, siç u përmend, ju mund të zgjidhni një çelës privat të kriptimit të njohur vetëm për ju. IDrive gjithashtu ruan dhjetë versione të mëparshme për secilën skedar që e keni kopje rezervë, kështu që mund të riktheheni në gjendjet e mëparshme nëse ndryshoni aksidentalisht një skedar ose ai korruptohet, siç është përmes një sulmi virus.

Mendimet përfundimtare

Tregu i aplikacioneve rezervë me të vërtetë ka ndërmarrë një hap prapa në vite arsyesh, me më pak shërbime në dispozicion për shkak të faktit se Google ka marrë më mirë në këtë detyrë. Për cilësimet e sistemit dhe të ngjashme, ka shumë pak që duhet të bëni për të funksionuar atë. Email-i, fotografitë dhe llojet e tjera të skedarëve marrin pak më shumë ngatërrim, por jo shumë.

Problemi i madh me lejimin e Google të mbajë skedarët tuaj është se kompania ka epërsinë e mosbesimit ndaj saj, si nga taktikat e marketingut që ajo përdor duke përdorur të dhënat e konsumatorit për të shkuar së bashku me programet e mbikëqyrjes qeveritare.

Ndërsa IDrive është një kompani me qendër në SH.B.A. dhe cloud do të urdhërohet teorikisht të marrë pjesë në programe të tilla, gjithashtu, përdorimi i encryption me njohuri zero do të thotë që çdo skedar i dorëzuar nuk mund të lexohet nga NSA sepse AES-256, deri më tani siç e di dikush, ende nuk është goditur. Plus, 2TB rezervë për 50 dollarë në vit është një marrëveshje vërtet e mirë.

Sigurisht, gjëja e madhe është vetëm të siguroheni që Android-i juaj të mbështetet, dhe shpresoj se ky artikull ju dha disa ide për ta bërë këtë. Për këshilla më specifike, ne gjithashtu kemi një artikull se si të kopjoni mesazhe me tekst. Për ata që duan një opsion tjetër përmes Google Drive për të dërguar foto dhe video në, ruajtja më e mirë e cloud për udhëzuesin Android ka disa mundësi.

Na tregoni qasjen tuaj për kopjen rezervë të Android në komentet më poshtë, dhe faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me