Трябва ли да използвате MEGA за архивиране?

Това чуваме много често през последните няколко седмици, откакто стартира новата услуга за съхранение в облак MEGA. Хората ни питат дали трябва да използват MEGA като резервно решение за своите компютърни файлове.


В крайна сметка, MEGA твърди, че е най-сигурната услуга за съхранение в облак, нали? Разбира се, това само по себе си не го квалифицира като онлайн резервна услуга. Нека да се справим с някои проблеми, които биха дошли с използването на MEGA като резервно решение. 

Cloud Storage VS Онлайн архивиране

На първо място, трябва да осъзнаете, че съхранението в облак не е резервно копие в мрежата. Докато онлайн архивирането обикновено отразява файловете, които имате на вашия компютър, услугата за съхранение в облак не се нуждае от локално копие, за да остане „в облака“. Това идва и с недостатък, разбира се: ако промените файла си, тези промени няма да бъдат актуализирани в облака.

Онлайн услуга за архивиране “сканира” вашата система за промени (тъй като се опитва да отгледа всичко точно както е), за да бъде качена. Много облачни услуги за съхранение работят по начин, който можете да изберете отделни файлове, които искате да качите. Онлайн архивирането е по-подходящо за папки или цели твърди дискове, които трябва да бъдат архивирани в облака.

И така, MEGA е по-скоро услуга за съхранение в облак. Това не е онлайн резервна услуга. Можете да изберете отделни файлове от вашия компютър, но не очаквайте тези файлове да бъдат синхронизирани, когато ги промените. Можете да прочетете нашата статия, където ще разгледаме подробно каква е разликата между онлайн резервно копие и облачно съхранение.

Не можете да планирате качване на файлове

Обикновено, когато се регистрирате за специализирана онлайн резервна услуга, можете да планирате своите резервни копия, както желаете. Можете да архивирате седмично или ежедневно или дори да го стеснявате, като архивирате вашите файлове и папки на час.

MEGA няма да ви даде тази възможност. Ако искате промяна в даден файл да бъде отразена, ще трябва отново да го качите ръчно. Все още няма автоматизирано решение. Със сигурност може да се появят някои инструменти, които ще свършат тази задача вместо вас, но засега е по-добре да използвате онлайн резервна услуга за тази цел.

MEGA не е тестван достатъчно

Тази услуга съществува само от около две седмици. Самите собственици наричат ​​услугата бета версия, така че тя не трябва да се използва в продуктивна среда. Нещата могат да се объркат и не искате да експериментирате с най-важните си файлове.

Можете да бъдете сигурни, че разработчиците работиха яростно за превръщането на тази услуга в по-добро решение в сравнение с други услуги за съхранение в облак като Dropbox.

Testathon
Тестатонови тестери по време на работа

Но и те ще имат нужда от време. Дори и да не използвате MEGA като резервно решение, има дори риск да го използвате като услуга за съхранение в облак. Може да искате да го използвате, за да експериментирате и да го тествате, но едва ли с файлове, от които зависите.

Проблеми със сигурността

Въпреки че на пръв поглед мега изглежда по-сигурен от другите услуги за съхранение в облак, алгоритмите им за сигурност не са тествани достатъчно от общността, за да се разчита изцяло. Необходимо е да се направят допълнителни тестове, преди човек наистина да се довери на услугата си.

Дългото старание винаги е необходимо, когато става въпрос за вашите лични файлове. Дори някои онлайн резервни услуги не предоставят достатъчно функции за защита. Но искате да сте сигурни, че вашите данни остават поверителни.

производителност & надеждност

Скоростта на качване е била ужасна с MEGA при първото стартиране на услугата. Разбира се, те преживяха огромен прилив, когато за първи път пуснаха услугата си.

Мега ревю
Мега ограничена скорост

Сега скоростта на качване и изтегляне се подобри значително, така че качването на вашите файлове в облака всъщност е забавно. Услугата обаче е твърде млада, за да прогнозира дългосрочна надеждност и затова трябва да се избягва за важни файлове.

Тест, Тест & Тест

Силно ви съветваме да тествате услугата, защото това ще я направи по-добра и в крайна сметка може да се превърне в добро решение за съхранение в облак с невероятните 50 GB безплатно хранилище.

Мега срещу Dropbox
Мега тест за скорост

Както обаче посочихме в тази статия, не използвайте MEGA в никаква продуктивна среда. Тествахме го много и той работи доста безотказно, но това не означава, че няма да се сблъскате с проблеми.

MEGA Алтернативи

Има много алтернативи, когато става дума за MEGA. Има изобилие от облачни услуги за съхранение, които предлагат същите функции.

Вероятно няма да намерите услуга, която ви предоставя 50 GB безплатно хранилище, но това може да не е необходимо за вашите нужди. Ако търсите облачна услуга за съхранение, която също прави резервно копие, силно ви препоръчваме да разгледате SugarSync или SpiderOak.

Това са услуги, които са доста утвърдени на пазара и имат високо ниво на сигурност. Въпреки че са по-скъпи от MEGA, те предлагат настолни клиенти, така че да можете да синхронизирате вашите файлове между множество машини. Ако това е, което търсите.

Може да искате да разгледате нашата сравнителна диаграма, която ще ви даде добър преглед на какво е способен всеки доставчик.

Долната линия

Харесваме усилията, които MEGA полага: използването му наистина е лек и обещава да бъде една от по-сигурните услуги за съхранение в облак. Обаче е малко рано за окончателно решение, но не можем да го препоръчаме в този момент като онлайн резервна услуга.

За да бъдем справедливи: не е предназначена да бъде резервна услуга. По-скоро трябва да го считате за вашия твърд диск в облака, който добавя допълнително пространство към вашия компютър.

Но точно като външен твърд диск, може да има хълцане. Следователно, винаги трябва да поддържате своите резервни копия на множество дискове или с множество услуги. Ако трябва, можете да използвате мега като вторично архивно решение, но трябва да помислите два пъти, ако искате да го използвате за чувствителни данни.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map