Sync.com срещу Tresorit: битка за облачно съхранение с нулево знание

При толкова големи възможности за избор днес, намирането на най-доброто решение за съхранение в облак за вашите нужди може да бъде голяма поръчка. Ако приоритизирате облачната сигурност, Sync.com и Tresorit са две услуги с нулево познание с ценни набори от функции, които трябва да са в крайния ви списък. Дори и стеснени до само тези два избора, все пак има още работа.


За да ви помогнем да вземете това окончателно решение, поставихме и двете услуги главата, за да видим коя е по-добрата цялостна система за съхранение в облак. Въпреки че и двете са сред най-добрите облачни услуги с нулево знание, има достатъчно отличителни характеристики между тях, за да направи сравнението интересно.

Ако имате нужда от повече помощ при вземането на решение дали дадена услуга заслужава да бъде вашето решение за съхранение в облак, бъдете сигурни и разгледайте нашите отделни, наскоро актуализирани отзиви за пълните подробности.

  • Sync.com преглед
  • Преглед на Tresorit

Ако сте повече от това, можете да посетите Sync.com и да се регистрирате за безплатния 5GB план или да отидете в Tresorit и да използвате 14-дневния пробен период.

Защо да използвате облачно съхранение на нули знания?

Повечето услуги предлагат разумна, макар и рядко водонепроницаема мярка за сигурност. За повечето потребители това е добре: относително сигурен и удобен начин за съхраняване на файлове е всичко, което е необходимо. Като минимум, препоръчваме да изберете услуга, която поне криптира вашите данни, докато сте в покой на сървърите си и в транзит.

За хората, съхраняващи финансови документи, интелектуална собственост и други силно чувствителни файлове, такива мерки може да не са достатъчни. Това е така, защото шифрованите данни могат да бъдат достъпни от всеки, който притежава ключа за шифроване, а повечето доставчици на съхранение в облак поддържат контрола над тези ключове за вас.

Това означава, че ако облачната компания за съхранение претърпи нарушение на сървъра, съдържащ вашите потребителски идентификационни данни, извършителят може да получи достъп до вашите данни. Това също означава, че вашите данни могат да бъдат декриптирани и сканирани за маркетингови цели или включени в правителствени програми за наблюдение като PRISM.

Ако подобни неща ви засягат, вероятно ще искате сериозно да помислите за услуга за съхранение в облак с нулеви знания. Предимството на тези компании е, че не съхраняват вашия ключ. Вместо това вие запазвате пълен контрол върху него, което означава, че само вие можете да декриптирате данните си.

Въпреки че това може да е най-сигурният подход за криптиране, тази допълнителна сигурност идва на цена: доставчиците на нулево знание не могат да възстановят паролата ви, ако я забравите и те са склонни да предлагат по-малко функционалност, тъй като частното криптиране прави интеграция на приложения (като Google Docs или Office Online ) труден за изпълнение.

Sync.com срещу Tresorit: Нека сравним

Имайки предвид това, е време да разгледаме по-отблизо как Sync.com и Tresorit съвпадат помежду си, за да определим коя е по-добрата услуга за съхранение в облак. Ще оценяваме и двата кръга: ценообразуване, сигурност, лекота на използване и допълнителна функционалност.

1

Ценообразуване

Когато пазарувате за съхранение в облак, най-вероятно, най-важното внимание ще бъде долният ред, така че от тук ще започнем, въпреки че Sync.com има несправедливо предимство, тъй като е един от най-добрите ни безплатни доставчици на хранилища.

По отношение на безплатни, има много ясен победител: Sync.com предлага 5GB безплатно, докато Tresorit предлага само 14-дневна безплатна пробна версия. Всъщност някои хора ще открият, че 5GB, които Sync.com предлага, покрива всичките им нужди. Ако основната ви грижа е Word документи или електронни таблици на Excel, няма да ви е необходимо огромно количество хранилище.

По отношение на платените абонаменти, Sync.com още повече напредва, когато става въпрос за стойност. Sync.com ви дава 2TB място за съхранение при $ 8 на месец. Tresorit получава само 100 GB, малка част от това, което получавате със Sync.com, за 10,42 долара на месец, ако плащате годишно.

Дори и да ви трябват само 100 GB, все пак ще е по-евтино да отидете с 2TB плана на Sync.com. Въпреки че не се рекламира на видно място в уебсайта му, Sync.com също има опция от 500 GB, която струва само $ 49 на година.

Tresorit също има план от 1 ТБ, но струва 24 долара на месец, ако плащате годишно.

Единственото реално предимство, което Tresorit има пред Sync.com, е, че можете да плащате месечно, вместо да се налага да плащате за цяла година предварително. По този начин услугата става още по-скъпа. Планът от 100 GB е 12,50 долара на месец, а планът от 1 ТБ е 30 долара на месец.

Въпреки че цената вероятно не е единственото ви внимание, несъответствието между плащането за Sync.com спрямо Tresorit е трудно да се пренебрегне. Tresorit е просто много скъпа услуга.

Кръг: Ценова точка за Sync.com

Sync.com лого
Tresorit лого

2

Сигурност

Тъй като Sync.com и Tresorit са двама доставчици на нулево знание, сигурността е основна продаваща точка. В допълнение към частното криптиране от край до край, и двете услуги използват TLS криптиране, солиден протокол, по време на транзит за допълнителна защита на вашите файлове и лична информация.

В покой Sync.com използва 256-битово AES криптиране, протокол, който е практически нечуплив. Tresorit използва същото 256-битово AES криптиране и също е одитирано за сертифициране по ISO27001: 2005 и SSAE 16, така че можете да сте сигурни, че е сигурно.

И двамата доставчици на облачно хранилище намират своите сървъри извън Съединените щати, безопасни от обсега на PRISM програмата на NSA и други шенагигани от Patriot Act. Sync.com поддържа своите центрове за данни в Канада, а Tresorit – в Ирландия и Холандия.

Това каза, че местоположението на сървъра всъщност не е толкова важно за Sync.com и Tresorit. Благодарение на сигурността на нулевите знания, вашите данни трябва да бъдат безопасни, дори ако са били скрити на сървър в мазето на Белия дом.  

И двете услуги предлагат сигурно споделяне на файлове чрез връзка с пароли, срокове на годност, ограничения за изтегляне и разрешения. И двете услуги отиват над и отвъд, когато става въпрос за споделяне на връзки, тъй като те остават криптирани с помощта на протоколи с нулево знание, дори и след прелитане на пословичното съобщение.

Ако по някакъв начин частното криптиране не е достатъчно, и Sync.com, и Tresorit също предлагат двуфакторна автентификация. Това означава, че дори ако някой научи вашата парола, той няма достъп до вашия акаунт без вашето устройство под ръка.

Въпреки дългия списък на приликите, има някои разлики между двете. Единият е, че Tresorit е партньор на Microsoft Azure, което означава, че на властите в САЩ е необходимо малко повече от заповед, за да поискат вашите файлове, въпреки че те биха били кодирани. Sync.com, от друга страна, управлява своите сървъри в Канада, далеч извън обсега на NSA.

Рунд: Сигурност Няма ясен победител, точки и за двете

Sync.com лого
Tresorit лого

3

Лесно използване

През 2020 г. не бива да се иска прекалено позитивно и рационално потребителско изживяване. В по-голямата си част и Tresorit, и Sync.com са много солидни в това отношение.

Tresorit наистина изостава по няколко начина, особено що се отнася до изтритите файлове. Въпреки че все по-често се случва доставчиците на хранилища да предлагат папка за боклук, която ще държи на файлове, преди да ги изтрие за постоянно, Tresorit не.

След като файлът бъде изтрит от Tresorit, той заминава завинаги. Tresorit заяви, че това ще бъде преразгледано скоро, но засега потребителите ще трябва да бъдат изключително предпазливи при изтриването на файлове.

Със Sync.com вашите файлове ще бъдат възстановени за цели 30 дни след изтриването с безплатен акаунт и за неопределено време с платен абонамент.

Tresorit също използва ненужно сложен подход към неговите характеристики. Решението да наречем папките на Tresorit „tresors“ (на немски за „treult“) наистина изглежда като изобретяване на колелото. Той добавя ненужно объркване към онези, които тепърва започват да го използват. Потребителите са свикнали с папки, което е точно как се държат тресорите.

Родното приложение на Tresorit изглежда подобно на интерфейса на браузъра, но предлага по-бърз достъп до различни функции. В началото може да бъде малко объркващо, но след като свикнете с него, потребителският интерфейс изглежда модерен и не бива да създава много проблеми.

Едно предимство на използването на Tresorit е, че можете да синхронизирате всяка папка във вашата файлова система. Не е нужно да премествате всичко в специална папка, както правите със Sync.com или повечето други услуги за съхранение в облак.

От друга страна, наличието на куп облачни папки във вашата файлова система може да затрудни управлението, особено когато се занимавате с ограниченото пространство за съхранение, което предлага Tresorit.

Sync.com следва модела на папката за синхронизация, който Dropbox популяризира през 2007 г. На компютъра ви ще бъде инсталирана една единствена папка за синхронизация, а приложението Sync.com се използва главно за настройки. Ще направите голяма част от управлението на вашите файлове от браузъра си, като влезете в акаунта си на уебсайта Sync.com.

Ако случайно имате достъп до вашите файлове от браузър, и двете услуги предлагат модерно изглеждащи интерфейси, които са сравнително лесни за навигация. Tresorit има голяма прилика с настолното си приложение, макар и с малко по-малко функционалност. Sync.com е малко по-трудна за навигация, но предлага повече функционалност като онлайн трезор и история на събитията.

В по-голямата си част обаче вероятно ще имате достъп до вашите файлове от вашата операционна система вместо от уеб браузъра, а по-традиционният подход на Sync.com ще бъде по-лесен за повечето хора.

Кръг: Точка за лесна употреба за Sync.com

Sync.com лого
Tresorit лого

4

Допълнителни функции

Услуги като Google Drive и Microsoft OneDrive поставят високата лента за това, което потребителите могат да очакват по отношение на добавената функционалност от услугата за съхранение в облак. Това включва текстови процесори, електронни таблици и други интегрирани инструменти (прочетете нашия преглед на Google Drive и преглед на OneDrive за повече от която и да е от тези страхотни услуги).

При доставчиците на нулеви знания няма да получавате толкова много бонуси, тъй като тяхната острова природа прави проблематична сътрудничеството в приложенията. Въпреки това, трябва да очаквате поне малко повече от функционалност на голите кости от първокласни услуги.

Sync.com предлага прилично предложение със сигурно споделяне на файлове, което включва срокове на годност, разрешения, колаборация, ограничения за изтегляне и дистанционно изтриване. Sync.com също така има възможност да запазва споделени връзки криптирани, дори без пароли, както и версията на файловете до 30 дни.

Sync.com не е прекалено бърза услуга, липсва интеграция с други приложения, но със сигурност все още предлага основните инструменти, които бихте искали от услугата за съхранение в облак.

Tresorit отвежда нещата по-нататък. Въпреки че му липсва възможност за възстановяване на изтрити файлове, той съвпада с другите функции на Sync.com и способността му да синхронизира всяка папка на вашия компютър е много полезна. Ако не искате да премествате файлове или конкретно се нуждаете от файлове на определено място, Tresorit може да синхронизира тази папка. Не е необходимо да го премествате в специална папка за синхронизиране.

Tresorit предлага и по-добра поддръжка на операционната система от Sync.com. Въпреки че Sync.com ще ви държи в обхвата на основните операционни системи, включително Windows, macOS, iOS и Android, Tresorit поддържа тези в допълнение към Windows Phone, Blackberry и Linux също.

Кръг: Точка за допълнителни функции за Tresorit

Sync.com лого
Tresorit лого

5

Присъдата

Има причина да класираме Sync.com като не само най-добрия доставчик на нулеви знания, но и на първо място сред най-добрите доставчици на съхранение в облак като цяло. Той е лесен за използване, чудесен за споделяне на файлове, достъпен и предлага също толкова добър подход към сигурността на данните, колкото ще намерите на пазара за съхранение на потребителски облаци.

Това каза, че Tresorit не е без стойност. Много малко решения за съхранение предлагат възможност за синхронизиране на всяка папка на вашия компютър. Тези, които често споделят високата цена на Tresorit, но с Tresorit вие също получавате предимството на сигурността с нулево познание.

Tresorit ви дава и допълнителния бонус от одити на трети страни за потвърждаване на неговата сигурност, както и по-широка поддръжка на операционната система. За повечето хора Sync.com ще бъде по-добрият избор, но Tresorit има своето място на пазара.

Краен победител: Sync.com

Ще използвате ли по-традиционните и по-изгодни Sync.com или вашите нужди са достатъчно специфични, за да оправдаят плащането за Tresorit? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодарим ви за четенето и не се колебайте да разгледате другите ни отзиви за съхранение в облак, ако умът ви все още не е настроен.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me