Sync.com срещу MEGA: Неравна битка

За тези, които имат ум към сигурността, криптирането на нулевите знания е пътят. По време на този преглед ще разгледаме две услуги, които се нареждат сред най-добрите налични днес възможности за облачно съхранение: Sync.com и MEGA.


Докато Sync.com се нарежда като един от най-добрите ни избори за съхранение в облак от година на година, вероятно MEGA получава малко повече споменаване онлайн. Това отчасти се дължи на връзките му с Megaupload, иззета от ФБР през 2012 г. за подкрепа на онлайн пиратството. Най-вече това е така, защото MEGA примамва потребителите с внушителните 50 GB безплатно облачно хранилище.

При последно броене, MEGA имаше 50 милиона регистрирани потребители. Междувременно Sync.com претендира за малко над 250 000. Това не е съвсем историята на Дейвид и Голиат, която например е Sync.com срещу Dropbox, но вероятно все още е достатъчно, за да убеди случайния наблюдател, че MEGA трябва да бъде по-добра услуга от Sync.com.

Кратката история е, че не е така. Следва дългата история, когато сравняваме Sync.com и MEGA въз основа на няколко основни аспекта на облачното съхранение. Не забравяйте също да проверите нашия отделен преглед на Sync.com и MEGA преглед или видео резюмето на тази статия.

Битката: Sync.com срещу MEGA

Решихме да разбием тази битка въз основа на четири критерия: съхранение, синхронизация, споделяне и сигурност. Считаме, че това са основните цели на облачното съхранение и ще ги разградим в четири кръга.

Ако не сте сигурни какво представлява съхранението в облак или как се различава от резервното копие в мрежата, уголетете очите си за нашата резервна копия срещу съхранение. С две думи обаче Sync.com и MEGA ви позволяват да надхвърлите капацитета за съхранение на твърдия диск на компютъра. Това ги прави идеални за хора, които правят много снимки, които имат голяма дигитална музикална или филмова колекция или работят като фрийлансъри, наред с други неща.

Синхронизирането и споделянето са добавки към тази цел, дори ако за някои хора това са по-важни функции. Има услуги, които са по-насочени към синхронизиране и споделяне, включително някои от споменатите в най-добрата ни кръга на EFSS, но не Sync.com и MEGA.

Въпреки че съхранението, синхронизирането и споделянето са доста често срещани, добрата сигурност в облачното хранилище не е такава. Sync.com и MEGA обаче предлагат криптиране с нулево знание, което ги поставя в рядка компания и прави това, което се надяваме да бъде убедително сравнение.

1

съхранение

Ще започнем с два много важни фактора в първия кръг: гигабайти и долари. Безплатното съхранение, разходите за абонамент и общото съхранение са на масата.    

Sync.com

Можете да получите доста щедри 5 GB безплатно облачно съхранение с Sync.com. Въпреки че няма да имате достъп до някои функции като разширени функции за споделяне (вижте третия кръг) и сте ограничени до 30 дни версия, това може да е достатъчно за някои потребители.

Sync.com има и хубава програма за реферали, която ви отпуска 1 GB на реферал, без максимално място. Най-лесният начин да получите повече място за съхранение е да се абонирате за план с по-високо ниво, от който Sync.com също има: 500 GB или 2TB.

И двата плана са повече от справедливи. Повечето от основните услуги, включително Google Drive и Dropbox, ви дават 1 ТБ хранилище за около 10 долара на месец. Sync.com ви дава два пъти по-малко за $ 2 по-малко.

Добавянето на план от 500 GB също е приятно да се види, тъй като много услуги за съхранение в облак не предлагат по-малко от 1 ТБ, принуждавайки хората да плащат за нещо, от което не се нуждаят. Единственото ни оплакване е, че трябва да плащате годишно. Няма опция за месец на месец.

МЕГА

Повечето потребители на MEGA вероятно никога не плащат и стотинка. Това е така, защото MEGA ви предоставя 50GB хранилище безплатно, което е далеч и най-много, което ще получите безплатно, без да вдигате пръст. MEGA няма реферална програма, така че ако имате нужда от повече, ще трябва да разгледате абонамент.

MEGA всъщност осигурява четири различни абонамента за „Pro“, от които да избирате, като започнете с план от 200 GB и стигнете до впечатляващите 8TB място за съхранение.

Планът на MEGA 1TB струва около тази марка от 10 долара, която споменахме по-рано, че Google, Dropbox и няколко други доставчици на хранилища таксуват. Въпреки че това не е много, MEGA има 4TB план, който е на много конкурентни цени около $ 20 на месец.

MEGA също ви позволява да плащате или месечно, или годишно. Плащайте цяла година и получавате лека отстъпка. Прочетете и нашия Dropbox vs MEGA парче.

Кръгла първа мисъл

Sync.com разполага с една от най-добрите програми за реферали. Докато MEGA изобщо няма програма за препращане, 50GB безплатно облачно хранилище няма за какво да кихне. Както Sync.com, така и MEGA номер сред най-добрите ни безплатни снимки за облачно съхранение.

Що се отнася до абонаментните планове, повечето хора вероятно ще намерят по-голяма стойност при Sync.com. И двамата доставчици имат евтини опции. Въпреки това, със Sync.com, който разполага с 500 GB памет за 4 долара на месец, докато с MEGA можете да получите 200 GB място за съхранение за 5 долара на месец.

Планът на Sync.com за 2TB също е по-евтин от 1TB план на MEGA. Sync.com няма планове над 2TB, като MEGA със своите опции 4TB и 8TB. Повечето хора обаче просто няма да имат нужда от това.

50 GB безплатно хранилище са достатъчни, за да направят MEGA интригуващ (поне на повърхността) и да се затвори един. Това каза, че планът на Sync.com за 2TB се нарежда сред най-добрите сделки в облачно съхранение, съчетани само от 2TB pCloud план за същата цена.

Кръг: Точка за съхранение за Sync.com

Sync.com лого
Лого на MEGA

2

Sync

Съкратено за синхронизиране на устройството, синхронизирането е функция, която ви позволява да имате достъп до един и същ файл на различни устройства, без да се налага да го премествате ръчно. Повечето облачни услуги за съхранение днес синхронизират файлове, включително Sync.com и MEGA.

Sync.com

Когато инсталирате клиента на Sync.com на вашия компютър, във вашата файлова система се създава папка за синхронизиране. Всички файлове, които поставяте в него, се съхраняват както на твърдия диск на компютъра, така и в облака.

Когато правите промени във всеки файл, който вече е в тази папка, съответният файл се актуализира в облака и тези промени се изпращат на всички други синхронизирани устройства, ако са онлайн. Подходът не е нищо ново; почти всяка услуга за съхранение в облак го прави по този начин. Важното е колко ефективно е направено.

За да разберем бързите файлове на Sync.com, проведохме няколко теста за качване и изтегляне на файлове, използвайки папка от 1 GB, съставена от различни типове файлове. Тези тестове са извършени през WiFi мрежа от SE Asia, която има скорост на качване от 10 Mbps и скорост на изтегляне от 22 Mbps. Резултатите от нашите тестове са записани в таблицата по-долу.

Първи опит: Втори опит: Средно:
Време за качване:16 минути, 32 секунди14 минути, 03 секунди15 минути, 29 секунди
Време за изтегляне:6 минути, 56 секунди6 минути, 42 секунди6 минути, 49 секунди

Шестнадесет минути може да изглежда дълго време да чакате да се качи файл, но се надяваме, че често няма да работите с качвания, големи колкото тези, които тествахме. Тези резултати са в съответствие с другите най-добри опции за съхранение в облак, във всеки случай.

Sync.com ви позволява да изключите синхронизацията за конкретни папки. Това е добре, защото не бихте спестили място на твърдия диск поради факта, че синхронизираните файлове се съхраняват както в облака, така и на твърдия ви диск. Тази функция се нарича селективно синхронизиране.  

Единственият проблем, който имаме при подхода на Sync.com към селективната синхронизация, е, че клиентът е малко обикновен и имената на папките се бутат прекалено плътно вертикално, което е малко трудно за четене (можете да промените размера на прозореца, но това не прави ” t отстраняване на проблема).  

Не забелязахме никакви проблеми с производителността, докато се подлагаме на нашите тестове за синхронизация, но ако това стане проблем, можете да намалите скоростите на синхронизацията, за да направите Sync.com по-управляем. Можете да изберете твърда капачка като 1Mbps или да изберете опцията по подразбиране „автоматично“.

Няма опция за неограничена употреба на честотна лента, което означава, че винаги има вероятност синхронизацията да се забави, независимо от това дали имате поставена капачка. Много други инструменти за съхранение в облак включват „неограничена опция“ и Sync.com също трябва.

Подобно на селективните контроли за синхронизиране, опциите на дросела също са малко трудни за четене. Преобразяването на настолен клиент ще бъде много оценено.

Най-общо казано, Sync.com движи файловете ефективно. Никога не сме срещали проблеми с него, въпреки че тествахме услугата често през последните няколко години.

МЕГА

Не е изненада, MEGA следва същия подход като Sync.com при използване на папка за синхронизиране за съхраняване на файлове както на вашия твърд диск, така и в облака. Папката се нарича „MEGA.“

Поставихме MEGA на идентични тестове, както сме използвали със Sync.com, като отчита колко време отне да се качи и изтегли същата папка от 1 GB през същата WiFi мрежа. Ето какво имаме:

Първи опит: Втори опит: Средно:
Време за качване:32 минути39 минути35,5 минути
Време за изтегляне:10 минути8 минути9 минути

Скоростите бяха доста по-лоши от тези, публикувани от Sync.com. Този резултат е може би донякъде изненадващ, тъй като MEGA има центрове за данни по целия свят, докато Sync.com е само в Канада. Докато работехме с доста голям набор файлове, очаквахме по-добро.

Други потребители на MEGA съобщават за бавни скорости. Също така чухме съобщения за файлове, които не се качват, но не изпитахме този конкретен проблем.  

MEGA има селективна синхронизация, но странно реализирана. Когато за пръв път влезете в настолния клиент, ще имате възможност да изберете пълно или селективно синхронизиране. Странно, изглежда, че няма начин да зададете избирателна синхронизация по-късно, ако отидете с пълна синхронизация.

Има опция за намаляване на скоростта на синхронизиране, която намирате в раздела за честотна лента на прозореца с настройки.

Подобно на Sync.com, MEGA ви позволява да заглушите скоростта на синхронизиране. За разлика от Sync.com, можете да кажете на MEGA да не ограничава скоростите на синхронизиране изобщо, въпреки че по подразбиране е автоматичен газ за качване на файлове. Или можете да зададете всяка твърда капачка, която искате.  

Кръгли две мисли

Резултатите от нашите тестове за скорост на синхронизиране благоприятстват Sync.com от доста. Освен това Sync.com изглежда не привлича същия калибър на оплаквания за надеждност, каквито прави MEGA.

Докато клиентът на работния плот на MEGA изглежда по-хубав от това, което разработчиците в Sync.com са взели заедно, настройването на селективна синхронизация с MEGA е много по-объркващ процес. Основният проблем, който имаме със Sync.com, е, че не можете да го кажете да не ограничава честотната лента. Добавете резултатите и победителят в този кръг е ясен. 

Кръг: Точка за синхронизация за Sync.com

Sync.com лого
Лого на MEGA

3

Споделяне

И Sync.com, и MEGA ви позволяват да споделяте файлове с други, очевидно разширение на облачното хранилище. Подходът, който двамата предприемат, е да генерира връзки, които позволяват на другите да изтеглят вашите файлове или достъп до папки. Както обаче ще видим в третия кръг, има много повече от това.

Sync.com   

Sync.com ви позволява да създадете връзка, за да споделяте файлове директно от вашата файлова система, като кликнете с десния бутон върху всеки файл и изберете „създаване на връзка“. По този начин ще копирате връзката в клипборда ви.

Има и опция за „управление на връзката“, след като е създадена, но това просто ще ви отведе онлайн до уеб интерфейса на Sync.com. Споделянето на връзки от уебсайта е много по-лесно, за да бъда честен.

Към всяка папка и файл е прикрепен бутон за споделяне.  

Кликнете върху този бутон, за да споделите съдържанието си и ще се отвори прозорец с няколко опции. Най-отгоре ще видите уникална връзка. Тази връзка позволява на другите да изтеглят файлове, които сте съхранили в облака.

Можете да копирате връзката за споделяне или да добавите имейл адреси за получатели. Има и опция под връзката към файла, за да промените настройките на връзката си.

Sync.com получава тази част правилно, като ви позволява да зададете както пароли за връзки, така и дати на изтичане. Това помага да се предотврати неправомерното използване на връзки. Макар че подобни предпазни мерки може да изглеждат като „безразсъдни“, много услуги за съхранение в облак не се притесняват, а някои, като Dropbox, таксуват допълнително (вижте нашия преглед на Dropbox за повече информация по този въпрос).

Можете също да зададете ограничения за изтегляне на връзки и да получавате известия за активността на връзките. Sync.com е също една от малкото услуги с нулево познание, за които знаем, че разширява тази сигурност до споделени файлове, които тя нарича „подобрена сигурност“. Ще говорим повече за криптирането в следващия кръг.

С папки можете да генерирате връзка или да изберете опция, наречена „сътрудничи с други хора“. Сътрудничество ви позволява да поканите други хора да имат достъп до вашите папки и да им дадете разрешения за достъп.

Когато споделяте папка чрез връзка с Sync.com, тези, с които сте я споделили, могат да изтеглят отделни файлове в нея или всички наведнъж като zip файл. Добавянето на .zip файл е нова функция и тази, която е много ценена.   

Sync.com ви позволява също да изисквате файлове, като генерирате връзка за качване за определена папка.

И накрая, раздели на браузъра за „връзки“ и „споделяния“ ви позволяват бързо да проверите какво съдържание споделяте, да промените настройките на връзките и деактивните връзки.

МЕГА

Основният подход за споделяне на файлове с MEGA работи много като Sync.com.

В папката за синхронизиране на MEGA можете да щракнете с десния бутон върху всеки файл и да изберете „Вземете MEGA връзка“, за да генерирате връзка, която е запазена в буфера ви. Или можете да влезете в уеб интерфейса на MEGA и да направите същото.

Това от браузъра ви дава повече възможности, така че това е може би по-добрият начин да го направите. Те включват способностите за генериране на връзка със или без ключ за криптиране, вграден в нея. 

Изпращането на връзка с прикачения ключ означава, че всеки с тази връзка може да получи достъп до вашия файл. Изпращането на ключа без прикачената връзка ви позволява да разпространявате ключа отделно, в идеалния случай в защитен канал. По този начин ключът е като парола.

Ако сте абонат, можете също да добавите пароли и дати на изтичане на линкове. Отново това са стъпки, които много услуги за съхранение в облак не предприемат, така че кудо да MEGA тук. Още по-добре, споделянето на файлове с MEGA запазва криптирането на знания с нулево познание. Както споменахме, влезте в това какво означава в нашия кръг за сигурност.

Няма опция за изпращане на връзката до конкретни имейл адреси, но това е по-малко неудобство, тъй като вие просто копирате и поставите връзката в тялото на имейла. Когато споделяте папка, има опция „споделяне“, която ви позволява да въвеждате имейл адреси. На всеки имейл адрес могат да бъдат зададени разрешения за папки, които включват четене, четене / запис и пълен достъп.

MEGA не ви позволява да задавате известия за активността на връзката или да задавате ограничения за изтегляне. Няма и раздел „споделен“, който да проверява какви връзки сте създали, всички от които могат да доведат до проблеми, ако не сте внимателни. Има обаче раздел „споделено с мен“ за достъп до съдържание, до което са ви предоставили достъп други потребители на MEGA. 

Кръгли три мисли

MEGA прави много добри неща, когато става въпрос за споделяне на файлове: запазва криптиране с нулево знание за файлови споделяния, позволява ви да зададете парола и дати на изтичане и да зададете разрешения за папки.

За всичко добро, което прави, MEGA има няколко ярки пропуска, като без известия за активност на връзката и няма начин за бърз одит на споделени папки и файлове. Sync.com не само не споделя същите грешки, но има и няколко други отлични функции за споделяне като способността за генериране на връзки за качване.

Кръг: Точка за споделяне за Sync.com

Sync.com лого
Лого на MEGA

4

Сигурност

Облачната сигурност винаги е обезпокоителен при сравняване на услугите за съхранение в облак. В този случай това е особено интересно сравнение, тъй като Sync.com и MEGA са две от най-популярните услуги за съхранение в облак с нулево знание.

Шифроването на нулевите знания е по-продаваем начин за изказване на частно криптиране от край до край. Предимството е, че сами трябва да задържите ключовете си за криптиране; компанията за съхранение в облак не съхранява копия. Това означава, че никой освен вас и тези, на които предоставяте достъп, никога не могат да дешифрират вашите файлове.  

Sync.com

Sync.com криптира файлове с помощта на AES 256-битово криптиране. Файловете в транзит са допълнително защитени с TLS тунели и ключовете за криптиране, защитени с помощта на 2048-битов RSA. Това помага да се защитят атаките на човек в средата и други видове онлайн подслушване.  

Всичко това е доста често срещано. Това, което отделя Sync.com от повечето основни услуги за съхранение в облак, е фактът, че не само файловете са кодирани при транзит и в покой, но никога не се дешифрират от момента, в който напуснат компютъра ви, до момента, в който отново получите достъп до тях. Само вие можете да дешифрирате вашите файлове.

Докато ключовете за криптиране са до невъзможност за пропукване, същото не може да се каже за ужасни пароли. 256-битов ключ за криптиране теоретично може да отнеме милиарди години, за да се напука груба сила. Слабите пароли могат да бъдат отменени за няколко часа.

Най-доброто, което можете да направите, за да предотвратите това, е да се уверите, че използвате силна парола. Sync.com обаче помага и с опция за активиране на двуфакторна автентификация (2FA).

При включване на 2FA само вашата парола няма да е достатъчна за достъп до вашия акаунт от машина, която Sync.com не разпознава. Влизането при такива условия ще изисква специален код за защита, изпратен до вашия имейл адрес или мобилно устройство (с помощта на Google Удостоверител).

Sync.com поддържа и втвърден център за данни, който е сертифициран по SOC-1. Той е създаден да издържа на природни бедствия и да предпазва както от физически, така и от онлайн атаки.

Центърът за данни Sync.com също се намира в Торонто, Канада. Предимството на това е, че в Канада като цяло има по-подходящи закони за поверителност от САЩ, където се намират повечето други услуги за съхранение в облак.

Накрая ще отбележим, че Sync.com ви позволява да се върнете към предишни версии на файлове. Въпреки че тази функция може да се използва по-често за връщане на нежелани промени на файлове, тя може да се използва и за отмяна на повреди, причинени от зловреден софтуер, включително откупуващ софтуер.

Sync.com всъщност поддържа неограничени версии, които не се врязват във вашето облачно пространство за съхранение. Това е една от малкото облачни услуги за съхранение, които не налагат ограничения или изтриват стари версии във времето.

МЕГА

MEGA е услуга за съхранение в облак с нулеви знания, точно като Sync.com. Както бе отбелязано, тя разширява това ниво на криптиране и за споделяне на файлове.

MEGA също използва AES протокола за кодиране на файлове, въпреки че действителното ниво на криптиране, 128-битово, е по-слабо от това, използвано от Sync.com. Но не позволявайте това да ви разлюля. AES 128. Подобно на AES 128, не се знае, че е спукан и всъщност вярва, че ще са необходими милиарди години за суперкомпютър, въпреки че квантовите изчисления биха могли да свият това число в близко бъдеще. AES 128 също има предимството на по-малко напрежение на процесора от AES 256.

При MEGA са въведени защити за транзит, използвайки очаквания подход на TLS за сигурни връзки.

MEGA няма опция за двуфакторно удостоверяване, което е проблем, който донякъде отменя предимството на нулевото познание. Уверете се, че имате добра парола и не е тази, която използвате другаде, ако съхранявате поверителна информация с MEGA.  

MEGA сървърите са разположени в Люксембург, Германия, Франция, Холандия, Канада и Нова Зеландия, където е седалището на компанията. Поверителността се счита за основно човешко право в Нова Зеландия, а законите за поверителност в ЕС и Канада също са силни.

MEGA не поддържа версията на файловете, което е факт, който ни изненадва отново всеки път, когато го научим. Това го прави абсолютно безполезен срещу повреждането на файлове, причинено от онлайн атаки.

Кръг четири мисли

Братството с нулеви знания е малко със облачно хранилище и не включва харесванията на Dropbox, Google Drive или OneDrive. Поради това не би трябвало да е изненада, че Sync.com и MEGA се класират в най-добрия ни преглед в облачно хранилище с нулеви знания.

Ние обаче даваме кимване на Sync.com въз основа на две много важни съображения: двуфакторна автентификация и неограничена история на версиите. Не само, че MEGA не включва 2FA, услугата поддържа всички стари версии на файловете.  

Sync.com използва и по-сигурен подход за споделяне на файлове. Да, обсъждахме това в предишния кръг, но изведнъж се почувствахме като натрупване.

Кръг: Точка за сигурност за Sync.com

Sync.com лого
Лого на MEGA

5

Присъдата

Четири кръга. Четири победи за Sync.com. Sync.com старателно се справи с MEGA.

Добре, така че имаше повече от няколко аспекта на облачното хранилище, в което не влязохме. Например, не говорихме за поддръжка на платформа, която може да е тръгнала по пътя на MEGA въз основа на факта, че има клиент на Linux, а Sync.com не. (Прочетете нашата най-добра облачна памет за Linux за повече информация за това).

Също така не сме разговаряли с поддръжката, която щеше да отиде до Sync.com въз основа на факта, че MEGA често отнема няколко дни, за да отговаря на имейлите ни, докато Sync.com обикновено се връща при нас след няколко часа в делничните дни.

Независимо как го въртим, просто не можем да предвидим сравнение, при което MEGA в крайна сметка изчерпва Sync.com като по-добрата услуга. MEGA не е съвсем сама там, тъй като Sync.com ofte излиза отгоре.

Въпреки това, с pCloud, Dropbox, Google Drive, OneDrive и дори iCloud, можем да си представим случаи на многократна употреба, при които една от тези услуги би победи Sync.com. Единственото нещо, което MEGA наистина прави за Sync.com, е 50 GB безплатно облачно съхранение.  

Накратко, MEGA е най-доброто хранилище в облак за хора, които искат да получат безплатно хранилище (не че има нещо лошо в това) и всъщност няма нищо друго.

Краен победител: Sync.com

Имате ли собствено мнение? Със сигурност си! Уведомете ни в коментарите по-долу.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me