Sync.com срещу Dropbox: Epic Battle of the Clouds

Подобно на дива, Dropbox има поляризиращ ефект. Някои се кълнат в него, други се кълнат в него. Далеч от разрешаването на дебата, мислехме, че ще хвърлим малко гориво в огъня с синхронизиране без задържане. Претендентът: никерен фокусиран на поверителност Sync.com.


Както Dropbox, така и Sync.com често са включени в нашия постоянно развиващ се списък на най-добрите доставчици на съхранение в облак. Това и фактът, че те спечелиха уважението ни тук в Cloudwards.net по много различни причини, прави това, което смятахме, че е много убедителен контраст.

Ние също сме гадни за история на недоумение, така че има това. След като прочетете, не забравяйте да разгледате нашата библиотека с отзиви за облачно съхранение, където ще намерите нашия пълен преглед на Sync.com и преглед на Dropbox.  

Битка за най-добро облачно съхранение: Sync.com срещу Dropbox

Dropbox отдавна е един от лидерите в облачното поле за съхранение. Основателят Дрю Хюстън измисли модела на папка за синхронизация, който често се използва днес, а Dropbox е един от най-добрите инструменти за съхранение в облак за сътрудничество и производителност. Отчасти поради тези причини Dropbox претендира за над 500 милиона потребители днес.

Междувременно, Sync.com в последния доклад имаше 260 000 потребители, включително бизнеса. Докато броят на клиентите на Sync.com се удвои през 2016 г., това очевидно е далеч зад Dropbox в конкурса за популярност.

Общо активните потребители обаче не са всичко. Въпреки че няма да отречем, че Sync.com изостава от Dropbox в производителността функции, подобно на Google Drive и OneDrive, това е интригуваща опция за съхранение в облак, струваща сериозен поглед.

Докато вървим напред, бързо ще разберете защо Cloudwards.net класира Sync.com като една от най-добрите алтернативи на Dropbox. Разработихме сравнението в четири кръга: цена, синхронизиране на файлове, споделяне на файлове и сигурност. Да започваме.

1

Разходи за съхранение

Ще започнем нещата, като сравним цената на личното облачно съхранение за всяка услуга. Докато долният ред не е всичко, той също не е нищо.

Sync.com

Домашните потребители могат да използват Sync.com безплатно и с 5GB безплатно хранилище. На всичкото отгоре можете да предложете Sync.com на приятели, за да спечелите 1 GB допълнително съхранение на реферал. Вашите приятели също ще получат допълнителни 1GB.  

Можете да публикувате своята реферална връзка в своя блог или Twitter, за да печелите повече, и няма ограничение за това колко безплатни гигабайта можете да рейкнете. Тази щедра политика за реферали превърна Sync.com високо в класацията ни за най-добро безплатно съхранение в облак.

Ако имате нужда от повече място, отколкото можете да получите безплатно, можете да изберете един от два лични плана: 500GB или 2TB.

И двата плана трябва да се плащат ежегодно и предварително, но това е наистина единственият недостатък. 500 GB за съхранение за $ 49 на месец работи до малко над $ 9 на месец, докато 2TB за $ 96 долара годишно работи до $ 8 на месец. Така или иначе е изгодно, въпреки че планът за 2TB със сигурност е по-добрата сделка.

Ако свършите с угризението на купувача, имате и 30 дни, за да поискате обратно парите си, без зададени въпроси. Не сме чували за оплаквания относно Sync.com, които не спазват тези условия.

Dropbox

Подобно на Sync.com, Dropbox предоставя безплатен личен план. Въпреки това не е толкова щедър от само 2 GB.

Същото се отнася и за рефералната програма Dropbox, която ви осигурява 500MB допълнително съхранение, за максимум 16GB на безплатен план. Абонирайте се обаче и получавате 1 GB съхранение на реферал, а капачката достига до 32GB.

Dropbox има два лични плана за избор, като Sync.com, но или получавате само 1 TB облачно съхранение. Няма опция за повече или по-малко.

Dropbox Plus е планът, който повечето потребители изпълняват, и струва $ 9,99 на месец или $ 99,99, ако плащате за година напред. Годишната опция достига 8.12 долара месечно, спестяванията, които всъщност не оправдават ангажимента.  

Dropbox Plus всъщност липсва някои ключови функции, включително селективна синхронизация и разширени функции за споделяне. Ще докоснем и двете, когато покрием синхронизирането във втория кръг и споделянето в третия кръг.

Предимствата на плащането на $ 19,99 за Dropbox Professional включват 120-дневна версия на файлове, разширени функции за споделяне, търсене на текст, търсене на изображения и „интелигентна синхронизация“, функция, която ще докоснем в следващия кръг.

Това са хубави функции, но значително по-малко, така че, когато вземете предвид факта, че те удвояват цената.

Кръгла първа мисъл

Sync.com ви предоставя повече безплатно облачно съхранение от Dropbox. По-голямата точка в негова полза обаче е неговият 2TB план. Това е един долар по-малко от Dropbox Plus за два пъти повече място за съхранение. Sync.com не само е по-добра сделка от Dropbox, но е и една от най-добрите сделки в облачното хранилище.

Кръг: Цена на точка за съхранение за Sync.com

Sync.com лого
Dropbox лого

2

Синхронизиране на файлове

Синхронизирането на файлове или просто „синхронизиране“ за кратко ви позволява да свързвате няколко устройства към облака, за да споделяте файлове между тях. Целта е редактирането на файлове, направено на едно устройство, автоматично да се прехвърля на други устройства, така че да нямате скрипка с USB устройства.

В този кръг ще разгледаме как Sync.com и Dropbox подхождат към синхронизирането и колко добре го правят. Ще включим някои резултати от скоростта, за да помогнем да определим победител.

Тези тестове са извършени по WiFi мрежа със скорост на интернет с 10 Mbps нагоре и 22 Mbps надолу от тестово място в Югоизточна Азия. Вашите собствени скорости вероятно ще се различават значително в зависимост от това къде се намирате и вашата интернет връзка, но това би трябвало да ви даде представа за относителната ефективност.

Sync.com

Sync.com управлява синхронизацията чрез папка за синхронизиране, като повечето облачни услуги за съхранение. Инсталирайте настолния клиент и тази папка се добавя към вашата файлова система.

Плъзнете файлове в папката за синхронизиране, за да ги изпратите до вашия облак и други устройства. В дизайна няма нищо особено, но ето как трябва да бъде: просто.  

Важното е колко бързо се копират файловете. Ето резултатите от нашите тестове за скорост със Sync.com:

Първи опит:
Втори опит:
Средно аритметично:

Време за качване:16 минути, 32 секунди14 минути, 03 секунди15 минути, 29 секунди
Време за изтегляне:6 минути, 56 секунди6 минути, 42 секунди6 минути, 49 секунди

Тези скорости не са ужасни, когато вземете предвид, че центърът за данни на Sync.com се намира в Канада, от другата страна на света. Най-малкото, те са сравними с други услуги, които сме тествали. Имайте предвид също, че обикновено няма да качвате и изтегляте 1GB файлове, освен ако не работите с видео.

Бързината обикновено е най-добра, но синхронизацията може да забави друга дейност, ако компютърът ви работи с ограничени ресурси. По подразбиране Sync.com регулира честотната лента автоматично, така че да не пречи на други процеси. Можете обаче да го затваряте и ръчно.

Трябва само да отидете на иконата на лентата на заданията Sync.com, да изберете „предпочитания“ и да се насочите към раздела „мрежа“ на прозореца, който се отваря.

Няма опция за “неограничена” честотна лента, въпреки че въз основа на нашите тестове за скорост по-горе, Sync.com изглежда ефективно използва това, което е на разположение.

Въпреки че синхронизирането е полезна функция, възможността за превключване на синхронизирането ще бъде по-важна за някои потребители. Това е така, защото със синхронизирането, вие съхранявате файлове както на вашия твърд диск, така и в облака. Ако искате да използвате облачно хранилище, за да изчистите място на твърдия си диск, синхронизирането е контрапродуктивно.

За да отговори на тази потребност, Sync.com предоставя това, което е известно като селективно синхронизиране. Достъп до тази функция от иконата на лентата на задачите Sync.com, като изберете „предпочитания“ и отворете раздела „разширени“.   

Премахнете отметката от папки и те вече няма да се съхраняват на твърдия ви диск.

Един от недостатъците на интегрирането на Sync.com на тази функция е, че вече няма да можете да виждате несинхронизирани папки във вашата файлова система. Ще трябва да използвате интерфейса на браузъра Sync.com. Dropbox има решение на този проблем – ако желаете да платите за него.

Dropbox

Подобно на Sync.com, Dropbox също така инсталира папка за синхронизация във вашата файлова система, когато инсталирате клиента. Както споменахме, това всъщност е механизъм, който Dropbox е измислил.

Извършихме същите тестове за скорост на синхронизация с Dropbox, които направихме със Sync.com, през същата WiFi мрежа. Таблицата по-долу показва резултатите.

Първи опит:
Втори опит: средно:
Време за качване:16 минути16 минути16 минути
Време за изтегляне:6 минути6 минути, 30 секунди6 минути, 15 секунди

Изглежда, Dropbox използва много по-добре наличната честотна лента от Sync.com. Dropbox има сървъри в САЩ и Европа, въпреки че само бизнес клиенти могат да използват европейските съоръжения. Все пак множество центрове за данни в САЩ трябва да помогнат да се избегнат затрудненията.

Dropbox също така ви позволява да ограничите скоростта на качване и изтегляне чрез достъп до настройките на клиента чрез иконата на работния плот на лентата на задачите. (Менюто на лентата със задачи Dropbox всъщност е много по-добре разработено от това на Sync.com, въпреки че ние не влагаме във фабриката вкус).  

Dropbox Network Bandwidth

По подразбиране Dropbox, като Sync.com, автоматично настройва скоростите на качване, така че да не пречи на друга дейност. Също като Sync.com, можете също така ръчно да ограничите скоростта. За разлика от Sync.com, Dropbox има и настройка „без ограничение“, която ще увеличи максималната честотна лента, независимо какво още се случва.

Там, където Dropbox наистина надминава Sync.com, се използва за копиране на файлове на ниво блок. Този метод на копиране означава, че когато редактирате файл, само редактираната част от файла се презаписва в облака, вместо да копира целия файл.

Този подход значително подобрява скоростта на синхронизация, което го прави донякъде изненадващо, че повече решения за съхранение в облак не са последвали примера. В момента единствените, които предлагат копиране на блокчейн ниво, за което знаем, са Amazon Drive, OneDrive (за MS Office файлове) и Egnyte, нашият избор за най-добрата корпоративна синхронизация и услуга за споделяне.   

Dropbox предоставя както стандартни възможности за синхронизиране на селекции, така и вие сте готови да разгърнете акаунта в Dropbox Professional, подобрената версия, Smart Sync.

Селективното синхронизиране се управлява чрез раздела „синхронизиране“ на инструмента за предпочитания на настолния клиент.  

При стандартна селективна синхронизация всички избрани за синхронизиране папки вече няма да се показват в папката ви за синхронизиране на Dropbox. Smart Sync ви позволява все още да виждате и да получавате достъп до тях, подобно на мрежово устройство. Това е голямо подобрение, но това, което желаем, беше включено безплатно.  

Кръгли две мисли

Dropbox не само е измислил съвременния подход за синхронизиране, който всички използват днес, компанията продължава да задава лентата. Бързо е при първоначално прехвърляне на файлове и функции като синхронизиране на ниво блок и интелигентно синхронизиране значително подобряват потребителското изживяване.

Sync.com, въпреки името си, не е достатъчно измерим. Това не означава, че се представя лошо. Освен това, поне според това, което ни казаха от Sync.com, защитата от криптиране на нулевите знания на услугата, за която ще говорим в четвърти кръг, не й позволява да прилага синхронизиране на ниво блок.

На всичкото отгоре, действителният процес на частно криптиране на файлове вероятно забавя нещата. Най-голямата производител на разлика обаче вероятно е, че Sync.com просто няма инфраструктурата на Dropbox, който като множество центрове за данни е на разположение.

Извинете настрана, ако търсите течна синхронизация на устройството, Dropbox е най-добрият ви залог.

Кръг: Точка за синхронизиране на файлове за Dropbox

Sync.com лого
Dropbox лого

3

Споделяне на файлове

Споделянето на файлове позволява на другите да преглеждат или изтеглят файлове в облачното ви хранилище. Подобно на синхронизирането, повечето компании следват същия основен подход за внедряване, който е да генерират връзки, сочещи към папки и файлове. Отново обаче някои компании се справят по-добре от други.

Нека да видим как правят Sync.com и Dropbox.

Sync.com

Можете да споделяте съхранени файлове с Sync.com както чрез интерфейса на браузъра, така и през мобилните приложения Sync.com, достъпни за Android и iOS.

Файловете могат да бъдат споделени в браузъра, като щракнете върху свързания с тях „бутон за споделяне“.

Това генерира връзка, сочеща към този файл, който можете да копирате, за да разпространявате ръчно или да споделяте по имейл.

Едно от нещата, които направиха Sync.com любим на Cloudwards.net, е, че той не спира дотук. Услугата ви позволява да прикачите към връзки както пароли, така и дати на изтичане, стига да сте платен клиент.

Някои услуги започват да влизат в тази лента, като предлагат едни и същи функции, но повечето не. Sync.com отива дори по-далеч, като също така ви позволява да зададете ограничения за изтегляне на връзки, да получавате известия за активност на връзки и да проверявате статистиките за изтегляне.

Още по-добре потребителите на Sync.com могат да добавят „подобрена поверителност“ към връзките, което ги прави нулеви познания. Отново ще говорим повече за нулевите знания в нашия кръг за сигурност, но в основата си това е начинът да гарантираме, че никой освен вас и тези, с които споделяте вашите файлове, не могат да ги декриптират..

Със Sync.com можете също да споделяте достъп до папки, който работи по същия начин като споделянето на отделни файлове. Когато споделяте папка, на всеки файл вътре се дава отделна връзка. Тези, които имат достъп до папката, могат да ги изтеглят поотделно или да ги изтеглят всички заедно като .zip файл.

Можете също да поканите потребителите да имат достъп до папки въз основа на техния адрес, вместо да генерират връзка. По този начин можете да давате на разрешения на отделни лица като изглед само, да редактирате и каните. Връзки, които могат да позволяват на другите да качват файлове в облачното ви хранилище, са друга възможност.

Опциите за споделяне от вашия смартфон са подобни, благодарение на подобренията, направени през септември 2017 г. Преди това мобилното приложение не можа да споделя файлове.

Dropbox

Dropbox също така ви позволява да споделяте файлове както от браузърския му интерфейс, така и от приложенията за Android или iOS. Dropbox има добавеното предимство пред Sync.com с споделянето директно от папката за синхронизиране на вашия работен плот.

Споделеното чрез браузъра се извършва чрез натискане на бутона „споделяне“, свързан с която и да е папка или файл. Това отваря прозорец, в който можете да въведете имейл адреси или да копирате връзката, която да споделяте ръчно.

Споделянето на папки добавя допълнителни опции за разрешения за редактиране на съдържание. Можете също така да предоставите на тези с разрешения за редактиране възможността да управляват папки.

Dropbox има настройки и за връзка, и за изтичане на срока на годност, но достъпът до тях изисква Dropbox Professional, което изглежда малко оскъдно в частта на Dropbox.

Dropbox не ви позволява да ограничите изтеглянето на връзки или да получавате известия за активност, но има няколко полезни, свързани изгледа.

Първият е изглед на „споделяне“, в който можете да получите бърз преглед на папки и файлове, които споделяте, и създадени връзки. Вторият е изглед „заявка за файлове“, който ви позволява да изисквате файлове от други хора и да ги качвате в акаунта си в Dropbox, дори ако самите те не са клиенти.

Мобилното приложение Dropbox също ви позволява да споделяте съдържание, но не ви позволява да защитите с парола или да добавите дати за изтичане на валидност към връзки, дори и с Dropbox Professional. Приложението също не включва двата споменати изгледа („споделяне“ и „заявки за файлове“).  

Кръгли три мисли

Споделянето на файлове с Dropbox е удобно, особено с възможността да споделяте файлове директно от вашата файлова система. Няма съмнение обаче, че възприетия подход не е толкова сигурен, колкото този на Sync.com и няма да бъде дори ако паролата за връзка и датите за изтичане на срока на годност са включени с Dropbox Plus.

Sync.com просто има наистина солиден подход за споделяне на файлове, който нито една друга услуга за съхранение в облак – не само Dropbox – не съвпада в момента. Подобно на Dropbox задава тенденциите при синхронизиране, Sync.com задава тенденции при споделяне на файлове.

Поради тази причина ние избираме Sync.com за най-доброто облачно хранилище за споделяне на файлове, избивайки Dropbox. Вероятно разбира се, че Sync.com също изпреварва Dropbox в трети кръг.

Кръг: Точка за споделяне на файлове за Sync.com

Sync.com лого
Dropbox лого

4

Сигурност

Съхраняването на вашите файлове в облака е удобно, но за някои това е и разбираемо плашещо предложение. Вината за хакери с висок профил, като прословутото „фапиране“ и други подобни, често се поставя пред вратата на технологичните компании, докато обикновено те са по-скоро резултат от слаби пароли, а не лоша облачна сигурност.   

Въпреки това, все още има достатъчно услуга за съхранение в облак, за да се уверите, че не сте най-лошият си враг, освен че гарантира, че дори услугите им да са нарушени по някакъв начин, вашите файлове ще останат частни. Вижте онлайн ръководството за поверителност на Cloudwards.net за повече начини да бъдете в безопасност.  

Sync.com

Sync.com прави това, което трябва да бъде очакване за всяка облачна услуга за съхранение на данни, като криптира вашите файлове както в транзит, така и в покой.

Много малко компании за съхранение в облак все още не криптират потребителски файлове, съхранявани на сървърите им, като Amazon Drive и OneDrive (за домашни потребители, така или иначе) са двете най-големи имена, които все още не са се захванали заедно.  

Използваният метод на криптиране е 256-битов AES, който по повечето оценки ще отнеме дори най-бързите суперкомпютри в света милиарди години за дешифриране. Sync.com също така защитава предаването на данни с помощта на TLS / SSL и 2048-битов RSA, за да предотврати успешното подслушване онлайн.

Отново по-голямата част от това е стандартна тарифа в наши дни. Там, където Sync.com се отделя от пакета, е като позволява на потребителите да закачат ключовете за декриптиране на тези файлове, вместо да се задържат върху тях самите.

Файловете са кодирани преди да напуснат устройството ви и не се шифроват, докато не ги изтеглите. Използваната парола за криптиране се генерира въз основа на зададената от вас парола, която Sync.com никога не знае.

Наречено криптиране с нулево знание, това е най-добрият подход за запазване на вашите файлове. Това означава, че никой от Sync.com не може да чете вашите файлове, било то за маркетингови или юридически цели или в резултат на нарушение на центъра за данни.

Недостатъкът е, че ако забравите паролата си, Sync.com също не може да я нулира, така че ще загубите достъп до вашите файлове. Ако решите Sync.com, уверете се, че съхранявате паролата си някъде на сигурно място, като облачен мениджър на пароли.

Ако не се доверите да си спомняте, можете да оставите Sync.com да запази паролата си вместо това или да предоставите подсказка за парола, за да може компанията да се запази.  

Дори при налично криптиране с нулево знание и 256-битов AES, слабата парола може лесно да бъде хакната. Ще искате да се уверите, че предприемате стъпки за създаване на силна парола, но може също така да се възползвате от опцията за двуфакторно удостоверяване на Sync.com.

Двуфакторно удостоверяване означава, че дори ако някой открадне или познае паролата ви, той няма да може да влезе в акаунта ви от собствения си компютър, без също да въведе специален код.

Когато влезете от непознато устройство, Sync.com ще ви изпрати този код чрез имейл съобщение, за да можете да получите достъп. Можете също да използвате Google Удостоверител.

Друго предимство на използването на Sync.com е местоположението на компанията в Торонто. Това означава, че се урежда от законите за поверителност на Канада, съобразени с потребителите, посочени в PIPEDA (Закон за защита на личната информация и електронните документи).

Dropbox

Файловете се криптират по време на транзит и в покой с Dropbox, но този процес не е от край до край. След като пристигнат в центъра за данни на Dropbox, преди да бъдат съхранени на сървъра, те се дешифрират и след това отново се шифрират.

Причината Dropbox да предприеме този подход е да отдели съдържанието на вашите файлове от неговите метаданни, което се отнася до елементи като имена на файлове, видове и размери.

Dropbox дърпа тази информация за индексиране, което ускорява достъпа до файлове. Въпреки че производителността е по-възходяща, тя работи не защото Dropbox отделя метаданните, а защото не го криптира отново, както прави със съдържанието на вашия файл.

Има доста малко други, които могат да разкажат за вас само от метаданните на вашия файл. Добрата новина е, че Dropbox поне съхранява метаданните на отделен сървър от файловото съдържание.

Нивото на криптиране, използвано от Dropbox за осигуряване на файлово съдържание, е 256-битов AES. При транспортиране той използва 128-битов AES заедно с TLS / SSL тунели. 128-битовият AES е по-слаб, но също така и по-бърз и подобно на 256-битовия AES ще отнеме непрактично време, за да се напука груба сила.

Dropbox също така поддържа двуфакторно удостоверяване, за да се предпази от кражба на парола. Когато влизате в акаунта си на непозната машина, можете да поискате Dropbox да потвърди самоличността ви или чрез текстово съобщение или мобилно приложение за удостоверяване.

Dropbox със седалище в САЩ, който за съжаление няма най-стерлинговата репутация по отношение на поверителността на потребителите. Програмата за наблюдение на НСА ПРИЗЪМ, разкрита през много публични прояви през 2013 г., все още продължава. През 2016 г. ФБР заведе Apple пред съда, за да опита да принуди компанията да разработи криптиране отзад, което позволява достъп до данни на iPhone.

ФБР загуби случая, но и него, и PRISM сочат готовност за нахлуване на частна информация, съхранявана по електронен път. Това може да е причина някои да предпочетат да съхраняват данните си извън САЩ.

Кръг четири мисли

Не всички ще се грижат за това, NSA да има достъп до техните данни и за повечето хора няма да има значение къде се съхраняват данните им. Местоположението на Sync.com Канада е предимство за поверителност, но далеч по-голямото предимство, което има над Dropbox, е използването на криптиране с нулево знание.

Можете справедливо да посочите, че Dropbox не би бил услугата за съхранение в облак, която е с частно криптиране. Фактът, че се държи на вашите ключове за криптиране, позволява на индексните му файлове, което повишава производителността. Бързият достъп до файлове е огромна част от причината услугата да има 500 000 потребители.

Въпреки това няма малко съмнение, че Sync.com е по-сигурен. И ние дори не изтъкнахме факта, че Dropbox имаше 68 милиона потребителски пароли, откраднати през 2012 г..

Кръг: Точка за сигурност за Sync.com

Sync.com лого
Dropbox лого

5

Присъдата

Sync.com взе три от четири кръга, но ще бъдете правилно да се обадите. Afterall, ние не създадохме едно от най-големите предимства на Dropbox пред Sync.com, които са интегрираните му приложения за производителност.

Dropbox има способно приложение за бележки, наречено Dropbox Paper, което ви позволява да записвате мисли и минути за срещи и да ги държите в облака. Освен това ви позволява да преглеждате файлове от браузъра си и да редактирате документи на Microsoft Office благодарение на интеграцията с Office Online.

Sync.com не ви дава нищо от тези неща, дори само защото подходът за блокиране към криптирането затруднява интеграцията на браузъра. Въпреки това, във вакуум, много потребители ще избират Dropbox над Sync.com за неговите инструменти.

За нас късмет, не живеем във вакуум. Както Google Drive, така и OneDrive например имат повече и по-добре интегрирани приложения за производителност от Dropbox. Фактът, че Google Drive ви предоставя и 15 GB свободно пространство за съхранение в облак, му помогна да ускори миналия Dropbox при общ брой потребители с 800 000 при последно броене (прочетете ревюто ни в Google Drive).

Причината, която представяме всичко това в статия за Sync.com и Dropbox, е, че с инструментите си за производителност и щедрото безплатно съхранение можете да използвате както Google Drive, така и Sync.com, за да извлечете ползите от двете за по-малко от Dropbox абонамент.

Всъщност се чувства толкова правилно, че написахме статия за потенциалното партньорство. Романтично, нали??

Когато се свежда до него, единствената наистина убеждаваща причина за използване на Dropbox над Sync.com или друго облачно хранилище е, че той обработва синхронизирането на файлове толкова добре. Отвъд това, Sync.com предлага много по-добра стойност с 2TB място за съхранение за 8 долара на месец и много по-сигурен подход за споделяне и криптиране на файлове.

Краен победител: Sync.com

Sync.com е наш избор, но ние приветстваме разликата в мненията. Пуснете ни някаква представа по темата в коментарите по-долу. Ние също правим въпроси.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me