Най-добро съхранение в облак за сътрудничество до 2020 г.

Ако някога сте работили от вкъщи, дори само за работата си от девет до пет, знаете, че може да е трудно. Трябва да направите повече, за да постигнете същото ниво на производителност, както когато сте физически в офиса. Това е още повече, ако целият ви екип или компания е на различни места.


В тази статия ще се съсредоточим върху най-доброто облачно хранилище за сътрудничество; за други инструменти, вижте нашата статия за това как да улесните отдалечената работа.

Споделянето и промяната на файлове, работата с колеги в реално време, комуникацията и управлението на задачи би било трудно и смущаващо, ако не софтуерът, който да ви помогне. Софтуер като облачни услуги за съхранение с интеграция на приложения. Нека да разгледаме какво е важно за сътрудничеството и тогава ще започнем с класирането.

Най-добро съхранение в облак за сътрудничество до 2020 г.

Какво прави облачното съхранение най-добро за сътрудничество

Лесното споделяне на файлове е една от най-важните характеристики, когато става въпрос за сътрудничество. Освен това искате да можете да ги споделяте бързо и да имате контрол върху съдържанието. Тя ви позволява да ограничите неоторизиран достъп до файлове при споделяне, например, защитени с парола връзки, настройки на разрешения, дати на изтичане и т.н..

Има много приложения, които да ви помогнат при сътрудничество. Някои са местни за услугата, докато други са интеграции на трети страни. По-популярните от тях са Google Документи и Office Online. Услугите, които предлагат едно или и двете, получават плюс в нашата книга.

Без добра скорост на качване, сътрудничеството ви не би струвало много. Промените във файловете трябва да влязат в сила бързо, за предпочитане в реално време. Скоростта на синхронизация е това, което прави това и най-желаната функция тук е синхронизирането на ниво блок. Той позволява по-бързо синхронизиране, защото качва само променените части на файла, а не целия файл.

Ще вземем предвид и стойността. Почти винаги има безплатен план, който можете да използвате, за да видите как работи дадена услуга или поне пробен. Услугите се различават по броя на предлаганите от тях планове и какви планове получавате за цената. Повече функции за по-ниска цена винаги са по-добри (вижте нашите най-добри оферти в облачно хранилище за изгодна цена).

Разбира се, сигурността на вашите файлове също е от голямо значение. Ще видим дали те криптират данни от страна на сървъра на покой, дали имат собствено частно криптиране (прочетете нашата най-добра статия за облачни услуги с нулево знание, ако имате нужда от това) и дали имат двуфакторна автентификация (2FA), която помага срещу кражба пароли и т.н..

Сега, когато знаем критериите си, нека разгледаме услугите, които са най-подходящи за сътрудничество.

1. Dropbox Business

Dropbox, лансиран през 2008 г., е една от водещите облачни услуги днес с 500 милиона потребители. Въпреки това Dropbox и неговите потребители станаха жертва на голяма кражба на данни през 2012 г. Услугата обаче научи урока си и подобри сигурността си. Dropbox също е изобретил и усъвършенствал синхронизирането на блокчейн, а скоростта му е една от най-добрите.

Dropbox за бизнес

Когато започнете да използвате Dropbox Business, ще получите централна папка за екип и всички ваши служители имат достъп до нея. Можете да създавате подпапки и да давате достъп на хора или групи. Потребителите могат да споделят и чрез генериране на връзки. Можете да защитите връзки с пароли, да зададете дати на изтичане или да ги ограничите само до членове на екипа.

Има само едно собствено приложение за производителност, Dropbox Paper, но Dropbox Business е партньор с Microsoft Office, следователно Office Online се интегрира по подразбиране. С него можете да преглеждате офис файлове, но ако искате да редактирате, ще ви трябва абонамент за Microsoft Office 365. Освен това има интеграции на трети страни за комуникация, управление на работния процес и други.

Има два плана за малкия бизнес, Standard и Advanced. И двете таксуват на потребител и изискват минимум трима потребители. Можете да плащате месечно – съответно 15 и 25 долара – или годишно, като в този случай получавате отстъпка. Стандарт предлага 2TB споделено пространство, докато Advanced предлага неограничено пространство за съхранение. Има и безплатна пробна версия, която ви позволява да изпробвате услугата за 30 дни преди да платите.

Други причини, защо харесваме Dropbox Business

Мерките за сигурност на Dropbox са страхотни и вие също ще бъдете доволни от интеграциите му в приложението, лекотата на използване и бързата синхронизация на ниво блок, която спомага за сътрудничеството. Това поставя Dropbox на първо място.

Dropbox Business Review

Можете да прочетете повече за услугата в нашия преглед на Dropbox Business. Dropbox Business не се фокусира върху личните потребители, за това прочетете редовния ни Dropbox преглед.

2. Google Drive

Прост, лесен за използване и насочен към домашни потребители, Google Drive може да се похвали с 800 милиона потребители, не малка част благодарение на интеграцията с пакета за продуктивност на Google, Google Docs.

Документът пакет включва приложения за текстообработка, електронна таблица и презентация. С тях е лесно да си сътрудничите в реално време с другите. Можете да предлагате редакции, да правите коментари, връщане към предишни версии на документа и да видите какви промени са направили други. Google има огромна общност от разработчици и затова библиотеката му на трети страни също има много приложения.

Лесно е да споделяте с Google Drive, но има място за подобрение, тъй като не предлага функции за контрол на съдържанието като дати за изтичане или връзки. Можете да изпратите вашата връзка по имейл или да настроите връзка за достъп. Google Drive е достатъчно бърз, за ​​да позволи добро сътрудничество. Може обаче да се подобри с добавянето на синхронизиране на ниво блок.

Поверителността на Google беше донякъде под въпрос, тъй като беше свързана с проекта PRISM. Все пак Google отрича да предоставя достъп до NSA. Той също така сканира вашите лични файлове, за да ви даде персонализирани реклами, персонализирано търсене и т.н. Препоръчваме ви да използвате Boxcryptor, ако това е проблем (прочетете нашия преглед на Boxcryptor за повече от тази удобна програма).

Други причини, защо харесваме Google Drive

Поверителност настрана, Google Drive криптира вашите файлове чрез криптиране AES-128, докато те се съхраняват от страна на сървъра. Освен това ви предпазва от откраднати пароли, използвайки двуфакторна автентификация.

Google е страхотен, що се отнася до сътрудничеството, но би могъл да подобри своята сигурност, синхронизиращи възможности и споделяне. Ако искате да знаете повече, прочетете нашия преглед на Google Drive.

3. Кутия

Box ви позволява да споделяте връзки с други лицензирани потребители без ограничения, но ако имате правилни разрешения, можете да споделяте извън вашата организация. Можете да изпратите покана по имейл или да генерирате връзка и след това да я изпратите. С Box има добър контрол върху съдържанието, защото можете да задавате дати на изтичане и връзки за защита на паролата.

Има едно собствено приложение, наречено Box Notes, и то е сред най-добрите приложения за записване на бележки. Тъй като няма други местни приложения, Box компенсира с голяма библиотека от решения на трети страни. Той се интегрира добре както с Google Документи, така и с Office 365.

Box има същия модел на папка за синхронизация, създаден от Dropbox, и първоначалната му скорост на качване е доста добра. Той няма синхронизиране на ниво блок, така че последващите качвания са по-бавни в сравнение с решения, които го предлагат.

Ценовите планове на Box са справедливи. С цена от $ 5 на месец (всички те таксуват на месец), Starter планът е най-евтиният. Той предлага само 100GB, което не е много за повечето бизнеси. Най-популярният план, Бизнес, ви дава неограничено място за съхранение за 15 долара. Бизнес плюс струва $ 25 и той дава повече функции в допълнение към всички, които са в бизнес плана.

Други причини, защо харесваме кутията 

Полето не спестява от мерките за сигурност, предпазва от атаки от човек в средата и вашите данни са защитени с криптиране AES-256, докато се съхраняват. Box дори обгръща вашия ключ с същото ниво на AES, което е приятно допълнение към неговия арсенал за сигурност.

Има много функции, които ни харесват, но синхронизирането може да бъде по-бързо и ценовите планове могат да предложат по-голяма стойност. Прочетете нашия преглед на кутията, ако искате да знаете повече.

4. Egnyte Connect

Egnyte се справя добре, когато става дума за споделяне, както е най-добрият ни избор сред най-добрите доставчици на EFSS. Можете да дадете четири типа достъп при споделяне на папка – собственик, пълен, редактор и зрител – както на групи, така и на хора. Можете да генерирате връзка, която да споделяте в социалните медии или да изпращате по имейл. Контролът върху генерираните връзки е страхотен, тъй като можете да използвате защита на паролата, срокове на годност, да получавате известие, когато файлът има достъп и дори да ограничите изтеглянията.

Интересно е да се отбележи, че той предлага опции за естествена производителност, за разлика от много други услуги, които споменаваме тук. Можете да зададете задачи на файлове и след това да ги одитирате в раздела „Моите задачи“. Подобно на Box, той също се интегрира както с Google Документи, така и с Microsoft Office. Опциите на Microsoft включват безплатно приложението Office Online и Office 365 за десктоп.

Egnyte изпълнява малко по-бавно от очакваното по време на първоначалните качвания. При качване на съществуващи файлове – доста важно при сътрудничество – това е доста бързо. Това е благодарение на неговия алгоритъм за синхронизиране на ниво блок.

В арсенала на Егнит няма индивидуални планове. Офисът е най-евтиният план, за 40 долара на месец можете да имате минимум петима потребители. Тъй като предлага 5TB място за съхранение, този план е много добър по отношение на общата стойност.

С бизнес плана получавате 10TB пространство, разширено персонализиране на ролите и хибридно съхранение в облак, ако трябва да съхранявате някои данни в облака, а други на локален сървър. Бизнес планът ще ви струва 15 долара на потребител, при минимум 25 потребители.

Други причини, защо харесваме Egnyte Connect

За да ви предпази от киберпрестъпност, Egnyte използва 256-битово криптиране AES преди да качи вашите файлове. Това обаче не е нулево знание, защото дешифрира вашите файлове, за да чете метаданни, преди да шифрова отново..

intro.mobile.access.egnyte
intro.mobile.access.egnyte

Можете да зададете минимална сила на паролата и 2FA. Ако искате да научите повече за Egnyte Connect, продължете напред и прочетете нашия подробен преглед на Egnyte.

5. OneDrive за бизнес

OneDrive for Business е отговорът на Microsoft на изискванията на бизнеса в облачно съхранение. Microsoft предлага и обикновена, опростена версия за потребителите, за която можете да прочетете в нашия преглед на OneDrive.

Можете да споделяте съдържание по имейл или да генерирате връзка, която сочи към папката или файла. Потребителите могат да ограничат достъпа до конкретни лица и да определят и срокове на годност. Все пак няма начин да създадете пароли за връзки. Можете да видите какво съдържание сте споделили в графата „споделяне“, но не е много удобно, ако има много записи.

Ограничение за размер на файла OneDrive
OneDrive

Тъй като това е услуга на Microsoft, тя е интегрирана с Office Online. Ако отидете на един от плановете на Office 365, ще получите настолните версии на приложенията на Office. Можете да използвате библиотеката за интегриране с платени и безплатни инструменти за производителност, които не са Microsoft. Все пак не можете да търсите в библиотеката, както с някои други услуги, а това затруднява намирането на подходящия инструмент.

Първоначалните качвания и изтегляния на файлове са практически същите като при другите услуги. Услугата понякога изостава при качване на промени, направени във файлове, защото, както се досетихте, няма синхронизиране на ниво блок. Е, има синхронизиране на ниво блок за файлове в Office, но само тези. Интересна функция е възможността да блокирате синхронизирането на определен тип файл.

OneDrive for Business има много разнообразни планове. Намирането на подходящия може да се окаже трудно, тъй като има отделни ценови планове за OneDrive за бизнес и Office 365. Можете да закупите отделни планове за Office 365 и бизнес на по-ниска цена от по-скъпите бизнес планове, включващи Office 365, въпреки че няма да получите всички приложения за производителност.

OneDrive за бизнес план 1 предлага 1TB на потребител срещу $ 5. С OneDrive for Business Plan 2 получавате неограничена защита за съхранение и загуба на данни за 10 долара на потребител на месец. Office 365 Business Premium ви дава достъп до Office 365, както и денонощна поддръжка по телефона и уеб и множество други услуги. Той струва $ 15 на месец на потребител.

Други причини, защо харесваме бизнеса с OneDrive

OneDrive for Business криптира вашите данни в покой с 256-битово криптиране на AES. Той също така използва защитата на транспортния слой (TLS), за да защити вашите данни, докато пътува до своите центрове за данни.

Можете да зададете правило за изтичане на паролата, но не и сила. Ако сте администратор, можете да заявите 2FA. За повече подробности относно услугата, прочетете нашия преглед на OneDrive for Business.

Заключителни мисли

Независимо дали сте малък екип или голяма компания, сътрудничеството е важно. Не искате да губите производителност, искате да печелите, докато не плащате повече, отколкото е необходимо.

Правилната услуга за съхранение в облак може да ви помогне да намалите разходите, да запазите данните си безопасни и да повишите производителността. Изборът на правилното облачно хранилище за сътрудничество зависи от няколко фактора като споделяне, брой приложения за производителност, бързина, стойност и сигурност.

Какъв е вашият избор? Мислите ли, че сме пропуснали нещо? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me