Междинно ръководство за използване на WordPress

WordPress е най-популярната CMS (система за управление на съдържанието), налична днес, в момента захранва над 30 процента от всички сайтове онлайн. Това е невероятно разнообразна платформа, която ви позволява да изработите щателно сайт, за да отговаря на вашите нужди.


В това междинно ръководство за използване на WordPress ще отидем по-дълбоко надолу в заешката дупка на платформата. Ще разгледаме оптимизацията на търсачките, намаляваме времето за зареждане на вашия сайт, ще се справяме с WordPress в ежедневна настройка и решаваме някои често срещани проблеми с WordPress.

В зависимост от това къде се намирате, това ръководство може да е малко прекалено просто или твърде сложно. Имаме още два ръководства за WordPress, така че не забравяйте да ги проверите, след като преминете през това:

 • Ръководство за начинаещи за използване на WordPress
 • Разширено ръководство за използване на WordPress

WordPress и оптимизация за търсачки

Въпреки че не е специфичен за WordPress, SEO (оптимизация за търсачки) е огромна част от използването на CMS. Както бе споменато в ръководството ни за WordPress за начинаещи, приставката Yoast SEO е основен инструмент, за да гарантирате, че органично събирате трафик от търсачките. Ще разгледаме основите на приставката, както и някои най-добри практики за SEO като цяло.

Индексиране на търсачките

Преди да направите каквото и да е SEO, ще трябва да изпратите вашия сайт за индексиране. По-конкретно ще прехвърлим индексирането на Google, но има други стъпки за други търсачки. Първо, отидете на конзолата за търсене на Google и влезте с акаунт в Google.

След като влезете, кликнете върху „добавяне на свойство“ и го изпратете за индексиране. Имайте предвид, че ще трябва да въведете пълния URL адрес на вашия сайт, включително протокола. Например, ако имате SSL сертификат, ще трябва да добавите „https: //“ в предната част на вашия URL адрес.

Ще се отвори нов прозорец с два раздела. Кликнете върху „алтернативни методи“ и поставете отметка в квадратчето „HTML таг“. Ще видите пълен скрипт, който да поставите в заглавката си, но не е нужно всичко това за Yoast SEO. Вместо това копирайте кода в скоби след „content =“.

С този код все още в клипборда, върнете се към WordPress и се уверете, че имате инсталиран приставката Yoast SEO. В лявата лента с инструменти щракнете върху раздела с надпис „SEO“. В следващия екран кликнете върху „Инструменти за уеб администратори“.

Поставете кода в „Код за потвърждение на Google“ и запазете промените. Има и слотове за кодове Bing и Yandex. Върнете се към конзолата за търсене на Google и кликнете върху „потвърди“. След това официално сте потвърдили, че сте собственик на домейна, но всъщност не сте изпратили сайта си за индексиране. За целта ще трябва да изпратите карта на сайта.

Yoast SEO автоматично генерира карта на сайта за вас. По принцип това е индекс на всичките ви уеб страници, който позволява на ботовете на Google да обхождат вашия уебсайт и да намерят информация за индексиране.

Добавянето на такъв към конзолата за търсене на Google е толкова лесно, колкото винаги. Върнете се към конзолата си и изтрийте всички остарели или невалидни Sitemaps. След това кликнете върху „добавяне / тестване на карта на сайта“ в горния десен ъгъл. Въведете „sitemap_index.xml“ и го изпратете. В течение на няколко дни Google ще започне да обхожда вашия сайт и да индексира страници и публикации в резултатите от търсенето.

Индексът на Sitemap, създаден от Yoast, включва всичко за вашия сайт, включително теми, категории и форуми. Ако не искате всичко да се показва в резултатите от търсенето, тогава можете да конфигурирате своята карта на сайта в WordPress.

Върнете се в раздела Yoast SEO и кликнете върху „външен вид при търсене“. След това кликнете върху „типове съдържание“, за да видите всички различни Sitemap в индекса. Можете поотделно да изключите всяка от Sitemaps, както и да зададете шаблон за заглавие и мета описание. Ще искате да разгледате малко повече тази област, тъй като има настройки за това как ще се показвате в резултатите от търсенето и RSS емисии.

Оптимизация за търсачките

Сега, когато сте индексирани, можете да започнете да оптимизирате публикациите си за класиране в търсенето. Това е доста плътна тема, така че просто ще разгледаме основите на това как можете да използвате приставката Yoast SEO, за да помогнете за класирането ви в търсенето.

Под всяка публикация и страница ще имате поле за SEO. Има два раздела: ключова дума и четимост. Четивостта е автоматизиран анализ на това колко просто е да се чете съдържанието ви с някои препоръки как да подобрите резултата си. Качеството на съдържателните фактори в класацията на Google, така че обръщайте голямо внимание на този раздел.

Следва вашата ключова дума. Това е центърът на всички SEO, ключовата дума или фраза, която казва на търсачките какво е съдържанието ви. Ще искате да изберете нещо, което е подходящо за вашата тема, но не твърде широко. Например, ако пишете публикация за това как да направите домашна пица, тогава „домашна пица“ ще бъде далеч по-добра ключова дума от просто „пица“ и „как да направите домашна пица“ още по-добра.

Ще искате да използвате ключовата си дума в няколко области. Заглавието на публикацията, URL адресът, мета описанието и действителното съдържание трябва да съдържат ключовата дума. Не правете това обаче в съдържанието в опит да постигне по-висока класация в търсенето, тъй като Google предприе стъпки за облекчаване на този вид практика.

междинно съединение за употреба--WordPress-6

След като настроите всичко за SEO, ще получите резултат, червен, оранжев или зелен. Има няколко предложения под областта на съдържанието относно това, което можете да направите, за да подобрите SEO на определена тема, въпреки че трябва да вземете някои със зърно сол.

Например, уебсайт за новини, който публикува статии под 300 думи, често ще бъде поставен в резултата Yoast, тъй като съдържанието е твърде кратко. В този случай проблемът, който Йоаст заявява, не е непременно проблем, така че използвайте най-добрата си преценка, когато ги четете.

Това е най-важното за разбирането на SEO, което можем да дадем в това ръководство. Системата на Google непрекъснато се променя, така че е важно да сте в течение с това, което търсят ботовете на Google, когато сканират съдържанието на вашия сайт.

Оптимизиране на WordPress

Има един страхотен проблем от цялата сила на WordPress. Платформата може лесно да се забави до пълзене, когато се забие от твърде много плъгини, екстравагантни теми или ненужни дизайнерски елементи. В този раздел ще ви помогнем да намалите мазнините, така че WordPress да работи безпроблемно, без да изглеждате остарели.

Оптимизация на изображения

Изображенията са най-лошият ви враг, когато става въпрос за зареждане на времето. Може да имате статии, натрупани десетилетия във вашия сайт, и все още да не предизвиквате толкова трудно препятствие, колкото пакет от изображения. Трябва да оптимизирате вашите изображения, за да намалите максимално размера на файла, без да жертвате на качеството.

Това започва с изображенията, които всъщност заснемате. Препоръчваме .png файлове за екранни снимки или всяко цифрово изображение. Високата разделителна способност на повечето съвременни дисплеи ще осакати под компресията на .jpg, което ще доведе до неясни изображения, които са трудни за четене. Ако проектирате графика, .jpg работи, но ние препоръчваме .svg (вектор) файл.


© Cloudwards.net


© Cloudwards.net

предишен

Следващия

Следват размерите на файла. Размерите обаче не са същите като разделителната способност. Ще поговорим малко повече за това малко. В зависимост от вашата тема вашата текстова област ще има максимална ширина. За повечето това е някъде около 600-800 пиксела.

Темата ви трябва да преоразмерява всяко голямо изображение, за да отговаря на ширината на областта на съдържанието. Въпреки това, пълният файл се съхранява на вашия сървър. За да намалите размера на файла колкото е възможно повече, пуснете надолу ширината до поне 800 пиксела. Можете да го направите във всеки редактор на изображения, дори и включения в Windows.

Разделителната способност обаче не е същата като размерите. Вашата резолюция се отнася до броя на пикселите на изображението. За повечето използване в мрежата 72 PPI (пиксела на инч) работят отлично. Малко вероятно е файлът ви някога да бъде отпечатан и, следователно, не се нуждае от по-висока резолюция. По-високата разделителна способност води до по-голям файл и по-дълго време за зареждане, въпреки че качеството изобщо не се влияе.

До този момент специално говорихме за всяко цифрово изображение, независимо дали е екранно или графично. Ако използвате снимки обаче, манталитетът е малко по-различен. jpgs работят по-добре за снимки. Цветовете са много по-сложни, което прави широкото цветово пространство на .jpg идеално за компресиране. За разлика от дигиталната работа, вие също не се занимавате с ултра прави линии и текст.

Преди дори да качите вашето изображение, не забравяйте предварително да го оптимизирате, като намалите размера на файла чрез разделителна способност и размери. По правило всяко цифрово изображение с размери 800 × 500 пиксела с разделителна способност 72 PPI, записано като .png, трябва да бъде добре за използване в мрежата. Ако имате нужда от голямо изображение, след това разделете размерите, докато изглежда добре на вашата тема.

Битката обаче не е приключила. Все още има някои спестявания, които трябва да има в края на WordPress. С помощта на плъгин за оптимизиране на изображения можете да отрежете размера на файла на изображенията, като обикновено спестявате 30 процента или повече. Ето няколко препоръки:

 • WP Smush
 • Оптимизатор на изображения на ShortPixel
 • reSmush.it

Оптимизация на база данни

Изображенията са най-големият нарушител, когато става въпрос за оптимизация, но има няколко други неща, които можете да направите, за да ускорите вашия сайт още повече. WP-Optimize плъгинът почиства всички остатъци от вашия сайт, намалява времето за зареждане на посетителите си и ускорява работния процес в задния план на WordPress.

По същество WordPress съхранява всичко, което сайтът ви създава. Това е хубаво, че не губите никаква работа, но натоварва системата ви. Неща като ревизии след публикации, неодобрени и спам коментари, пингбакове, проследяване и преходни опции с изтекъл срок, заемат място във вашата база данни.

WP-Optimize ви позволява автоматично да изтриете всичко това с един бутон. Можете да проверите какво искате да запазите и какво искате да изчезне и да оставите приставката да се справи с останалите.

Важното при този плъгин обаче е, че той сканира таблиците на вашата база данни MySQL. Докато добавяте, изтривате и премествате съдържание на вашия сайт, вашата таблица ще стане по-затрупана и по-малко фокусирана. WP-Optimize влиза и изчиства всички боклуци, за да имате максимална ефективност.

Има обаче шанс тя да изтрие нещо решаващо за вашия сайт. Въпреки че е много малко вероятно, плъгинът е напълно автоматизиран и понякога се случват грешки. За щастие, тя включва функция за архивиране на вашия сайт чрез UpdraftPlus преди вашата оптимизация.

UpdraftPlus се интегрира с платформи като Google Drive, Dropbox и Rackspace, така че можете да получите достъп до своите резервни копия, в случай че нещо стане странно. За да научите повече за тези доставчици на облачно хранилище, прочетете нашия преглед на Google Drive и прегледа на Dropbox.

Оптимизацията на базата данни няма толкова голямо влияние, колкото оптимизацията на изображението по отношение на скоростта. Това, обаче, кара бекенда на WordPress да се чувства по-течен, докато отваря малко пространство на вашия сървър.

Оптимизация на уеб хостинг

Последната стъпка в оптимизирането на вашия сайт е да разгледате дома, в който живее. Уеб хостингът е важна част от това как гладко работят WordPress сайтовете, голяма причина защо е лоша идея да хоствате свой собствен уебсайт. Сървърната оптимизация може да ви помогне с по-бързо време за зареждане и повишена сигурност.

Повечето планове на WordPress, извън изключително скъпата Pagely (прочетете нашия Pagely преглед), използват споделена архитектура, където множество потребители живеят на един и същ сървър, предавайки ресурсите наоколо. Ако това е така, вие търсите сървър с ниска плътност, такъв с по-малък брой потребители, така че да имате по-голям достъп до ресурси. Например, Bluehost (прочетете нашия преглед на Bluehost) използва споделени сървъри с ниска плътност за WordPress планове.

Някои доставчици като DreamHost (прочетете нашия преглед на DreamHost) предлагат VPS (виртуален частен сървър) планове вместо WordPress. Това е като споделен сървър, но получавате статично количество ресурси за вашия сайт, увеличавайки последователността в времената на зареждане.

След това ще трябва да проследите някакъв вид приставки за кеширане. Много доставчици на уеб хостинг включват плъгин за кеширане с абонамент за WordPress, като например SiteGround (прочетете нашия преглед на SiteGround). Той временно съхранява данни, за да ускори времето за зареждане, особено на места, далеч от сървъра.

Кеширането е огромна част от оптимизирането на вашия сайт. По същество обслужва статична версия на вашия сайт, така че сървърът не трябва да извлича съдържание всеки път, когато вашият домейн е въведен. Въпреки че уеб хост разработени кешинг плъгини са най-добрият ви залог, има някои безплатни такива в директорията на WordPress плъгини:

 • WP Супер кеш
 • W3 Общ кеш
 • Оптимизация на скоростта на страница колибри

Тук искате да използвате най-добрия уеб хостинг за WordPress, за да намерите всякакъв вид повишаване на производителността, дори и да е малък. Често бръсненето на фракции от милисекунда може да помогне за класирането при търсене и да накара уебсайта ви да почувства това много по-отзивчив.

Управление на вашия WordPress сайт

Ежедневната употреба на WordPress изисква няколко умения извън създаването на публикации и оптимизирането на съдържанието. В този раздел ще разгледаме как да получите цялата статистика за вашия сайт, да редактираме вашия външен вид с детски теми и да се справим със спама за коментари.

Инсталиране на Google Analytics

Google Analytics е критичен инструмент за работа на всеки уебсайт. Analytics предлага цялостен поглед върху вашия сайт, като предоставя задълбочена информация за състава на вашата читателска аудитория. За да се възползвате максимално от услугата, препоръчваме да вземете безплатна сертификация на Google Analytics.

Инсталирането на Google Analytics на вашия сайт преди беше кошмар. Приставката за Google Analytics MonsterInsights обаче го прави много по-опростен. Преди да го инсталирате, първо трябва да се регистрирате за акаунт в Google Анализ.

Отидете до „anayltics.google.com“ и се регистрирайте за акаунт, ако още не сте го направили. Уверете се, че сте въвели всички верни данни за вашия сайт, както и за вашата часова зона, тъй като това може да окаже влияние върху статистиката ви. След като направите това, кликнете върху „Вземете проследяващ идентификатор“.

Оставете този раздел за сега, но дръжте раздела отворен. Върнете се към таблото си за WordPress и инсталирайте и активирайте приставката MonsterInsights. След като приключи, влезте в настройките му и кликнете върху „удостоверяване с акаунта в Google“. Уверете се, че сте влезли в акаунта в Google, свързан с Google Analytics.

Следвайте указанията и той ще ви покаже код, който да копирате. Копирайте и го поставете в правилната област и Google Analytics вече ще бъде свързан с вашия акаунт в WordPress. Не се нуждаете от идентификационния си номер за проследяване за този метод, но ние ви казахме да го държите отворен по някаква причина.

Друг начин за инсталиране на Google Анализ е с приставката Insert Headers and Footers. Този плъгин е особено полезен, тъй като ви позволява да вмъквате произволен скрипт в заглавката си, без да се забърквате с темата си. Например, ако искате проследяване на пиксели на Google Анализ и Facebook, можете да поставите и двете скрипта тук.

Отворете раздела си Google Анализ и копирайте проследяващия си код. Върнете се в таблото за управление на WordPress, следвайте „настройките > вмъкнете заглавки и долни колонтитули. “ Поставете кода в горната част на секцията заглавки, изчакайте няколко минути и кодът ще започне да докладва на Google.

Ако в бъдеще искате повече скриптове в заглавката си, просто ги поставете под кода на Google Анализ. Оставете празно като след “” и го поставете под.

Справяне с теми за деца

Ако сте актуализирали тема на трета страна, вероятно сте забелязали хвърлената наоколо фраза „детска тема“. Тази производна от основния стил на вашия сайт позволява безопасна среда, която променя цялостните функции и стил на вашия сайт, като същевременно поддържа неуспех. Ако искате да направите каквато и да е естетическа модификация, тогава силно препоръчваме да използвате детска тема, за да го направите.

Идеята за детска тема е доста проста. По същество това е отделна зона за вашите файлове function.php и style.css, която гледа към родителската тема за неговия скрипт. Тя ви позволява да правите промени в сценариите на вашия сайт, докато все още наследявате всичко останало от родителската тема. С това можете да направите всички промени, които искате на вашия сайт, като същевременно запазите възможността да надстроите и възстановите родителската тема.

Създаване на детска тема, ако е доста ясна, въпреки че не е за всеки. Ще поговорим повече за някои от недостатъците малко, така че не забравяйте да прочетете този раздел, за да научите дали трябва да създадете такъв.

Всичко, от което се нуждаете за детска тема, е файл style.css, за да насочите обратно към родителската тема. Влезте в WordPress чрез FTP и създайте нова директория в „public_html / wp_content / теми“. Създайте новата директория с името на вашата тема и „-child.“ За този урок ще използваме темата „Двадесет и петнадесет“ на WordPress и ще създадем директория с име „двадесет и петнайсет дете“.

Отворете NotePad или всеки текстов редактор и поставете следното:

/ *

Име на темата: Двадесет и петнадесет дете

Тематичен URI: http://example.com/twenty-fifteen-child/

описание: >-

 Тема за двадесет и петнадесет деца

Автор: Джон Доу

URI на автора: http://example.com

Шаблон: двадесет и петнадесет

Версия: 1.0.0

Лиценз: GNU General Public License v2 или по-нова версия

URI на лиценза: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html

Тагове: светло, тъмно, двуколони, дясна странична лента, адаптивно оформление, достъпност

Текстов домейн: двадесет и петнадесет дете

* /

Разбира се, заменете всичко с подходяща информация за вашата тема. Не всичко тук обаче се изисква. Лиценз, URI на лиценз, тагове, текстов домейн и авторски URI са всички редове, които можете да пропуснете от файла на стилове. Те просто се използват за предоставяне на данни за темата в таблото за управление на WordPress.

Има само шест важни елемента при създаването на детска тема, които са от съществено значение за функционирането й:

 • Име на темата: Това е името, което ще се покаже за вашата тема в таблото за управление на WordPress. Не е критично, но се нуждаете от начин да намерите темата за вашето дете.
 • URI на темата: Това сочи демонстрация на въпросната тема. В повечето случаи вашият доставчик на теми трябва да има тестов сайт, който можете да въведете тук. WordPress няма да приеме темата, освен ако не присъства този ред.
 • Описание: Подобно на името на темата, това предоставя подробности за вашата тема, когато щракнете върху „подробности за темата“ в таблото за управление на WordPress.
 • Автор: Човекът, създал екипа, който може да бъде вие ​​или разработчик на вашата рамка.
 • Шаблон: Това е единственият най-важен ред на файла. Това е родителската тема, към която ще гледа детската тема. Въведете името на родителската тема, която искате да използвате, тъй като се показва в FTP. В този случай това не е „двадесет и петнадесет“, а по-скоро „двадесет и петнадесет“.
 • Версия: Само указание каква версия на темата сте в таблото за управление на WordPress.

Запазете и качете този файл в директорията на детската тема и опреснете уеб страницата си, за да видите промяната, отразена в WordPress. Ако скочите напред и активирате темата, пак ще видите вашия сайт, но той може да изглежда малко прекъснат. Това е така, защото папката с тема на вашето дете също се нуждае от файл function.php.

По същество този файл коренно променя начина, по който изглежда и се държи вашият WordPress сайт. Ще трябва да създадете отделна тема за вашата детска тема, за да върнете цялата функционалност на вашия сайт. Дори ако всичко изглежда наред, препоръчително е да направите това.

Отворете текстов редактор и поставете следния скрипт:

<?PHP

// * Кодът идва тук

Това е. Запазете го като function.php и успешно сте създали файла. Трябва обаче да добавите функция, за да обвържете темите на родителите и децата си заедно. В секцията „Кодът идва тук“ поставете следното:

добавяне („wp_enqueue_scripts“, „enqueue_parent_styles“);

функция enqueue_parent_styles () {

  wp_enqueue_style (‘стил на родител’, get_template_directory_uri (). ‘/ style.css’);

}

Запазете файла и всичко трябва да се върне към нормалното. Ако това не работи, можете да наследите стила на родителя чрез файла style.css, въпреки че този метод не се препоръчва официално от WordPress. Отворете своя style.css файл и поставете следното преди затварянето:

@import url („../ двадесетфинадесет / style.css“);

Тук всъщност не е необходимо да поставяте пълна йерархия на директория. Просто заменете „двадесет и петнадесет“ с директорията на вашата родителска тема и трябва да сте добре. Това е старият начин за вършене на нещата и може да доведе до проблеми с производителността, но все пак работи, ако основният метод няма да разреши.

Това са двата основни файла, които ще редактирате за вашата детска тема, но можете да копирате всеки друг файл в папката с детска тема, за да правите редакции. Например, за промените в заглавката и долния колонтитул е необходим отделен файл в папката с детска тема.

Когато не трябва да използвате тема за дете

Сега създаването на детска тема не е най-добрият вариант за всички. Ако наистина не искате да променяте нищо на сайта си, що се отнася до темата, няма причина да създавате такова. От другата страна на спектъра, ако искате да промените твърде много, тогава е най-добре просто да разработите тема от нулата, като използвате рамка.

Рамка е основата за всяка тема на WordPress и трябва да се уверите, че вашата има силна, преди да влезете в дълбоко развитие. Например темата на списание Gloria използва рамката Redux, която има много възможности за персонализиране. Ще говорим повече за рамките и разработването на собствена тема в следващото ръководство.

Ще трябва да знаете някои CSS / HTML, за да редактирате детската тема и за съжаление не можем да ви научим напълно езика тук. Ние обаче искахме да предоставим кратък урок, който да демонстрира силата на детската тема. Ще заменим стандартното лого на WordPress в таблото за управление с каквото и да е лого.

Първо, създайте логото си и го запишете като .png файл с размер 16 × 16 пиксела. За този урок ще го наречем „custom-logo.png.“ Можете да го наречете каквото искате, просто не забравяйте да актуализирате съответно скрипта.

Свържете сайта си чрез FTP и влезте в директорията с детски теми. Създайте нова папка, наречена „изображения“. Отворете файла function.php, за да го редактирате. Поставете следното по-долу всички персонализирани скриптове, които вече имате:

функция custom_logo () {

ехо ‘

#wpadminbar # wp-admin-bar-wp-logo > .ab-item .ab-icon: преди {

background-image: url (‘. get_bloginfo (‘ stylesheet_directory ‘).’ /images/custom-logo.png)! важно;

фон-позиция: 0 0;

цвят: rgba (0, 0, 0, 0);

}

#wpadminbar # wp-admin-bar-wp-logo.hover > .ab-item .ab-icon {

фон-позиция: 0 0;

}

“;

}

// закача се в изхода на административния заглавие

добавяне (‘wp_before_admin_bar_render’, ‘custom_logo’);

Обновете таблото за управление на WordPress и трябва да видите новото си персонализирано лого да се появи в горния десен ъгъл.

Определяне на спам

Спамът за коментари е част от живота на всеки WordPress сайт. Не бихте повярвали на числото, което получаваме тук в Cloudwards.net всеки ден. Въпреки това, има някои начини за филтриране на коментарите, така че да имате възможно най-малко спам, показващ се на таблото си за WordPress.

Обикновено спамът за коментари е резултат от опитите да се съберат връзки. Спам ботовете ще посещават целия интернет, коментирайки публикации с връзки, съдържащи се в тях, в опит да подобрят класирането в търсенето. Google вече направи много, за да гарантира, че този вид SEO с черна шапка не подобрява класирането, но спамерите все още спам.

Всяка версия на WordPress се предлага по подразбиране с Akismet Spam Filter, плъгин, който преминава през всички коментари на вашия сайт и изхвърля всички боклуци, които смята за съмнителни. Той използва машинно обучение, събиране на данни от всички сайтове, използващи плъгина, за да направи непрекъснато по-интелигентното си откриване.

По принцип той ще продължи напред и под карантина всички коментари, които смята за спам. Поради това е важно да преминете през и да ги маркирате като спам или не. По този начин системата може да стане по-интелигентна, като гарантира, че неспам коментарите преминават, а спам коментарите са оставени настрани.

Извън Akismet има няколко неща, които можете да направите, за да се отървете от спама и да направите процеса за истински коментатори по-опростен. Първият е вашият черен списък с коментари. Този инструмент автоматично ще премахне и маркира коментарите като спам, ако съдържат определени ключови думи. Можете да намерите черния списък в „настройки > дискусия. “

Тук обаче бъдете много внимателни, тъй като филтърът търси не само ключовата дума, но и думи, подобни на ключовата дума. Вписването в WordPress Codex дава пример на думата „трамадол“. Черният списък автоматично ще изтрие всички коментари, съдържащи трамадол, трамадоли, bigtamadol и т.н. Въпреки това, ако поставите в черен списък дума като “задник”, филтърът автоматично ще премахне коментарите с думи като помощ, страстен, предположение и т.н..

Въпреки че може да отнеме време, също е добра идея да се модерират всички коментари на вашия сайт. Ще трябва ръчно да одобрите всеки, но това гарантира, че няма спам. Следвайте настройката на пътя > дискусия “в таблото ви за управление на WordPress и поставете отметка в квадратчето„ администраторът трябва да одобри коментара (независимо от съвпаденията по-долу). “

В същата тази област можете да разрешите на WordPress автоматично да одобрява коментари от коментатори, които са били одобрени преди. Поставете отметка в квадратчето „Авторът на коментари трябва да има предварително одобрен коментар“ и тези коментари няма да се показват в панела ви за модериране.

Ако нямате Akismet или какво да експериментирате с други плъгини за справяне със спам, има много опции. Ето някои от нашите препоръки:

 • CleanTalk спам защита и защитна стена
 • Акизмет Антиспам
 • Защитна стена за защита на WordFence, злонамерен софтуер и защита от спам

Чести грешки в WordPress

Въпреки че обичаме да покриваме всяка възможна грешка, която WordPress може да предложи, това просто не е възможно. Има твърде много обстоятелства и твърде много грешки, за да преминете, че дори намирането на това, от което се нуждаете, би било кошмар. Вместо това ще покрием някои от най-често срещаните грешки в WordPress и какво можете да направите, за да ги поправите. Ако не намерите това, което трябва тук, не забравяйте да се обърнете към записа на WordPress Codex по темата.

Вътрешна грешка на сървъра

Най-честата грешка, която ще срещнете, е вътрешна грешка в сървъра. Когато се опитате да се свържете с вашия домейн, ще видите страница с „вътрешна грешка в сървъра“ или „500 вътрешна грешка в сървъра“. Добрата новина е, че сайтът ви не заминава. Лошата новина е, че това е обобщена грешка, тъй като WordPress не може да идентифицира проблема.

Има няколко неща, които можете да направите, за да го отстраните. Първата зона за проверка е .htaccess файла, тъй като е вероятно повреден. Влезте в сайта си чрез FTP и намерете своя .htaccess файл. Той трябва да се намира в основната директория на вашия сайт, вътре в „public_html“. Ако липсва, не забравяйте да прочетете .htaccess файлове в WordPress Codex.

Преименувайте файла на „.htaccess_old“ и опитайте да презаредите сайта си отново. Ако работи, отидете на „Настройки > permalinks “и нулирайте своите перманентни връзки. Това ще генерира нов .htaccess файл и ще замени повредения. Ако това не сработи, продължете нататък.

В случай че файлът ви .htaccess е добре, вероятно е проблемът с един или повече приставки. Влезте в сайта си чрез FTP и отворете папката „wp-content“. Намерете папката с име „плъгини“ и я преименувайте на „plugins.hold“.

Върнете се в уеб браузъра си и отидете на „www.yourdomain.com/wp-admin.plugins.php.“ Това ще деактивира всичките ви приставки, но ще запази инсталацията и настройките им. Върнете се до FTP мениджъра и преименувайте „plugins.hold“ на „плъгини“. След това трябва да възстановите достъпа.

Реактивирайте приставки един по един и вижте къде се крие грешката.

Ако искате да го направите без FTP достъп, отидете на вашия уебхост и използвайте phpMyAdmin. Намерете таблицата с име „wp_options.“ Под колоната „име на опция“ намерете реда „активни_приставки“. Променете полето „value_value“ на „a: 0: {}“ и опитайте да влезете отново.

Същият процес важи и за темите. Намерете папката с вашите теми във вашия файлов мениджър и опитайте да качите по подразбиране Twenty Sixteen WordPress тема, като изтриете текущата си.

Ако всичко друго не успее, свържете се с поддръжката на уеб хоста си и те могат да ви помогнат да направите нова инсталация на WordPress или да увеличите ограничението на паметта си, за да видите дали това връща вашия сайт обратно онлайн.

Връзката е ограничена

Ако получите екран с „грешка при установяване на връзка с база данни“, това означава, че вашият сайт има проблеми с свързването с базата данни, с която е свързана. Има три основни причини за това:

 • Грешка в уеб хостинга
 • Неправилна информация за wp-config.php
 • Хакерски уебсайт

В повечето случаи тази грешка идва от прост проблем с уеб хостинг. Дори и най-добрите доставчици на уеб хостинг имат проблеми от време на време и вероятно е възникнало нещо, ако виждате тази грешка. Случва се едно от двете неща: или вашата база данни е изпълнила квотата си и е била изключена от уеб хоста, или вашият уеб хостинг сървър е изключен.

И в двата случая се свържете с поддръжката на уеб хоста си и вижте дали има известни проблеми. В случай че вашата база данни е затворена, уеб хостът вероятно ще възстанови временен достъп, за да направите някои почистване на къщата.

Друг вероятен сценарий е, че вашият файл wp-config.php има неправилна информация. Влезте във вашия FTP клиент и намерете файла с име „wp-config.php.“ Той трябва да бъде разположен в основната ви директория „public_html“.

Отворете файла и се уверете, че следното е правилно:

 • Име на базата данни
 • Потребителско име за база данни
 • Парола за база данни
 • Хост на базата данни

Можете да намерите тази информация вътре в cPanel на уеб хоста си. За доставчици, които правят тази информация лесно достъпна, вижте най-добрия ни уеб хостинг с cPanel. Запазете файла с точната информация и трябва да сте добре.

Малко вероятно е, но е възможно вашият уебсайт да е хакнат, ако нито едното от тези две поправки не работи. За да сте сигурни, че е компрометиран, потърсете домейна си в Sucuri SiteCheck. Ако вашият сайт е хакнат, можете да направите няколко неща.

Първо е да се свържете с вашия уеб хостинг доставчик. Може да предостави услуга за почистване, да, но искате да им дадете глави в случай, че сървърът е компрометиран. След като се върнете, върнете се на вашия сайт и опитайте да намалите колкото се може повече щети.

Това означава да изключите всички влезли в момента потребители и да принудите да нулирате парола. Има няколко приставки, които ви помагат да направите това:

 • Принуждавайте силни пароли
 • iThemes Security

След като заключите всичко, най-доброто, което можете да направите, е да се подхванете. Опитайте се да намерите нови приставки или скорошни промени в CSS на вашия сайт. Можете също да прегледате данните на вашия сайт през файловия мениджър на уеб хоста си, за да видите дали нещо изглежда странно.

За съжаление няма еднозначен отговор за почистване на хакнат сайт. Често се случват много опити и грешки и искане на общността за отговори. Sucuri има ръководство за отстраняване на неизправности за хакерски сайт, който препоръчваме да преминете, преди да платите за услуга за почистване.

След като откриете атаката и почистите сайта си, не забравяйте отново да промените паролите си. Това е най-големият проблем за повторни атаки на уебсайт. След като всичко е прясно, създайте резервно копие на вашия сайт и помислете за извършване на криминалистика с инструмент като Splunk, за да закърпите всяка уязвимост във вашата система.

Грешка в поддръжката

Последният ред в нашия списък с често срещани грешки в WordPress всъщност е доста прост. След актуализиране на WordPress, може да видите „кратко недостъпни за планирана поддръжка. Проверете след минута. “ Първата стъпка е да слушате предупреждението. Изчакайте няколко минути и проверете отново, за да видите дали уебсайтът ви е в нормално състояние.

Ако не е, тогава WordPress забрави да премахне всички инсталационни файлове след актуализиране. Когато WordPress се актуализира, той инсталира на вашия сайт файл за поддръжка. Ако тази грешка продължава, това означава, че файлът не е премахнат.

Всичко, което трябва да направите, е да влезете в сайта си чрез FTP програма и да премахнете. Той трябва да бъде разположен точно в основната директория.

Този файл е единствено отговорен за показването на това съобщение за грешка. Въпреки че е много малко вероятно някога да видите тази грешка извън актуализация на WordPress, по-странни неща се случиха. Всеки път, когато го видите, не забравяйте да проверите вашата коренова директория за файла.

Заключителни мисли

Надяваме се, че това междинно ръководство за използване на WordPress ви е помогнало по време на пътуването ви със CMS. В следващото ни ръководство ще разгледаме теми като плъгин и разработка на теми, както и някои разширени опции за оптимизация, за да отрежете малко от времето за зареждане.

Ако имате още няколко основни въпроса, тогава нашето ръководство за начинаещи (което е свързано в горната част на тази статия) вероятно е най-доброто за вас. Ние ви даваме основите на инсталирането и настройката на WordPress, така че да имате солидна основа да продължите да научавате за тази платформа.

За всички конкретни въпроси към WordPress, не забравяйте да ни уведомите за тях в коментарите по-долу. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me