Какво е Hyper-V и как го използвате? Ръководство за начинаещи

Microsoft пусна Hyper-V през 2016 г. и се счита за горещ конкурент на VMware’s Fusion и VM VirtualBox на Oracle. В тази статия ще ви покажем как да го настроите и използвате.


Въпреки че много от неговите продукти се възприемат като лошо разработени или не са удобни за потребителя по подразбиране, най-общо казано, Microsoft не може да бъде обвинявана за лошата си репутация. Като компания, която оперира в толкова много сфери на бизнеса, за нея е трудно да се конкурира със специализирани конкуренти.

Microsoft обаче не е пропуснала тенденцията на облачните изчисления. Само част от неговия софтуер е инсталиран директно на клиенти или сървъри, както е показано от Azure (прочетете нашия преглед на Azure), OneDrive for Business (прочетете нашия преглед на OneDrive) и SharePoint.

В допълнение към облачните и клиентски приложения, Microsoft се е утвърдила редом с Linux в света на сървърите със софтуерно решение. За разлика от услугите за архивиране на сървъри, Windows Server включва приложение за виртуализация, наречено Hyper-V.

Какво е Hyper-V?

Hyper-V лого
© Zion IT Consulting

Hyper-V е софтуер за виртуализация, който, добре, виртуализира софтуера. Той може да виртуализира не само операционни системи, но и цели хардуерни компоненти, като твърди дискове и мрежови комутатори. За разлика от Fusion и Virtualbox, Hyper-V не е ограничен до устройството на потребителя. Можете да го използвате и за виртуализация на сървъра.

Hyper-V се предлага в три версии.

 • Hyper-V за Windows сървъри
 • Hyper-V сървъри
 • Hyper-V на Windows 10

Hyper-V за Windows сървъри е добавка към операционната система Windows Server. Hyper-V сървърите, от друга страна, е самостоятелно решение, което може да се използва за управление на виртуални и специализирани сървъри, точно както Hyper-V за Windows сървъри.

Hyper-V на Windows 10 е версията, която работи на вашия лаптоп и предмет на тази статия.

За да активирате Hyper-V на вашето Windows устройство, ви трябва 64-битова ОС. Не е необходимо обаче да е Windows 10. Windows 8.1 също работи.

Преди да започнете, трябва да тествате хардуерната производителност на вашия лаптоп, за да сте сигурни, че виртуалната ви машина ще работи безпроблемно. Дори ако Microsoft казва, че 4GB RAM е достатъчно, в идеалния случай трябва да имате 8GB до 16GB. Има разлика между “софтуерът работи” и “софтуерът е използваем.”

Трябва също така да се уверите, че на твърдия ви диск има достатъчно място за допълнителна ОС.

Защо да използвате виртуална машина?

Има много причини за използване на виртуална машина. В повечето случаи те се използват за стартиране на софтуер, който не работи на вашата ОС. Независимо дали използвате операционна система Windows, Mac или Linux, VM ще премахне ограниченията си. Например, ако имате машина с Windows и искате да инсталирате приложение, което е достъпно само за Mac, можете да стартирате екземпляр macOS на вашия лаптоп за Windows, за да го инсталирате.

Дори не трябва да е така, че софтуерът не се стартира в Windows. Може би работите по-бързо с версията на Linux или Mac, защото сте по-запознати с неговите преки пътища и използваемост.

Повечето софтуерни разработчици обичат да работят върху терминали, така че предпочитат Linux. Това каза, тъй като много от нас бяха придружени от Windows през нашите училищни дни, ние правим документите по-бързо по него.

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е, че програмите в Windows рядко се деинсталират без следа. Ще намерите стари настройки, записи в регистъра или други артефакти, които ще забавят вашата операционна система. Ако искате да използвате приложение временно, настройте VM, използвайте програмата и премахнете VM, когато приключите. По този начин няма да се налага да чистите тефтера си след това.

Използването на виртуална машина също има смисъл за защита. С виртуализираната ОС внасяте допълнителен слой сигурност в игра. Ако не сте съвсем сигурни, че трябва да стартирате файл, който сте изтеглили от ненадежден източник на вашата продуктивна операционна система, използвайте VM.

VM ще ви позволи да преминете и през тъмната мрежа по-безопасно. В този момент трябва да знаете, че VM е изключително бавен. Това ще заблуди вашата активна ОС и виртуалната. Трябва да помислите два пъти дали искате да използвате бавния браузър Tor на бавен VM, за да сърфирате в тъмната мрежа.

Как да използвате Hyper-V

Hyper-V е предварително инсталиран с Windows 10. Не е необходимо да изтегляте нищо, но трябва да го активирате, преди да можете да го използвате.

В този урок ще обсъдим Hyper-V Manager за Windows 10. Добри инструкции за сървъра Hyper-V можете да намерите тук.

Първо отворете контролния панел и кликнете върху „деинсталиране на програма“.

Настройка на Windows 10 Hyper V

След това изберете опцията „включете или изключете функциите на Windows“ отляво.

Включване и изключване на Hyper V

Потвърдете активирането.

Активирайте Hyper V на Windows 10

След като компютърът ви е готов, ще видите следния екран.

Настройка на Hyoer V

Можете също да активирате Hyper-V от терминала. Отворете команден ред в режим на администратор и изпълнете следната команда:

DISM / Онлайн / Активиране на функция / All / FeatureName: Microsoft-Hyper-V

Активирайте Hyper V в командния ред

И в двата случая трябва да рестартирате компютъра си.

Можете да изтеглите алтернативно ръководство от Microsoft, което обяснява как да активирате Hyper-V на Windows 10 тук.

Използване на Hyper-V

След успешно активиране можете да стартирате Hyper-V Manager.

Hyper V Start

Изисква да сте свързани към Hyper-V сървър по подразбиране. Кликнете върху „свързване към сървъра“ и изберете „локален компютър“.

Hyper V Manager

След това ще видите следния екран.

Табло за управление на Hyper V Manager

Отляво името на вашия компютър се показва като локален сървър. В центъра получавате преглед на съществуващите виртуални машини на устройството. Дизайнът на прегледа може да е голям за вас, но ако се свържете към мрежа с няколкостотин сървъра, има смисъл. От дясната страна ще видите командите, които можете да изпълнявате под „действия“.

За да създадете нов VM, натиснете „бързо създаване“. Ще се отвори нов прозорец с две предварително зададени опции за инсталиране. Това е чудесно, защото не е нужно да предоставяте .iso файла, както бихте искали с Oracle или VMware.

Hyper V Бързо създаване

Изберете подходящата ОС, щракнете върху „създайте виртуална машина“ и изчакайте да се изтегли.

Hyper V Download Manager

Ако искате да направите по-подробни конфигурации, изберете „ново“ в главното меню вместо „създаване на виртуална машина“.

Заключителни мисли

Ако искате да увеличите производителността си, използвайте алтернативен софтуер или просто експериментирайте с нови операционни системи, VM е инструментът за вас.

С Hyper-V Microsoft създаде мощно решение, което лесно може да се конкурира с VM VirtualBox и Fusion. Приложението е чудесно, защото като потребител на Windows не е нужно да го изтегляте или купувате отделно, просто трябва да го активирате. Въпреки това, той работи само на устройства с Windows, поради което потребителите на Mac и Linux остават празни.

Използвали ли сте някога Hyper-V? Как ти хареса? Уведомете ни в коментарите и благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map